'Artsen kiezen zelf amper voor reanimatie'

Auteur Topic: 'Artsen kiezen zelf amper voor reanimatie'  (gelezen 3192 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

ir. Auditor

  • Ingenieur die nog geen band kan plakken.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,654
  • Do one thing every day that scares you (M Schmich)
Gepost op: 17 februari 2016, 11:38:19
http://www.nu.nl/gezondheid/4215979/artsen-kiezen-zelf-amper-reanimatie.html

Citaat
Artsen en verpleegkundigen kiezen zelf nauwelijks voor levensverlengende ingrepen als reanimatie en beademing, terwijl zij die hun patiënten wel aanraden.
Dat blijkt volgens NRC.next uit een onderzoek van artsenfederatie KNMG en verpleegkundigenorganisatie V&VN.

meer in de bron




RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2 Gepost op: 17 februari 2016, 12:27:24
Citaat van: RAdeR link=msg=1406998 date=1455706556


Katholiek Ruud Lubbers ook niet http://www.npo.nl/2doc-de-strijd-om-het-einde/16-02-2016/KN_1678988 (vanaf ca. 56:40 min).

Ik trouwens ook niet.


Mystica

  • Werkt in de ICT, daarnaast BHV'er / EHBO'er / Hartslagnu.nl
  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 3
  • Warm hart, koel hoofd
Reactie #3 Gepost op: 19 februari 2016, 00:42:08
Ik ben aangesloten bij Hartslagnu en dus slechts een van die amateurs, die na een oproep (en constateren dat er geen ademhaling is), BLS gaan toepassen, tenzij de persoon overduidelijk niet meer in leven is (de bekende "beeldende" voorbeelden) of een niet reanimeren-penning draagt. Ik reageer op dit artikel, omdat het raakt aan de vraag: wat doe je mogelijk iemand aan door hem te reanimeren? Ik pas ook BLS toe als het een hoogbejaarde betreft of iemand met ernstige aandoeningen. Het is niet aan ons als leken om daarin een afweging te maken. Wij worden opgeroepen om onmiddelljk te gaan helpen en doen dat. Ik heb mij aangesloten bij Hartslagnu, omdat daarmee mogelijk een leven kan worden gered van iemand die daarna nog tientallen jaren mee kan, met goede kwaliteit van leven. Iemand met een defect aan het hart, waar iets aan te doen is. Daarbij zie ik bijvoorbeeld een veertiger of vijftiger voor mij, die midden in het leven staat en nog dolgraag verder wil. In die eerste zes minuten kan ik er mogelijk aan bijdragen dat kinderen niet hun ouder hoeven te missen, een man of vrouw niet zijn geliefde.  Onvermijdelijke bijkomstigheid is echter, dat je wellicht ook iemand helpt in leven te blijven, voor wie dit niet meer hoeft. De ernstig zieke, de hoogbejaarde die er wel klaar mee is, maar niet zo'n penning heeft. Iemand die het een prima manier had gevonden om dood te gaan: zonder lijden. Hartstilstand en boem, weg. Of, ander scenario: je houdt iemand in leven die al over de zes minuten-grens heen is als je begint met BLS. Waarmee je eraan bijdraagt dat die persoon in het ergste geval zwaar gehandicapt verder moet. Situaties waarin voor mijzelf, als ik erin terecht zou komen, euthanasie in beeld komt. Toch kies ik ervoor om mee te doen aan Hartslagnu. Ik volg al jarenlang 2x per jaar een herhalingsavond en heb ervaren dat ik in de praktijk het hoofd koel houd en het technisch goed kan uitvoeren. Daarmee is voor mij niet meedoen geen optie meer. Achteraf horen dat iemand met bijv. een jong gezin is overleden aan een hartstilstand omdat de hulpdiensten er te laat bij waren, terwijl ik in de buurt was en er in twee minuten had kunnen zijn? Dat zou wel heel wrang zijn.
“Be the change you want to see in the world”


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #4 Gepost op: 19 februari 2016, 05:02:47
Het gaat hier om artsen en verpleegkundigen die zelf besloten hebben dat ze niet gereanimeerd willen worden. In de video hoor je Ruud Lubbers zeggen dat hij er goed over heeft gesproken met zijn huisarts en besloten heeft om een niet-reanimeerpenning te dragen.

Als je bij HartslagNU bent aangesloten en een melding krijgt reanimeer je niemand als blijkt dat ze deze penning dragen.

Ik ben ook de jongste niet meer, ondanks dat ik lichamelijk en geestelijk gezond ben, wil ik niet dat iemand anders gaat bepalen dat ze mijn leven moeten gaan redden als mijn hart zou stoppen en ik in het ergste geval maar eventueel zwaar gehandicapt verder moet. Het klopt dat ik nog tientallen jaren zou willen leven, ik ben niet bang om te sterven omdat ik een geweldig leven heb gehad. Het is voor mij niet te verteren om na een hartstilstand ergens te zitten kwijlen in een verpleegtehuis terwijl ik mijn luier zit vol te pissen. Ik denk dat veel artsen en verpleegkundigen die ouder worden om precies dezelfde reden besluiten dat ze niet-gereanimeerd willen worden.

Euthanasie kan alleen als iemand in bezit is in van een euthanasieverklaring. Mensen met principiele bezwaren tegen euthanasie kunnen een niet-reanimerenverklaring bij zich dragen; je moet het dus respecteren zodra je deze penning aantreft.


CopVR3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,194
Reactie #5 Gepost op: 19 februari 2016, 07:21:14
Ik snap die beslissing wel...

Heb wel eens voor een dilemma gestaan toen ik bij een reanimatie kwam, de familie aangaf dat er niet gereanimeerd moest worden omdat dat de wens zou zijn van...
Zij konden dit niet aantonen, de penning hing ook niet om.
Wij hebben uiteindelijk wel gereanimeerd. De penning bleek  daarna wel aanwezig, deze lag onder het nachtkastje.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #6 Gepost op: 19 februari 2016, 08:00:00
Citaat van: CopVR3 link=msg=1407308 date=1455862874
Ik snap die beslissing wel...

Heb wel eens voor een dilemma gestaan toen ik bij een reanimatie kwam, de familie aangaf dat er niet gereanimeerd moest worden omdat dat de wens zou zijn van...
Zij konden dit niet aantonen, de penning hing ook niet om.
Wij hebben uiteindelijk wel gereanimeerd. De penning bleek  daarna wel aanwezig, deze lag onder het nachtkastje.

Het komt omdat er in NL totaal geen visie of regie is waardoor niemand precies weet wat je wel of niet moet doen.

Citaat van: RAdeR link=msg=1402718 date=1454057513
http://nos.nl/nieuwsuur/video/2082974-goed-sterven-is-ook-belangrijk.html

Yvonne G. van Ingen, ouderenarts, pleit ervoor dat ouderen die niet meer naar ziekenhuis willen ook geen 112 moeten bellen.

Carla Bekkering @carlabekkering
Verstandig advies @ygvaningen voor ouderen met behandelverbod: bel bij calamiteiten huisartsenpost ipv112'
6:40am · 29 Jan 2016

en in reactie daarop

Echt onzin. Ook met 112 kun je goed overleggen. Je vraagt wel veel van een naaste in paniek
8:40am · 29 Jan 2016

Familie van iemand die niet meer gereanimeerd moet worden moet weten wie ze moeten bellen als het hart stil staat van hun dierbare. Als je 112 belt zal reanimatie volgen. Het logische advies zou zijn dat deze familie de huisarts belt maar je loopt dan de kans dat de dokterassistente de meldkamer ambulance belt en je het hele circus van ambulance, brandweer, politie en burgerhulpverleners voor de deur krijgt.


Kanarie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 283
Reactie #7 Gepost op: 19 februari 2016, 12:57:53
Wat gaan er weer een boel details verloren in krantenartikelen. De genoemde percentages zijn de uitkomsten op de vraag:

"Stel, u bent op hoge leeftijd, of u heeft een aandoening waaraan u op afzienbare termijn (binnen een halfjaar) komt te overlijden. Welke medische ingreep zou u dan nog willen ondergaan?"

"Reanimatie": 10% van de geënquêteerde artsen, 10% van de geënquêteerde verpleegkundigen, 55% van het geënquêteerde overige publiek.