Hulpverleningsforum

Wit: Geneeskundige hulpverlening => Pre-Hospitaal => Eerstehulpverlening / Lotus => Topic gestart door: Anouk op 29 november 2007, 20:14:06

Titel: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 29 november 2007, 20:14:06
Ik heb vragen over voorbehoudend medische (nood)handelingen: Volgens de wet is iedereen (ook niet-bevoegd personen en/of leken) bij noodsituaties bevoegd zijn voorbehouden medische handelingen uit te voeren. Dit gebeurt als de professionele hulpverleners (ambulance en artsen) niet op tijd kunnen komen én als je zeker weet dat het slachtoffer gaat overlijden als je niets doet. De voorbeelden van voorbehouden handelingen zijn: injecties geven, gaatje in de borst prikken bij klaplong (thoraxdrain), een gaatje in de luchtpijp prikken (coniotomie / tracheotomie), beademen met een masker met een knijpballon, enz. Het komt voor dat mensen die geen medische opleiding hebben gehad zulke handelingen gaan uitvoeren om leven van iemand te redden. Soms lukt dat wel en soms lukt dat niet. Die mensen hebben die handelingen op TV, internet of boek geleerd. Ik weet zelf ook hoe ik een coniotomie moet uitvoeren en hoe ik iemand moet beademen met een masker met een ballon. Dit heb ik allemaal op internet geleerd, maar dit heb ik nooit gedaan. Er zijn nog meer mensen die hetzelfde zeggen. Er wordt soms toch bij de EHBO-cursussen uitgelegd hoe je een coniotomie kunt uitvoeren. Ik heb zelf geen medische opleiding gehad en ook geen medisch beroep. Ik werk als webdesigner en ik heb vroeger een administratief opleiding gedaan.

Ik ga volgend jaar een EHBO-cursus volgen. Ik heb van een cursuscoördinator vernomen dat er bij EHBO geen lessen wordt
gegeven hoe je voorbehoud medische handelingen kunt uitvoeren. Ook mogen de EHBO-hulpverleners geen voorbehouden noodhandelingen uitvoeren en ook niet als dat écht nodig is. Als de EHBO-ers geen medische handelingen mogen uitvoeren, dan is de kans groot dat het slachtoffers gaan overlijden. Hiermee kunnen de familieleden van de slachtoffers wegens
nalatigheid aanklagen. Ik vind dat allemaal wel erg vreemd, want voorbehouden medische handelingen worden bij noodsituaties wel gedoogd en gerechtvaardighd maar dat dit niet mag bij EHBO. Hier ben ik het allemaal oneens.

Ik heb een paar vragen:
- Is het wel een keer voorgekomen dat niet-bevoegd personen en/of leken bij noodsituaties voorbehoudend handelingen hebben uitgevoerd? Zo ja, zijn dat allemaal gelukt?
- Ben je het oneens dat de EHBO-ers bij noodsituaties geen voorbehoudend noodhandelingen mogen uitvoeren?
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: EHBO-er op 29 november 2007, 21:32:42
Beste Anouk,

Over dit onderwerp zijn al heel veel postings geweest.
Ik weet dat wat ik ga schrijven hard kan overkomen, maar ik ben geschrokken van je verhaal.

De EHBO opleiding is een basisopleiding. Zie het maar als de basisschool. Dus open hartoperatie komen niet aan de orde.

Als je precies doet wat het kookboek (theorie) voorschrijft, kom ik niet bij jouw eten als jij gekookt hebt (praktijk). De kans dat het niet te pruimen is mij te groot.
Dat geldt ook voor de handelingen die jij uit boeken hebt geleerd. Ik ben een van die docenten die regelmatig deze vraag krijgt. Ik leg dan uit hoe je een coniotomie wordt uitgevoerd, maar ik vertel er meteen bij waarom je er 99% zeker van kunt zijn dat je de tv daarmee haalt. Een zeer kleine kans, dat je in het programma "de held van de maand" komt en een dus hele grote kans hebt dat je bij "parket 10" in het beklaagdebankje zit met aanklachten als dood door schuld en/of het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan je broek. Ik heb ooit een verpleegkundige gesproken die dat overkwam. Het redden van een man werd door de rechter gehonereerd met 3 weken voorwaardelijk en een geldboete. In de BIG-wet staat met zoveel worden, dat je bekwaam moet zijn om de handelingen uit te voeren.

Wat je vragen betreft:
Ja tot 2006 was het gebruik van de AED een voorbehouden handeling en ja er zijn EHBO'ers geweest die hem toch gebruikt hebben en nee niet iedereen heeft het overleefd. En er zijn meer voorbeelden te vinden.

De voorbeelden van de mensen die met de moed der wanhoop dingen doen, mag en kun je niet vergelijken met wat jij wilt.
de meesten van die mensen zijn ook slachtoffer en tijdelijk niet toerekeningsvatbaar.

Toch hoop ik van harte dat je de cursus gaat volgen want er kunnen niet genoeg gedreven mensen zijn die verantwoorde hulp willen verlenen waar dat nodig is.
Ik heb voor jouw een schema'tje toegevoegd om je te helpen waar de grenzen liggen.

  
        


[verwijderd door de beheerder]
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 29 november 2007, 22:13:57
Wat heeft die verpleegkundige gedaan?

Kunnen er 2 soorten EHBO-cursussen komen: Basis EHBO en Advanced EHBO? Dus iedereen die Basis EHBO cursus heeft gevolgd kan Advanced EHBO volgen.

Waarom leg je uit bij de EHBO-cursus over hoe je een coniotomie kunt uitvoeren?
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Marnix op 29 november 2007, 22:26:14
Inderdaad, al meer over geroepen op het forum.
Maar: als EHBO-er ben je geen leek meer. Je hebt geleerd wat je mag maar vooral wat je niet mag. En daardoor mag je dus minder als een leek, want jij had de gevaren moeten weten...
Noodgevallen zoals je schetst komen zelden voor in Nederland met zijn ambulancedichtheid. Ik zou maar geen gok wagen...
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Jim op 29 november 2007, 22:28:47
Er is zoiets als een Wildernis First-Responder cursus, die eigenlijk een zeer uitgebreide EHBO opleiding is.

Voorbehouden handelingen zijn inderdaad in een noodsituatie, en als er op tijd geen adequate medische hulp aanwezig is, en als je jezelf bekwaam voelt niet meer voorbehouden. Dat bekwaam voelen is misschien wel het belangrijkste. Als je denkt dat je het kunt..

Als je onder die voorwaarden een voorbehouden handeling uitvoerd, mag dit. Als er iets verkeerd gaat tijdens die handeling, dan heb jij alles gedaan wat je kon om iemand te redden. Dan kun je dus ook niet vervolgd worden, tenzij ze kunnen bewijzen dat jij per opzet iets verkeerd hebt gedaan, en dat is eigenlijk heel moeilijk te bewijzen...
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 29 november 2007, 22:36:13
Ik dacht dat er geen zeer uitgebreid EHBO cursus bestaat. Er bestaat wel ALTS (Advanced Life Trauma Support), maar dat is alleen voor verpleegkundigen en artsen. Dus niet iedereen kan zomaar ALTS-cursussen volgen.

Of bestaat er toch wel uitgebreid EHBO cursus? Waar kan ik dit volgen?
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 29 november 2007, 23:28:05
Beste Anouk,

Jazeker bestaan er een uitgebreide EHBO-cursus, is aan een flink aantal universiteiten te volgen: Geneeskunde... het flauwe is, zelfs als je die opleiding gevolgd hebt ben je nog steeds niet overal toe bevoegd...

Begin nu eerst eens met een basale EHBO-cursus waarin je ongelooflijk veel nuttige dingen geleerd worden waarmee je 99 van de 100 situaties best aardig mee de baas kan zijn. Mocht dit je nu bevallen kan je altijd eens verder kijken voor verdieping zoals EHBO bij kinderen, EHBO bij drugs, etc. stuk voor stuk opleidingen die je in de praktijk veel vaker nodig zult hebben dan het doen van een coniotomie met een balpen en je Zwitserse zakmes

Verder wil ik je er graag op wijzen dat ten eerste lang niet alle info die op internet te vinden is klopt (hoewel ik dat jou als webdesigner toch zeker niet hoef te vertellen...). Ten tweede kan je de theorie wel kennen dat wil nog niet zeggen dat je de praktijk beheerst. Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat je dan misschien wel de theorie van de beademingsballon kent het je toch niet zal lukken iemand fatsoenlijk daarmee te beademen. Hoeft gelukkig ook niet, mond-op-mondbeademing is voor jou als EHBO-er meer dan voldoende. Als laatste wil ik je erop wijzen dat een handeling nog altijd het makkelijkste aan te leren is, het stellen van de indicatie, oftewel de beslissing een handeling wel of niet te doen, is vele malen moeilijker en gevaarlijker en dat leer je al helemaal niet uit de theorie.

Jazeker bestaan er voor artsen en verpleegkundigen opleidingen zoals ATLS (Advanced Trauma Live Saving en dus niet ALTS zoals jij blijkbaar op het internet gevonden hebt, zie mijn eerste punt hierboven), deze opleidingen borduren voort op de vele jaren opleiding en ervaring die zij hiervoor gevolgd/opgedaan hebben.

Dus nogmaals volg een doodnormale EHBO-cursus, dit zal je meer dan genoeg kennis geven om de meeste situaties de baas te kunnen.

P.S. ik heb laatst op wikipedia een verdomd interessant artikel over webdesign gelezen, denk je dat ik bij het bedrijf waar jij werkt kan komen werken als webdesigner?  ;D
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: EHBO-er op 30 november 2007, 00:11:35
Wat heeft die verpleegkundige gedaan?

Kunnen er 2 soorten EHBO-cursussen komen: Basis EHBO en Advanced EHBO? Dus iedereen die Basis EHBO cursus heeft gevolgd kan Advanced EHBO volgen.

Waarom leg je uit bij de EHBO-cursus over hoe je een coniotomie kunt uitvoeren?

Een nood coniotomie omdat een stuk van zijn gebroken gebit de luchtweg achter in de keelholte blokkeerde.
Hij kon zijn bekwaamheid niet bewijzen. Hij heeft de man het leven gered zodat die man de verpleegkundige aan kon klagen wegens het toebrengen van lichamelijk letsel.
Dat zal vast niet het hele verhaal zijn geweest, maar dankbaarheid toon je normaal anders.  

Zoals je hieronder kunt lezen zijn er op allerlei gebied aanvullende cursussen.

Waarom ik dat vertel ? Jij bent de enige niet die dat wil leren en zich daarbij niet realiseert, dat je met rolschaatsen aan op glad ijs wilt gaan stunten.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 30 november 2007, 00:23:45
Ik ga niet zomaar voorbehoudend medische handelingen uitvoeren. Ik laat het liever over aan de artsen en/of gespecialiseerde verpleegkundigen. Als het alles echt niet mogelijk is, dan ga ik misschien het zelf uitvoeren. Het ligt aan de situatie.
Dit zeggen ook veel mensen.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Karim op 30 november 2007, 01:22:55
Ik heb zelf geen medische opleiding gehad en ook geen medisch beroep. Ik werk als webdesigner en ik heb vroeger een administratief opleiding gedaan.

...Ik weet zelf ook hoe ik een coniotomie moet uitvoeren

...Dit heb ik allemaal op internet geleerd, maar dit heb ik nooit gedaan.


Yeah right...

En ik heb gister de film top gun gezien en weet nu hoe ik een straaljager moet besturen...  :-X


Volgens de wet is iedereen (ook niet-bevoegd personen en/of leken) bij noodsituaties bevoegd zijn voorbehouden medische handelingen uit te voeren.

Ik heb een paar vragen:
- Ben je het oneens dat de EHBO-ers bij noodsituaties geen voorbehoudend noodhandelingen mogen uitvoeren?

Nee, volgens de wet ben je verplicht te handelen cq hulp te verlenen voor zover dat binnen jou mogelijkheden ligt.

Als ehbo'er kan je dan de basis ebho toepassen, wij als ahv'ers zullen een stapje verder gaan, maar heb je helemaal geen medische kennis dan zal je taak niet verder gaan als het regelen van professionele hulp (mobieltje, ergens gaan bellen) en eventueel het slachtoffer gerust stellen.

Maar de wet zegt echt niet dat iedereen dan maar medische handelingen moet gaan uitvoeren die ze toevallig 'n keertje op tv hebben gezien, maar waar ze verder helemaal niks van af weten (zowel van de indicatiestelling, de handeling zelf en de nazorg).

Dus een ehbo'er hoort ook gewoon bij noodsituatie's te doen waar ie in getraind is, en niet voor chirurg gaan spelen omdat ie dat tijdens een tvopname van spoed een keer voorbij zien heeft komen.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Karim op 30 november 2007, 01:27:56
Voorbehouden handelingen zijn inderdaad in een noodsituatie, en als er op tijd geen adequate medische hulp aanwezig is, en als je jezelf bekwaam voelt niet meer voorbehouden.

Dat bekwaam voelen is misschien wel het belangrijkste. Als je denkt dat je het kunt..

Als je onder die voorwaarden een voorbehouden handeling uitvoerd, mag dit.

Da's interessant, dat wetsartikel mag je me dan eens laten zien...  ::)

Dus als Anouk zich bekwaam voelt in bijv. een coniotomie omdat ze dat ergens op internet heeft gelezen en daardoor denkt dat ze 't kan doen dan is 't opeens geen voorbehouden handeling meer...

Bekwaam zijn, en dat na opleiding/training eerst hebben moeten bewijzen (examens/toetsing) is veel belangrijker dan denken dat je het wel kan omdat je het op tv/internet heb gezien.

Van een willekeurige site die ingaat op de wetten/regels rondom verbehouden handelingen, in dit geval de site van de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) :

Voorbehouden handelingen zijn handelingen die, als ze door een niet-deskundige worden uitgevoerd, voor een patiënt een aanmerkelijk risico kunnen vormen.

Ze kunnen slechts worden verricht door personen die daartoe op basis van de wet een bevoegdheid hebben.

Het begrip ‘bekwaamheid’ speelt bij het verrichten van voorbehouden handelingen een cruciale rol.

Onbekwaam maakt onbevoegd volgens de Wet BIG en dus strafbaar. Met ‘bekwaam’ bedoelen we niet alleen het technisch kunnen verrichten van de handeling, maar ook dat het doel van de handeling bekend is bij de behandelaar, dat hij de gevolgen van de handeling kan inschatten, dat hij weet hoe te reageren bij complicaties et cetera
.


Kortom, als je er nooit bekwaam in bent geweest (nooit voor bent opgeleid en getoetst) kan je je er ook niet voor bekwaam voelen omdat je het ergens wellicht eens gezien hebt.

En als je er nooit bekwaam in bent geweest, kan ook niemand er aanspraak op maken, dus ook een rechter niet.

Ook mogen de EHBO-hulpverleners geen voorbehouden noodhandelingen uitvoeren en ook niet als dat écht nodig is. Als de EHBO-ers geen medische handelingen mogen uitvoeren, dan is de kans groot dat het slachtoffers gaan overlijden. Hiermee kunnen de familieleden van de slachtoffers wegens nalatigheid aanklagen.


Nee ze dat kunnen ze niet, want als jij als ehbo'er alles hebt gedaan want binnen jou mogelijkheden ligt (dus wat je tijdens je opleiding geleerd hebt) gedaan hebt kan niemand je daar op aanspreken.
Pas als je allerlei handelingen gaat uitvoeren waarvan je geen verstand hebt dan kan je in dat beklaagden bankje terecht komen.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 30 november 2007, 07:47:15
Da's interessant, dat wetsartikel mag je me dan eens laten zien...  ::)

[...]

Bekwaam zijn, en dat na opleiding/training eerst hebben moeten bewijzen (examens/toetsing) is veel belangrijker dan denken dat je het wel kan omdat je het op tv/internet heb gezien.
[...]

Hoewel ik het verder volledig met je eens bent dat wanneer je iets alleen ooit een keer op tv gezien hebt je het nooit uit zal moeten voeren heeft Jim wel gelijk.

Artikel 35 lid 1 van de wet BIG zegt nl het volgende
Citaat
Het is degene die niet behoort tot de personen die hun bevoegdheid tot het verrichten van een handeling ontlenen aan het bepaalde bij of krachtens de artikelen 36 en 37 verboden buiten noodzaak beroepsmatig die handeling te verrichten, tenzij:
a.
zulks geschiedt ingevolge een opdracht van een persoon die zijn bevoegdheid ontleent aan het bepaalde bij of krachtens de artikelen 36 en 37 en
b.
hij redelijkerwijs mag aannemen dat hij beschikt over de bekwaamheid die vereist is voor het behoorlijk uitvoeren van de opdracht en
c.
hij, voor zover de opdrachtgever aanwijzingen heeft gegeven, heeft gehandeld overeenkomstig die aanwijzingen.

Het "buiten noodzaak" is in deze de uitzondering die van belang is en bijvoorbeeld ervoor zorgt dat jij als Brits opgeleide EMT toch in een daadwerkelijk noodgeval in NL meer zou kunnen/mogen doen dan anders (immers officiëel heb jij geen extra bevoegdheden in NL)

Maar dit neemt dus niet weg dat mensen zoals Anouk eerst maar eens een doodnormale EHBO-cursus moeten volgen...
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: hv-engeltje op 30 november 2007, 08:54:11
Dit klinkt misschien heel lullig... maar ik ben al jaren EHBO-er en instructeur en ik ben nog nooit (!) in een situatie terecht gekomen waar ik een voorbehouden handeling moest uitvoeren. Jullie weten zelf ook wel dat je vaak niet meer bij je hebt dan een EHBO tas (als je geluk hebt)  ::)

En met de handelingen die je in de cursus zijn aangeleerd, het maakt niet uit van welke organisatie, kun je levensreddende handelingen uitvoeren!
Dit lijkt een beetje op BHV-ers die graag met een 6 kilo blusser een uitslaande industriebrand willen blussen en er van overtuigd zijn dat ze dat beter kunnen dan de professionals :D Overdreven misschien maar nogmaals in de meer dan 20 jaar dat ik EHBO-er ben kon ik het heel goed redden met mijn EHBO diploma  :-*
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 30 november 2007, 10:50:52
Als er geen artsen of ambulance in de buurt zijn, bijv. in het vliegtuig, op het plattenland of in het bos dan moet ik zelf dingen kunnen proberen.
Of moet ik het slachtoffer laten stikken en sterven als wij lang op de professionele hulpverleners moeten wachten?

Ik heb van iemand vernomen dat er een vrouw is die een coniotomie bij haar kind heeft uitgevoerd en dit was wel gelukt. Deze vrouw heeft geen medische opleiding gehad. Waarschijnlijk heeft dit zij van TV, internet of boek geleerd. Ik vind het bijzonder dat dit wel gelukt was.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 30 november 2007, 11:18:23
Als er geen artsen of ambulance in de buurt zijn, bijv. in het vliegtuig, op het plattenland of in het bos dan moet ik zelf dingen kunnen proberen.

Ik heb van iemand vernomen dat er een vrouw is die een coniotomie bij haar kind heeft uitgevoerd en dit was wel gelukt. Deze vrouw heeft geen medische opleiding gehad. Waarschijnlijk heeft dit zij van TV, internet of boek geleerd. Ik vind het bijzonder dat dit wel gelukt was.

Beste Anouk, sorry maar ik snap je totaal niet. Je hebt nog geen enkele EHBO-cursus of wat dan ook gedaan waar je ontzettend veel leert zodat je in veel situaties levensreddend bezig kan zijn en toch wil je dingen leren die je zelden tot nooit nodig zal hebben in NL, zelfs op het platteland en in het bos is er hier meestal snel genoeg hulp.

Zoals jij je opstelt wil je beginnen met Einstein's relatviteitstheorie zonder ooit maar een les natuurkunde gevolgd te hebben. Met jouw attitude ben je niet levensreddend bezig maar levensgevaarlijk.  :o

Doe in vredesnaam eerst eens een normale EHBO-cursus...
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: RAdeR op 30 november 2007, 11:26:26
Als er geen artsen of ambulance in de buurt zijn, bijv. in het vliegtuig, op het plattenland of in het bos dan moet ik zelf dingen kunnen proberen.
Of moet ik het slachtoffer laten stikken en sterven als wij lang op de professionele hulpverleners moeten wachten?

Ik heb van iemand vernomen dat er een vrouw is die een coniotomie bij haar kind heeft uitgevoerd en dit was wel gelukt. Deze vrouw heeft geen medische opleiding gehad. Waarschijnlijk heeft dit zij van TV, internet of boek geleerd. Ik vind het bijzonder dat dit wel gelukt was.

De kans dat je dit meemaakt is kleiner dan het winnen van de hoofdprijs in de loterij :D
Ga net als Vessalius zegt eerst de gewone ehbo doen!
Verder hoop ik nooit met je in het vliegtuig te zitten of een boswanderling te maken. ;)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: hv-engeltje op 30 november 2007, 11:53:15
Wat is er mis met de Heimlich manouvre? Die werkt goed hoor! ::)
Volg alsjeblieft de EHBO cursus en kijk dan of er nog meer is dat je wilt leren. Maar haal eerst het papiertje en ken je theorie en de mogelijkheden >:(

Bepaaldan of je het risico wilt nemen dat je iets gaat toepassen wat je nog nooit geleerd hebt. Je kon toch ook niet autorijden toen je het op tv gezien had? Of je ging het op de fiets oefenen met een instructieboekje? :-[
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 30 november 2007, 12:08:22
Ja dat klopt. Bij sommige gevallen helpt Heimlich-methode niet of is niet mogelijk. Soms helpt het wel.

Ik ga pas volgend jaar een EHBO-cursus volgen. Dan leer ik hoe ik mensen moet helpen en wat ik niet moet doen.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Karim op 30 november 2007, 13:17:10
Hoewel ik het verder volledig met je eens bent dat wanneer je iets alleen ooit een keer op tv gezien hebt je het nooit uit zal moeten voeren heeft Jim wel gelijk.

Maar er staat wel duidelijk dat 't enkel geldt voor iemand die, :

b. hij redelijkerwijs mag aannemen dat hij beschikt over de bekwaamheid die vereist is voor het behoorlijk uitvoeren van de opdracht.

En daarmee denk ik eerder aan 'n student verpleegkunde/geneeskunde die bijvoorbeeld tijdens de studie heeft geleerd te canuleren, en dat tijdens stage ook al heeft toegepast en er is bekwaam is is, maar nog niet bevoegd omdat de opleiding nog niet afgerond is.

Iemand die eens 's iets op 't internet gezien heeft maar er verder totaal geen verstand van heeft valt daar echt niet onder.


Citaat
jij als Brits opgeleide EMT toch in een daadwerkelijk noodgeval in NL meer zou kunnen/mogen doen dan anders (immers officiëel heb jij geen extra bevoegdheden in NL

Ik heb als Britse Paramedic in Nederland inderdaad geen extra bevoegdheden, die heb ik enkel hier, want paramedic is net als verpleegkundige een beschermde titel en handelingen (o.a. intuberen/canuleren/drugs toedienen) die ik hier uitvoer zijn hier ook voorbehouden handelingen en vallende ook ander een soortgelijke wet als de Nederlandse big wet.

Maar ookal ben ik dan in Nederland niet bevoegd, ik ben er wel bekwaam in en zou 't dus in geval van acute nood inderdaad kunnen toepassen en me beroepen op die wet.

Als er geen artsen of ambulance in de buurt zijn, bijv. in het vliegtuig, op het plattenland of in het bos dan moet ik zelf dingen kunnen proberen.

Zelf dingen kunnen proberen ??  Het is geen gerecht waarvan je niet weet hoe je 't precies moet maken en waarbij je dus maar wat dingen (ingredienten) gaat proberen...

Als je met mensenlevens bezig bent kan je niet in 't wilde weg maar dingen van tv "even gaan proberen", 1 foutje, zeker als je absoluut niet weet waar je mee bezig bent kan al fataal zijn.

Met jouw attitude ben je niet levensreddend bezig maar levensgevaarlijk.  :o


Precies.

Je bent geen enkele ehbo ervaring, gaat volgend jaar pas de cursussen volgen, maar bent nu al gefrusteerd dat je geen " gaatjes in de borst mag prikken" of een conotomie mag uitvoeren, waarvan je denkt dat je weet wat 't inhoudt terwijl je daar duidelijk totaal geen verstand van hebt...
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 30 november 2007, 13:48:25
Citaat
Je bent geen enkele ehbo ervaring, gaat volgend jaar pas de cursussen volgen, maar bent nu al gefrusteerd dat je geen " gaatjes in de borst mag prikken" of een conotomie mag uitvoeren, waarvan je denkt dat je weet wat 't inhoudt terwijl je daar duidelijk totaal geen verstand van hebt...

Ik dacht dat het erg eng is om slachtoffers laten sterven of laten stikken omdat de EHBO-ers niet alle handelingen mogen uitvoeren.
Of hoef ik helemaal geen zorgen om te maken?
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Pleegje_ op 30 november 2007, 13:54:57
Ik dacht dat het erg eng is om slachtoffers laten sterven of laten stikken omdat de EHBO-ers niet alle handelingen mogen uitvoeren.
Of hoef ik helemaal geen zorgen om te maken?

Ik denk dat jij je zorgen moet gaan maken waarom jij een EHBO-cursus wilt gaan doen. Als jij de gedachte hebt daarmee iedereen te kunnen redden van alles wat een mens kan mankeren dan ben je erg verkeerd beig en zou ik je het liefste "vastlegen" aan een ketting om grotere schade te voorkomen.

Verder ben ik erg benieuwd naar je leeftijd en wat voor school/werk je momentel doet.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 30 november 2007, 14:00:17
Mijn leeftijd is 30 jaar.
Ik werk nu als webdesigner bij een activiteitencentrum. Vroeger was ik administratief medewerker en heb vroeger administratief opleiding gedaan.

De redenen dat ik een EHBO-cursus ga doen, is dat ik het leuk vind om te leren. Ik ben erg in medisch geïnteresseerd. Ik had graag een arts of verpleegkundige willen worden, maar dit kan wegens zwaar slechthorendheid niet.

Ik had het helemaal niet verwacht dat de EHBO-ers niet alle handelingen mogen uitvoeren.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 30 november 2007, 14:16:03
Ik had het helemaal niet verwacht dat de EHBO-ers niet alle handelingen mogen uitvoeren.

Dus jij denkt serieus dat je met 10 avonden EHBO net zoveel zou mogen doen als artsen en verpleegkundigen na 4-6 jaar opleiding???
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 30 november 2007, 14:23:06
Ik had het allemaal verkeerd gedacht.

Op de website van Ministerie van Volksgezondheid heb ik gelezen dat iedereen bevoegd is bij noodsituaties medische handelingen uit te voeren. Ik dacht dat dit ook bij EHBO zo is. Dus ik was wel erg verbaasd dat dit niet helemaal zo is.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: RAdeR op 30 november 2007, 14:25:28
Ervaring rijker en illusie armer.  ;)

Maar als ehbo-er kun je toch reuze zinvol werk doen. Als is het dan geen coniontomie of aanbrengen van thorax-drain.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 30 november 2007, 14:30:22
Dan moet ik erop vertrouwen dat EHBO-ers mensen kunnen helpen zonder dat medische handelingen zoals thorax-drains en/of coniotomie nodig zijn.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Franc op 30 november 2007, 14:31:36
Op de website van Ministerie van Volksgezondheid heb ik gelezen dat iedereen bevoegd is bij noodsituaties medische handelingen uit te voeren. Ik dacht dat dit ook bij EHBO zo is. Dus ik was wel erg verbaasd dat dit niet helemaal zo is.

Ik ben erg benieuwd wat daar dan precies staat. Kun je aangeven wáár je het precies hebt gevonden?


Franc
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 30 november 2007, 14:35:16
Ik had het allemaal verkeerd gedacht.

Op de website van Ministerie van Volksgezondheid heb ik gelezen dat iedereen bevoegd is bij noodsituaties medische handelingen uit te voeren. Ik dacht dat dit ook bij EHBO zo is. Dus ik was wel erg verbaasd dat dit niet helemaal zo is.

OK, ik begin het een beetje te snappen.

Een EHBO-cursus is bedoeld om niet-medisch geschoolden in zoveel mogelijk situaties zo adequaat mogelijk te laten handelen. Alleen is de gemiddelde EHBO-cursus slecht een les of 10 dus moet er onderscheid gemaakt worden tussen vaardigheden die relatief vaak gebruikt worden en die die minder vaak nodig zijn. Daarnaast wordt er natuurlijk ook gekeken naar hoe veilig een handeling is immers het kan niet de bedoeling zijn om meer schade aan te richten. Als laatste is er dan nog de wetgever die van sommige handelingen heeft gezegd dat deze dusdanig gevaarlijk zijn dat alleen bepaalde mensen deze uit mogen voeren. Om nu in geval van uiterste nood toch iets te kunnen doen is er wel een uitzondering aan deze wet toegevoegd. Alleen moet je je dan wel beseffen dat het hier potentieel zeer gevaarlijke handelingen betreft.

Ja, het is inderdaad zo dat in geval van uiterste nood iedereen medische handelingen zou mogen uitvoeren. Echter er is wel een behoorlijk verschil tussen deze mogelijkheid en bij iedere EHBO-cursus alle handelingen te onderwijzen...

Wat dit nu voor jou betekent? Volg een normale EHBO-cursus en je kan in 99 van de 100 situaties goed genoeg handelen om de tijd tussen gebeuren en aankomst professionele hulp te overbruggen.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 30 november 2007, 14:42:58
Ik heb dit bij een paar websites gezien:

http://www.postbus51.nl/index.cfm/t/Mag_ik__of_iemand_anders_die_geen_arts_is__medisch_handelen_in_een_noodsituatie_/vid/6449B1E1-C295-519D-197B5187588DF58F/containerid/517415FF-C09F-296A-61FF669427684C44/objectid/901032AE-1635-38D4-CFC55A505BE7C76C/displaymethod/displaydefaultintro

http://www.minvws.nl/images/ondervbh_tcm19-96898.pdf
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: lotus bianca op 30 november 2007, 14:48:59
Ik ben al jaren eh verlener en heb dan ook al wel wat ervaring.
Ook heb ik wel eens met een coniotomie setje geleerd hoe je dit moet gebruiken op een pop en hoe je moet intuberen en een thoraxdrain aan moet brengen.
Maar een ding weet ik heel zeker als het er op aan komt dan zal ik doen wat ik als eh verlener heb geleerd. En dat is profesionele hulp in te schakelen en dan met mijn ehbo vaardigheden te doen wat in mijn macht ligt.
Meer kan ik niet doen.
Enne als je bang bent om mensen te verliezen omdat je niks kan doen!!!!
Ik heb 2 keer een reanimatie gedaan en beide keren is de persoon overleden. Zeker het gaat je niet in de koude kleren zitten maar je leert het een plaatje te geven.
En ik weet zeker bij een eventuele volgende keer zal ik weer beginnen met mijn ehbo handelingen. Meer kan en wil ik ook niet doen ook al was ik er zeker van dat ik het GOED kon.
Ik raad je net als de rest aan ga eerst maar eens die ehbo curses volgen en dan spreken we elkaar daar na nog wel eens als je wat ervaring hebt opgedaan met je geleerde ehbo handelingen.
En anders lezen we het wel in de krant :-X

Bianca
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Franc op 30 november 2007, 14:54:40
Ik heb dit bij een paar websites gezien:

Ik zie in het stukje van Postbus 51 een hele belangrijke, zo niet alles bepalende, zin:
Bovenstaande handelingen mag u alleen uitvoeren als u daarvoor geleerd heeft, of als u toestemming heeft van een arts.

En in de PDF over de Wet BIG lees ik in het hoofdstuk "Mag iemand in een noodsituatie een voorbehouden handeling verrichten?" niets waaruit blijkt dat een leek voorbehouden handelingen mag uitvoeren.


Franc
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 30 november 2007, 15:03:24
Ik zie in het stukje van Postbus 51 een hele belangrijke, zo niet alles bepalende, zin:
Bovenstaande handelingen mag u alleen uitvoeren als u daarvoor geleerd heeft, of als u toestemming heeft van een arts.

En in de PDF over de Wet BIG lees ik in het hoofdstuk "Mag iemand in een noodsituatie een voorbehouden handeling verrichten?" niets waaruit blijkt dat een leek voorbehouden handelingen mag uitvoeren.


Franc

Je kan selectief lezen of niet  :-X

Hoewel ik het met iedereen eens ben dat men in nagenoeg alle gevallen ver weg moet blijven van de voorbehouden handelingen heeft Anouk in dit geval gelijk en is dat ook wat ik lees op de website van Postbus 51. Ook lees ik dat in de wet BIG waar ik enige pagina's terug al uit gequote heb.

Even voor de volledigheid wat meer tekst van de betreffende postbus 51 site:
Citaat
Mag ik, of iemand anders die geen arts is, medisch handelen in een noodsituatie?In noodsituaties moet u hulp verlenen ‘naar beste weten en kunnen’. Het is mogelijk dat u in een noodsituatie een medische handeling moet verrichten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als u iemand ziet stikken of als u getuige bent van een ongeluk. U moet dan doen wat u kunt om iemand te helpen.

Voorbehouden handelingen
Buiten noodsituaties mag u bepaalde handelingen niet zomaar uitvoeren. Deze handelingen worden voorbehouden handelingen genoemd.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Franc op 30 november 2007, 15:22:32
Je kan selectief lezen of niet  :-X
Hoewel ik het met iedereen eens ben dat men in nagenoeg alle gevallen ver weg moet blijven van de voorbehouden handelingen heeft Anouk in dit geval gelijk en is dat ook wat ik lees op de website van Postbus 51. Ook lees ik dat in de wet BIG waar ik enige pagina's terug al uit gequote heb.

Niet selectief, maar ik probeerde te lezen wat er staat...   ;)
Er wordt gesproken over 'medische handelingen' en 'voorbehouden handelingen'. Niet elke medische handeling is een voorbehouden handeling, zegt ook het Wet BIG boekje. Tenminste, zó lees ik het.


Franc
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 30 november 2007, 15:28:56
Kijk dan nog eens een paar postings terug waarin ik quote uit de wet BIG het artikel betreffende de voorbehouden handelingen, ook daarin staat namelijk dat mocht er een acute noodzaak bestaan iedereen bevoegd is om deze voorbehouden handelingen uit te voeren.

Overige medische handelingen mogen dus altijd al door iedereen uitgevoerd worden (waarbij het maar weer de vraag is of dat verstandig is, zo zijn het omdoen van een nekkraag en beademen met een ballon geen voorbehouden handelingen maar toch ook allebei zeer zeker niet zonder risico)

En nogmaals de disclaimer dat ik niemand aanmoedig deze voorbehouden handelingen dan ook maar gauw te gaan leren op het internet  ;)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Franc op 30 november 2007, 15:59:01
Kijk dan nog eens een paar postings terug waarin ik quote uit de wet BIG het artikel betreffende de voorbehouden handelingen,

Niet gezien... Nu wel.     :-[
Ambtelijke taal, altijd lastig lezen.   ;)

ook daarin staat namelijk dat mocht er een acute noodzaak bestaan iedereen bevoegd is om deze voorbehouden handelingen uit te voeren.

Nu wil ik niet vallen over losse woorden, maar in het door jou geciteerde stukje uit de BIG wet wordt óók heel duidelijk gesproken over het beroepsmatig verrichten van deze handelingen. De Wet BIG is natuurlijk ook helemaal niet van toepassing op passanten, leken of EHBO-ers. Dus naar mijn idee is het nog steeds niet zo dat iedereen in noodsituaties voorbehouden handelingen mag uitvoeren.

Of lees ik nu weer te selectief.   ;)

En nogmaals de disclaimer dat ik niemand aanmoedig deze voorbehouden handelingen dan ook maar gauw te gaan leren op het internet  ;)

Dat moge duidelijk zijn.   ;D
Ik moet er niet aan denken dat een EHBO-er z'n balpennetje uit elkaar schroeft om een coniotomie uit te voeren (zoals ik al eens gezien heb in een spannende B-film  :) )


Franc
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 30 november 2007, 16:20:12
Nu wil ik niet vallen over losse woorden, maar in het door jou geciteerde stukje uit de BIG wet wordt óók heel duidelijk gesproken over het beroepsmatig verrichten van deze handelingen. De Wet BIG is natuurlijk ook helemaal niet van toepassing op passanten, leken of EHBO-ers. Dus naar mijn idee is het nog steeds niet zo dat iedereen in noodsituaties voorbehouden handelingen mag uitvoeren.

Franc

Je hebt gelijk wat betreft het alleen geldig zijn van de wet BIG wat betreft het beroepsmatige handelen. Het interessante van de wet is nu dat wanneer er niks over instaat het is toegestaan en aangezien er nergens staat dat deze handelingen verboden zijn voor niet-beroepsmatig handelen door leken ze dus zijn toegestaan.

Dus jazeker mag iedereen in een noodsituatie voorbehouden handelingen uitvoeren  ;)

Overigens komt wel het strafrecht om de hoek kijken, immers je mag weer niet ongestraft iemand letsel toebrengen, maar dan zou er van opzet/nalatigheid sprake moeten zijn en dat neem ik voor het gemak maar even aan van niet.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Delta op 30 november 2007, 16:51:23
Als eerste: Het is een fout om te denken dat je iedereen kunt redden die levensbedreigend gewond of aangedaan is. Soms kun je niet helpen en sterft een slachtoffer, ongeacht je EHBO-er, ambulanceverpleegkundige of arts bent. Door voorbehouden handelingen onopgeleid uit te voeren (en met een opleiding bedoel ik niet een internetpagina) red je als EHBO-er niet meer levens. Het klinkt ontzettend leuk, zo'n coniotomie maar besef wel wat je allemaal fout kan doen:
  - een halve centimeter te hoog en je snijdt het thyroid aan, wat een gigantisch bloedbad geeft
  - schiet uit en je haalt een carotis door. Idem effect
  - druk iets te hard en je schiet door de achterwand heen, de oesophagus in
  - je kan de stembanden onherstelbaar beschadigen
  - als je slachtoffer niet volledig verslapt is (en hoe wil je dat doen?) zal hij/zij niet stil blijven liggen terwijl je
    zijn/haar keel doorsnijdt...
  - als je de tracheotomie niet goed open weet te houden is de wond in een paar minuten weer dicht

etc.

Er staat waarschijnlijk een paar woorden in die je ff moet googlen... ook dat is een teken dat je je hier beter niet aan kunt wagen. Er zijn een paar goede redenen dat voorbehouden handelingen voorbehouden zijn om mee te beginnen. Je vermoordt er meer mensen mee dan je helpt.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Franc op 30 november 2007, 16:57:26
Je hebt gelijk wat betreft het alleen geldig zijn van de wet BIG wat betreft het beroepsmatige handelen. Het interessante van de wet is nu dat wanneer er niks over instaat het is toegestaan en aangezien er nergens staat dat deze handelingen verboden zijn voor niet-beroepsmatig handelen door leken ze dus zijn toegestaan.
Dus jazeker mag iedereen in een noodsituatie voorbehouden handelingen uitvoeren  ;)
Overigens komt wel het strafrecht om de hoek kijken, immers je mag weer niet ongestraft iemand letsel toebrengen, maar dan zou er van opzet/nalatigheid sprake moeten zijn en dat neem ik voor het gemak maar even aan van niet.

Dus dan komt het er eigenlijk op neer dat alle verwijzingen naar de Wet BIG in deze discussie nutteloos zijn, alleen al omdat een leek/EHBO-er niet gehouden is aan deze wet. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat ik als leek of EHBO-er straffeloos (in nood- én normale situaties, de wet is immers op mij niet van toepassing) medische handelingen kan verrichten omdat het in déze wet niet staat.

Zoals je zelf al aangeeft is hier het straf- (of misschien ook wel het civiel)recht van toepassing. In het strafrecht zal niet letterlijk de term 'voorbehouden handeling' voorkomen maar wel de genoemde opzet, nalatigheid, het toebrengen van lichamelijk letsel. En ik denk dat 'm daar de crux zit, heb ik door het uitvoeren van een coniotomie als leek iemands leven gered en er voor gezorgd dat-ie z'n leven lang met een canulle loopt? Of misschien zelfs wel een halsslagader doorgesneden.

Nee, ik denk niet dat je kunt stellen dat iedereen (in noodsituaties) voorbehouden handelingen mag uitvoeren.

Franc
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Delta op 30 november 2007, 17:00:13
Het slachtoffer mag je inderdaad aanklagen voor levensreddend letsel ;)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Franc op 30 november 2007, 17:12:38
Het slachtoffer mag je inderdaad aanklagen voor levensreddend letsel ;)

Wie zegt dat diegene was overleden als je het niet had gedaan. Dat kun je als leek nooit beoordelen. Dat was eigenlijk m'n punt, misschien wat krom omschreven.   ;)


Franc
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: EHBO-er op 30 november 2007, 17:53:10
Het vervelende van het hele verhaal is dat de BIG wet niet van toepassing is, maar wel als referentie gebruikt kan worden.

Maar niet getreurd, er zijn nog veel meer wetten de over dit onderwerp iets te melden hebben.
De strafwet heeft in de aanbieding "het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel" als hij overleeft  en "dood door schuld" als hij overlijdt.
Het burgelijk wetboek heeft, als je voor het bovenstaande veroordeeld bent, als bonussen  in gedachte "onbehoorlijke zaakwaarneming" en "het aansprakelijk stellen voor schade" en  "het betalen van smartegeld" Een beetje advocaat kent vast nog meer wetjes om je ook nog een zakcentje afhandig te maken.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Karim op 30 november 2007, 18:23:48
Dus jazeker mag iedereen in een noodsituatie voorbehouden handelingen uitvoeren  ;)


Volgens mij toch niet hoor, het artikel zegt namelijk ook dat 't enkel toegestaan is als de persoon daar redelijkerwijs bekwaam in is, ondanks dat hij/zij niet bevoegd is voor bepaalde handeling:


Het is degene die niet behoort tot de personen die hun bevoegdheid tot het verrichten van een handeling ontlenen aan het bepaalde bij of krachtens de artikelen 36 en 37 verboden buiten noodzaak beroepsmatig die handeling te verrichten, tenzij:

b. hij redelijkerwijs mag aannemen dat hij beschikt over de bekwaamheid die vereist is voor het behoorlijk uitvoeren van de opdracht.


En daarmee denk ik eerder aan 'n student verpleegkunde/geneeskunde die bijvoorbeeld tijdens de studie heeft geleerd te canuleren, en dat tijdens stage ook al heeft toegepast en er is bekwaam is is, maar nog niet bevoegd omdat de opleiding nog niet afgerond is.

Iemand die eens 's iets op 't internet gezien heeft maar er verder totaal geen verstand van heeft valt daar echt niet onder, waardoor je dus ook niet kan stellen dat iedereen in 't geval van nood zomaar voorbehouden handelingen mag gaan uitvoeren.

Dus voorbehouden handelingen, enkel :

- indien bevoegd en bekwaam.
- in noodsituatie's indien bekwaam, ookal is men niet bevoegd

En de 2e gaat echt niet voor iedereen op, dus de conclusie iedereen mag in noodsituatie's voorbehouden handelingen uitvoeren gaat ook niet op.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: rob-r op 30 november 2007, 19:28:38
Anouk, gewoon lekker de EHBO opleiding gaan doen en daarna met je vereniging lekker wat evenementen mee gaan draaien.
De situaties die jij aanhaalt zoals een coniotomie zul je waarschijnlijk nooit meemaken.
Daarvoor leer je in de EHBO bij b.v. een verslikking de zgn. Heimlich methode die voor een EHBOer meestal goed voldoet.
Je zult zien dat e.e.a. best wel voldoening gaat geven, en als het bevalt kan je nog tal van andere bekwaamheden gaan volgen zoals o.a. bediener AED, wandelletsel, sportletsel enz.

Veel plezier met je cursus!
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Pleegje_ op 30 november 2007, 19:55:45
Anouk, gewoon lekker de EHBO opleiding gaan doen en daarna met je vereniging lekker wat evenementen mee gaan draaien.
De situaties die jij aanhaalt zoals een coniotomie zul je waarschijnlijk nooit meemaken.
Daarvoor leer je in de EHBO bij b.v. een verslikking de zgn. Heimlich methode die voor een EHBOer meestal goed voldoet.
Je zult zien dat e.e.a. best wel voldoening gaat geven, en als het bevalt kan je nog tal van andere bekwaamheden gaan volgen zoals o.a. bediener AED, wandelletsel, sportletsel enz.

Veel plezier met je cursus!

er zijn wel ietsmeer indicaties voor een nood-coniotomie danalleen verslikking ;)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 30 november 2007, 20:00:01
Wat ik van coniotomie weet: een klein horizontale snede onder het strottenhoofd. Daar zit een groefje en dat is tussen het strottenhoofd en schildklier. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Coniotomie
Is dit wel of niet juist?

Als de leken of EHBO-ers precies volgens instructies een coniotomie gaan uitvoeren, dan verwacht ik dat het wel zal lukken. Er zijn gevallen dat dit wel gelukt zijn.

Er zijn geen bloedvaten onder het strottenhoofd. Er zijn 2 slagaders naast het luchtpijp en daar wordt er niet gesneden.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Jim op 30 november 2007, 20:18:11
Technisch gezien gebeurt een coniotomie met een dikke naald, en een tracheotomie met een sneetje. Hetzelfde effect, maar dan op een andere manier gedaan.

Ik kan me voorstellen dat als je er een beetje naast zit, je dan in het schildkliermembraan snijdt, en dat kan ook behoorlijk gaan bloeden. Delta had volgens mij al een lijstje gepost met de evt. complicaties (?)

Dit is overigens de site waarop je een uitgebreide EHBO opleiding kan volgen: WFA Wilderness First Aid: http://www.fylgjur.nl/site/ maarr kost wel €350,- pp..

Met een basiscursus beginnen denk ik ;)...
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: RAdeR op 30 november 2007, 20:56:24
Wat ik van coniotomie weet: een klein horizontale snede onder het strottenhoofd. Daar zit een groefje en dat is tussen het strottenhoofd en schildklier. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Coniotomie
Is dit wel of niet juist?

Als de leken of EHBO-ers precies volgens instructies een coniotomie gaan uitvoeren, dan verwacht ik dat het wel zal lukken. Er zijn gevallen dat dit wel gelukt zijn.

Er zijn geen bloedvaten onder het strottenhoofd. Er zijn 2 slagaders naast het luchtpijp en daar wordt er niet gesneden.

Heb je een bord of een hele plaat voor je kop?
Tientallen postings proberen mensen je van het idee van een noodconiotomie af te helpen en je gaat gewoon door met je vermeende kennis te spuien.  :-\ :-X >:(

Als je er dan zo graag op voorbereid wilt zijn, zorg dan dat je bekwaam bent. Ga vooral oefenen op mensen die je lief en dierbaar zijn. Dat sneetje maken ze in het ziekenhuis wel weer dicht.
 :-X

Sorry hoor het moest er even uit.
Mijn advies om te starten met ehbo trek ik in.
Je vormt een gevaar voor de mensheid!
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Golly op 30 november 2007, 21:25:18
Hey mensen,
ik denk dat we niet al te heftig moeten reageren op anouk, ze zal het best goed bedoelen. Jullie standpunt is duidelijk denk ik zo.
Anouk, een nood coniotomie zoals we die op tv wel eens zien is volgens mij een zeldzaamheid en de kans dat je er mee in aanraking komt is erg klein.
Vanwaar komt de interesse in deze procedure eigenlijk??

Ga gewoon gezellig een ehbocursus doen en leer de basale levensreddende handelingen, zoals reanimeren beademen, defibrileren, heimlicht e.d.
Je bent enthousiast begrijp ik en dat ben ik ook nog steeds e maar weet waar je grenzen liggen.
ballonbeademen en dergelijke is een vaardigheid die je moet oefenen en blijven oefenen wil je een kans van slagen hebben. Ook heb je er zonder O2 niks aan, kun je ook met een masker beademen, ook een vaardigheid die je niet zomaar kunt.

Groetjes Golly
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: EHBO-er op 30 november 2007, 22:07:49
Ik begin het gevoel te krijgen dat Anouk vooral geïnteresseerd is in provoceren.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: GHD op 1 december 2007, 12:38:39
Ik begin het gevoel te krijgen dat Anouk vooral geïnteresseerd is in provoceren.


dat gevoel heb ik ook een beetje...

weet anouk ook wat de altenetieven zijn???..inplaats gelijk een coniotomie te gaan doen???
daar moet ze zich eerst maar eens op concentreren...

een pleeg krijgt het zelfs niet altijd voor elkaar om het goed te doen...met al zijn ervaring...laat staan een leek...

gewoon een ehbo cursus volgen....
en dat is soms al moeilijk genoeg...
en niet de held uit gaan hangen....
er zijn bij mij geen gevallen bekend dat het je lukt...als leek...
vaak wordt het dan een krantenartiekel...vanwege dood door schuld...

werkt de heimlich niet???
dan over op reanimatie......

anouk....heb jij een keer iets beleeft waarvan jij dacht dat het wel zal helpen als jij het had gedaan??
het lijkt mij meer en meer overkomen op een traumatsiche ervaring....
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Jacques Schenk op 1 december 2007, 12:47:20
Ik vroeg me al een tijdje af of de vraag van Anouk wel serieus bedoeld was, ik was dat een paar dagen geleden ook al in een posting aan het verwoorden, maar toen heb ik dat weer verwijderd met de gedachte "mischien ben ik wel de enige die er zo over denkt"

Ik heb het idee dat de vraag voornamelijk/uitsluitend bedoeld is om een reacties te ontlokken en misschien een paar mensen uit de tent te lokken.
Nou ja dat eerste is in ieder geval gelukt :-)

maar mijn twijfel was dermate groot dat ik inhoudelijk maar niet gereageerd hebt / zal reageren.

Jacques
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Karim op 1 december 2007, 13:16:31
Ik vroeg me al een tijdje af of de vraag van Anouk wel serieus bedoeld was, ik was dat een paar dagen geleden ook al in een posting aan het verwoorden, maar toen heb ik dat weer verwijderd met de gedachte "mischien ben ik wel de enige die er zo over denkt"


Ik dacht eerst ook aan een relkloontje, en ben er maar serieus op ingegaan (inclusief 't opzoeken van de betreffende wetsartikelen e.d.) maar ze blijft toch steeds 't zelfde zeggen dus volgens mij is 't inderdaad puur om te provoceren.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: GHD op 1 december 2007, 13:27:40
Ik dacht eerst ook aan een relkloontje, en ben er maar serieus op ingegaan (inclusief 't opzoeken van de betreffende wetsartikelen e.d.) maar ze blijft toch steeds 't zelfde zeggen dus volgens mij is 't inderdaad puur om te provoceren.

inderdaad...of ze weet niet beter...(lijkt mij onwaarschijnlijk... ;D)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 1 december 2007, 17:06:17
Ik wil eigenlijk geen problemen hebben als ik iemand moet redden. Ik bedoel alles serieus.
Maar ik heb wel een vraag:
Wat zou je kiezen: als een Heimlichgreep niet helpt en dan bel je naar 112. Dan komt de ambulance na 15 minuten bij het slachtoffer. De kans is groot dat hij overleden is want hij kan niet langer dan 6 minuten zonder zuurstof. Of ga je na het mislukte Heimlich-poging een ingreep uitvoeren?

Ik heb begrepen dat de kans zeer klein is dat Heimlich-methode niet zal lukken.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: helm op 1 december 2007, 17:47:42
Ik wil eigenlijk geen problemen hebben als ik iemand moet redden. Ik bedoel alles serieus.
Maar ik heb wel een vraag:
Wat zou je kiezen: als een Heimlichgreep niet helpt en dan bel je naar 112. Dan komt de ambulance na 15 minuten bij het slachtoffer. De kans is groot dat hij overleden is want hij kan niet langer dan 6 minuten zonder zuurstof. Of ga je na het mislukte Heimlich-poging een ingreep uitvoeren?

Ik heb begrepen dat de kans zeer klein is dat Heimlich-methode niet zal lukken.

Met de laryngoscoop even kijken en met de Magilltang het corpus alieum verwijderen.  ;D

p.s. dat van die 6 minuten is trouwens onzin.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: EHBO-er op 1 december 2007, 18:01:26
Anouk,

Gezien het feit dat je hoe dan ook met alle geweld wilt horen dat je voorbehouden handelingen mag uitvoeren heb ik nog maar advies.
Huur vooral mr. Sprong of mr. Moscovitz in, die kunnen je misschien nog uit de nesten halen
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Kanarie op 1 december 2007, 19:17:48
Ik wil eigenlijk geen problemen hebben als ik iemand moet redden. Ik bedoel alles serieus.
Maar ik heb wel een vraag:
Wat zou je kiezen: als een Heimlichgreep niet helpt en dan bel je naar 112. Dan komt de ambulance na 15 minuten bij het slachtoffer. De kans is groot dat hij overleden is want hij kan niet langer dan 6 minuten zonder zuurstof. Of ga je na het mislukte Heimlich-poging een ingreep uitvoeren?

Ik heb begrepen dat de kans zeer klein is dat Heimlich-methode niet zal lukken.


Antwoord op je vraag:
In de EHBO-cursus zul je leren, dat als de Heimlich-methode niet werkt, je borstcompressies met (poging tot) beademen moet geven. Door verhoogde druk in de borstkas van de borstcompressies, is er kans dat het corpus alienum alsnog losschiet.
Misschien is de afsluiting ook wel niet volledig en krijg je er toch nog een klein beetje lucht doorheen.
Ook kan het corpus alienum lager zitten dan de plek waar jij graag een coniotomie wil zetten; dan heeft die risicovolle handeling geen zin.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 1 december 2007, 19:48:44
Het is niet zo dat ik graag een coniotomie wil uitvoeren, het is geen leuk handeling.

Ik heb indruk dat de EHBO-cursus beperkt is, (iets) beperkter dan cursussen voor verpleegkundigen en/of artsen. Ik vind dat de EHBO-cursussen uitgebreider mag worden.

Er bestaat helaas geen EHBO cursus voor gevorderden. Ik zou graag willen dat er 2 soorten EHBO-cursussen zijn: Basis EHBO en Advanced EHBO.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 1 december 2007, 20:00:49
Het is niet zo dat ik graag een coniotomie wil uitvoeren, het is geen leuk handeling.

Ik heb indruk dat de EHBO-cursus beperkt is, (iets) beperkter dan cursussen voor verpleegkundigen en/of artsen. Ik vind dat de EHBO-cursussen uitgebreider mag worden.

Er bestaat helaas geen EHBO cursus voor gevorderden. Ik zou graag willen dat er 2 soorten EHBO-cursussen zijn: Basis EHBO en Advanced EHBO.

Anouk, laat maar ik ga niet meer op je vragen/reacties reageren, dit zal dan ook mijn laatste bericht zijn.

Alles wat gezegd moet worden is gezegd, ik hoop je in een noodsituatie nooit tegen te komen.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Kanarie op 1 december 2007, 20:16:14

Ik heb indruk dat de EHBO-cursus beperkt is, (iets) beperkter dan cursussen voor verpleegkundigen en/of artsen. Ik vind dat de EHBO-cursussen uitgebreider mag worden.


 :-X ............ Wat denk je dat de reden is dat EHBO-cursussen minder vergaand zijn dan cursussen voor afgestudeerd verpleegkundigen en artsen?
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Karim op 1 december 2007, 20:22:26
Ik vind dat de EHBO-cursussen uitgebreider mag worden.


Hoe kan je dat nu vinden, je hebt tenslotte nog nooit een ehbo cursus gevolgd, en uit al je postings blijkt wel dat je totaal geen idee hebt waarover je praat.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 2 december 2007, 00:51:37
Wat ik van coniotomie weet: een klein horizontale snede onder het strottenhoofd. Daar zit een groefje en dat is tussen het strottenhoofd en schildklier. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Coniotomie
Is dit wel of niet juist?

Als de leken of EHBO-ers precies volgens instructies een coniotomie gaan uitvoeren, dan verwacht ik dat het wel zal lukken. Er zijn gevallen dat dit wel gelukt zijn.

Er zijn geen bloedvaten onder het strottenhoofd. Er zijn 2 slagaders naast het luchtpijp en daar wordt er niet gesneden.

De gehele noodconiotomie handeling wordt sowieso al eenbloederige aangelegenheid, dus begin er maar niet aan.
en je opmerking: ''..dan verwacht ik dat hrt wel zal lukken''  schaar ik maar onder het mom ''jeugdige naiviteit''...... >:( :-[
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 2 december 2007, 00:57:24
Het is niet zo dat ik graag een coniotomie wil uitvoeren, het is geen leuk handeling.

Ik heb indruk dat de EHBO-cursus beperkt is, (iets) beperkter dan cursussen voor verpleegkundigen en/of artsen. Ik vind dat de EHBO-cursussen uitgebreider mag worden.

Er bestaat helaas geen EHBO cursus voor gevorderden. Ik zou graag willen dat er 2 soorten EHBO-cursussen zijn: Basis EHBO en Advanced EHBO.

En ik zou graag willen dat jij je grenzen als beginnend ehbo-er(tje) leert kennen. ehbo blijft ehbo, dus geen geavanceerde trucen gaan aanleren, dan trek je pas echt een doos van Pandora open....  en inderdaad, de ''curssussen (LOI??) voor verpleegkundige of arts ( 4 a 6 jaar, toemaar da's nog eens een cursusje..) zijn helaas wat minder beperkt dan die voor ehbo...   zucht....... :-[ :'(
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 2 december 2007, 01:29:18
Waarom wordt er bij EHBO geen trainingen over geavanceerde truckjes gegeven?
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Karim op 2 december 2007, 01:38:05
Waarom wordt er bij EHBO geen trainingen over geavanceerde truckjes gegeven?

Dat antwoord is je nu al 20 keer gegeven is de laatste paar pagina's dus misschien is 't een idee om te kappen met provoceren.....  ::)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anouk op 2 december 2007, 01:46:34
Ik ga nu stoppen met deze topic.

Ik kan wegens handicap (zwaar-slechthorendheid) geen verpleegkundige of arts worden. Maar zwaar-slechthorenden en/of doven kunnen wel EHBO-cursussen volgen maar ze kunnen moeilijk verpleegkundige of arts worden.
Ik ben het eigenlijk niet mee eens dat er bij EHBO geen trainingen over geavanceerde truckjes wordt gegeven.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: SirMark op 2 december 2007, 02:45:03
Slotje en in de vergaarbak?
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: helm op 2 december 2007, 09:26:21
Ik kan wegens handicap (zwaar-slechthorendheid) geen verpleegkundige of arts worden.

Aha, problemen met luisteren dus.  ;D
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Luke op 2 december 2007, 10:30:57
Kort en bondig enkele begrippen binnen de Wet BIG waar zovaak naar verwezen wordt en laat ik het voorbeeld van het inbrengen van een perifere canule gebruiken hiervoor (schoenmaker blijf bij je leest ;))

Een arts is zelfstandig bevoegd, wil zeggen dat hij de indicatie mag stellen dat de patient een infuus moet krijgen, hier kunnen een aantal redenen voor zijn, maar de arts zal moeten afwegen of geen andere, minder invasieve handelingen hetzelfde doel bereiken.
De arts kan er dan voor kiezen om het perifeer infuus zelf te prikken of dit over te laten aan een ander bekwaam en bevoegd persoon.

Dit kan een verpleegkundige zijn, een verpleegkundige is functioneel zelfstandig, wat wil zeggen dat van een verpleegkundige redelijkerwijs aangenomen mag worden dat hij de overgedragen handeling, in dit voorbeeld het inbrengen van een perifere canule, kan uitvoeren en dat hij de risico's ervan kent.

Zoals je ziet is het verschil de indicatiestelling.
Een verpleegkundige, is geen arts, mag dus geen indicatie stellen voor het inbrengen van een infuus, omdat hij/zij daar bij wet niet tot bevoegd is. Dit wil niet zeggen dat hij/zij de afweging niet kan maken, deze theoretische kennis is namelijk een onderdeel van het protocol inbrengen perifere canule.

Alle aangekaartte stukken in deze tread over een niet-arts die voorbehouden handelingen uitvoert gaat dus over een bovenstaande situatie.
Even anders verteld: De verpleegkundige is buiten het ziekenhuis en loopt zich uit bij een steekpartij, toevalig is daar een overijverige ehbo-er aanwezig (even als voorbeeld ;)) die een komplete traumatas bij zich heeft. Als de verpleegkundige dan het idee heeft dat het slachtoffer zoveel bloed verloren heeft dat hij in een levensbedreigende situatie terecht komt (noodsituatie) mag de verpleegkundige, welke bekwaam en bevoegd is voor het inbrengen van de perifere canule maar niet voor de indicatiestelling, een perifere canule inbrengen.

Hier gaat het kopje noodsituatie over binnen de wet BIG. Iemand is pas bevoegd als hij bevoegd én bekwaam is. En een EHBO-er is én niet bevoegd én niet bekwaam in de voorbehouden handelingen.

Groet,
Luke
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Kanarie op 2 december 2007, 11:29:29
Ik ga nu stoppen met deze topic.

Ik kan wegens handicap (zwaar-slechthorendheid) geen verpleegkundige of arts worden. Maar zwaar-slechthorenden en/of doven kunnen wel EHBO-cursussen volgen maar ze kunnen moeilijk verpleegkundige of arts worden.
Ik ben het eigenlijk niet mee eens dat er bij EHBO geen trainingen over geavanceerde truckjes wordt gegeven.


Zucht... vooruit....


Ik snap dat je vanwege je slechthorendheid beperkt bent/ kunt zijn in het waarmaken van je toekomstdromen. Ik snap ook dat dit zo nu en dan ontzettend frustrerend is.
Wat je nu echter doet, is iets wat voor jou wel haalbaar is, namelijk het halen van een EHBO-diploma, zo proberen te manipuleren dat jij straks als EHBO-er net zoveel kunt en mag als een geregistreerd verpleegkundige of arts. Als dat zo was, dan kregen alle mensen met een EHBO-diploma meteen een registratie als trauma-arts, maar het moge duidelijk zijn dat de kennis en kunde na een EHBO-cursus totaal verschilt dan na een fulltime opleiding van járen. Dat lijkt ondanks herhaalde pogingen totaal niet tot je door te dringen.
Als ik geleerd heb om de aan-knop en de Enter-toets van een computer kan vinden, dan kan ik toch ook niet meteen computers programmeren? En als ik op internet of in een boek gelezen heb hoe je giftige slangen moet aanpakken, namelijk achter de kop, dan ben ik toch ook niet in staat om in elke situatie veilig met welke slang dan ook te kunnen spelen?
Om medische trucjes te kunnen doen, heb je heel wat meer kennis en kunde nodig dan jij je kunt voorstellen.

Hoe handig zou het zijn om een ontwrichting meteen terug te plaatsen (lijkt simpel, maar heeft ook risico's). Hoe handig zou het zijn om een botbreuk meteen te zetten. Hoe handig zou het zijn om een niet ademend slachtoffer meteen te intuberen. Hoe handig zou het zijn om een hevige bloeding meteen operatief te dichten. Hoe handig zou het zijn.......


Na alles wat er nu gezegd is, stop ik ook maar met reageren, want of je bent alleen maar aan het provoceren, of je hebt zo weinig inzicht dat ik hoop je nooit tegen te komen als ik eerste hulp nodig heb.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Karim op 2 december 2007, 16:27:29

Een verpleegkundige, is geen arts, mag dus geen indicatie stellen voor het inbrengen van een infuus, omdat hij/zij daar bij wet niet tot bevoegd is. Dit wil niet zeggen dat hij/zij de afweging niet kan maken, deze theoretische kennis is namelijk een onderdeel van het protocol inbrengen perifere canule.


Op enkele uitzonderingen na, waaronder de verpleegkundige in 't gele busje  ;)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Luke op 2 december 2007, 20:33:56
Op enkele uitzonderingen na, waaronder de verpleegkundige in 't gele busje  ;)

Nope.  :) Want in dat geval vervangt het protocol de opdracht van de arts. Maw, als je je protocol volgt stel je daarmee de indicatie, en is de verpleegkundige in het gele busje bevoegd om de handeling uit te voeren.

Neemt niet weg dat ik het belachelijk vindt dat je als vpk alle ins and outs moet kennen om een handeling te mogen uitvoeren, waaronder de risico's en de indicaties, maar deze verantwoordelijkheid bij wet niet mag dragen.
Ach, ja. Had ik maar een vak moeten kiezen.... 8)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: rob-r op 2 december 2007, 20:37:51
er zijn wel ietsmeer indicaties voor een nood-coniotomie danalleen verslikking ;)
Nee........dat meen je niet!!  ;D
Er staat ook duidelijk  "b.v. bij een verslikking"
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: vesalius op 2 december 2007, 22:19:04
Nope.  :) Want in dat geval vervangt het protocol de opdracht van de arts. Maw, als je je protocol volgt stel je daarmee de indicatie, en is de verpleegkundige in het gele busje bevoegd om de handeling uit te voeren.

Neemt niet weg dat ik het belachelijk vindt dat je als vpk alle ins and outs moet kennen om een handeling te mogen uitvoeren, waaronder de risico's en de indicaties, maar deze verantwoordelijkheid bij wet niet mag dragen.
Ach, ja. Had ik maar een vak moeten kiezen.... 8)

Dat was vroeger inderdaad zo, echter sinds enkele jaren is er door middel van een Koninklijk Besluit: "Besluit functionele zelfstandigheid" geregeld dat ambulanceverpleegkundigen voor enkele handelingen volledig zelfstandig bevoegd zijn. Zie artikel 2 en 3 uit dit besluit hieronder en voor de volledige tekst www.wetten.nl (http://www.wetten.nl)

Citaat
Artikel 2
Onverminderd artikel 33 van de wet, wordt tot het gebied van deskundigheid van de verpleegkundige gerekend het zonder toezicht door en tussenkomst van de opdrachtgever:

a.
geven van een subcutane, intramusculaire of intraveneuze injectie;
b.
verrichten van een catheterisatie van de blaas bij volwassenen alsmede het inbrengen van een maagsonde of een infuus;
c.
verrichten van een venapunctie en van een hielprik bij neonaten.

 Artikel 3
Onverminderd artikel 2, worden tot het gebied van deskundigheid van de ambulanceverpleegkundige gerekend het zonder toezicht door en tussenkomst van de opdrachtgever:

a.
toepassen van electieve cardioversie;
b.
toepassen van defibrillatie;
c.
in- of extuberen van de luchtpijp met een orale of nasale tube;
d.
toepassen van drainagepunctie bij een spanningspneumothorax;
e.
verrichten van een coniotomie.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Luke op 2 december 2007, 22:31:55
Dat was vroeger inderdaad zo, echter sinds enkele jaren is er door middel van een Koninklijk Besluit: "Besluit functionele zelfstandigheid" geregeld dat ambulanceverpleegkundigen voor enkele handelingen volledig zelfstandig bevoegd zijn. Zie artikel 2 en 3 uit dit besluit hieronder en voor de volledige tekst www.wetten.nl (http://www.wetten.nl)


Iedere verpleegkundige is functioneel zelfstandig. Tussenkomst van een arts op korte termijn hoeft niet geregeld te zijn omdat van de verpleegkundige verwacht mag worden dat hij de risico's kent en herkent, en daarop kan inspelen.
Dit geldt dus voor ambulanceverpleegkundigen, maar ook voor afdelingsverpleegkundigen. Alleen ambulanceverpleegkundigen mogen meer voorbehouden handelingen uitvoeren, maar het protocol vervangt (lees: is) dan nog steeds de indicatie van de arts.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: kamphuis op 3 december 2007, 02:10:50
Maar zwaar-slechthorenden en/of doven kunnen wel EHBO-cursussen volgen maar ze kunnen moeilijk verpleegkundige of arts worden.

Een taboedoorbrekende stelling:
"Een dove kan geen adequate eerste hulp verlenen. Hij is bijvoorbeeld niet in staat om ademgeluiden te horen, de gesproken instructies van de AED op te volgen, slachtoffers uit te vragen of op verbale responses van een slachtoffer te reageren."

Mee eens, of niet?

(p.s.: het poneren van deze stelling zegt niets over mijn standpunt)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Jacques Schenk op 3 december 2007, 07:56:14
Een taboedoorbrekende stelling:

Voor mijn begrip, over welk taboe hebben we het hier ?

Jacques
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Anne op 3 december 2007, 11:27:49
Een taboedoorbrekende stelling:
"Een dove kan geen adequate eerste hulp verlenen. Hij is bijvoorbeeld niet in staat om ademgeluiden te horen, de gesproken instructies van de AED op te volgen, slachtoffers uit te vragen of op verbale responses van een slachtoffer te reageren."

Mee eens, of niet?

(p.s.: het poneren van deze stelling zegt niets over mijn standpunt)

Het is voor gehandicapte personen wel degelijk mogelijk deel te nemen aan een EHBO cursus. Deze vraag (andere handicap)  is al eens op het EHBO forum voorbij gekomen en aan het Oranje Kruis voor gelegd. http://www.ehboforum.nl/index.php?topic=169.0

Ik heb een mailtje gestuurd n.a.v. deze discussie naar het Oranje Kruis. Ik kreeg (heel erg vlot) het volgende antwoord.

Goedendag,

 

Ik zit met de volgende de vraag n.a.v. een discussie op het EHBO en Lotus Forum. Is het mogelijk of zou het mogelijk moeten zijn dat iemand met een lichamelijke beperking zijn EHBO diploma kan behalen. Dit dan met de kanttekening dat niet alle onderdelen behaald zijn door lichamelijke beperking. Of anders certificaten voor die onderdelen die wel behaald zijn. Zie ook de discussie http://www.ehboforum.nl/index.php?topic=169.0. Zelf vind ik dat je iemand met een lichamelijke beperking niet moet weigeren EHBO lessen te kunnen volgen. Wat is het standpunt van het Oranje Kruis en hoe gaat zij hier mee om.

Met vriendelijke Groet,

 

Anne Kleiterp


Geachte mevrouw Kleiterp,

 

Ik wil mijn antwoord graag in tweeën splitsen: het volgen van een cursus en het document wat daarbij hoort.

Wat betreft het eerste: het staat iedereen vrij om welke cursus dan ook te volgen; daar gaat Het Oranje Kruis niet over. Uiteraard moet wel goed worden bekeken wat iemands mogelijkheden zijn: een COPD- patiënt zal  grote moeite hebben met beademen; iemand met rugklachten zal zich verre moeten houden van de Rautek- greep. Het is een zaak van overleg tussen de cursist en de instructeur waar hij wel en waar hij niet aan mee kan doen.  Overigens kan ik me voorstellen dat een instructeur weigert de verantwoordelijkheid te dragen wanneer – om maar een voorbeeld te noemen - een ernstige hartpatiënt per sé aan inspannende oefeningen mee wil doen.

 

Wat betreft het document: Het Oranje Kruis kent sinds jaar en dag het Getuigschrift Eerste Hulp. Dit kan worden uitgereikt aan degene die om welke reden dan ook niet in staat is aan alle eindtermen voor het diploma Eerste Hulp te voldoen. Bijgaand treft u de tekst van een artikel hierover dat in juni 1999 in ons tijdschrift Reddingwezen is gepubliceerd  (aangepast aan de nieuwe benamingen die in augustus 2003 zijn ingevoerd) , alsmede de voorwaarden voor het verkrijgen van een getuigschrift. Het is wel zaak dat bij het aanvragen van het examen wordt gemeld dat er een kandidaat voor het getuigschrift bij is; het is niet zo dat iemand die voor het examen is gezakt achteraf een getuigschrift kan krijgen voor de onderdelen die wel goed zijn gegaan.

 

In de hoop u voldoende te hebben ingelicht,

 

Met vriendelijke groet,

 

Het Oranje Kruis

 

ir. J.H. van Linge

directeur

De cursist zal aan de hand van competenties moeten aantonen of die geschikt is voor het EHBO diploma gaat dat niet door zijn/haar beperking dan kan hij/zij een getuigschrift ontvangen.

Binnen onze kring (niet onze vereniging) is iemand doof, ik kom hem wel eens tegen bij lezingen. Dan neemt hij zijn eigen tolk mee, helaas weet ik niet of hij in het bezit is van een diploma of getuigschrift. Maar gezien zijn inspanning om bij lezingen te komen en zijn eigen tolk mee te nemen lijkt het me een fanatiek EHBO'er toe!

Maar deze discussie lijkt me meer iets voor een nieuwe topic ;)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: kamphuis op 3 december 2007, 16:46:45
Voor mijn begrip, over welk taboe hebben we het hier ?

Jacques

Het taboe van het discrimineren van mensen met een lichamelijke beperking.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 4 december 2007, 00:37:16
Iedere verpleegkundige is functioneel zelfstandig. Tussenkomst van een arts op korte termijn hoeft niet geregeld te zijn omdat van de verpleegkundige verwacht mag worden dat hij de risico's kent en herkent, en daarop kan inspelen.
Dit geldt dus voor ambulanceverpleegkundigen, maar ook voor afdelingsverpleegkundigen. Alleen ambulanceverpleegkundigen mogen meer voorbehouden handelingen uitvoeren, maar het protocol vervangt (lees: is) dan nog steeds de indicatie van de arts.

De indicatie door de arts is een juridische term die niet geheel adequaat is. De ambu vpk terpllaatse stelt vast welke protocollen er geindiceerd zijn, het LPA7 geeft richtlijnen en kan gezien worden als de diagnose op afstand van de verantwoordelijke medisch manager ambulancezorg (MMA) maar de AVP in kwestie is juridisch de persoon die de werkdiagnose stelt, de zorg uitvoert en dus hoofdelijk aansprakelijk is.
De Ambu VPK stelt zelfstandig de indicaties voor de te hanteren protcollen vast m.b.v de waargenomen symptomen en de werkdiagnose.
Protocollen ondervangen maar voor een deel het totaal aan beslissingen die er gemaakt worden.
De protocollen zijn voornamelijk gestoeld op symptoombestrijding en preventie. Voldoende deskundigheid is vereist om goed af te kunnen wegen welke protocollen er in welke volgorde gehanteerd moeten worden bij de zorg voor de specifiek patient. Dat is het cruciale verschil tussen het protocollensysteem uit de USA en die in Nederland. In Nederland bepaalt de ambu vpk zelf welke procotollen relevant/geindiceerd zijn afhankelijk van de ABCDE-methode en de uitkomsten van de primary en secundary survey. Er is dus geen black box systeem waarbij je boven aan een patient instopt en er vervolgens een verplicht te volgen behandelroute gevolgd moet worden zoals wel in de USA veelal het geval is waar protocollen meer rigide worden gehanteerd. In het Nederlandse systeem staat de patient voorop in plaats van een juridisch indeksysteem. De ambu vpk is de persoon die, met het oog op de somatische en psychische toestand van de patient, de optimale zorg voor de patient vaststelt en plant en uitvoert. ;)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Luke op 4 december 2007, 16:40:07
De indicatie door de arts is een juridische term die niet geheel adequaat is. De ambu vpk terpllaatse stelt vast welke protocollen er geindiceerd zijn, het LPA7 geeft richtlijnen en kan gezien worden als de diagnose op afstand van de verantwoordelijke medisch manager ambulancezorg (MMA) maar de AVP in kwestie is juridisch de persoon die de werkdiagnose stelt, de zorg uitvoert en dus hoofdelijk aansprakelijk is.
De Ambu VPK stelt zelfstandig de indicaties voor de te hanteren protcollen vast m.b.v de waargenomen symptomen en de werkdiagnose.

Dan is het verdomd jammer dat dit financieel niet ook zo werkt... Als je ziet wat de heren artsen alleen al vangen voor een ECG-tje draaien en beoordelen of het cardioverteren....
Rare wereld die medische wereld.

Maar bedankt voor de update.

Groet :) Luke :)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Kanarie op 4 december 2007, 16:43:28
Dan is het verdomd jammer dat dit financieel niet ook zo werkt... Als je ziet wat de heren artsen alleen al vangen voor een ECG-tje draaien en beoordelen of het cardioverteren....
Rare wereld die medische wereld.

Maar bedankt voor de update.

Groet :) Luke :)

Krijgt de arts dat allemaal of bedoel je nu de daadwerkelijke rekening?
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Delta op 4 december 2007, 16:51:25
Cardioversie in het ziekenhuis incl. anaesthesie kost in totaal net zoveel of minder dan een A1 ritje denk ik ;)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 5 december 2007, 00:48:20
Dan is het verdomd jammer dat dit financieel niet ook zo werkt... Als je ziet wat de heren artsen alleen al vangen voor een ECG-tje draaien en beoordelen of het cardioverteren....
Rare wereld die medische wereld.

Maar bedankt voor de update.

Groet :) Luke :)

Inderdaad, helaas krijg ik geen consult ambulancezorg toebedeeld, terwijl de patient wel in 10 minuten tijd een volledige check up met 12 afleidings ECG en interpreattie krijgt alsmede diverse metingen zoals: SpO2, tensie, nasale etCO2, HF, temp, EMV , RTS, longen en hartauscultatie en top teen onderzoek, en dat voor maar 500 euri die door de zorgverzekeraar wordt betaald en waarvoor de patient geen enkele rekening krijgt gepresenteerd, en ik krijg gewoon mijn uursalaris.....een koopje! :o :P :-[ :-X :-\
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Kanarie op 5 december 2007, 08:47:21
Inderdaad, helaas krijg ik geen consult ambulancezorg toebedeeld, terwijl de patient wel in 10 minuten tijd een volledige check up met 12 afleidings ECG en interpreattie krijgt alsmede diverse metingen zoals: SpO2, tensie, nasale etCO2, HF, temp, EMV , RTS, longen en hartauscultatie en top teen onderzoek, en dat voor maar 500 euri die door de zorgverzekeraar wordt betaald en waarvoor de patient geen enkele rekening krijgt gepresenteerd, en ik krijg gewoon mijn uursalaris.....een koopje! :o :P :-[ :-X :-\
Als ik jou was, zou ik de marktwerking in de zorg ook maar laten doortrekken naar de ambulancezorg. :P ;) Je laten betalen per DBC. Klinkt goed voor een DBC die je na een halfuurtje weer kunt sluiten.
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: rob-r op 5 december 2007, 12:59:52
Om nog even op het onderwerp terug te komen.
Ik heb er nog eens over na gedacht en zie het nu helemaal voor me!!  ;D

We starten de cusrus EHBO voor gevorderden vanavond met de zgn. nood coniotomie.
We pakken uit onze EHBO tas voor gevorderden de scalpel, als die niet aanwezig is uw zwitsres zakmes, en telt langs............ach laat dat ook maar zitten. U maakt gewoon ergens in de hals ter hoogte van pak hem beet het strottehoofd een inkeping. Oefent u maar eens bij uw buurman.
Vervolgens pakt u de coniotomie set uit de tas of desnoods breekt u een pen door midden en dat steekt u vervolgens in de gemaakte inkeping!!
Laat maar eens zien.
Dit was het voor deze week, volgende week behandelen we de spanningspneumothorax.

Mwah, nee toch maar niet  ;D
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Heleen Lotus op 7 december 2007, 23:51:38
Om nog even op het onderwerp terug te komen.
Ik heb er nog eens over na gedacht en zie het nu helemaal voor me!!  ;D

We starten de cusrus EHBO voor gevorderden vanavond met de zgn. nood coniotomie.
We pakken uit onze EHBO tas voor gevorderden de scalpel, als die niet aanwezig is uw zwitsres zakmes, en telt langs............ach laat dat ook maar zitten. U maakt gewoon ergens in de hals ter hoogte van pak hem beet het strottehoofd een inkeping. Oefent u maar eens bij uw buurman.
Vervolgens pakt u de coniotomie set uit de tas of desnoods breekt u een pen door midden en dat steekt u vervolgens in de gemaakte inkeping!!
Laat maar eens zien.
Dit was het voor deze week, volgende week behandelen we de spanningspneumothorax.

Mwah, nee toch maar niet  ;D

nu ben ik wel benieuwd hoe je  de les van de spanningspneumothorax zou gaan behandelen.  ::)  ;D
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Brandpreventist op 8 december 2007, 11:17:39
nu ben ik wel benieuwd hoe je  de les van de spanningspneumothorax zou gaan behandelen.  ::)  ;D

De proef persoon (voorwaarde dat hij een grote bek heeft) een avondje laten stappen in een grote stad??  ::) ::) ;)
Titel: Re: Voorbehouden handelingen bij noodsituaties
Bericht door: Heleen Lotus op 9 december 2007, 01:12:41
De proef persoon (voorwaarde dat hij een grote bek heeft) een avondje laten stappen in een grote stad??  ::) ::) ;)


 ;D  ;D