Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Reanimatie en inzet AED burgerhulpverlening

Nieuws:

Per 1 november 2016 is er een vernieuwd forumreglement

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 ... 36   Omlaag

Auteur Topic: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)  (gelezen 99188 keer)

Dit topic wordt bekeken door: 0 leden (en 1 gast)

7194

 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 5.124
 • thinblueline
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #60 Gepost op: 8 juli 2005, 23:46:26 »

Hoi C,

Is het dan niet jou taak als verpleegkundige alles goed te observeren en eventueel door te geven aan een arts? Zodat deze met de zorgvragers een niet reanimeren beleid kan opstellen.
I hunt the wolves you pretend do not exist...

http://www.thinlinebracelets.nl/

firemanr

 • Gast
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #61 Gepost op: 9 juli 2005, 12:38:01 »

Een beetje verbaasd ben ik over verscheidene meningen op dit onderwerp. Zelf ben ik verpleegkundige bij de thuiszorg en ik snap wel degelijk waarom mensen soms niet gereanimeerd willen worden, dit is zelfs denk ik wel het merendeel van de mensen die ik tegenkom, ze zijn oud, ze krijgen steeds meer gebreken en ziektes en bij reanimatie is het vaak alleen maar een verlenging van een leven met maar weinig kwaliteit van leven. Ik hoor heel vaak "ik zou het niet erg vinden als er iets zou gebeuren" de mensen zijn vaak eenzaam en lichamelijk in slechte conditie, hierdoor afhankelijk van vreemden. En die mensen hebben allemaal geen niet reanimeren verklaring. Ik ben in sommige gevallen van mening dat je het ook iemand moet gunnen om rustig te gaan, zonder verlenging van lijden.
Wel ben ik van mening dat als het een vreemde is die voor me op straat valt het anders is hoor.

Daar ben ik het grotendeels wel mee eens. Op straat zou ik inderdaad niet kijken of die niet gereanimeerd wilt worden. Je kan toch van iemand, die zoiets ziet gebeuren niet verwachtten dat hij niets doet?!
Wat voor gevoel krijg je daar niet van..... :-X

EHBO-er

 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 2.554
 • Ik denk dat ik denk
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #62 Gepost op: 9 juli 2005, 17:29:00 »

Je kan toch van iemand, die zoiets ziet gebeuren niet verwachtten dat hij niets doet?!
Wat voor gevoel krijg je daar niet van..... :-X

De statistieken wijzen uit dat je juist wel moet verwachten dat er niets gedaan wordt door ooggetuigen. En hoe meer er zijn hoe minder de kans op aktie wordt. Ik pas geleden gehoord dat 1 op de 4 volwassenen ooit heeft leren reanimeren en dat een op de 25 dit ook in de praktijk brengt als het moment daar is.

firemanr

 • Gast
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #63 Gepost op: 9 juli 2005, 21:08:55 »

Ik bedoel dus of dat je MAG reanimeren. Omdat iemand dit te kennen gegeven heeft. Zou die bij mij toch pech hebben..... :-\

Rescue

 • banned
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 4.280
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #64 Gepost op: 6 oktober 2008, 10:33:15 »

Op 1 oktober introduceerde Reanimatieraad een nieuwe reanimatie richtlijn

Citaat
Richtlijn ‘Starten, Niet Starten en Stoppen van een reanimatie’
Woensdag 1 oktober 2008|

Toelichting bij de richtlijn ‘Starten, Niet Starten en Stoppen van een reanimatie’

De Nederlandse Reanimatie Raad heeft een richtlijn vastgesteld voor het starten, niet starten en stoppen van een reanimatie. De NRR-richtlijn is bestemd voor 2 groepen hulpverleners. De eerste groep betreft de leekhulpverlener, dus de BLS-AED opgeleide vrijwilliger zonder medische opleiding, die buiten een zorginstelling getuige is van een acute hartstilstand, of wordt geconfronteerd met iemand die kort daarvoor een hartstilstand heeft gehad. De tweede groep betreft de ALS opgeleide professionele hulpverlener.

Het beleid van de NRR ten aanzien van het starten met reanimeren is niet veranderd. Bij vermoeden van een hartstilstand start de hulpverlener direct met basale reanimatie volgens de in 2006 door de NRR vastgestelde richtlijn en zoekt niet naar een niet-reanimeren verklaring, of niet-reanimerenpenning.

De richtlijn om niet te starten met reanimeren is op 1 punt aangepast. Nieuw is dat de leekhulpverlener niet start met reanimeren als direct een geldige niet-reanimerenwens van de patiënt zichtbaar is, of wordt getoond. De verklaring is een document met een niet-reanimerenwens voorzien van naam, handtekening en foto van de drager. De NRR respecteert de nieuwe niet-reanimerenpenning van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), die is voorzien van naam en handtekening en foto van de drager, als een geldige niet-reanimerenwens. Dat blijft zo tot het moment waarop in een rechtelijke uitspraak de penning niet gelijkgesteld wordt aan een rechtsgeldig document. De beschreven situatie kan zich voordoen als de begeleider van de patiënt die een acute hartstilstand overkomt diens niet-reanimerenwens kan laten zien, op diens NVVE penning kan wijzen, of als de penning al voor aanvang van de reanimatie is opgemerkt. De nieuwe uitzondering op de regel om direct met reanimeren te beginnen, wordt in het lesprogramma BLS/AED opgenomen.

De NRR is zich bewust van het feit dat geen enkele richtlijn, of aanbeveling voor eeuwig geldt. Wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen kunnen leiden tot wijzigingen in de NRR-richtlijn ‘starten, niet starten en stoppen van een reanimatie’. Voor de eerstkomende tijd geldt de nu uitgegeven richtlijn.

De NRR hoopt dat de richtlijn voorziet in duidelijkheid voor zowel de hulpverlener als de mogelijke patiënt en diens directe omgeving.

Het bestuur van de NRR is iedereen die heeft bijgedragen aan het tot stand komen van de richtlijn, zeer erkentelijk. De dank gaat uit naar de Wetenschappelijke Raad van de NRR en de door de raad geconsulteerde externe deskundigen.

W.F. van Marion
Voorzitter van de NRR
 

Bron : Reanimatieraad.NL 01-10-2008, Je kan ook de richtlijn downloaden via deze site

Kijk ook naar discussie op Rescueforum.EU en  de discussie op het ambulanceforum.nl

Lees ook : Lees ook het artikel op de website van de NVVE van 5 oktober 2008

Lees ook : Niet Reanimeren Penning Informatie van Postbus 51


Foto van de Website van Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE)[/urlHiervoor is onrust ontstaan bij de ambulance sector..

Citaat
Onbegrip over nieuwe reanimatierichtlijn
3 oktober 2008

ZWOLLE - AmbulanceZorg Nederland is ontstemd over de nieuwste richtlijn die de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) deze week presenteerde.

Het onbegrip van de brancheorganisatie richt zich op het feit dat de NRR de nieuwste niet-reanimerenpenning van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) voor het eerst beschouwt als geldige niet-reanimerenwens, aldus woordvoerder W. ten Wolde vrijdag.

De nieuwste NVVE-penning dateert van eind 2006. Voor die tijd verstrekte de NVVE een niet-persoonsgebonden penning mét een zogeheten niet-reanimerenpas, die een schriftelijke wilsverklaring bevatte. Voor hulpverleners was de pas niet altijd vindbaar, waardoor sommige pasdragers bij een hartstilstand ondanks de penning werden gereanimeerd. Om dat te voorkomen, verving de NVVE de oude combinatie van pas en penning door een nieuwe penning. Deze bevat een foto, de naam, de geboortedatum en de handtekening van degene die hem draagt.

Volgens AmbulanceZorg Nederland is deze niet-reanimeerpenning echter geen rechtsgeldige wilsverklaring. Ten Wolde: „Een wilsverklaring moet gedateerd zijn en helder zijn omschreven. Hulpverleners moeten kunnen nagaan of de acute situatie waarin het slachtoffer zich bevindt als zij hem aantreffen ondubbelzinnig de situatie is waarop hij in zijn wilsverklaring doelt. Ambulanceverpleegkundigen kunnen dat zelden nagaan, omdat ze moeten handelen in een acute, pre-hospitale situatie, zonder dat ze de medische gegevens van de patiënt bij de hand hebben. Wij kunnen de niet-reanimerenpenning niet als wilsverklaring accepteren, tenzij de rechter of de minister daarover anders beslist.”

De Nederlandse Reanimatie Raad benadrukt dat juristen verdeeld zijn over de juridische status van de penning. Volgens woordvoerder M. Maas wil de raad de dragers van de penning serieus nemen en loopt hij daarom op een eventuele uitspraak van rechter of minister vooruit. „Er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat de dragers de consequenties van deze penning overzien. Mocht de rechter of de minister ons terugfluiten, dan passen we de richtlijn onmiddellijk aan.”

Voor professionele hulpverleners is de nieuwe richtlijn overigens minder robuust dan voor leken, zegt Maas. „Leken raden wij aan om af te zien van reanimatie als iemand de NVVE-penning draagt. Hulpverleners kunnen een niet-reanimerenwens negeren als daar gegronde redenen voor zijn.”

Het ministerie van Volksgezondheid buigt zich momenteel over vragen van D66-Kamerlid Kaya. Zij vroeg minister Klink eind september de wet indien nodig zo aan te passen dat ook de nieuwste NVVE-penning als schriftelijke wilsverklaring geldt


Bron : Reformatorisch Dagblad

Wat vinden jullie van de richtlijn ?

Jacques Schenk

 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 2.517
 • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
  • Website Jacques Schenk
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #65 Gepost op: 6 oktober 2008, 11:37:15 »

Ik ben er wel blij mee, het is niet voor zijn tijd dat we zonder tijdverlies rekening gaan houden met de wil van de patient.
Nauurlijk kan er theoretisch van alles vervalst wordt etc, maar ik denk dat we door de uitvoering van deze richtlijn recht doen aan het recht op zelfbeschiklking van onze medemens, iets wat we van een ander tegenover onszelf ook verwachten.

Jacques
Treat the patient, not the number...

Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources

Rescue

 • banned
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 4.280
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #66 Gepost op: 6 oktober 2008, 12:43:34 »

Ik ben er ook wel blij mee..   Primair omdat ik achter het zelfsbeschikkingsrecht sta..

In passanten hulpverlening, (zeg maar de BLS richtlijn ) is de richtlijn zeer duidelijk..
In de ALS richtlijn, zitten een aantal haakjes en oogjes.. waarbij de ambulancesector terrecht wat vraag tekens bij zet..

Ook voor organisaties als EMS, MAI, maar ook Stichting MedicalRescue.NL die direct te maken hebben met WGBO richtlijnen is een implementatie niet echt eenvoudig..
Daarnaast zie ik ook het volgende gebeuren, dat de vereniging NVVE je voor de rechter sleept, als toevallig dat de penning niet opgemerkt is.... Nu zal dat misschien meevallen..

Jim

 • Anesthesieverpleegkundige
 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 643
 • When in doubt, knock'em out
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #67 Gepost op: 6 oktober 2008, 13:14:49 »

Citaat
De verklaring is een document met een niet-reanimerenwens voorzien van naam, handtekening en foto van de drager. De NRR respecteert de nieuwe niet-reanimerenpenning van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), die is voorzien van naam en handtekening en foto van de drager, als een geldige niet-reanimerenwens. Dat blijft zo tot het moment waarop in een rechtelijke uitspraak de penning niet gelijkgesteld wordt aan een rechtsgeldig document.

Dus de 'oude',traditionele stijl penning is NIET-rechtsgeldig, maar geeft alleen aan dat het SO een geldige niet-reanimatieverklaring op zak heeft.

De nieuwe penning is nu dus WEL rechtsgeldig omdat deze een foto en handtekening heeft.Je mag niet gaan zoeken naar een penning, maar als je hem gelijk ziet hangen, moet je het respecteren?


Is er dan eindelijk duidelijkheid in DNR-land?? ;)
CHAOS: Chief Has Arrived On Scene
Waar cyanose is, is leven; nog heel even!

Joffry Ambu-Vpk

 • Ambulanceverpleegkundige
 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 3.408
 • Ambulanceverpleegkundige
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #68 Gepost op: 9 oktober 2008, 01:22:21 »

Dus de 'oude',traditionele stijl penning is NIET-rechtsgeldig, maar geeft alleen aan dat het SO een geldige niet-reanimatieverklaring op zak heeft.

De nieuwe penning is nu dus WEL rechtsgeldig omdat deze een foto en handtekening heeft.Je mag niet gaan zoeken naar een penning, maar als je hem gelijk ziet hangen, moet je het respecteren?


Is er dan eindelijk duidelijkheid in DNR-land?? ;)

Niet helemaal duideljk is of de rechter de NVVE niet rieanimeren penning ook daadwerkelijk zal accepteren als rechtsgeldig bewijs, procederen tot aan Hoge Raad kan wel wat jaartjes duren mocht een geval eenmaal voor een rechter komen tezijnertijd...
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen.
Ambulanceverpleegkundige
instructeur (P)BLS AED, rode kruis
bestuurslid stichting AED Nieuw-Vennep
Docent Verpleegkunde, praktijkopleider.

DaMook

 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 753
 • EHV'er / BHV'er
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #69 Gepost op: 9 oktober 2008, 02:11:56 »

Oftewel zolang deze niet zichtbaar opgespeld is mag je reanimeren.

Ik zou iig iedereen met een hartstilstand proberen te reanimeren, anders ga ik mezelf achteraf klote voelen. Zoeken naar zo'n niet reanimeren ding kost tijd die ik er niet aan wil verspillen dus opspelden dat ding zodat ie altijd zichtbaar is (dag en nacht zichtbaar dus) , anders begin ik gewoon.

Rescue

 • banned
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 4.280
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #70 Gepost op: 9 oktober 2008, 08:57:29 »

Oftewel zolang deze niet zichtbaar opgespeld is mag je reanimeren.

Ik zou iig iedereen met een hartstilstand proberen te reanimeren, anders ga ik mezelf achteraf klote voelen. Zoeken naar zo'n niet reanimeren ding kost tijd die ik er niet aan wil verspillen dus opspelden dat ding zodat ie altijd zichtbaar is (dag en nacht zichtbaar dus) , anders begin ik gewoon.

Als toevallige passant is dat niet erg, je kan toch nooit aansprakelijk gesteld worden,  maar als Eerste Hulp Dienstverlener (dus ook op evenementen) kan je wel aansprakelijk gesteld worden voor je diensten en heb je te maken met de WGBO, en nu deze penning erkend is en in de richtlijn is opgenomen, zul je ook zorgvuldigheid in acht moeten nemen..

René van der Helm

 • SEH-VK | OBM
 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 1.700
  • NedCert Academy
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #71 Gepost op: 9 oktober 2008, 10:22:32 »

De kans dat je een keer op straat moet reanimeren is al erg klein en van de totale bevolking is 0,62% lid van de NVVE, ook van die vereniging zal niet iedereen op straat dood neervallen, dus waar hebben we het over? in mijn optiek een te verwaarlozen kans om je in een levensbedreigende situatie mee bezig te houden.
NedCert Instructeur BHV-EHBO worden?  >>> Klik hier voor meer informatie!

Student, you do not study to pass the test. You study to prepare for the day when you are the only thing between a patient and the grave.

Rescue

 • banned
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 4.280
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #72 Gepost op: 12 oktober 2008, 10:26:55 »

De kans dat je een keer op straat moet reanimeren is al erg klein en van de totale bevolking is 0,62% lid van de NVVE, ook van die vereniging zal niet iedereen op straat dood neervallen, dus waar hebben we het over? in mijn optiek een te verwaarlozen kans om je in een levensbedreigende situatie mee bezig te houden.

Absoluut waar !!, echter voor zorginstellingen die te maken hebben met de WGBO, ligt het iets genuanceerder..  En dat geld zelfs voor clubs zoals MedicalRescue.NL of het Rode Kruis ] of het en zij zullen in hun beleid daar iets mee moeten..

René van der Helm

 • SEH-VK | OBM
 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 1.700
  • NedCert Academy
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #73 Gepost op: 12 oktober 2008, 12:12:43 »

In zorginstellingen heb je niet met zo'n penning te maken. Daar staan afspraken over al dan niet reanimeren in de dossiers.
NedCert Instructeur BHV-EHBO worden?  >>> Klik hier voor meer informatie!

Student, you do not study to pass the test. You study to prepare for the day when you are the only thing between a patient and the grave.

Rescue

 • banned
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 4.280
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #74 Gepost op: 12 oktober 2008, 13:12:33 »

In zorginstellingen heb je niet met zo'n penning te maken. Daar staan afspraken over al dan niet reanimeren in de dossiers.

Wij, maar ook het rode kruis en de ambulancediensten hebben echt nog geen zorg dossier van de patient.. en we hebben allemaal te maken met de WGBO..

Jim

 • Anesthesieverpleegkundige
 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 643
 • When in doubt, knock'em out
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #75 Gepost op: 12 oktober 2008, 14:22:43 »

In zorginstellingen heb je niet met zo'n penning te maken. Daar staan afspraken over al dan niet reanimeren in de dossiers.

Dacht het wel... zo'n penning geldt overal.. Het is wel zo dat veel mensen in een verzorgingstehuis deze penningen niet dragen omdat het toch al bekend is op de afdeling.

En:

In zorginstellingen heb je niet met zo'n penning te maken. Daar zouden afspraken over al dan niet reanimeren in de dossiers moeten staan.

;)
CHAOS: Chief Has Arrived On Scene
Waar cyanose is, is leven; nog heel even!

Kusje

 • banned
 • Offline Offline
 • Berichten: 1.067
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #76 Gepost op: 12 oktober 2008, 16:38:20 »

Wij, maar ook het rode kruis en de ambulancediensten hebben echt nog geen zorg dossier van de patient.. en we hebben allemaal te maken met de WGBO..

Weet je zeker dat het Rode Kruis onder de WGBO valt??          

De WGBO stelt regels voor:
het recht op informatie door de hulpverlener                                     dat kan ik nog als EHBO-er
toestemming voor een medische behandeling                                    dat zo ook nog kunnen als EHBO-er
inzage in het medisch dossier                                                           die leg ik niet aan als EHBO-er
het recht op een tweede mening of second opinion                           vaak worden de meesten SO doorgestuurd naar een arts, dit klopt
vertegenwoordiging van patienten die niet zelf kunnen beslissen          met deze SO heeft een EHBO-er niet van doen
recht op privacy                                                                            dat kan ook als EHBO-er

De EHBO-er valt niet onder de WGBO en ook niet onder de BIG.

Rescue

 • banned
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 4.280
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #77 Gepost op: 12 oktober 2008, 17:13:02 »

Weet je zeker dat het Rode Kruis onder de WGBO valt??          

De WGBO stelt regels voor:
het recht op informatie door de hulpverlener                                     dat kan ik nog als EHBO-er
toestemming voor een medische behandeling                                    dat zo ook nog kunnen als EHBO-er
inzage in het medisch dossier                                                           die leg ik niet aan als EHBO-er
het recht op een tweede mening of second opinion                           vaak worden de meesten SO doorgestuurd naar een arts, dit klopt
vertegenwoordiging van patienten die niet zelf kunnen beslissen          met deze SO heeft een EHBO-er niet van doen
recht op privacy                                                                            dat kan ook als EHBO-er

De EHBO-er valt niet onder de WGBO en ook niet onder de BIG.

Het Rode Kruis als instelling valt onder de WGBO, en Rode Kruis medewerkers die op dat moment diensten verlenen namens het Rode Kruis behoren naar de richtlijnen van de WGBO en Rode Kruis interne regelgeving te werken..

Dus als passantenhulpverlener heb je niets met de WGBO te maken.. Maar het Rode Kruis als dienstverlener. Dus sta je onder de vlag van het Rode Kruis op een evenement val je ook onder WGBO

Rein

 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 898
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #78 Gepost op: 11 oktober 2010, 00:41:59 »

Bron: NVVE 29/09/2010

Niet-reanimerenpenning is geldige wilsverklaring

De niet-reanimerenpenning van de NVVE is te beschouwen als een schriftelijke wilsverklaring en heeft derhalve ook juridisch dezelfde status, aldus Ab Klink, Minster van VWS. De penning is voorzien van een naam, geboortedatum, handtekening en foto van de drager en voldoet daarmee aan alle eisen die aan een schriftelijke wilsverklaring worden gesteld. Leden van de NVVE  die de penning zichtbaar dragen, kunnen er nu vanuit gaan dat hun niet-reanimeren wens gerespecteerd zal worden.

Zoals de minister ook opmerkt gaat de NVVE bij het aanvragen van de penning zeer zorgvuldig te werk. Zo moet een geldig identiteitsbewijs meegestuurd worden, zodat foto en gegevens op het aanvraagformulier  kunnen worden geverifieerd. Op het aanvraagformulier wordt ook gewezen op het feit dat de persoon met de penning aangeeft te allen tijde niet gereanimeerd te willen worden. Dit formulier wordt door de NVVE bewaard.

De reden waarom sommige mensen niet meer gereanimeerd willen worden is omdat zij de natuur hun gang willen laten gaan. Zij zijn oud en hebben de balans van hun leven opgemaakt.
 
Er is ook een groep die niet gereanimeerd wil worden vanwege de risico’s. ‘Ik wil niet leven als een kasplant’, wordt vaak genoemd. Hier lag het bezwaar van een aantal instanties. Zij vonden dat de leden van de NVVE vooraf niet goed op de hoogte werden gesteld over wat reanimeren nu precies is. Er zijn uiteraard risico’s, maar weet de leek wel voldoende welke deze zijn en hoe de getallen zich verhouden. Uiteraard wil de NVVE haar leden zo goed mogelijk informeren en in samenwerking met deze instanties, te weten de Nederlandse Reanimatie Raad, de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg  heeft de NVVE nu een informatiefolder uitgebracht over reanimeren.
 
Vanaf 1 oktober 2010 wordt deze folder meegestuurd aan iedereen die een penning wil bestellen. U kunt de folder hier downloaden.

Ba(a)s

 • Erelid
 • *****
 • Offline Offline
 • Geslacht: Man
 • Berichten: 1.061
Re: Wel of niet reanimeren? (erkenning van de niet-reanimerenpenning e.a.)
« Reactie #79 Gepost op: 11 oktober 2010, 00:53:25 »

Citaat
Leden van de NVVE  die de penning zichtbaar dragen, kunnen er nu vanuit gaan dat hun niet-reanimeren wens gerespecteerd zal worden.

En toch.. Als ik als EHBO-er zo iemand plat zie gaan en geen ademhalingen hartslag voel en zie, ga ik reanimeren! Het is aan de professionele hulpverleners om de keuze tot stoppen te maken.
You flyin' with me? You better wear your seatbelt..
Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 ... 36   Omhoog