Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 237909 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #30 Gepost op: 11 mei 2008, 18:36:08
http://www.telegraaf.nl/buitenland/3972216/__18_Doden_door_infectie_ziekenhuis___.html

zo 11 mei 2008, 16:39
'Infectie in Spaans ziekenhuis eist 18 levens'

MADRID -  Een uitbraak van een gevaarlijk en multiresistent virus in een groot ziekenhuis van Madrid heeft achttien mensen het leven gekost. In totaal raakten 252 mensen besmet, aldus de zondageditie van het Spaanse dagblad El Pais.

De uitbraak van de acinetobacter baumannii (MRAB) was zo ernstig dat het 12 Oktober Universitair Ziekenhuis zijn afdeling intensive care moest vernietigen en een nieuwe moest bouwen. Het duurde volgens de krant twintig maanden voordat de infectie onder controle was.

De eerste besmetting werd in februari 2006 ontdekt, aldus een arts tegen El Pais. Van de 252 besmette patiënten overleden er 101, van wie achttien echter als direct gevolg van de besmetting met MRAB. De directeur van het ziekenhuis ontkent dat.

Het MRAB-virus heeft al vaker in ziekenhuizen mensenlevens geëist. In 2003 stierven door het virus in een ziekenhuis in Noord-Frankrijk ongeveer twintig mensen. In Nederland komt het virus ook wel voor. Zo waren in het najaar van 2000 drie instellingen in het noorden besmet met MRAB.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #32 Gepost op: 20 mei 2008, 22:37:47
http://www.onderzoeksraad.nl/nieuws/pb20080428.htm

Persbericht

28 april 2008

Sterfte bij hartchirurgie UMC St Radboud was in 2004 te hoog.
(23 kB)

Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht waarom er niet tijdig is ingegrepen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, heeft onderzoek verricht naar de hartchirurgie in het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. In september 2005 kwam een abnormale sterfte in de openbaarheid toen een interne e-mail van een hoogleraar van het UMC St Radboud uitlekte. Deze specialist gaf aan dat hij zich niet in zijn eigen ziekenhuis zou willen laten opereren.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde een onderzoek in, constateerde een, in vergelijking met andere hartcentra, te hoge sterfte en sprak van 'een onvolledig zorgproces' en gaf bevel tot sluiting van de afdeling hartchirurgie. Het IGZ-onderzoek gaf echter geen antwoord op de vraag wat verantwoordelijken op verschillende niveaus gedurende de jaren binnen de instelling hadden ondernomen om de verhoogde sterfte en aantallen heringrepen vóór te zijn. Het onderzoek van de IGZ signaleerde bestuurlijke knelpunten, in het bijzonder een leiderschapsprobleem en het ontbreken van een proactieve benadering. Het onderzoek ging echter niet nader in op de bestuurlijke verantwoordelijkheden voor het medisch-inhoudelijke proces en het toezicht daarop. De Onderzoeksraad acht juist de beantwoording van deze vragen essentieel voor de patiëntveiligheid. De overheid legt immers een sterk accent op de eigen verantwoordelijkheid van organisaties, voor veiligheid.

Uit het onderzoek van de Inspectie bleek, dat de betrokken hartspecialisten zich er niet van bewust waren dat hun prestaties onvoldoende waren. Zij registreerden veel gegevens, maar vergeleken zich niet met andere ziekenhuizen of maatstaven. Bovendien meenden de specialisten dat het bij de sterfgevallen ging om patiënten met een hoog risicoprofiel, wat een hoog cijfer voor sterfgevallen en complicaties zou verklaren. Het omgekeerde was echter het geval: de patiëntenpopulatie behoorde gemiddeld eerder tot de lage dan tot de hoge risicoklassen.

Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad bleek, dat in de onderzochte periode (2000-2005) binnen het ziekenhuis wel bekend was dat er spanningen waren bij de hartchirurgische zorg, maar dat deze werden gezien als organisatieproblemen. Er werd geen relatie gelegd met de kwaliteit van de zorg. Ook na het onderzoek van de IGZ werd niet algemeen erkend dat de onrust, op het gebied van leiderschap, salariëring, samenwerking en het ontbreken van eindverantwoordelijkheid voor de zorgketen als geheel, invloed konden hebben op de kwaliteit van de hartchirurgische zorg. De specialisten waren meer georiënteerd op het individuele handelen ten aanzien van de patiënt dan op de samenwerking in de keten.

Verder bleek, dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de patiënt werd beschouwd als het domein van de medisch specialisten, waar anderen, zoals bestuurders, zich niet mee bezighielden. De Raad van Bestuur veronderstelde een kwaliteitsbesef bij de medische staf en had als standpunt dat leren van fouten een zaak was van de medische staf zelf, zonder dat de bestuurders nagingen of dat ook werkelijk gebeurde. De wetgever heeft met invoering van de Kwaliteitswet zorginstellingen (1996) beoogd, dat wanneer professionele beroepsbeoefenaren in de zorg er niet in slagen de zorg 'verantwoord' te laten zijn, er in het ziekenhuis voldoende correctiemechanismen moeten zijn om die ongewenste situatie te veranderen. De Raad van Bestuur besteedde echter ten aanzien van de hartchirurgie onvoldoende aandacht aan die kernactiviteit van de organisatie: het verlenen van verantwoorde zorg.

Binnen de beroepsgroep van medisch specialisten bestaan correctiemechanismen, zoals de herregistratie van artsen en de visitatie van de opleiding. Deze correctiemechanismen hadden voor de hartchirurgie echter geen betrekking op de kwaliteit van de geleverde medische zorg.
Andere activiteiten, zoals de interne meldingen van incidenten met patiëntenzorg, die in het ziekenhuis plaatsvonden, hadden wel elementen van veiligheidszorg in zich. De problemen bij de hartchirurgie kwamen daarbij echter niet aan het licht, risico's van de medische zorg werden door dit systeem niet beheerst. Met de kwaliteitsaccreditatie liep het UMC St Radboud voorop, maar dat kwaliteitssysteem had nog geen betrekking op de medische zorg.

Ook moet helaas worden vastgesteld, dat het overheidstoezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet kon functioneren als correctiemechanisme. De wetgeving geeft veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid aan de sector en de besturen van zorginstellingen. Dat lijkt de Onderzoeksraad juist maar het is vervolgens wel van belang dat de ruimte die de wet laat aan de instelling ook daadwerkelijk wordt ingevuld. Het externe toezicht vanwege de overheid is dan het sluitstuk en zou er op toe moeten zien dat deze invulling van de eigen verantwoordelijkheid ook tot stand komt. Het huidige toezicht, zoals dat wordt uitgevoerd door de IGZ, is daar nog ver van verwijderd. Het onderzoek heeft laten zien dat de IGZ ten aanzien van het UMC St Radboud overwegend werkte vanuit een reactieve opstelling en voor haar optreden vrijwel geheel afhankelijk bleek van de informatie die werd verstrekt door de instelling zelf. Evenals in eerdere onderzoeken stelt de Raad vast dat er ook in deze sector een kloof bestaat tussen enerzijds de verantwoordelijkheid van de overheid voor veiligheid (wet- en regelgeving en toezicht) en anderzijds de eigen verantwoordelijkheid van de organisatie zelf.
Aanbevelingen

Op grond van het onderzoek heeft de Raad een aantal aanbevelingen geformuleerd die naar zijn mening herhaling van de problemen kunnen helpen voorkómen. Hoofdpunten van deze aanbevelingen zijn dat het UMC St Radboud zou moeten aantonen dat het bestuur de eindverantwoordelijkheid kan dragen voor verantwoorde zorg. Bij de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vraagt de Onderzoeksraad aandacht voor de huidige wetgeving voor de medische zorg waaruit mogelijk misverstanden voort zouden kunnen vloeien met betrekking tot eindverantwoordelijkheden. Een van deze wetten, de Kwaliteitswet zorginstellingen, regelt de verantwoordelijkheid van de instelling, de andere, de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, regelt de verantwoordelijkheid van medici. Op de naleving van deze wetten zou de overheid moeten toezien; de Inspectie zou daar beter voor moeten worden toegerust.
Mededeling voor redacties

De volledige tekst van het rapport, getiteld 'Een onvolledig bestuurlijk proces. Hartchirurgie in UMC St Radboud' kan worden geraadpleegd op www.onderzoeksraad.nl.

rapport: http://www.onderzoeksraad.nl/publicaties/ovv/rapport_hartchirurgie_sint_radboud.pdf


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #33 Gepost op: 20 mei 2008, 23:27:09
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2008/05/art000001C8BA8B1E3290EF.html

20:44 20 Mei 2008
Wiegel: frauderende artsen ontslaan

Medici die voor de tweede keer worden betrapt op fraude, moeten uit hun ambt worden gezet. Voorzitter Hans Wiegel van de Zorgverzekeraars Nederland zei dat na de bekendmaking dat vorig jaar voor 66 miljoen euro is gefraudeerd door medici, therapeuten, instellingen voor thuiszorg en particulieren.

Van de 3700 onderzochte gevallen werd in 1100 gevallen fraude vastgesteld. De verzekeraars hebben de controles op fraude aangescherpt en bij verdachte declaraties wordt sneller ingegrepen.

De controles van volgend jaar van de zorgverzekeraars richten zich in het bijzonder op de huisartsen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #34 Gepost op: 22 mei 2008, 21:08:17
http://www.zgt.nl/site/loader/loader.aspx?DOCUMENTID=54af0b9b-816d-418f-bf5a-fa5874ae1fe2

Reactie Raad van Bestuur Twenteborg n.a.v. OK-brand

Reactie Raad van Bestuur Twenteborg Ziekenhuis naar aanleiding van het dinsdag 20 mei gepresenteerde onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg:

‘De Raad van Bestuur van het Twenteborg Ziekenhuis heeft kennis genomen van het rapport over de brand in operatiekamer 8 van het Twenteborg Ziekenhuis. In dat rapport trekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg harde conclusies over de ontstaansgeschiedenis van de brand en de veiligheidscultuur zoals die op 28 september 2006 bestond in ons ziekenhuis.

1. De fatale ok-brand van 28 september 2006 heeft diepe indruk gemaakt op de medewerkers en patiënten van het Twenteborg Ziekenhuis. Het Twenteborg Ziekenhuis voelt zich gesterkt door het feit dat de Inspectie stelt dat de patiënte door de zuurstofbrand en de enorme hitte niet kon worden gered. Onze ok-medewerkers en bedrijfshulpverleners hebben gedaan wat ze konden, hen treft geen blaam.

2. Het op initiatief van het Twenteborg Ziekenhuis uitgevoerde onderzoek van de commissie Sanders (voormalig voorzitter Raad voor de Volksgezondheid – publicatie februari 2007) was grondig en wijkt niet substantieel af van de bevindingen van de Inspectie. De resultaten van beide rapporten bieden wijze lessen voor alle ziekenhuizen in Nederland.

3. In het rapport van de Inspectie gaat veel aandacht uit naar het achterstallig onderhoud van de anesthesiezuil. De Raad van Bestuur erkent dat onderhoud daarvan tekort schoot.

4. Nieuw is de informatie over de rol van de leverancier van de anesthesiezuilen, die dankzij de Inspectie nu naar boven is gekomen. De leverancier heeft niet willen meewerken aan het onderzoek van de commissie Sanders. Duidelijk is dat de leverancier om commerciële redenen het Twenteborg Ziekenhuis essentiële veiligheidsinformatie heeft onthouden. Naar nu blijkt bestonden bij de leverancier geheime onderhoudsvoorschriften waarvan het Twenteborg Ziekenhuis - en ook andere ziekenhuizen in Nederland - niet op de hoogte waren.
Al in een eerder stadium heeft het Twenteborg Ziekenhuis de leverancier aansprakelijk gesteld. De Raad van Bestuur zal het rapport van de Inspectie de komende weken analyseren en zich beraden op mogelijke verdere stappen.

5. Daar waar de aanbevelingen van de Inspectie een waardevolle aanvulling op het rapport van de commissie Sanders zijn, zullen deze uiteraard tot additionele maatregelen leiden. Op basis van het rapport Sanders zijn in het Twenteborg Ziekenhuis reeds alle veiligheids- en onderhoudsplannen aangepast, is een compleet nieuw operatiekamercomplex gebouwd en is een permanent opleidingstraject gestart om alle medewerkers te trainen voor brandbestrijding.

6. Dit onderzoek onderstreept in elk geval wel de urgentie om nu op korte termijn te komen tot uniforme en transparante onderhoudsrichtlijnen voor medische installaties en apparatuur. Het is van belang de taken en verantwoordelijkheden van fabrikanten enerzijds en eindgebruikers anderzijds scherper af te bakenen.

In het besef dat voor de nabestaanden opnieuw een moeilijke periode aanbreekt, spreekt de Raad van Bestuur van het Twenteborg Ziekenhuis de hoop uit dat het rapport van de Inspectie - in combinatie met het binnenkort te verschijnen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid - ertoe zal bijdragen dat een dergelijke tragische ziekenhuisbrand in de toekomst kan worden vermeden.’

Raad van Bestuur
Drs. A.C. van Alphen


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #35 Gepost op: 23 mei 2008, 00:18:22
http://www.ad.nl/binnenland/2312068/Griepvirus_eist_jonge_levens.html

Griepvirus eist jonge levens
Door RONALD VAN GEENEN

ROTTERDAM - Een griepvariant die ongevoelig is voor de meest gebruikte virusremmer, heeft de levens van twee jonge patiënten geëist.

Een patiënt lag in een Rotterdams ziekenhuis, de andere in Utrecht. Zij hadden een sterk verzwakt afweersysteem en werden behandeld met de virusremmer Tamiflu. Maar het griepvirus bleek ongevoelig voor het medicijn. Dat schrijft het artsenblad Medisch Contact vandaag.

Het nieuws is een forse domper voor artsen en virusbestrijders. Tot voor kort werd Tamiflu gezien als een laatste redmiddel. Het middel ligt in ons land in miljoenen doses opgeslagen om het hoofd te bieden aan grote, levensbedreigende griepuitbraken.

,,Tot voor kort dachten we dat er geen griepvirussen waren die resistent zijn voor Tamiflu. Dat blijkt onjuist. Het is belangrijk dat ziekenhuizen daar rekening mee houden,’’ zegt de Rotterdamse viroloog Charles Boucher in Medisch Contact.

Boucher: ,,Jaarlijks overlijden duizend mensen aan de griep, maar dat zijn ouderen. Het was zwaar deze jonge mensen te verliezen aan griep.’’

Volgens viroloog Ab Osterhaus is nog niet helemaal duidelijk waarom de virusremmer bij de jonge patiënten geen soelaas bood. ,,Het virus grijpt heel snel om zich heen bij mensen met een zwak afweersysteem. Soms zien we dat Tamiflu dan geen vat krijgt op de ziekteverwekker.’’

Osterhaus kan niet uitsluiten dat de jonge patiënten werden getroffen door een griepvirus dat ongevoelig is voor Tamiflu. Hij roept medici in ziekenhuizen daarom op extra waakzaam te zijn. ,,Nu duidelijk is dat Tamiflu daar niet hielp, raad ik hen aan ook andere virusremmers in te zetten, zoals Relenza.’’

Begin dit jaar werd bekend dat een griepvirus dat ongevoelig is voor Tamiflu in ons land rondwaart. Uit informatie van het Nederlands Influenza Centrum bleek het te gaan om een kwart van de onderzochte griepkweken.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #36 Gepost op: 27 mei 2008, 22:08:55
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2008/05/art000001C8C028950C7552.html

27 Mei 2008
Meer kinderen dronken in ziekenhuis

Steeds meer kinderen van zestien jaar of jonger belanden door drankmisbruik in het ziekenhuis. In vijf jaar tijd steeg het aantal opnames van dronken kinderen met ruim 80 procent, staat in de Nationale Drug Monitor.

Moesten er in 2001 nog 263 kinderen naar het ziekenhuis, in 2006 waren dat er 482.Het aantal meisjes steeg het hardst: een toename van 135 procent.

In de monitor staat ook dat 51 procent van de kinderen op schoolfeesten alcohol drinkt. Tweederde koopt dat op het feest zelf, terwijl officieel alle scholen de regel hanteren dat ze niet schenken aan kinderen onder de zestien.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #37 Gepost op: 3 juni 2008, 16:16:45
http://www.telegraaf.nl/binnenland/4148918/_Raadsels_om__spookpatient___.html

di 03 jun 2008, 15:20 | 1 reactie
Politie tast in duister over 'spookpatiënt'

AMSTERDAM -  De Amsterdamse politie tast in het duister over de identiteit van een man die een maand geleden een Amsterdams ziekenhuis binnenwandelde met op zijn bovenlichaam ECG-plakkers en een insteekwondje van een infuus.

Bij zijn binnenkomst had de man wat kleding en handdoeken bij zich. Omdat hij neurologisch niet in orde is kan hij zelf geen informatie geven over zijn identiteit, aldus de politie. Geen ziekenhuis of ambulance in de regio mist een patiënt, daarom sluit de politie niet uit dat de verwarde man vanuit een ander gebied naar Amsterdam gekomen is.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #38 Gepost op: 3 juni 2008, 20:24:06
Virus in het ziekenhuiscomputersysteem?  ::) :D

http://www.ad.nl/denhaag/delft/2338209/EHBO_Delft_dicht_door_storing.html

dinsdag 03 juni 2008
EHBO Delft dicht door storing

DELFT - De afdeling spoedeisende hulp van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is gisteren per direct gesloten. Ook zijn enkele poliklinieken dicht gegaan.

Het ziekenhuis kampt met problemen in het computernetwerk. Daarom kunnen er onder meer geen röntgenfoto’s worden genomen en mensen worden ingeschreven. „En we willen iedereen veilige zorg verlenen. Vandaar dat we mensen naar andere ziekenhuizen verwijzen,’’ aldus een woordvoerder van de Reinier de Graaf Groep.

De zorg voor patiënten die al in het ziekenhuis verblijven loopt geen gevaar op. De meeste operaties kunnen ook gewoon doorgaan. Vier moesten worden verzet.

De doktoren onderzoeken hun agenda’s op afspraken die dienen te worden verzet, bijvoorbeeld omdat hierbij röntgenfoto’s moeten worden gemaakt.

De woordvoerder van het ziekenhuis verwacht dat enkele patiënten vandaag te horen krijgen dat hun afspraak niet kan doorgaan.

Wat de oorzaken van de problemen zijn, is nog niet duidelijk. Zowel problemen in de software als in de hardware worden niet uitgesloten, aldus de woordvoerder van de Reinier de Graaf Groep. „Het gaat om heel complexe netwerken.’’

Er zijn deskundigen van de leveranciers in het ziekenhuis om mee te helpen met het speuren naar de oorzaken van de storing. Wanneer die dus is verholpen was gisteravond ook nog niet duidelijk.

De Reinier de Graaf Groep heeft diverse vestigingen in de regio: het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Diaconessenhuis Voorburg, het Behandelcentrum Westland in Naaldwijk en Gezondheidscentrum De Reef in Ypenburg. Zij hebben allemaal last van de storing.

Het ziekenhuis heeft een speciaal telefoonnummer opengesteld waar mensen terecht kunnen met vragen over hun afspraak of behandeling: 015-2603060.


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #39 Gepost op: 3 juni 2008, 20:28:05
Nee hoor, gewoon een bekend probleem. Ik heb ook wel eens diensten dat ik iedereen met de hand mag inschrijven.
Arts  www.alphalog.nl