Boek: 'Oefenen als professie'

Auteur Topic: Boek: 'Oefenen als professie'  (gelezen 9402 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Gepost op: 23 december 2009, 12:41:35
Zojuist verschenen: Oefenen als professie.
Handboek procesmanagement oefenen voor crisisbeheersing en rampenbestrijding


Op 16 december 2009 ontvingen Sophia Vreugdenhil van bureau GHOR Veiligheidsregio Kennemerland en Bea Marsman en Femke Hartendorp van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) uit handen van Sjoerd Wartna van het NIFV het eerste exemplaar van Oefenen als professie. Handboek procesmanagement oefenen voor crisisbeheersing en rampenbestrijding. De uitreiking vond plaats bij het NIFV tijdens een
verdiepingsdag voor (oud-)deelnemers aan het ontwikkeltraject Procesmanager oefenen (PMO) en de Masterclass evaluatoren (MCE).

Het handboek procesmanagement oefenen is geschreven voor personen die een rol spelen bij de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van multidisciplinaire oefeningen. Daarnaast is het zeer geschikt voor personen die zich bezighouden met beleidsvorming op het gebied van multidisciplinair oefenen. Het handboek geeft niet alleen een schat aan informatie en uitleg over oefenen voor rampenbestrijding en crisisbeheersing, maar biedt ook praktische handvatten en voorbeelden. De uitgave bestaat uit vijf katernen: planning en voorbereiding van het oefenen, ontwikkeling van oefeningen, uitvoering van oefeningen, evaluatie en leren van oefeningen en oefenmanagement. Daarbinnen vormen de elf competenties van de procesmanager oefenen de rode draad.

Samenwerking tussen PLATO, NIFV en Twynstra Gudde
Het boek is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen het Platform Opleiding, Onderwijs en Organisatie (PLATO) van de Universiteit Leiden, de Academie voor Crisisbeheersing van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) en Twynstra Gudde, Adviseurs en Managers. In opdracht van het Ministerie van BZK, en onder aanvoering van projectleider Sjoerd Wartna van het NIFV, organiseert dit samenwerkingsverband sinds 2004 ontwikkeltrajecten voor procesmanagers oefenen.

Dit handboek vormt de weerslag van de in de loop der jaren opgedane inzichten en ervaringen op het gebied van multidisciplinair oefenen. Het boek is, onder redactie van Anja Zonneveld van PLATO, geschreven door trainers die nauw betrokken zijn bij multidisciplinair oefenen, in samenwerking met deskundigen uit het oefenveld die het oefenen ‘van binnenuit’ kennen.
Auteurs van het boek zijn Anja Zonneveld, Jaap van Lakerveld, Selma van der Haar en Marlous Dekker-Regelink van PLATO en Joep Rozendal van Twynstra Gudde.

Bestellen
U kunt de uitgave Oefenen als professie. Handboek procesmanagement oefenen voor crisisbeheersing en rampenbestrijding voor € 19,50 (excl. verzendkosten) bestellen via de website van PLATO, www.plato.leidenuniv.nl

NB: mijn kleine bescheiden bijdrage bestond uit het aanleveren van foto's
SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Reactie #1 Gepost op: 10 februari 2018, 08:46:55

Grappig. Zit je al een paar jaar niet meer om dit forum, krijg je een automatische melding dat dit topic verplaatst is. Blijkbaar zijn mijn inloggegevens nog actief.

Dubbel grappig, want na jaren primair met multidisciplinaire planvorming bezig te zijn geweest, zijn we inmiddels over naar integrale aanpak.

Dat betekent dat ik sinds vorig jaar voor het eerst zelf direct betrokken ben bij de organisatie van een aantal trainingen/oefeningen. En ben dit boek daarbij nu zelf gaan gebruiken!

Het 10-stappenmodel wat ook door het IFV in de opleiding Procesmanagement Opleiden/oefenen (PME) wordt gehanteerd, is een handige basis.

In 2014 is trouwens een tweede druk verschenen.