EHBO onderwijs binnen studie geneeskunde

Auteur Topic: EHBO onderwijs binnen studie geneeskunde  (gelezen 3661 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

owning31

 • EHBO, RK, student
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 365
Reactie #10 Gepost op: 2 november 2016, 19:23:21
Citaat van: Willem D. link=msg=1455448 date=1478109994
Op die enkele jaren durende geneeskunde opleiding is een kleine EHBO opleiding en herhalingslessen van één of twee dagen natuurlijk een lachertje in tijd gesproken.
Als zelfs deze minimale tijd en inspanning nog te veel is dan wordt het echt tijd voor een andere medische opleidingssysteem.
Zoals oma al aangaf worden wij opgeleid tot arts, niet tot ehbo-held.
In het eerste jaar van de studie geven wij lessen volgens het OK-boekje, leren ze wat extra dingen zoals een epipen gebruiken, drukpunten en de standaard ehbo te benaderen volgens de abcde-methode.

Daarnaast leren wij in onze studie 101 extra vaardigheden die we later in de studie kunnen toepassen mocht dat nodig zijn op straat.

Echter heb ik liever een eerstejaars geneeskunde student die goed eerste hulp kan verlenen op straat dan een eerste jaars student die ik teveel dingen heb aangeleerd waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien en fouten gaan maken. Daar zijn er ook genoeg bekend van: geneeskunde studenten die tegen een slachtoffer zeggen "doe maar rustig aan met dat been dan gaat het vanzelf wel over" terwijl het gebroken is. Dit omdat ze ooit een keer in de collegezaal gehoord hebben hoe je een beenbreuk moet beoordelen.

Kortom: een geneeskunde student wordt in het eerste jaar volgens het OK opgeleid en zal in de vervolg van zijn enkele jaren durende opleiding meer vaardigheden en handelingen leren om nog betere eerste hulp te verlenen.

En ik ben het met oma eens, van oma en expert verwacht ik dat ze meer kunnen dan een ehbo-er op straat. Van een internist of dermatoloog verwacht ik dat ze goed zijn in diagnoses stellen in het ziekenhuis en dat ze op straat een pleister kunnen plakken/ kunnen reanimeren. Meer niet.


owning31

 • EHBO, RK, student
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 365
Reactie #11 Gepost op: 2 november 2016, 19:24:57
Citaat van: oma link=msg=1455451 date=1478110830
Precies, als ze er toch 6 jaar zitten kunnen ze ook wel zwemles en autorijopleiding volgen. Geneeskundestudent Owning31 heeft al aangeven dat hij wel een EHBO cursus krijgt tijdens zijn opleiding. Ik vind dat meer dan voldoende. Jij schreef dat het maatschappelijk niet te verkopen is als een geneeskundestudent onder het gemiddelde EHBO-niveau zit.

Je zegt nu dat de geneeskunde boven het gemiddelde EHBO-niveau moet komen door 1 of 2 dagen te luisteren naar het geouwehoer van een of andere EHBO-goeroe.

Ik vind het nuttiger als de geneeskundestudenten 1 of 2 dagen per jaar biertjes moeten gaan drinken aan de bar met medisch specialisten en docenten, ze krijgen dan ook veel geouwehoer echter nuttig geouwehoer.
De ehbo-lessen worden verzorgd door student-assistenten onder toeziend oog van een anesthesioloog of seh-arts. Ze krijgen dus nuttig geouwehoer:)


Joffry Ambu-Vpk

 • Ambulanceverpleegkundige
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,455
 • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #12 Gepost op: 3 november 2016, 09:36:13
Citaat van: Willem D. link=msg=1455445 date=1478108506
Reanimeren is wel de uiterste minimale eis.
Juist het feit dat iemand geneeskunde studeert moet juist aanleiding zijn om boven het gemiddelde EHBO niveau opgeleid te worden. Hoeft dus nog geen medische handelingen te zijn, maar wel uitgebreidere kennis en vaardigheden dan die van een standaard opgeleide (OK) opgeleide EHBO-er.
Het is dus belachelijk dat een gemiddelde "tigste" jaar student geneeskunde zelfs de basale EHBO kennis en vaardigheden ontbeert, en mocht dat wel zo zijn dan is dat op het zelfde of zelfs lager niveau als een EHBO-er opgeleid bij een EHBO vereniging.
Vanuit de EHBO kant bekeken heeft een leken EHBO-er dus beduidend meer opleiding in de EHBO dan een in opleiding zijnde of pas afgestuurde arts. Dat is maatschappelijk dus niet niet te verkopen.
Tijd voor een mindset in de medische opleidingen.
rustig aan maar Willem, ze krijgen al een ehbo cursus, dus wat is er dan loos. En ik denk dat ze zelf uitstekend weten of ze meer kennis en praktijk willen opdoen of niet. En het ''medisch opleidingsysteem'' dat in jouw gedachten bestaat zal echt niet meteen veranderen omdat jouw machtige hand dat wil... :-X :P
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod