GRIP 3 Zeer grote brand (bandenopslag recyclingbedrijf) Groeneweg - Someren-Heide 06-11-2016

Auteur Topic: GRIP 3 Zeer grote brand (bandenopslag recyclingbedrijf) Groeneweg - Someren-Heide 06-11-2016  (gelezen 14562 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Brand in Someren na bijna een week gedoofd

De brand bij een bandenopslag in Someren-Heide is na bijna een week gedoofd. De komende tijd blijft het puin nog wel roken.

De rook is volgens de woordvoerder van de brandweer waterdamp. "Het is het bluswater dat nog in het materiaal zit, en dat is op sommige plaats nog wel warm." Hij kan niet zeggen hoe lang het roken nog duurt. "We moeten er rekening mee houden dat het nog een tijdje blijft uitdampen."

lees verder: http://nos.nl/artikel/2142590-brand-in-someren-na-bijna-een-week-gedoofd.html
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Gemeente Someren ‏@gemsomeren


09:49 - 11 nov. 2016
Gemeente Someren ‏@gemsomeren
De taart is deze ochtend door de buurtbewoners afgeleverd bij de brandweer voor hun enorme inzet afgelopen dagen! Mooi gebaar!
10:16 - 11 nov. 2016
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Grote brand Someren-Heide

Alle informatie en de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de grote brand bij de bandenopslag aan de Groeneweg kunt u vinden op deze pagina.

Update 9-11, 19.15 uur Hoe gaat de brandweer de brand bestrijden?
De oppervlakte van de brand bedraagt ongeveer 4.200 m2. Uit ervaring blijkt dat een brand in een autobandenopslag zeer moeilijk (eigenlijk niet) te blussen is en grote nevenschade (milieueffecten) met zich meebrengt. Er vormt zich een ondoordringbare korst op de gesmolten rubber. Daardoor is het lastig om met water of andere blusmiddelen bij de kern van de brand te komen.
Er zijn diverse opties afgewogen om alsnog te bekijken of we de brand kunnen bestrijden:

De brandende autobanden afdekken met zand. Dit heeft echter zeer ernstige, nadelige gevolgen voor de bodem en voor het milieu. Hierdoor is deze optie afgevallen. Daarbij komt dat er ongeveer 500 tot 1500 vrachtwagens zand nodig zouden zijn om deze brand te bedekken.
Het toepassen van innovatieve foam. Dit is geen optie. Het schuim heeft niet het gewenste en verwachte effect op de brand.
De brandende autobanden met een kleine kraan uit elkaar trekken en vervolgens delen blussen. Dit werkte niet, omdat dergelijke kleine kranen niet hittebestendig bleken te zijn.
De korst bovenop de brandende autobanden in delen (maximaal ongeveer 100 m per keer) koelen. Hierbij is het brandbare materiaal met een grote hittebestendige kraan verplaatst naar veilige plekken. Daar zijn brandende delen geblust in een dompelbad met water en vervolgens uitgespreid. Deze methode gaf te veel rookontwikkeling.
Na verschillende blusmethoden onderzocht en getest te hebben is er nu een blustechniek die effectief is. Op dit moment wordt een methode toegepast waarbij gekoeld wordt met water en steeds een gedeelte van het brandende materiaal wordt verwijderd. Inmiddels blijkt dat deze methode het beste werkt. Gezien het belang de brand zo snel mogelijk volledig te doven,  is er op advies van de brandweer besloten deze methode door te zetten, k als de wind over Someren-Heide staat. Dit staat haaks op eerdere toezeggingen. Echter: tijdelijk stoppen met de bestrijding zou een nieuwe impuls aan het vuur kunnen geven. In het belang van alle inwoners is dat niet wenselijk.

Update 9-11, 20.00 uur Metingen RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op 9 november een zogenaamde duurmeting gedaan op de volgende stoffen: PAK's,  aldehyde's  en zware metalen in de roetdeeltjes (door middel van veegmonsters).  De volledige resultaten vindt u in het rapport (PDF, 85 kB) .

De toelichting van het RIVM luidt:
"De concentraties van de verschillende stoffen in de rook en de veegmonsters zijn verhoogd. In sommige gevallen zijn deze sterk verhoogd ten opzichte van de achtergrondconcentratie die gemiddeld in Nederland wordt aangetroffen. Er worden ook hogere concentraties aangetroffen dan bij vergelijkbare branden. Er zullen bij blootstelling aan deze stoffen gedurende enkele dagen geen blijvende effecten op de gezondheid van omwonenden ontstaan. Met name de rookgassen en het fijn stof in de rook kunnen echter wel prikkeling van de luchtwegen veroorzaken. Dit zijn geen blijvende effecten, maar effecten die verdwijnen als men een plek opzoekt waar geen sprake is van blootstelling.
De resultaten bevestigen het feit dat rook en depositie ten gevolge van branden altijd schadelijke stoffen bevatten en het blijft daarom raadzaam blootstelling aan rook en depositie zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer mensen in het gebied blijven, dienen zij dus rekening te houden met het feit dat ze last kunnen hebben van prikkeling van luchtwegen en stankoverlast. Bij risicogroepen zullen deze klachten zich eerder en langer manifesteren."

Update 9-11, 20.30 uur St. Jozef school donderdag en vrijdag gesloten
Basisschool St. Jozef in Someren-Heide is donderdag en vrijdag gesloten. De school neemt hiermee het advies van de GGD over omdat er bij kinderen sprake is van minder zelfredzaamheid;  kinderen kunnen niet zo goed zelf aangeven dat ze last van hun ogen hebben, hoofdpijn hebben of andere mogelijke klachten ervaren die volwassenen wel kunnen herkennen/benoemen.

Elke basisschool beslist dit zelf. Scholen krijgen het advies de kinderen binnen te houden. Indien de school geopend is, dan kunt u uw kinderen gewoon naar school brengen, maar zorg ervoor dat u zo kort mogelijk in de rook blijft.

Update 9-11, 23.30 uur Onafhankelijk onderzoek
Tijdens de commissievergadering van dinsdagavond 9 november is gevraagd naar een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rondom het dossier Van den Hoogen recycling. De fractievoorzitters gaan vanuit hun rekenkamerfunctie aan de slag met het formuleren van de onderzoeksopdracht met bijbehorende vragen. Wanneer de raad hiermee akkoord gaat, voert een onafhankelijke, externe onderzoeker deze opdracht uit.

Update 9-11, 23.30 uur Experts aan het woord tijdens de commissieavond
Vanavond tijdens de commissieavond in het gemeentehuis hebben twee experts gesproken.

Rob Brons, directeur van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO), heeft de aanpak van de brand toegelicht en Henk Jans, milieuarts - gezondheidskundig adviseur gevaarlijke stoffen (GAGS), ging in op de gezondheidsaspecten.Voorafgaand heeft de burgemeester nog een inleidend woordje gedaan.
Luister naar het geluidsfragment

Update 10-11, 17.30 uur: Verwachting dat brand aankomend weekend uit is
Waar we er eerder nog vanuit gingen dat het lang kon duren voordat de brand gedoofd kon zijn, passen we nu een effectievere blusmethode toe. De verwachting is dat de brand aankomend weekend uit is. Wel kan er nog sprake zijn van overlast door rook en stank. Daarom adviseer ik u de ramen en deuren gesloten te houden, de mechanische ventilatie uit te zetten en de rook zo min mogelijk te betreden.

De afgelopen dagen is met veel mankracht en materiaal gewerkt om de gevolgen en impact van de brand te beperken. Al snel werd duidelijk dat het een complexe situatie is. Water en andere blusmiddelen hebben op autobanden vaak niet het gewenste effect. Op dit moment wordt een methode toegepast waarbij gekoeld wordt met water en steeds een gedeelte van het brandende materiaal wordt verwijderd. Inmiddels blijkt dat deze methode het beste werkt. Gezien het belang de brand zo snel mogelijk volledig te doven, heb ik op advies van de brandweer besloten deze methode door te zetten, k als de wind over Someren-Heide staat. Ik ben mij ervan bewust dat dit haaks staat op eerdere toezeggingen. Echter: tijdelijk stoppen met de bestrijding zou een nieuwe impuls aan het vuur geven. In het belang van u en andere omwonenden vind ik dat zeer ongewenst.

Bewonersbrief (PDF, 260 kB)

Update 11-11, 10.10 uur: Sein brand meester
Om 10.10 uur is het sein brand meester gegeven.

Update 11-11, 12.30 uur: Koffie-uurtje Someren-Heide
De brand in Someren-Heide heeft de gemoederen de afgelopen dagen goed bezig gehouden.

Reden voor Ennie van den Boer, dorpsondersteuner Someren-Heide, het reguliere koffie-uurtje op de zaterdagochtend anders in te vullen. Inwoners van Someren-Heide zijn van harte welkom van 9.30 tot 11.30 uur in gemeenschapshuis De Bunt. Tijdens het samenzijn is er voor inwoners van Someren-Heide gelegenheid een praatje te maken met elkaar en ervaringen te delen over de brand.

De gemeente Someren ondersteunt dit initiatief van harte. Voor wie daar behoefte aan heeft, is er professionele hulpverlening aanwezig.

Update 11-11, 15.45 uur Persbericht Brandweer geeft sein Brand Meester

Persbericht (PDF, 185 kB)

Update 11-11, 15.55 uur Brief voor bewoners
Vanaf 17.00 uur wordt een brief met de laatste informatie  (PDF, 33 kB) verspreid in de kernen van Someren-Heide, Someren-Eind en een deel van het buitengebied.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #164 Gepost op: 23 november 2016, 17:17:53
! No longer available
Omroep Brabant
Gepubliceerd op 22 nov. 2016
Citaat
Van den Hoogen Recycling in Someren-Heide moet verplicht de resten van de brand snel opruimen, anders volgt er een boete. Dat werd dinsdagavond bekend, vlak voor een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

https://www.youtube.com/watch?v=Pp2NksOYnyU
Omroep Brabant
Gepubliceerd op 22 nov. 2016
Citaat
De bandenbrand bij Van den Hoogen Recycling in Someren is al anderhalve week uit, toch stinkt het nog steeds in de omgeving van het bedrijf. "De stank kan misselijkmakend zijn, maar is niet schadelijk", zo lieten burgemeester Alfred Veltman en een GGD-arts dinsdagmiddag weten.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
https://www.youtube.com/watch?v=T27KLGJLYr4
Ellende na grote brand in Someren-Heide nog niet helemaal voorbij: waterdamp trekt op uit puinhopen
Omroep Brabant
Gepubliceerd op 27 nov. 2016
Citaat
De ellende na de brand bij het recyclingbedrijf in Someren-Heide is toch nog niet helemaal voorbij. Zondag kwam er ineens waterdamp uit de puinhopen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
https://www.youtube.com/watch?v=TqYWi4AKVUM
Omroep Brabant
Gepubliceerd op 6 dec. 2016
Citaat
Vanaf volgende week wordt alles opgeruimd van de grote brand in Someren-Heide.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
https://www.youtube.com/watch?v=N1UNgc_s--w
Eigenaar Van den Hoogen Someren-Heide tekent bezwaar aan tegen termijn sanering
Omroep Brabant
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,432
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!