Brandweer gebruikt satellietdata bij natuurbrandbeheersing

Auteur Topic: Brandweer gebruikt satellietdata bij natuurbrandbeheersing  (gelezen 10274 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Is er nu sprake van natuurbrandrisico of niet? Beschikbare informatie over vegetatie of droogte is soms onvolledig of niet actueel. Dankzij het innovatietraject van het ministerie van Veiligheid en Justitie over satelliettoepassing, waarin Brandweer Nederland en het IFV samen deelnemen, kunnen er binnenkort concrete stappen worden gezet.

Dinsdag 22 november 2016 presenteren Brandweer Nederland en het IFV het nieuwe innovatietraject tijdens het innovatiecongres van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit is dé plek waar publiek, privaat en wetenschap bij elkaar komen om innovatie te beleven en een stap verder te brengen. Innovaties helpen het Ministerie van Veiligheid en Justitie te veranderen en bieden kansen om Nederland veiliger en rechtvaardiger te maken.

Uniek in Europa


Namens Brandweer Nederland en het IFV vertellen Albert-Jan van Maren en Ester Willemsen over de meerwaarde van het gebruik van satellietdata in de praktijk. ‘Er zijn bedrijven die in staat zijn om ruwe satellietdata om te zetten in bruikbaar kaartmateriaal of ander relevante data die wij kunnen gebruiken bij natuurbrandbeheersing. Wij zijn hiermee de eerste in Europa die dit gaan toepassen’, zegt Albert-Jan van Maren van Brandweer Nederland.

Snelle signalering


‘Er is een groot enthousiasme om de wereld van satellietdata van het bedrijfsleven en die van de veiligheid met elkaar te verbinden’, vertelt Ester Willemsen van het team Natuurbranden van het IFV. ‘Het traject heeft de naam SBIR, wat staat voor Small Business Innovation Research. Een eerste SBIR wordt na tevredenheid al op 1 december afgerond. Daar hebben we het voor elkaar dat wij satellietdata kunnen gebruiken voor het in kaart brengen van waar welke vegetatie staat en hoeveel.’

Het nieuwe SBIR-traject ‘zoomt’ letterlijk in op de droogte van deze vegetatie. Het kan - onder de naam ‘Preventie en Early Warning’ bij natuurbranden - de brandweer helpen bij preventie en snelle signalering van natuurbranden. Minister Van der Steur meldt dit innovatietraject dinsdag in zijn speech.

Meer informatie
Meer informatie over het congres is te lezen op www.innovatiecongresvenj.nl
Meer informatie over innovaties bij het ministerie van Veiligheid en Justitie: www.rijksoverheid.nl


VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Reactie #1 Gepost op: 27 december 2016, 11:00:24
Dit project gaat het komende jaar een interessant traject in. Het is overigens voor de liefhebbers mogelijk om deze ontwikkeling ook te bekijken tijdens het kennissymposium op het IFV, waar één van de onderzoekers een presentatie zal geven over het project: http://www.ifv.nl/congressen/Paginas/Lessen-uit-IFV-onderzoek-de-betekenis-voor-uw-veiligheidsregio.aspx (deelsessie Eye in the Sky voor natuurbrandbeheersing).

Voor de rest nog interessant: het Copernicus/EMS (Emergency Management Service) project van de EU, waar op meerdere gebieden satellietdata gebruikt wordt voor analyse en verwachtingen, zoals ook in het EFFIS (natuurbrand informatie systeem): http://emergency.copernicus.eu/
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding