Weergerelateerde Incidenten en KNMI waarschuwingen 2017

Auteur Topic: Weergerelateerde Incidenten en KNMI waarschuwingen 2017  (gelezen 5013 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Hulpverleningsforum

 • Forum Moderator
 • Senior gebruiker
 • *****
 • Berichten: 1,014
  • HVforumNL
Gepost op: 1 januari 2017, 00:00:00
Weergerelateerde Incidenten en KNMI waarschuwingen 2017

In dit topic mogen foto's, video's en nieuwsberichten bij incidenten die het gevolg zijn van gevaarlijk of extreem weer;

Verder kun je in dit topic alle officiële (KNMI) waarschuwingen voor extreem weer (code oranje) en voor gevaarlijk weer (code geel) posten, en daarmee gerelateerde (nieuws)berichten en alarmeringen. Mochten er veel berichten verschijnen bij een bepaalde weersituatie dan zal dit door de moderators worden afgesplitst naar een nieuw topic.
Bij een daadwerkelijk weeralarm (code rood) zal altijd een apart topic geopend worden.

Ook bij een (weergerelateerd) incident dat de opschalingskwalificatie 'middel', 'groot', 'zeer groot' of een 'GRIP (1 t/m 4) classificatie' heeft, mag er een apart topic gemaakt worden, alwaar vervolgens foto’s en/of persberichten geplaatst of gewoon gediscussieerd kan worden over het incident.

Uitleg over KNMI Waarschuwingen
Voor welke weerfenomenen waarschuwt het KNMI en wanneer wordt er een code geel, oranje of rood uitgegeven? Welke criteria hanteert het KNMI?

Waarom waarschuwt het KNMI?
Het KNMI waarschuwt als het weer een risico is, om bij te dragen aan een veilig en bereikbaar Nederland. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De impact van gevaarlijk weer is het uitgangspunt voor de waarschuwingen van het KNMI. Welke gevolgen heeft het weer op de weg, op het water en in de straat. Met algemene adviezen bij de waarschuwingen wil het KNMI de impact van gevaarlijk weer beperken.

Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor:
Regen
Gladheid & sneeuw
Onweersbuien
Windstoten
Temperatuur (hitte/koude)
Zicht
Hozen
De waarschuwingen worden per provincie, voor het IJsselmeergebied, de Waddenzee en de Waddeneilanden uitgegeven.

Wat betekenen de kleurcodes?

Code groen: Geen bijzonderheden
Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing

Code geel: Wees alert
Deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 48 uur voordat het weerverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

Code oranje: Wees voorbereid
Deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 24 uur voordat het weerverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

Code rood (weeralarm): Onderneem actie
Het weeralarm wordt uitgegeven bij een mogelijk grote impact van het weer op de samenleving en verschijnt op zijn vroegst 12 uur voordat het weerfenomeen kan optreden. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

De KNMI kleurcoderingen sluiten aan bij de internationale standaarden. De website www.meteoalarm.eu geeft alle uitstaande waarschuwingen van Europese landen weer.


[bron KNMI - klik om te vergroten]


[bron KNMI - klik om te vergroten]

De mate waarin het weer een risico is, bepaalt of het KNMI code geel, oranje of rood uitgeeft. Hiervoor heeft het KNMI zogenaamde drempelwaarden vastgesteld voor de verschillende kleurcodes. Voor elk weertype is er een drempelwaarde vastgesteld.

Is er een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur dan is dat code geel. Boven 100 km per uur wordt het code oranje. Het KNMI kijkt hierbij naar de gebiedsgrootte waar het gevaarlijk weer zich aandient. Code oranje geeft het KNMI alleen uit bij een gebied groter dan 50x50 kilometer.

Code rood wordt uitgegeven als er een kans bestaat dat extreem weer een grote impact heeft op de samenleving. Dat gebeurt op basis van een impactanalyse waar diverse overheids- en brancheorganisaties bij betrokken zijn.


Probeer een bericht zo volledig mogelijk over te nemen; Vermeld -indien van toepassing- duidelijk de bron van je informatie!
Dit geldt ook voor het plaatsen van foto's, filmpjes, geluidsfragementen, etc. Denk daarbij aan het copyright!

LET OP:
Alle verdere discussie over het weer, zoals 'normale' weersverwachtingen en lokale weerfeiten als 'het sneeuwt hier ook' etc. horen niet in dit topic, daar hebben we het topic Weerpraat in de huiskamer voor.

Ook discussies over de zin en onzin van de waarschuwingen door het KNMI en de gebruikte codes kunnen in de huiskamer gevoerd worden.

De complete handleiding: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=66886

De forumregels: Forumreglement

Extreem Weer @HVweerNL

Actuele weer en waarschuwingen van het KNMI:

 

http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/

enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #1 Gepost op: 1 januari 2017, 20:51:37
KNMI @KNMI
Code oranje voor #ijzel tot 22u in Gelderland, Noord-Brabant & Limburg.
Daarna code geel voor #sneeuwval/bevriezing, het eerst landinwaarts.
20:50 uur · 1 Jan 2017 · Twitter Web Client
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 55,456
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #2 Gepost op: 2 januari 2017, 00:47:34
Onverwachte sneeuwval zorgt voor gladheid in het noorden

Gepubliceerd: 01 januari 2017 09:18
Laatste update: 01 januari 2017 20:57
  
Automobilisten moeten zondag rekening houden met gladheid door lichte sneeuwval. In onder meer Drenthe ligt een laagje sneeuw op de weg en op auto's. In de loop van de nacht kan het volgens het KNMI ook in de kustprovincies lokaal glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Het weerinstituut gaf zondag aan het begin van de avond code oranje af vanwege ijzel in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Deze waarschuwing werd rond 22.00 uur weer ingetrokken.

Omdat de sneeuwval niet was voorzien, is er in de afgelopen zes uur niet meer gestrooid op snelwegen in het noorden. Dat zorgt vooral in Drenthe voor problemen.

Verkeer op de A28, A32 en A37 in een brede cirkel om Hoogeveen kan niet harder rijden dan 50 kilometer per uur, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

lees verder: http://www.nu.nl/binnenland/4372933/onverwachte-sneeuwval-zorgt-gladheid-in-noorden.html
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 55,456
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #3 Gepost op: 2 januari 2017, 23:31:34
! No longer available
112achterhoek nieuws
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 55,456
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #4 Gepost op: 3 januari 2017, 00:37:56


http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/

Kans op gladheid

Met uitzondering van het uiterste westen en noordwesten is er vanavond, vannacht en morgenochtend kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Uitgifte: 02/01/2017 21:53 uur LTVerwachting
http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen

Vandaag & morgen

Wisselend bewolkt en een enkele bui

Het is wisselend bewolkt met vooral in het westen en noorden enkele buien. Vannacht kan er met name noord van de grote rivieren ook dieper landinwaarts een enkele regenbui voorkomen. Soms zijn er brede opklaringen en in het zuidoosten is er kans op een mistbank. De minimumtemperatuur loopt uiteen van zo'n 5°C vlak aan zee tot rond het vriespunt in de zuidoostelijke helft van het land. Er is met name in het binnenland kans op bevriezing van natte weggedeelten. De wind is zuidwest en zwak tot matig, aan zee west tot noordwest en meest vrij krachtig.

Dinsdag overdag is er vrij veel bewolking en kan er nu en dan wat lichte regen of een bui vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 8 in het noordwesten tot 4°C in het zuidoosten. De wind komt uit richtingen tussen zuidwest en west en is matig boven land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en op het IJsselmeer. In het noordelijk kustgebied neemt de wind in de loop van de middag toe naar hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

02/01/2017 22.10 uur LTVooruitzichten
Licht wisselvallig met soms wat regen. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden. Donderdag en vrijdag is het wat kouder met 's nachts lichte vorst.

02/01/2017 04.33 uur LTVooruitzichten lange termijn

maandag 09 januari tot en met maandag 16 januari
Waarschijnlijk houdt het enigszins wisselvallige weer aan. De temperatuur ligt aanvankelijk boven de normale waarde voor deze tijd van het jaar, maar daalt later weer naar normaal.

02/01/2017 04.33 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 55,456
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #5 Gepost op: 4 januari 2017, 20:00:48
Gladheid zorgt dinsdagmorgen voor veel ongelukken in Brabant.

https://www.youtube.com/watch?v=Ot7NzpmKP6s
Omroep Brabant
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 55,456
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #6 Gepost op: 4 januari 2017, 20:33:23
Dijkdoorgangen Delfzijl dicht vanwege zware storm

https://www.youtube.com/watch?v=tpN7tg83PFA
H Meter
Gepubliceerd op 3 jan. 2017
Citaat
DELFZIJL – Woensdagochtend om half 1 sloten de coupures in de dijkdoorgangen rond de haven van Delfzijl.

Vanwege een storm wordt op de Eems een waterstand verwacht van NAP + 3.20 m. Samen met waterschap Hunze en Aa's sluiten de medewerkers van waterschap Noorderzijlvest de coupures (dijkdoorgangen).

Vannacht blijft de inzet van waterschappers beperkt tot de coupuresluiting. Rond half vier wordt de hoogste waterstand verwacht. Pas vanaf een verwachte waterstand van NAP + 3.80 m is dijkbewaking voor het overige deel van de Groninger zeedijken nodig. De KNMI heeft code geel gegeven vanwege verwachte extreme weeromstandigheden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 55,456
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #7 Gepost op: 4 januari 2017, 21:08:45


http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/

Vannacht en morgenochtend kans op gladheid

De eerstkomende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.

Later vanavond, vannacht en morgenochtend is er met name landinwaarts kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Uitgifte: 04/01/2017 15:56 uur LT


Verwachting
http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen

Vandaag & morgen

Afnemende buiigheid

Het is wisselend bewolkt en er trekken van tijd tot tijd (winterse) buien over het land. In het noorden en oosten kan lokaal onweer voorkomen. De buiigheid neemt in de avond sterk af. Komende nacht zijn er vooral landinwaarts brede opklaringen, maar van het noorden uit trekt er mogelijk nog wel een enkele winterse bui over het land. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +1°C vlak aan zee tot -4°C plaatselijk in het binnenland. Lokaal is gladheid mogelijk. De noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig boven land en hard of stormachtig aan zee. Geleidelijk neemt de wind af naar zwak tot matig boven land en (vrij) krachtig aan zee.

Donderdag overdag is er af en toe zon en vooral in de ochtend is er in de kustgebieden nog een enkele winterse bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5°C vlak aan zee tot iets boven het vriespunt in het oosten van het land. De wind draait naar noordoost en is meest matig. (Bron: KNMI)

04/01/2017 17.11 uur LTVooruitzichten
Wisselvallig. Eerst koud met in de nachten lichte en lokaal matige vorst. Vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag mogelijk winterse neerslag. Daarna een zachter weertype met maxima rond 8 graden en nachttemperaturen boven het vriespunt.

04/01/2017 06.54 uur LTVooruitzichten lange termijn

woensdag 11 januari tot en met woensdag 18 januari
Waarschijnlijk houdt het enigszins wisselvallige weer aan. De temperatuur ligt aanvankelijk boven de normale waarde voor deze tijd van het jaar, maar daalt later weer naar normaal.

04/01/2017 06.54 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,412
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #8 Gepost op: 5 januari 2017, 18:50:35
Nog steeds code geel in het hele land met uitzondring van de Wadden.

Vrijdagavond laat bereikt een gebied met winterse neerslag het westen. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag trekt de neerslag langzaam oostwaarts. De neerslag begint als overwegend lichte sneeuw. In de loop van de nacht naar zaterdag neemt in het westen en midden de kans op ijzel toe. De kans op gladheid is dan ook groot.

bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrecht


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,412
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!