Uitschuifbare Wapenstok is ook voor BOA

Auteur Topic: Uitschuifbare Wapenstok is ook voor BOA  (gelezen 792 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Mister81

  • Senior Handhaver / Co÷rdinator Groepsoptreden
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 25
Gepost op: 9 januari 2017, 22:35:51
Afgelopen jaar werd het bekend da de Nationale Politie net als de Kmar de korte wapenstok gaat vervangen door een uitschuifbaar model. In Nederlands zijn bij enkele gemeenten ook de Boa's naast de handboeien ook uitgerust met een wapenstok. Bij sommige Boa collega's rees dus de vraag is deze verandering ook voor ons. Ook heb ik als de opmerking gehoord dat enkele gemeenten het maar een "Eng Ding"vinden en deze stok niet willen. Echter heb je als gemeente niets te willen met betrekking tot  welk model wapenstok je aan jouw boa meegeeft. Natuurlijk kan je als werkgever besluiten dat je geen wapenstok wilt aanvragen voor jouw boa omdat hier geen noodzaak toe is. Echter als de boa momenteel de bevoegdheid heeft en is uitgerust met een korte wapenstok dan is het invoeren van het uitschuifbare model ook voor de boa van toepassing.

De beleidsregels Boa zijn een door het ministerie van veiligheid en justitie samengestelde lijst van regelingen waaraan boa's dienen te voldoen, naast het feit dat zij Boa zijn op basis van Art. 142 van het Wetboek Van Strafvordering kan de BOA over Politiebevoegdheden beschikken (mits toegekend), hiermee wordt over het algemeen voor de boa afzonderlijk bedoeld; Gebruik van geweld,Bevoegd tot onderzoek aan de kleding,de bevoegdheid tot het gebruik van vrijheidsbeperkende middelen (Transportboeien) en het gebruik van geweldsmiddelen.

In deze beleidsregels staat verder vermeld dat indien de politie veranderd van uitrustingsstukken of bewapening deze veranderingen tevens gelden voor de Boa.

Concluderend betekent dit dus dat de boa op basis van bovengenoemde  verplicht omgeschoold dient te worden in het gebruik van de nieuwe wapenstok. Ook betekent dit dat elke boa werkgever die na 2018 succesvol de wapenstok krijgt toegekend zijn boa's alleen met de uitschuifbare variant mag uitrusten.


CPR "Courtesy, Professionalism, Respect"