Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005

Auteur Topic: Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005  (gelezen 224686 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #520 Gepost op: 25 oktober 2006, 20:28:37
::) ::) ::) ::)

http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article522697.ece/Minister_weet_niets_van_waarschuwingen_Schiphol

Minister weet niets van waarschuwingen Schiphol
(Novum) - Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) weet niet wat er is gebeurd met de waarschuwingen die in april 2004 zijn geuit over de brandonveiligheid in het cellencomplex op Schiphol-Oost. In een rapport van de Commissie Toezicht Detentieplaatsen stond dat 'een groot aantal celbewoners' bij een brand zou omkomen. De commissie noemde de brandpreventie onacceptabel.

Het rapport is naar het ministerie van Defensie gestuurd, dat toen nog via de marechaussee verantwoordelijk was voor de vreemdelingenbewaring. Het ministerie voor Vreemdelingenzaken en Integratie van Rita Verdonk (VVD) kreeg een afschrift. "Ik zal nagaan welk verloop het stuk heeft gekregen", zei Hirsch Ballin woensdag tijdens het debat in de Kamer over de Schipholbrand.

Hij zei, tot ergernis van het CDA, dat hij dat niet voor elkaar heeft gekregen voorafgaand aan het debat. Ook wist hij niet of de directeur van het cellencomplex op Schiphol het stuk onder ogen heeft gehad en of hij maatregelen heeft genomen.

De bewindsman kondigde verder aan dat een aantal leidinggevenden in de Dienst Justitiële Inrichtingen, verantwoordelijk voor de gevangenissen, wordt vervangen. Hij wil een open cultuur creëren.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #521 Gepost op: 25 oktober 2006, 21:57:48
http://planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=770957/sc=06ebf1

Schipholbrand: Verdonk blijft bij 'adequaat gehandeld'

Gepubliceerd op woensdag 25 oktober 2006
Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft zich woensdag in de Tweede Kamer opnieuw verdedigd voor haar uitspraak dat het personeel van het cellencomplex op Schiphol-Oost na de brand adequaat heeft gehandeld. Volgens haar was het nooit de bedoeling daarmee het totale overheidsoptreden in bescherming te nemen.

Eigenlijk wilde ze op de ochtend na de brand niets meer en niets minder zeggen dan dat de medewerkers van de getroffen vleugels met gevaar voor eigen leven hun uiterste best hebben gedaan om zoveel mogelijk mensen te redden.

Adequaat
Ze heeft er destijds bij gezegd dat het personeel adequaat heeft gehandeld "bij wat we nu hebben aan gegevens'', benadrukte Verdonk in het debat.

In een debat op de dag van de brand, diverse keren daarna en ook dinsdagavond nog kreeg ze kritiek op haar uitspraken, die volgens diverse oppositiepartijen voorbarig waren. Ook moest ze uitleggen waarom getraumatiseerde slachtoffers van de brand zolang hebben moeten wachten op uitsluitsel over hun verblijfsstatus.

Eind augustus kregen 39 overlevenden die nog medische klachten hadden, te horen dat ze een permanente verblijfsvergunning kunnen krijgen.

Alle gegevens
Volgens Verdonk had ze eerste alle gegevens van artsen nodig om een besluit voor de hele groep te nemen. Dat kostte veel tijd. Pas enkele dagen voor het besluit was de laatste benodigde informatie binnengekomen, aldus de minister.

Ze verwierp de suggestie van D66-Kamerlid Boris Dittrich dat ze, nadat ze het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid had gelezen, snel vergunningen heeft verstrekt om "politieke averij'' te voorkomen.

Beschikbaar
Verdonk zei verder geen reden te hebben om aan te nemen dat er slachtoffers zijn uitgezet die later alsnog medische klachten hebben gekregen. Ook stelde ze dat ze er alles aan heeft gedaan om overlevenden beschikbaar te houden voor het onderzoek nadat de raad daarom had gevraagd.

Volgens de raad konden acht mensen echter niet worden gehoord, omdat ze zouden zijn uitgezet. Verdonk bestreed dat. "Iedereen die de raad nodig had, was beschikbaar.''

De bewindsvrouw gaf aan dat ze is geschrokken van alle bevindingen van de onderzoeksraad, ook die over de gebrekkige nazorg. Verdonk erkende dat de overdracht van medische dossiers niet goed is verlopen.


Michelle1983

  • Gast
Reactie #522 Gepost op: 26 oktober 2006, 08:44:50
http://www.nu.nl/news/861457/11/Hirsch_Ballin_licht_Kamer_verkeerd_in.html

Hirsch Ballin licht Kamer verkeerd in

Uitgegeven: 25 oktober 2006 22:50
Laatst gewijzigd: 26 oktober 2006 06:56

DEN HAAG - Net een maand na zijn aantreden is minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie hard geconfronteerd met desinformatie door eigen ambtenaren. Daardoor heeft hij de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd, zei de CDA-bewindsman woensdagavond laat in een opmerkelijke wending in het debat tussen Kamer en kabinet over de Schipholbrand.

Volgens Hirsch Ballin is de gang van zaken "niet aanvaardbaar". Hij sprak van een "zeer pijnlijke vaststelling", die niet zonder gevolgen zou blijven. Dit betekent dat het debat volgende week dinsdag onverwacht een vervolg krijgt. Het is dan de laatste vergaderdag voor de Kamer, die daarna voluit op verkiezingscampagne kan.  

Hirsch Ballin zal voordien in een brief de kwestie verder toelichten. Diverse Kamerleden reageerden onthutst dat hij zo op het verkeerde been is gezet. "De twijfel is toegeslagen of we mogen vertrouwen op het lerende vermogen van de overheid", stelde GroenLinks-fractieleidster Femke Halsema.

Rapport

De aanleiding voor Hirsch Ballins bekentenis is een rapport uit 2004 waarin stond dat de brandpreventie in het cellencomplex op Schiphol-Oost onacceptabel was. Twee opstellers van dat rapprt schreven al in september 2003 na een bezoek "dat een groot aantal celbewoners zal omkomen bij brand". Bijna een jaar geleden brak er brand uit. Elf mensen kwamen om. Vrijdagochtend is de herdenking.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die de Schipholbrand onderzocht, is dat verslag besproken met de directeur van het cellencomplex. Hirsch Ballin zei echter aanvankelijk in het debat dat dat, voor zover bekend, niet is gecommuniceerd met de Dienst Justitiële Inrichtingen. Dat hield hij tot twee keer toe vol.

Fout

's Avonds laat moest hij echter erkennen dat hij fout zat en de onderzoeksraad het goed had. OVV-voorzitter Pieter van Vollenhoven, die net als dinsdag het debat achterin in de vergaderzaal zelf volgde, vond dat "meer dan sportief". Die informatie stond al in het voorlopige OVV-rapport waarop geen kritiek kwam. "Het is merkwaardig dat er geen bellen zijn gaan rinkelen."

Conclusies

De verklaring van Hirsch Ballin overschaduwde zijn opmerkingen aan het begin van het debat dat het kabinet erkent dat er vermoedelijk minder of geen doden waren gevallen bij de brand in het cellencomplex als de overheid de eigen regels voor brandveiligheid had nageleefd. Daarmee aanvaardde het kabinet de belangrijkste veronderstelling van de onderzoeksraad. Tot dusver wilden de verantwoordelijk ministers vooral naar de toekomst kijken en niet ingaan op de conclusies van de raad over het falende optreden van de overheidsinstanties.

Verdonk

In het debat bleef minister Rita Verdonk (Vreemdelingenbeleid) overeind. Haar veel bekritiseerde opmerkingen direct na de brand over adequaat handelen door het personeel kwamen aan de orde. Dat gold ook voor de volgens de OVV gebrekkige nazorg voor de overlevenden.

Verdonk zei dat ze de ochtend van de brand niets meer en niets minder wilde zeggen dan dat de betrokken medewerkers met gevaar voor eigen leven hun uiterste best hebben gedaan om zoveel mogelijk levens te redden. Ze had er toen bij gezegd dat er adequaat was gehandeld "bij wat we nu hebben aan gegevens".

Van Vollenhoven

Van Vollenhoven nam in zijn rapport vooral de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) op de korrel. Hirsch Ballin haalt er de bezem door, kondigde hij woensdag aan. De meeste leidinggevenden van de dienst worden vervangen. De reorganisatie moet leiden tot een cultuur van openheid, met ruimte om veiligheidsproblemen aan te kaarten. "Er mag geen cultuur van angst zijn."

De DJI-hoofddirecteur blijft wel aan, maar hij gaat niet de werkgroep leiden die een nieuw veiligheidsprogramma moet uitvoeren. Dat was aanvankelijk wel de bedoeling. Maar er was kritiek omdat de man al ver voor de brand was gewaarschuwd voor gebreken in de brandbeveiliging. Er komt nu een aparte directeur aan het hoofd van de werkgroep


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #523 Gepost op: 26 oktober 2006, 09:30:53
Another one.......  :-X :-X :-X

http://www.ad.nl/amsterdam/stad/article744519.ece

Illegalen weg uit gevaarlijk hospitium
Door HANS BOTMAN

AMSTERDAM - Zo’n 75 mensen die in het grenshospitium in Amsterdam vastzitten, worden zo snel mogelijk overgeplaatst naar andere inrichtingen. Uit een onderzoek is gebleken dat het hospitium brandgevaarlijk is.

Een grote groep gaat vermoedelijk naar het Kamp van Zeist. Die beslissing is in overleg met de gemeente Amsterdam en de Rijksgebouwendienst genomen. In het hospitium verblijven ongeveer 150 illegalen die op uitzetting wachten.

Volgens woordvoerder Jansen van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie moeten er aan de gevangenis bouwkundige aanpassingen worden verricht. ,,Uit het onderzoek kwam naar voren dat dit snel moet gebeuren. Vandaar het besluit de bewoners tijdelijk ergens anders onder te brengen.’’ Hij kon niet zeggen waaruit de aanpassingen bestaan.

Zoals zoveel gevangenissen werd ook het grenshospitium in Amsterdam gecontroleerd na het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand. Bij die brand in het cellencomplex op de luchthaven kwamen elf mensen om het leven.

Het Amsterdamse grenshospitium was al enkele keren eerder negatief in het nieuws. Tot twee keer toe werden er vraagtekens geplaatst bij de medische voorzieningen in de inrichting. In 2000 overleed een illegaal uit Rwanda en drie jaar later de illegaal F. Baraya. Beide keren zou er geen adequate medische hulp zijn verleend aan de gevangen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #524 Gepost op: 26 oktober 2006, 10:19:43
http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=277493

Hirsch Ballin uit kritiek op Rijksgebouwendienst

BINNENLAND | 26-10-2006 00:00 | Bas van Sluis

DEN HAAG - Werknemers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben cruciale informatie over brandveiligheid binnen het cellencomplex Schiphol-Oost voor minister Hirsch Ballin (Justitie) verzwegen. Daardoor is de Tweede Kamer woensdagavond tijdens het debat over de Schipholbrand verkeerd geïnformeerd.

Hirsch Ballin moest erkennen dat hij is misleidt door zijn eigen mensen binnen de DJI – en met name de locatiedirecteur van het cellencomplex – die belangrijke informatie onder de pet hielden. “Onaanvaardbaar”, zei de minister die aankondigde dat dit niet zonder personele gevolgen zal blijven. Zo is er verzwegen dat de commissie Siepel, die onderzoek deed naar de brandveiligheid, al in 2003 had opgemerkt dat de brandpreventie en de manier waarop het complex is gebouwd tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden. Een brand zou zeker tot doden leiden, concludeerde de commissie destijds. Vorig jaar kwamen er elf mensen om door een brand in unitbouw van het cellencomplex.

 

De minister had eerder in het debat een reactie gegeven die niet klopte met de constateringen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Volgens de onderzoeksraad is het verslag van de commissie Siepels besproken met de locatiedirecteur van het cellencomplex. Hirsch Ballin zei echter in het debat dat dat niet is gecommuniceerd met de DJI. Later moest hij alsnog erkennen dat hij fout zat. De bewindsman zal voor dinsdag een brief aan de Kamer sturen waarin hij nader ingaat op de zaak. Pas daarna velt de Kamer een definitief oordeel over de kabinetsreactie op het rapport van de onderzoeksraad over de brand.

 

De justitieminister uitte zelf eerder op de dag kritiek op de Rijksgebouwendienst (RGD). Volgens de minister had de gebouwendienst, moedwillig of niet, de DJI bij de overdracht niet op de hoogte gebracht van de tekortkomingen aan het cellencomplex. “Justitie ging er van uit dat er goede maatregelen waren genomen bij de bouw van het cellencomplex op Schiphol-Oost”, zei de minister. Volgens hem moet dat in de toekomst absoluut beter en gezamenlijk. Zo worden bouwbedrijven die voor het Rijk werken in de toekomst beter op de vingers gekeken.  Bij de overdracht is een visuele controle niet meer genoeg, zei collega-minister Winsemius (VROM).

 

Het kabinet nam geen afstand van de stelling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat  de gevolgen heel wat minder ernstig waren geweest als de bouwregelgeving was nageleefd. Hirsch Ballin merkte wel op dat de uitspraak van de raad verwoord is als een veronderstelling en niet als een vaststaand feit.  Winsemius zei – ter aanvulling op zijn collega van justitie – dat dit dossier een kras op de ziel van de Rijksgebouwendienst achter zal laten: “Hier zijn wij zeker niet trots op.” Hij benadrukte dat er een cultuuromslag bij de RGD moet komen. Een stafafdeling Integriteit en Veiligheid moet daar voor zorgen. Pieter van Vollenhoven zei na afloop van het debat opgelucht te zijn dat zowel Kamer als kabinet het de bevindingen en conclusies in het rapport overnamen.

 

Volgens Winsemius moeten er lessen worden getrokken om unitbouw in andere sectoren, zoals bij ziekenhuizen, te verbeteren. De VROM-minister kon nog niet aangeven of het Rijk alle gemeenten wil gaan aansporen om instellingen te controleren op bouw- en brandveiligheid.

De VROM-Minister was niet te spreken over het optreden van oud- minister Tineke Netelenbos (PvdA). Het is hem in het verkeerde keelgat geschoten dat de waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer hem tot twee maal toe een ultimatum stelde om natte sprinklerinstallaties binnen twee maanden te bevestigen. Zij dreigde met sluiting van het cellencomplex, dat in haar gemeente ligt. Volgens de Rijksgebouwendienst kan dat door leveringsproblemen vier maanden kosten. Netelenbos vindt dat extra bouwvakkers dan maar 24 uur per dag moesten doorwerken.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #525 Gepost op: 26 oktober 2006, 21:52:52
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article362986.ece/Stichting_zet_fotos_slachtoffer_Schipholbrand_op_internet

Stichting zet foto's slachtoffer Schipholbrand op internet

DEN HAAG - De stichting Prime, een vluchtelingenorganisatie in Den Haag, heeft woensdag foto's van een slachtoffer van de Schipholbrand op internet gepubliceerd.

Op de foto's is Kemal Shahin te zien. De Turkse gedetineerde overleefde de brand in het cellencomplex niet en zijn lichaam is dan ook zwaar gehavend. Het ministerie van Justitie noemt de actie ‘uiterst smakeloos’.

Een woordvoerder van Prime, meldde donderdag dat de stichting op deze manier ‘opheldering wil verschaffen over wat er in de nacht van 27 oktober daadwerkelijk is gebeurd’. De foto's zouden afkomstig zijn van de zoon van Shahin.

De neef van het slachtoffer, Haroen Shahin, leest donderdag tijdens de landelijke herdenkingsbijeenkomst van de Schipholbrand in de Dominicuskerk in Amsterdam een afscheidsbrief aan zijn oom voor. Hij bevestigde donderdag dat de foto's op internet van zijn oom zijn.

Het gaat om zeven foto's waarop het verbrande lichaam van Shahin te zien is. Waarschijnlijk werden de foto's genomen tijdens een lijkschouwing. De beelden tonen het gezicht en het bovenlichaam van het slachtoffer.

Prime is opgericht in 1995 en heeft als doelstelling de situatie van asielzoekers in Nederland te verbeteren. De organisatie zegt vele documenten, beeld- en geluidsfragmenten over de brand in het Schiphol-complex te bezitten en wil deze ‘gaan publiceren voor het Nederlandse volk’.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #526 Gepost op: 27 oktober 2006, 15:06:51
Another one.......  :-X :-X :-X

http://www.ad.nl/amsterdam/stad/article744519.ece

Illegalen weg uit gevaarlijk hospitium
Door HANS BOTMAN

AMSTERDAM - Zo’n 75 mensen die in het grenshospitium in Amsterdam vastzitten, worden zo snel mogelijk overgeplaatst naar andere inrichtingen. Uit een onderzoek is gebleken dat het hospitium brandgevaarlijk is.
(...)



 ::) ::) ::) ::) ::) Wie weet waar ik aandelen van sprinklerinstallateurs / firepacks kan kopen.... ;D ;D ;D ;D

http://www.at5.nl/index.asp?newsid=21947

Noodmaatregelen in grenshospitium
27-10-2006 Als gebruiker van het grenshospitium heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) extra maatregelen aangekondigd om de komende drie weken de brandveiligheid te kunnen garanderen.
Naast het installeren van sprinkler installaties en extra brandmelders zal er de komende drie weken op elke gang 24 uur per dag wacht worden gelopen. Bij een eventuele brand zal bovendien een extra ladderwagen van de brandweer uitrukken.
De gebruiksvergunning wordt over drie weken ingetrokken. Daarna zullen er ingrijpendere maatregelen genomen moeten worden.



http://www.at5.nl/index.asp?newsid=21945

Grenshospitium moet helemaal dicht
27-10-2006 Het grenshospitium in Zuidoost gaat binnen drie weken helemaal dicht. Donderdag werd al een etage gesloten, ook de begane grond waar nog 72 mensen verblijven, moet dicht.
Recente controle van de Rijksgebouwendienst en de brandweer heeft een aantal tekortkomingen aan het licht gebracht. Uiteindelijk heeft stadsdeel Zuidoost de gebruikersvergunning ingetrokken en het ministerie van Justitie drie weken de tijd gegeven voor de inwonenden een ander onderkomen te zoeken.
In het grenshospitium zitten uitgeprocedeerde asielzoekers vast die wachten op hun uitzetting.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #527 Gepost op: 27 oktober 2006, 16:07:43
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article363073.ece/Schipholbrand_de_bijna-vutter_moet_weg

Schipholbrand: de bijna-vutter moet weg

Achtergrond  Van onze verslaggeefster Kim van Keken, Kim van Keken

AMSTERDAM - Minister Hirsch Ballin herschikt de ambtelijke staf als gevolg van de Schipholbrand. Dat wil zeggen, een bijna-vutter krijgt een andere baan. De naam van hoofdverwoordelijke is nog niet gevallen.

Het Kamerdebat over de Schipholbrand is woensdag nog niet begonnen, of het bericht komt binnen: Bart Kroon, de verantwoordelijke voor alle tijdelijke cellen in Nederland, zal worden overgeplaatst. Een woordvoerder bevestigt noch ontkent. ‘Wij geven geen namen, wacht het debat maar af.’

Een paar uur later zegt minister Hirsch Balin van Justitie de leidinggevenden van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) te vervangen, vooral om ‘een cultuur van openheid te creëren’.

In dat gesloten bolwerk bevestigen meerdere anonieme bronnen dat Kroon wordt overgeplaatst. ‘Het is wel een heel symbolische daad, de man gaat binnenkort met vervroegd pensioen.’

Vanaf 2002 bouwde Kroon als hoofd Tijdelijke Directie Bijzondere Voorzieningen stug door aan de cellencomplexen ‘met een hotelfunctie’. Hij omschrijft zijn functie op de DJI-website als volgt: ‘Als je net alles onder controle hebt, staan er weer vijftien nieuwe op de stoep.’

Vorig jaar werden 2889 mensen in vreemdelingenbewaring gesteld, deze maand zijn nog eens 600 plaatsen vrijgekomen op de Zaanse ‘detentiepontons’.

Veiligheid speelde bij het uit de grond stampen van detentiecentra nauwelijks een rol, stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport naar de brand op Schiphol. Toch noemt de raad de directeur van het cellencomplex, Arend de Korte, als hoofdverantwoordelijke. Zijn houding wordt ‘weinig professioneel’ genoemd.

Zelf stond De Korte voor de Haarlemse rechtbank in augustus. Hij was getuige in de letselschadezaak die overlevenden waren begonnen. De bewaarders van het complex op Schiphol waren ‘capabel genoeg om brand te blussen’, stelde hij. ‘Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel.’

Hij zei niets over de noodkreet van de bewaarders zelf, die een paar weken voor de fatale brand waarschuwden. Ook ontkende De Korte dat de brandoefeningen ontbraken. ‘Die waren er wel.’

Een andere leidinggevende ontkrachtte dat. Er was in 2004 geoefend, met kantoorpersoneel. In 2005 zou worden geoefend, maar omdat het calamiteitenplan nog niet af was, gebeurde dat niet. In oktober van datzelfde jaar kwamen elf mensen om het leven.

Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra schreef een kritisch rapport na een brandje in het complex. De aanbevelingen volgde De Korte niet op. ‘Ik heb het rapport wel een keer doorgebladerd.’ Dezelfde directeur verzuimde onlangs de minister op de hoogte te stellen dat hij in 2004 al wist dat bij brand een groot aantal cellenbewoners zou omkomen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #528 Gepost op: 28 oktober 2006, 21:02:06
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article363435.ece/Bij_Justitie_heeft_alleen_top_OM_politiek_gevoel

‘Bij Justitie heeft alleen top OM politiek gevoel’

Achtergrond  Van onze verslaggevers Sanne ten Hoove, Michiel Kruijt

DEN HAAG - Korthals, Sorgdrager, Verdonk: de ene na de andere bewindspersoon op Justitie botste met de Kamer door gebrekkige feitenkennis. En nu weer Hirsch Ballin. Wat is er aan de hand?

‘De cirkel is rond’, dacht D66-Kamerlid Dittrich deze week. Hij was tien dagen Kamerlid toen minister Hirsch Ballin door de IRT-affaire moest aftreden. Zijn positie was onhoudbaar doordat hij herhaaldelijk was verrast door nieuwe feiten. ‘Er was een enorm wantrouwen tegen hem’, herinnert Dittrich zich.

Komende dinsdag, 12,5 jaar later, debatteert hij opnieuw met Hirsch Ballin. Dittrich ziet ‘interessante parallellen’. Opnieuw ligt de minister onder vuur. En opnieuw is hij niet goed op de hoogte. Alleen het onderwerp is anders: tijdens de IRT-affaire bracht het opzettelijk doorlaten van kilo’s drugs Hirsch Ballin in de problemen. Deze keer bezorgen de nasleep van de Schipholbrand en een ontsnapte tbs’er hem hoofdbrekens.

Woensdag zei Hirsch Ballin dat de directeur van het cellencomplex op Schiphol-Oost niet wist hoe brandgevaarlijk het gebouw was. Maar later moest hij door het stof: een commissie had wel degelijk bij de directeur alarm geslagen.

De dag erop ging Hirsch Ballin opnieuw in de fout. In een brief bagatelliseerde hij het wangedrag van een tbs’er, die tijdens zijn proefverlof een vrouw had verkracht. Die had in de periode daarvoor weliswaar iemand mishandeld, schreef de minister, ‘maar niet in die mate dat aangifte bij de politie nodig werd geacht’. Het tegenovergestelde bleek waar. Een pijnlijke vergissing, opnieuw ingefluisterd door zijn ambtelijke staf.

Het is een bekend fenomeen op het ministerie van Justitie: Benk Korthals (VVD), Winnie Sorgdrager (D66), Elizabeth Schmitz (PvdA), Rita Verdonk (VVD), Ernst Hirsch Ballin (CDA): allemaal informeerden ze de Kamer onjuist of onvolledig. De een over een schikking (Korthals), de ander over Iraanse asielzoekers (Schmitz). Wat is er aan de hand op dat departement?

Dittrich denkt dat het komt doordat Justitie-onderwerpen tot de verbeelding spreken. ‘Het raakt mensen en iedereen heeft er een mening over.’

Strafrechtgeleerde Buruma is het daarmee eens, maar wijst erop dat het ministerie veel onafhankelijke diensten kent: het Openbaar Ministerie (OM), het gevangeniswezen, de tbs-klinieken. Stuk voor stuk opereren ze op afstand. ‘Dan is het lastiger de informatievoorziening op peil te houden.’ Natuurlijk, zegt Buruma, een telefoontje is zo gepleegd. ‘Maar in de praktijk gebeurt het niet altijd.’

Hij geeft het voorbeeld van een psychiater in een tbs-kliniek. Die heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan de minister te informeren. Voor een gevangenisdirecteur geldt hetzelfde: die houdt zich niet bezig met de politiek. ‘Feitelijk opereren die als zelfstandige ondernemingen’, zegt Buruma. ‘Zelden valt daar de naam van de minister. Die mensen hebben helemaal niet het gevoel dat ze onder de minister bungelen.’ Alleen de top van het OM heeft volgens hem politiek gevoel.

Oud-GPV-Kamerlid Schutte maakte in 1998 de moeilijke uren van staatssecretaris Schmitz mee. Kamerleden wapperden met rapporten waar de staatssecretaris niets van wist. ‘Terwijl ze de Kamer naar eer en geweten informeerde’, herinnert Schutte zich.

Zo gaat het vaak, zegt hij: ambtenaren hebben een stapel dossiers, en moeten vervolgens een keuze maken. ‘Een minister kan immers niet alles lezen. Hij heeft alleen behoefte aan politiek relevante informatie.’ Het kan gebeuren dat hij cruciaal rapport niet op waarde schat.

Liegen ambtenaren hun minister weleens bewust voor? Schutte denkt van niet. ‘Ambtenaren zijn over het algemeen integer.’

Buruma noemt hen zelfs ‘de vleesgeworden betrouwbaarheid’. Maar die reputatie ligt wel onder vuur, stelt hij. Volgens hem rouleren ambtenaren te vaak tussen de ministeries. Daardoor zouden ze minder kennis hebben en minder loyaal zijn. ‘We kunnen een hoop akkefietjes verwachten’, voorspelt de strafrechtgeleerde.

Dittrich spreekt liever van ‘doodzonden’. ‘Als je geen goede informatie krijgt, kun je als volksvertegenwoordiger de regering niet controleren. De Schipholbrand is het voorbeeld.’

Maar Buruma vindt dat overdreven. ‘Hirsch Ballin heeft het parlement juist bijzonder goed bediend.’

Vooral het openhartige oordeel van de minister over zijn ambtenaren verbaasde Buruma. ‘Dat komt bijna nooit voor en moet voor hen heel pijnlijk zijn geweest.’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #529 Gepost op: 31 oktober 2006, 20:06:19
Zouden dat nu dezelfde personen zijn die Donner influisterden om een KB te nemen en gemeente Haarlemmermeer buitenspel te zetten??  :-X :-X ;)


http://www.nrc.nl/binnenland/article528574.ece

Minister Hirsch Ballin (CDA).  (Foto WFA)
Hirsch Ballin versnelt reorganisatie
DEN HAAG, 31 okt. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zet extra vaart achter de reorganisatie van belangrijke posten, ook op het departement, die hij vorige week in het Schipholbranddossier aankondigde.

„De reeds voorziene herbezetting van sleutelfuncties, ook op het departement, zal verder worden bespoedigd”, schrijft de bewindsman dinsdag aan de Tweede Kamer. Hij verbetert ook de informatievoorziening op het ministerie. Hirsch Ballin had opheldering beloofd over het achterhouden van informatie door eigen ambtenaren over de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost.

In een opmerkelijke wending in een debat in de Kamer, vorige week woensdag, moest Hirsch Ballin toegeven dat hij door eigen mensen op het verkeerde been was gezet en daardoor de Kamer eerder verkeerd had geïnformeerd. Cruciaal daarbij was de vraag of justitiemensen, met voorop de directeur van het cellencomplex, waren gewaarschuwd dat de brandveiligheid in het complex niet op orde was.

Premier Jan Peter Balkenende reageerde vrijdag na de wekelijkse ministerraad getergd op dit ambtenarengedrag. Volgens hem moesten er sancties komen.

Volgens Haagse bronnen zullen er naast vervangingen in de top van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ook op het departement zelf personele maatregelen worden genomen. Het betreft de sector die een rol speelde bij de afwikkeling van de Schipholbrand.

Minister Hirsch Ballin zal dinsdagmiddag laat zelf in de Kamer de brief toelichten. Die moet nog haar oordeel vellen over het optreden van de overheid in de Schipholbrand, die een jaar geleden elf mensen het leven kostte. (ANP)