Privacyverklaring

Auteur Topic: Privacyverklaring  (gelezen 1043 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Nils

  • Verkeersregelaar, AED & EHBO, verzamelaar ambulancefoto's
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 404
    • AmbuMedia
Gepost op: 3 mei 2018, 21:05:50
Even een vraagje: Eind mei moeten op alle websites de privacyverklaringen in orde zijn. In feite mag je op je website niet zomaar iets hebben dat kan herleiden naar een bepaald persoon. Zelfs als je maar een knop op die website hebt voor een Facebookpagina dan moet je een privacyverklaring plaatsen. Maar hoe zit het dan met het plaatsen van voertuigfoto's? Mag dat dan wel, mag de inzittende zichtbaar zijn (al doe ik dat over het algemeen heel subtiel bewerken dat deze niet herkenbaar zijn), mogen de kentekenplaten wel leesbaar zijn? Ik zag zojuist een Duits filmpje van takelwerkzaamheden van een in de greppel terecht gekomen brandweerauto, waarbij het kenteken weggewerkt was. Dus wat mag er na 25 mei 2018 wel en wat mag niet wat betreft de fotografie van HV-voertuigen? Of heeft die wet puur betrekking op personen? Wie weet meer?




Hulpverleningsforum

  • Forum Moderator
  • Senior gebruiker
  • *****
  • Berichten: 912
    • HVforumNL
Reactie #1 Gepost op: 3 mei 2018, 22:08:33
In de context van dit forum zijn kentekens geen persoonsgegevens.

Citaat
Kentekens van motorvoertuigen zijn persoonsgegevens voor degenen die toegang hebben tot het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Zij kunnen immers tenaamstelling van het kenteken zonder bijzondere inspanning te weten komen. Voor personen die geen toegang hebben tot de tenaamstellingsgegevens uit het kentekenregister, zijn kentekens geen persoonsgegevens indien redelijkerwijs ook niet te verwachten valt dat die gegevens langs een omweg (eventueel door derden) zullen worden herleid.
bron: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/over-privacy/wetten/wbp-naslag/hoofdstuk-1-algemene-bepalingen-art-1-tm-5/artikel-1-sub-wbp

Het is dus niet noodzakelijk deze te blurren. Je bent daar natuurlijk wel vrij in.
Hetzelfde geldt voor mensen, zolang de foto niet dient ter identificatie van de persoon, maar gemaakt is uit journalistiek oogpunt mag het gepubliceerd worden. Hierbij gelden dezelfde richtlijnen als voorheen bij het portretrecht.
Bron: https://blog.iusmentis.com/2017/12/06/hoe-verhoudt-portretrecht-zich-tot-avg/

Overigens zullen wij ook met aangepaste richtlijnen komen voor 25 mei. We benadrukken wel dat je als poster van foto's en berichten op het forum ten allen tijden zelf verantwoordelijk en aansprakelijk bent voor het waarborgen van copyright, portretrecht en AVG. Eventuele claims die wij ontvangen zullen we verhalen op de poster.


Nils

  • Verkeersregelaar, AED & EHBO, verzamelaar ambulancefoto's
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 404
    • AmbuMedia
Reactie #2 Gepost op: 8 mei 2018, 18:54:56
Dank je.

Mijn vraagstelling had overigens geen betrekking op het hulpverleningsforum, maar op mijn eigen website en FB-pagina ;-)


ir. Auditor

  • Ingenieur die nog geen band kan plakken.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,549
  • Do one thing every day that scares you (M Schmich)
Reactie #3 Gepost op: 14 mei 2018, 14:05:36
Waarschijnlijk gelden er dan vergelijkbare eisen. Ik denk dat de nieuwswaarde een belangrijke component wordt wat betreft de herkenbaarheid van mensen.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 38,627
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #4 Gepost op: 24 mei 2018, 19:20:06
AVG en Fotografie

Een foto van een persoon is doorgaans een persoonsgegeven. Bijna alles wat je met de foto doet, bijvoorbeeld opslaan op je computer of verkopen aan derden, geldt als een verwerking van persoonsgegevens waarvoor de regels van de AVG gelden.

De AVG geldt niet als de persoon op de foto niet direct of indirect identificeerbaar is. Onder identificeerbaar wordt verstaan dat de identiteit zonder onevenredige inspanning kan worden vastgesteld. Lees hier meer over persoonsgegevens.

lees verder: https://www.nvj.nl/privacy/avg/avg-en-journalistiek

AVG en Journalistiek

De AVG verplicht lidstaten ertoe uitzonderingen of afwijkingen van de AVG vast te stellen voor de verwerking van persoonsgegevens voor journalistieke doeleinden. De Nederlandse wetgever heeft dat gedaan in artikel 43 van de Uitvoeringswet AVG.  Daarin is geen maximale persexceptie opgenomen, in de Eerste Kamer is daar kritiek op.

Op de verwerking van persoonsgegevens voor uitsluitend journalistieke doeleinden zijn onder andere de volgende hoofdstukken en artikelen van de AVG niet van toepassing:

lees verder: https://www.nvj.nl/privacy/avg/avg-en-journalistiek
Samen sterk in de hulpverlening!