Brandweercommandant Leen Schaap wil cultuuromslag bij brandweer Amsterdam

Auteur Topic: Brandweercommandant Leen Schaap wil cultuuromslag bij brandweer Amsterdam  (gelezen 21197 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,597
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Dildo-affaire brengt brandweer Amsterdam in verlegenheid

De Amsterdamse brandweer is in ernstige verlegenheid gebracht door een dildo. Die lag 'als grap' in de bureaula van een vrouwelijke medewerker.  

De rel, die inmiddels de ‘dildo-affaire’ is gaan heten, begint half december in de bureaula van een administratief medewerkster van Kazerne Willem in Amsterdam-Zuid. Onbekenden laten er in het weekend een dildo achter. De actie is vermoedelijk als grap bedoeld, maar de medewerkster is 'hevig ontdaan en geëmotioneerd’, schrijft brandweercommandant Leen Schaap deze maand op het intranet van de brandweer Amsterdam-Amstelland.

lees verder: https://www.ad.nl/binnenland/dildo-affaire-brengt-brandweer-amsterdam-in-verlegenheid~a0dba5c08/

Dildo als 'grap' in bureaula brandweervrouw

De Amsterdamse brandweer is in verlegenheid gebracht door een dildo. Het speeltje werd als 'grap' in de la van een brandweervrouw gelegd. Dat schrijft het AD. De 'dildo-affaire' is de zoveelste smet op het blazoen van het brandweerkorps.

Half december werd het voorwerp achtergelaten in het bureau van de medewerkster, werkzaam op de Kazerne Willem vlakbij het Museumplein. Zij reageerde naar verluidt hevig geëmotioneerd toen ze de dildo vond. In een column op het intranet van de brandweer vraagt korpschef Leen Schaap zich af hoe deze actie zich verhoudt tot de #metoo-discussie.

lees verder: http://www.at5.nl/artikelen/177813/dildo-als-grap-in-bureaula-brandweervrouw


Samen sterk in de hulpverlening!


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #1 Gepost op: 26 januari 2018, 13:24:02
Dildo-affaire brengt brandweer Amsterdam in verlegenheid

Dildo als 'grap' in bureaula brandweervrouw

Niet de dildo-affaire maar regionaal brandweercommandant Schaap brengt zijn korps ernstig in verlegenheid.

Uiteraard gaat het hier om een uiterst slechte grap op kazerne Willem. Ik kan me er goed in vinden dat leidinggevenden proberen uit te zoeken wie het gedaan heeft. Leidinggevenden handelen normaliter dergelijke zaken intern af samen afdeling personeelszaken.

Schaap kiest er voor om het incident uitvoerig te beschrijven op intranet, een keuze die geen enkele normale leidinggevende zou maken. Ik kan me ook niet voorstellen dat HBO-geschoolde HRM medewerkers (personeelszaken) geleerd hebben dat dit de normale werkwijze is bij grensoverschrijdende seksueel getinte misdragingen.

Je kiest wel voor dit soort blogjes op intranet als je wilt dat het in de media komt. Het past een regionaal commandant niet om het zelf te melden bij aan de media maar het blog publiceren op intranet waardoor alle medewerkers van het gehele korps Amsterdam-Amstelland het kunnen lezen is garantie dat het zal lekken naar media.

Je weet ook dat na het lekken er op sociale media ophef zal ontstaan. De commandant kan dan op basis van de brede maatschappelijk onrust (twitterpubliek!) de misstanden in zijn korps voortvarend gaan aanpakken.

Als een leidinggevende toch iets op intranet wil zetten om een einde te maken aan dergelijke praktijken doe je het normaal gesproken in het algemeen zonder te verwijzen naar meldingen over seksuele misdragingen binnen je korps. Je herhaalt dat dergelijk gedrag niet is toegestaan en maakt tevens duidelijk dat de korpsleiding niet zal aarzelen om stevig op te treden.

Schaap is de man die Amsterdamse beroepsbrandweermannen graag zou vervangen door goedkopere vrijwilligers. Schaap is de man die bakzeil haalde bij de rechter toen hij een een beroepsbrandweerman beschuldigde van racisme. Schaap kan helemaal niet meekomen in de brandweerwereld omdat hij een voormalig-politiemanager was. In zijn politietijd heeft hij zijn CV niet opgefrist met uitmuntende leidinggevende prestaties. Hij heeft alleen de media gehaald met slecht gedrag waardoor ik wel kan begrijpen dat de Nationale Politie hem liever kwijt dan rijk was. Dankzij de reorganisatie bij de politie konden ze dit soort artiesten simpel lozen.

Ik vind het jammer dat de brandweer bereid is het afvoerputje te willen zijn van de politie door dit soort mensen aan te nemen als je nieuwe commandant.

Een beetje zoeken op Google levert je direct meerdere treffers op waardoor Albert Heijn hem niet eens als vakkenvuller wil hebben.

Citaat
Commissaris Leen Schaap, chef van de politie in Zuid, wordt niet vervolgd voor smaad en laster tegen Omar el H., die vanuit de Diamantbuurt in drugs handelde.

https://www.parool.nl/amsterdam/politiechef-diamantbuurt-niet-vervolgd~a271918/

Citaat
Rel over politiebaas 'die nooit geld tekort komt'

AMSTERDAM - Onder politieagenten is commotie ontstaan over een interview van de Amsterdamse politiecommissaris Leen Schaap (52) en zijn partner Merel Ludwig (32). De 2 vertellen in Het Parool openlijk over hun inkomen, beleggingen en de vele reizen die ze maken.

https://www.bndestem.nl/overig/rel-over-politiebaas-die-nooit-geld-tekort-komt~a8a54731/

Door het gebrek aan brandweerkundige expertise moeten dit soort lieden zich profileren op onderwerpen zoals diversiteit, invoeren van het genderneutrale brandweermens en de cultuur van maatjes die op elkaar kunnen bouwen in de beroepsploegen veranderen.

Citaat
Schaap stelt in het interview verder dat hij vrijwilligers bij de brandweer wil, andere arbeidsvoorwaarden en meer 'diversiteit'. Ook wil hij de 'gesloten cultuur' openbreken.

http://www.at5.nl/artikelen/175062/brandweercommandant-tolereer-geen-enkele-vorm-van-discriminatie-of-racisme


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,993
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #2 Gepost op: 21 maart 2018, 09:03:41
Amsterdamse brandweer smijt met miljoenen
 
 De Amsterdamse brandweer heeft jarenlang tegen de regels in extraatjes uitgekeerd aan personeel. In totaal is vier miljoen euro onrechtmatig uitbetaald, zo blijkt uit een onderzoeksrapport.

https://www.parool.nl/amsterdam/amsterdamse-brandweer-smijt-met-miljoenen~a4582769/


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,993
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #3 Gepost op: 21 maart 2018, 09:34:01
Brandweer Amsterdam keerde miljoenen onterecht uit door misbruik regels

Pesten

De gesloten cultuur bij de brandweer speelt de dienst vaker parten. Vorig jaar kwam al naar buiten dat de brandweer een probleem heeft met racisme, discriminatie en pesten. Ook werd het brandweerterrein door medewerkers beschouwd als eigen terrein: zij sloegen er spullen op, zoals winterbanden en zelfs boten. De nieuwe commandant Schaap, die is aangesteld om schoon schip te maken, werd eens de toegang tot kazernes ontzegd.

Bas Eenhoorn, de burgemeester van Amstelveen en voorzitter van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, reageert verontwaardigd op de onterechte uitkeringen. Eenhoorn spreekt op NPO Radio 1 over een "gesloten gemeenschap waarin mensen elkaar dingen toeschuiven en zaken worden afgedekt". "Als die gesloten familiecultuur er niet was geweest, was dit veel eerder aan het licht gekomen."

Toch heeft ook de gemeenteaccountant jarenlang niets gemerkt, zegt Eenhoorn, "vanwege de complexiteit" van de pensioenregeling. Naast het misbruik is ook een klein deel van de vroegpensioenregeling verkeerd toegepast vanwege "een technische kwestie". Omdat de regeling zo ingewikkeld is, sluit Eenhoorn niet uit dat deze "ook op andere plekken in het land niet correct is toegepast".

https://nos.nl/artikel/2223590-brandweer-amsterdam-keerde-miljoenen-onterecht-uit-door-misbruik-regels.html

Totaal geen toezicht op de uitgaven brandweer en veel slapend functionarisjes.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,597
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #4 Gepost op: 24 april 2018, 14:40:27

AT5
Gepubliceerd op 23 apr. 2018

Citaat
In 2016 kreeg oud-politiecommissaris Leen Schaap de taak om bij de brandweer de strijd aan te gaan met de mannencultuur. Hoewel dat soms behoorlijk stroef gaat, heeft hij bijgetekend tot 2022 om meer diversiteit bij de brandweer te realiseren. 'Ik zie dat de cultuur kantelt.'
Samen sterk in de hulpverlening!
Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,597
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventje

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,332
Goed dat Schaap dit korps een aanpakt. Ik ben geschrokken van de misstanden in het korps die uit diverse bronnen bevestigd krijg. Zo hebben de medewerkers jarenlang het brandveilig leven bezoeken geweigerd terwijl dit met OR overeengekomen waren.

Ik snap die 8-uurs diensten wel, men kan dan veel productieveren zijn. Succes en goed bezig meneer Schaap!