Aardbevingsoefening 2018

Auteur Topic: Aardbevingsoefening 2018  (gelezen 1228 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

ir. Auditor

  • Ingenieur die nog geen band kan plakken.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,500
  • Do one thing every day that scares you (M Schmich)
Gepost op: 31 mei 2018, 21:45:22
Citaat
Aardbevingen vormen een risico voor de maatschappij en infrastructuur in een groot deel van Groningen. Veiligheidsregio Groningen organiseert samen met haar crisispartners, met de aardbevingsgemeenten n met de bewoners van het gebied een oefening om op de mogelijke effecten van een aardbeving voorbereid te zijn. En overall scenario vormt de basis voor de drie oefendagen.

Citaat
1. Veldoefening
- Wanneer: zaterdag 17 november 2018
- Waar: Zuidwolde
- Voor wie: Diverse veldeenheden hulpdiensten samen met inwoners van Zuidwolde

Een (zware) aardbeving vindt plaats in provincie Groningen. Het epicentrum ligt in de kern van het bevingsgebied en veel dorpen in de omgeving ondervinden gevolgen van de beving. En van deze dorpen waar de effecten merkbaar zijn, is Zuidwolde. De eerste oefendag staat in het teken van het simuleren en beoefenen van deze mogelijke effecten in Zuidwolde.

2. Crisisoefening
- Wanneer: maandag 26 november 2018
- Waar: Veiligheidsregio Groningen, Sontweg 10, Groningen
- Voor wie: de crisisteams (samenwerking van hulpdiensten) met tegenspel van diverse organisaties (inwoners/bedrijven/overheden/overig)

De aardbeving leidt tot gevolgen in meerdere gemeenten en leidt tot een opschaling naar GRIP-4. Op deze oefendag komen het ROT (inclusief secties) en RBT bijeen en beoefenen ze het scenario. Tevens is er een grote vertegenwoordiging van maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheden en overige instanties aanwezig als tegenspel.

3. Nafasedag
- Wanneer: vrijdag 30 november 2018, 10.00 - 15.00 uur
- Waar: nader te bepalen
- Voor wie: Alle burgemeesters van Groningen samen met directieleden van crisispartners

De fase na een zware aardbeving neemt mogelijk maanden of zelfs jaren in beslag. Waar moeten we in de nafase rekening mee houden? En hoe moet er tijdens de crisis al aandacht zijn voor de nafase?
https://www.veiligheidsregiogroningen.nl/zo-bereiden-wij-ons-voor/aardbevingsoefening

Ik ben wel benieuwd welke organisaties er allemaal mee oefenen. Het lijkt me ook iets waar bijvoorbeeld defensie en het Rode Kruis een rol kunnen spelen.