GRIP 4 Hulpverlening (281 zeecontainers overboord) - Waddenzee 02-01-2019

Auteur Topic: GRIP 4 Hulpverlening (281 zeecontainers overboord) - Waddenzee 02-01-2019  (gelezen 16451 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 16,969
Overboord geslagen containers Waddengebied
Ter hoogte van het Duitse eiland Borkum heeft de MSC ZoŰ in de nacht van 1 op 2 januari ongeveer 270 containers verloren. Hiervan zijn enkele tientallen gelokaliseerd. Waarschijnlijk zijn ze door het stormachtige weer van het schip afgevallen.
[update: 5-1-2019 17.00 uur]
De komende tijd blijven er naar verwachting containers of spullen uit containers aanspoelen. Rijkswaterstaat en de Kustwacht blijven nauw samenwerken in het lokaliseren en bergen van overboord geslagen containers.
Verschillende factoren, waaronder weersomstandigheden en stroming, maken het moeilijk om exacte schattingen te geven van het aantal vermiste of verdwenen containers.

Diverse organisaties werken in opdracht van Rijkswaterstaat en grondeigenaren aan het opruimen en schoonmaken van de stranden en kustlijn. Defensie blijft tot zondagmiddag 17.00 uur actief helpen op Schiermonnikoog.

Er is grote waardering voor de inzet van de vele vrijwilligers die helpen opruimen. Diverse groepen en gemeentes co÷rdineren opruimacties. Die co÷rdinatie is belangrijk want we willen voorkomen dat door goedbedoelde hulpacties andere schade wordt aangericht, bijvoorbeeld aan kwetsbare natuur. Houd daarom bij het opruimen de volgende regels in acht:

- bekijk voor vertrek ˇf en waar hulp nodig is. Gemeenten en HelpWad geven aan waar geco÷rdineerde acties zijn. Kijk bijvoorbeeld op Twitter
  @HelpWad of #HelpWad, daar vind je een kaart met de actuele stand van zaken over opruimacties.
- het weer is fris en onstuimig. Kleed je warm aan.
- volg het advies van organisaties en instanties op.
- begeef je niet op plekken die niet openbaar toegankelijk zijn.

[update: 4-1-2019 12.00]
Inmiddels weten we van 22 containers dat ze zijn aangespoeld op verschillende Waddeneilanden en in het Waddengebied.

Wat is er gebeurd?
De MSC ZoŰ is bijna 400 meter lang en een van de grootste containerschepen ter wereld. De containers zijn voornamelijk gevuld met auto-onderdelen, speelgoed en meubels. Er was een aantal containers met gevaarlijke stoffen aan boord, waarvan we van ÚÚn zeker weten dat deze over boord is geslagen. Deze container bevat de gevaarlijke stof organisch peroxide. Bij de kustlijn en op enkele Waddeneilanden zijn spullen en containers aangespoeld.

zie verdere gegevens over opruimacties op de site.

Bron: https://www.veiligheidsregiofryslan.nl/intern/overboordgeslagen-containers-waddengebied/
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet