GRIP 4 Hulpverlening (281 zeecontainers overboord) - Waddenzee 02-01-2019

Auteur Topic: GRIP 4 Hulpverlening (281 zeecontainers overboord) - Waddenzee 02-01-2019  (gelezen 28168 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.









bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,201
Vragen en antwoorden
Verwachte gevolgen storm


Containers
Door de verwachte hoge golven kunnen containers zich verplaatsen over de zeebodem, beschadigen en alsnog op de kust komen. De kans dat gelokaliseerde containers in op de kust aanspoelen, schat Rijkswaterstaat heel laag in. Als er lading aanspoelt, zal dit waarschijnlijk op de Waddeneilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog gebeuren. Dit geldt in mindere mate voor nog niet gelokaliseerde containers die mogelijk dichter bij de kust liggen. Deze kunnen alsnog op de kust aanspoelen.

Opruimacties
Vanwege de storm die wordt verwacht, is het advies: kom vanaf maandagmiddag 7 januari niet meer als vrijwilliger naar de kustlijn voor opruimacties. De storm maakt het opruimen door vrijwilligers gevaarlijk. We waarderen de inzet enorm, maar de veiligheid gaat boven alles! We verwachten dat er woensdag 9 januari weer vrijwilligers kunnen komen helpen. De bedrijven blijven opruimen, zolang de weersomstandigheden dat toelaten. Zij zijn beter toegerust op storm en wind dan vrijwilligers.

Losse lading
Het is niet uit te sluiten dat vanwege het aankomend slecht weer (hoge golven) containers alsnog beschadigen en de inhoud vrijkomt en aanspoelt. De Kustwacht heeft sinds vrijdag vanuit de lucht geen drijvende containers op het Nederlandse gedeelte meer waargenomen. Dit betekent dat ze waarschijnlijk gezonken zijn.

Bron: https://www.veiligheidsregiofryslan.nl/intern/overboordgeslagen-containers-waddengebied/
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet






Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Zo'n gebeurtenis zie je dat er veel diensten samenwerken om alles tot een goed einde te brengen zoals Luke al enkele post terug schreef. Ook de Douane heeft hier een taak bij gehad. Mijn collega's zijn al bij de eerste melding de zee op gegaan en naar de eilanden toegereden om de kustwacht te ondersteunen met het zoeken naar de containers.

Hoe zit het met de regelgeving over de spullen die men vindt tijdens het jutten? Moet men die inleveren bij de plaatselijke politie, of mag je die spullen houden?

Officieel moeten al deze spullen door de burgemeester worden aangemeld bij de Douane ivm de inklaring. De burgemeester is in dat geval de strandvonder. Heel strak gezien mogen deze spullen dus niet zomaar worden opgepakt en meegenomen door derden. Na de melding door de burgemeester zal er dan ook contact worden gelegd met de eigenaar van de goederen en die beslist wat er met zijn goederen gebeurt.

Feitelijk is het jutten dan ook diefstal omdat de goederen nog steeds van een ander zijn. Dat er in de praktijk niet zo snel tegen zal worden opgetreden is een ander verhaal.
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,201
Update: bergingsplan containers doorgesproken
Gepubliceerd op: 08 januari 2019- Laatste update: 08 januari 2019 20:33 uur

Rijkswaterstaat heeft vandaag met betrokken partijen afgestemd over het bergen van de overboord geslagen containers. Dit is een groots opgezette operatie: verloren containers en lading worden verder in beeld gebracht en tegelijkertijd wordt gestart met het bergen van gelokaliseerde objecten in de Eems, en aansluitend in de verkeersbaan boven de Waddeneilanden.

De vaarweg is vergelijkbaar met een drukke A13; het is dan ook essentieel de berging tot in detail voor te bereiden en op het juiste moment uit te voeren. Doel is op korte termijn te starten met de grootschalige bergingsoperatie, dit is onder meer afhankelijk van het weer.

Impact slechte weer
Rijkswaterstaat heeft vandaag per helikopter het waddengebied geïnspecteerd. De vlucht leverde geen bijzonderheden op en de impact van de storm op de verloren containers lijkt mee te vallen. Uit de laatste dek inspectie van de MSC Zoe blijkt dat er 9 containers meer overboord zijn geslagen dan eerder gedacht (in totaal 291). Deze bevatten geen gevaarlijke stoffen. Vanwege de weersomstandigheden zijn er vandaag en worden er ook morgen geen sonarwerkzaamheden uitgevoerd. Deze worden opgepakt zodra het weer het toelaat.

Ruiming losse spullen
De zandplaat Simonszand is sinds vandaag schoon. Op Rif zijn alle losse spullen opgeruimd. Van de drie containers op deze zandplaat is een container op drift geraakt. In opdracht van Rijkswaterstaat is een calamiteitenaannemer naar de locatie van de container gestuurd. De aannemer wist de container naar de haven van Lauwersoog te slepen.      
                                                                                                                                                                            
Morgen wordt in samenwerking met een aannemer en 30 vrijwilligers van RWS en Staatsbosbeheer de schoonmaakactie op de Rottums in de Waddenzee hervat. De Rottums is beschermd natuurgebied, daarom worden hier ervaren vrijwilligers ingezet.

Bron: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2019/01/update-bergingsplan-containers-doorgesproken.aspx
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet