GRIP 3 Aanslag in tram (4 doden 4 gewonden) 24 Oktoberplein - Utrecht 18-03-2019

Auteur Topic: GRIP 3 Aanslag in tram (4 doden 4 gewonden) 24 Oktoberplein - Utrecht 18-03-2019  (gelezen 112682 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Hoofdverdachte schietincident aangehouden


Foto('s) politie.nl

Laatste update: 18-03-2019 | 20:48

Nederland - De politie heeft aan het begin van de avond een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident vanmorgen aan het 24 oktoberplein in Utrecht. Het onderzoek is nog in volle gang.

Mogelijke terroristische aanslag Utrecht
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen reageerde vandaag driemaal op het nieuws. Hij sprak zijn innige medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers, de gewonden en alle mensen die erbij waren. Ook uitte hij veel waardering in de richting van de hulpverleners die direct massaal in actie kwamen en deden wat hen te doen stond. De gebeurtenis heeft invloed op mensen, in Utrecht en daarbuiten. “Mensen zullen morgenochtend met een ander gevoel naar hun werk gaan. Toch is het goed dat we doorgaan. Dat we elkaar vasthouden en steunen. Geweld mag nooit het laatste woord hebben.”, aldus burgemeester Jan van Zanen.

Drie doden
Het incident vond vanmorgen rond 10:45 plaats aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij het schietincident in een tram zijn doden en gewonden te betreuren. Op dit moment is het beeld dat er drie doden zijn gevallen en vijf personen gewond zijn geraakt. Vlak voor het schietincident werd aan de Amerikalaan bij een carjacking een rode Renault Clio buitgemaakt. De betreffende auto is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan.

DSI
Aanwijzingen in de aangetroffen Renault Clio leidden de recherche naar een verdachte. Tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht kon de verdachte aan het begin van de avond worden aangehouden. Het gaat om dezelfde persoon van wie eerder op de dag door de politie informatie en een foto was verspreid. Bij de invallen werd de Dienst Speciale Interventies (DSI) ingezet. De politie heeft ook een tweede man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag. Inmiddels is een derde verdachte aangehouden. Hoe deze persoon is betrokken bij dit incident wordt nog onderzocht.

Onduidelijk
Op basis van getuigeverklaringen en sporen is het scenario in werking gezet dat het mogelijk om een terroristische aanslag zou kunnen gaan. In verband hiermee heeft het NCTV besloten uit voorzorg het hoogste dreigingsniveau in te stellen voor de provincie Utrecht. Omdat op dat moment de schaal van de mogelijke aanslag onduidelijk was is besloten het advies te geven om in Utrecht binnen te blijven. In de loop van de middag kon dat advies weer worden ingetrokken.

Dreigingsniveau
De hele omgeving rondom het incident op het 24-oktoberplein in Utrecht is geruime tijd afgesloten geweest. Politiemensen die op straat zijn ingezet op strategische posities droegen een zwaar vest. Op dit moment is het dreigingsniveau terug naar niveau 4. Op verschillende locaties vindt nog uitgebreid onderzoek plaats, waaronder in de omgeving van het 24 oktoberplein. Deze locaties zijn nog altijd afgezet. De Amerikalaan en de Tichelaarslaan zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Advies ingetrokken
Naar aanleiding van het schietincident heeft de lokale driehoek aanvankelijk iedereen in Utrecht geadviseerd binnen te blijven tot nader bericht. Aanleiding hiervoor was dat er sprake zou zijn van meerdere schietincidenten. Toen duidelijk werd dat dit niet het geval was, heeft de driehoek het advies ingetrokken.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Onderzoek naar schietincident vandaag verder


Foto('s) politie.nl

Citaat
Laatste update: 19-03-2019 | 11:32

Utrecht - Gisteren, maandag 18 maart, was het ernstige schietincident in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. De politie en het Openbaar Ministerie zijn de afgelopen nacht verder gegaan met het strafrechtelijke onderzoek. Het onderzoek is in volle gang.

Tram Utrecht
Bij het schietincident kwamen drie mensen om het leven. Het gaat om een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond (20-jarige vrouw uit Utrecht, 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein).  In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen.

Geen relatie
Aan het begin van maandagavond kon de politie al melden dat de hoofdverdachte, een 37-jarige man uit Utrecht, kon worden aangehouden in een woning aan de Oudenoord. Uit het onderzoek is tot nog toe geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers gebleken. Tijdens zijn aanhouding werd een vuurwapen aangetroffen.

In verband met het onderzoek heeft de politie gisteren en vannacht op verschillende plekken in Utrecht en daarbuiten doorzoekingen gedaan in woningen. Naast de hoofdverdachte zijn er nog twee andere verdachten aangehouden. Het gaat om mannen uit Utrecht van 23 en 27 jaar. Van deze mannen onderzoekt de politie of zij mogelijk betrokken zijn bij het schietincident. De verdachten zitten nog vast en zullen verder worden verhoord.

De politie en het OM gaan ook vandaag verder met het onderzoek, onder andere naar het motief. Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht. Verder zullen agenten zichtbaar in de wijken aanwezig zijn en in contact zijn met relevante partijen.
Samen sterk in de hulpverlening!
Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Schietincident 24 Oktoberplein - liveblog

Lees hieronder meer over het schietincident in de tram in de buurt van 24 Oktoberplein op 18 maart.
https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/crisiscommunicatie/schietincident-24-oktoberplein-liveblog/
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
https://twitter.com/Politie/status/1107715230782636037

Dossier: mogelijk terroristische aanslag Utrecht

Laatste update: 19-03-2019 | 11:40
Datum delict: 18-03-2019
Plaats delict: Utrecht

Mogelijke terroristische aanslag Utrecht

Heeft u een tip over deze zaak?
Laat het ons weten via het tipformulier.

Maandagochtend 18 maart tussen 10.30 en 11.00 uur heeft op het 24 Oktoberplein in Utrecht een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. De hoofdverdachte is inmiddels aangehouden.

Het schieten vond plaats in of bij de sneltram 24 op de kruising Beneluxlaan/ 24 Oktoberplein in Utrecht. De hulpdiensten zijn inmiddels ter plaatse. De politie is met man en macht op zoek naar de dader. Vooralsnog wordt rekening gehouden met meerdere scenario’s, waaronder ook de mogelijkheid van een terroristische aanslag. Nadere berichtgeving volgt zo spoedig mogelijk. Volg voor meer informatie ook het Twitteraccount van de politie in Utrecht en van de gemeente Utrecht.

Update 11.36 uur: Onderzoek naar schietincident vandaag verder
Er is een aanvullend nieuwsbericht online geplaatst, waarin we de laatste stand van zaken in het onderzoek delen.

Update 09:55: Drie verdachten zitten nog vast
Er circuleren berichten dat twee van de drie verdachten inmiddels zouden zijn vrijgelaten. Dit is niet het geval. Alledrie de verdachten die zijn aangehouden in verband met het schietincident aan het 24 Oktoberplein in Utrecht zitten nog vast en zijn nog altijd verdachte.

Update 21.30 uur: onderzoek duurt voort
Op verschillende locaties in Utrecht vindt nog uitgebreid onderzoek plaats, waaronder in de omgeving van het 24 oktoberplein. Deze locaties zijn nog altijd afgezet. De Amerikalaan en de Tichelaarslaan zijn inmiddels weer vrijgegeven. Bij de invallen werd de Dienst Speciale Interventies (DSI) ingezet. De politie heeft eerder op de dag ook een tweede man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag. Inmiddels is ook een derde vedachte aangehouden. Op welke manier deze persoon betrokken is bij dit incident wordt onderzocht.

Update 18.29 uur: Hoofdverdachte aangehouden
De verdachte van betrokkenheid bij de mogelijke aanslag aan het 24 Oktoberplein is aangehouden tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht. Het gaat om de man van wie eerder door de politie gegevens en beelden zijn verspreid. De politie heeft een lijst met de veelgestelde vragen gemaakt.
Het dreigingsnivo is teruggebracht naar niveau 4.

Update 17.26 uur: Dreigingsniveau blijft op 5
Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht blijft tot zeker vanavond 22.00 uur op 5 staan. Reden is dat de dader nog voortluchtig is en om de alertheid van het publiek hoog te houden. Een terroristisch motief kan volgens NCTV Pieter-Jaap Aalbersberg nog steeds niet worden uitgesloten.

Update 17.21 uur: Om 18.00 uur persconferentie driehoek
Politie, Openbaar Ministerie en burgemeester (de zogeheten driehoek) geven om 18.00 uur een persconferentie op de Belcampostraat 10 (brandweerkazerne) naar aanleiding van het schietincident.

Update 15.44 uur: maatregelen na mogelijke aanslag
Naar aanleiding van een mogelijke terroristische aanslag in Utrecht zijn onder meer de volgende maatregelen genomen. Alle politiebureaus in Nederland zijn extra beveiligd. Dit betekent dat er een bewapende politieagent in de publieksruimte van het bureau aanwezig is. Alle politiemensen die in de publieksruimte aanwezig zijn dragen zware vesten. Ook de politiemensen die op straat zijn ingezet op strategische posities dragen een zwaar vest.

Update 15.34 uur: drie doden en vijf gewonden in Utrecht
Op dit moment kunnen we melden dat er bij het schietincident in Utrecht drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Over de aard en ernst van de verwondingen doen we geen nadere mededelingen.

Update 15.11 uur: carjacking aan de Amerikalaan voorafgaand aan schietincident
Vlak voor het schietincident aan het #24oktoberplein in #Utrecht is aan de Amerikalaan bij een carjacking (autokaping) een rode Renault Clio buitgemaakt. De betreffende auto is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan. De politie vraagt een ieder die meer informatie heeft over de zaak zich te melden. Dat kan via de opsporingstiplijn op nummer 0800-6070.

Beeldmateriaal uploaden
Hebt u foto's of beeldmateriaal van de mogelijke aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht, of van de mogelijke dader, deel dat dan met de politie via het tipformulier hieronder.

Wat kunt u doen?
We kunnen nog geen concrete informatie delen over slachtoffers. Informatie daarover delen we eerst met eventuele nabestaanden en familieleden van gewonden. Zij hebben als eerste recht op informatie over hun naasten. Wij rekenen op uw begrip.

Hebt u urgente informatie over de verdachte? Belt u dan de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Ook voor informatie over de carjacking, het genoemde voertuig of meer informatie over het incident aan het 24 Oktoberplein kunt u de Opsporingstiplijn bellen. Dit om te zorgen dat 112 beschikbaar blijft voor andere levensbedreigende situaties. U kunt uw tip ook melden via onze politieapp of via het tipformlier hieronder. In dit formulier kunt u ook foto’s of filmpjes van het incident of de verdachte uploaden.

Vragen?
Inwoners van Utrecht die vragen hebben over de (veiligheids)maatregelen in hun stad naar aanleiding van dit incident, kunnen bellen met het gemeentelijk informatienummer: 030 - 286 00 00.

Via Twitter, @PolitieUtrecht, houden wij u zoveel mogelijk op de hoogte. Verspreid geen geruchten. Retweet alleen de geverifieerde informatie van @PolitieUtrecht, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (@nctv) en/of de gemeente Utrecht (@utrecht).

Tot slot nog enkele feiten en adviezen op een rij:
Er zijn drie doden en vijf gewonden. De gewonden zijn allemaal naar ziekenhuizen in de omgeving overgebracht.
In verband met de hulpverlening is een breed gebied rond het 24 Oktoberplein afgezet.
Geef hulpverleners de ruimte, kom niet naar de plaats van het incident.
Er worden verkeersmaatregelen genomen zodat ambulances vrije doorgang hebben. Volg de instructies van de politie. Zie @VID op Twitter voor de laatste verkeersinformatie.
Bent u getuige geweest van het incident en heeft u nog niet gesproken met agenten? Ziet u verdachte personen of auto’s?  Bel de politie via de Opsporingstiplijn 0800 6070 of meld uw tip anoniem via M., Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
Hebt u foto’s of filmmateriaal van het incident of vlak daarna? Verspreid deze niet via social media, maar stel deze ter beschikking aan de politie. Uploaden kan via het tipformulier hieronder.
Er is een gemeentelijk informatie nummer beschikbaar: 030 - 286 00 00.
Samen sterk in de hulpverlening!


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,221
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Knap en snel werk van de politie en andere betrokken diensten. De “mogelijke” dader en andere verdachten zitten ondertussen vast en kunnen voorlopig geen gevaar voor de maatschappij opleveren.
De volgende zet is nu voor de politiek. justitie en de rechter. De politiek zal nu na alle bekende uitingen van weerzin en medeleven etc. ook daadwerkelijk aan de slag moeten om het politiewerk meer te ondersteunen.
Justitie en de rechter moeten meer mogelijkheden krijgen om zwaardere straffen te eisen en ook op te leggen.
Verhoogde pakkans en zware straffen kunnen er mogelijk toe bijdragen dat dit soort potentiele moordenaars op andere gedachten wordt gebracht.


71-Peter

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 794
En de dader schijnt gepakt te zijn dankzij de moderne technologie van het internetbankieren via de mobiel. Lekker modern achter slot en grendel verdwijnen waar dit heerschap thuis hoort.
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1895510/


Brandpreventje

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,469
En binnen 48 uur was de volgende aanslag.....  :'(

Welkom in de multiculturele samenleving waar schietpartijen normaal zijn/worden.


janvangent

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 216
Ik zou het bijzonder op prijs stellen als je jouw politieke overtuigingen, sociologische inzichten of hoe je het ook wilt noemen buiten dit forum wilt houden. Daar zijn betere plaatsen voor, en wellicht komen we elkaar daar dan nog tegen ook.


Roare

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 811
En binnen 48 uur was de volgende aanslag.....  :'(

Je moet voorzichtig zijn met dit soort uitspraken. Je kan zoiets pas zeggen als het structurele vormen aanneemt. Vergeet niet dat dat afgelopen tientallen jaren ook de nodige dingen gebeurd zijn in de wereld en Nederland. Toen dachten we ook het ergste en het wordt alleen maar erger en ging de storm later toch enigszins liggen.

We kunnen pas conclusies trekken als dit een aantal jaren achter elkaar aanhoudt met een toenemende intensiteit. Niemand kan de toekomst voorspellen dus we zullen het zien.