Selectie en keuze eenheid

Auteur Topic: Selectie en keuze eenheid  (gelezen 5795 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

CasZ

 • Nieuwe gebruiker
 • *
 • Berichten: 4
Gepost op: 2 januari 2020, 13:46:09
Hallo iedereen,

Aangezien dit mijn eerste bericht is zal ik mezelf even voorstellen: Ik ben 19 jaar en zit in het tweede jaar van een hbo-opleiding. Over twee jaar ga ik solliciteren voor de functie hoofdagent bij een van de eenheden. Ik zit dan in de afstudeerfase van mijn opleiding en kan daarom op de politieacademie beginnen wanneer ik deze (en de selectieprocedure natuurlijk) heb afgerond.

Ik woon mijn hele leven in Noord-Brabant (omgeving Breda) en de meest 'logische' eenheid zou voor mij Zeeland - West-Brabant zijn. Daarentegen voel ik me het meest aangetrokken door de eenheid Rotterdam vanwege de drukte en dynamiek van de stad. Na veel research en het bezoeken van een informatieavond weet ik dat alleen de besten aan de opleiding tot hoofdagent mogen beginnen, dus de minimale mentale en fysieke eisen zijn dus niet genoeg om door de selectie te komen. Ik weet van mezelf dat ik over de juiste mentale en fysieke eigenschappen beschik die een agent nodig heeft, maar daarnaast begrijp ik dat er liever iemand gekozen wordt uit Rotterdam of omgeving dan grof gezegd een ‘typische Brabander’. Hoe wordt hiernaar gekeken bij de selectieprocedure en heeft dit invloed op mijn keuze?

Alvast bedankt.

Groeten,

LuukPol

 • Politie Noord-Nederland
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 211
Reactie #1 Gepost op: 2 januari 2020, 16:49:42
Hallo Cas,

Welkom op dit forum! Leuk dat je over een paar jaar bij de politie wil solliciteren. Belangrijke eigenschappen waarop geselecteerd wordt zijn inderdaad je mentale en fysieke eigenschappen. Ik denk dat je angst om als 'typische Brabander' weggezet te worden niet zo snel werkelijkheid zal worden. Volgens mij is dat van ondergeschikt belang. Waar ze wel naar zullen kijken, zeker in een eenheid als Rotterdam, is je affiniteit met verschillende culturen. Die kan natuurlijk anders ontwikkeld zijn als je in een rustig dorpje op het platteland bent op gegroeid of in het centrum van Rotterdam. Wat daarnaast denk ik nog belangrijk wordt, is je motivatie om mét een afgeronde HBO opleiding, te kiezen voor een MBO3 politieopleiding. Daar moet je echt een goed verhaal bij hebben anders gaat 't m niet worden vrees ik.


Proost

 • Politiekundige
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 310
Reactie #2 Gepost op: 2 januari 2020, 20:07:56
Hoi Cas en welkom. Ik ben het eens met bovenstaande. Daarnaast is het ook goed om je de vraag te stellen over wat je je precies voorstelt van "de drukte van de stad" en waarom je daar juist graag zou willen werken. Die motivatie moet je goed, maar ook realistisch voor ogen hebben. Daar gaat naar gevraagd worden.

Wellicht wel handig voor die overweging. Ik heb in zowel de grote stad als daar buiten gewerkt. De stad kenmerkte zich voor mij in 'iedere dag een winkelboef' of 'weer overlast zwervers'. Die ben je na 50 gehad te hebben echt wel beu. Op een meer landelijke afdeling heb je dat type meldingen veel minder, maar daar heb je andere problematiek. Ik heb bijvoorbeeld ook een reeks van 9 gewapende overvallen meegemaakt buiten de stad. Dus om steevast te stellen dat het 'te doen is in de stad' vind ik niet kloppen in mijn ervaring. De mooiste grote drugsvangsten en georganiseerde misdaad bevind zich ook met name daarbuiten. En laat eenheid ZeBra daar nu in de statistiek met kop en schouders bovenuit steken. Als je van hard werken en goed politiewerk doen houdt, kun je ook prima uit de voeten in je eigen gebied.
Laatst nog een lezing gehad van een paar collega's uit die eenheid. Machtig mooie acties hebben die daar gedaan waar je veel voldoening uit kan halen.

Mijn advies in dezen. Gewoon in je eigen gebied solliciteren, maak je nog meer kans ook. Mocht je daar uiteindelijk echt te weinig actie krijgen (wat ik me niet voor kan stellen) kun je gewoon op een horizontale functie solliciteren in Rotterdam. Of als je geluk hebt met een ruilverzoek mee doen.

Succes met de keuze.


silque

 • Sheepdog
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,836
Reactie #3 Gepost op: 2 januari 2020, 20:25:49
Ben het helemaal eens met bovenstaande reacties, ook ik ben begonnen in het centrum van een grote stad (Den Haag) en uiteindelijk teruggegaan naar mijn eigen woongebied Zeeland-West Brabant.
Ik heb hier geen moment spijt van gehad. Ja, in de stad volgen de meldingen elkaar sneller op en heb je meer 'actie'. Daarentegen deel je die meldingen ook met veel meer collega's en zijn ook de minder leuke meldingen zoals de winkeltjes in ruime mate aanwezig.
Juist in een rustigere eenheid gebeurt qua aantallen minder, maar delicten zijn het zelfde. Grote verschil is dat je er nu wel écht voor staat.

Denk ook goed na waarom je met een afgeronde HBO studie wilt mee solliciteren op een MBO3 opleiding, daar is men niet echt happig op.
Uitspraken op dit forum zijn op persoonlijke titel.


CasZ

 • Nieuwe gebruiker
 • *
 • Berichten: 4
Reactie #4 Gepost op: 2 januari 2020, 21:50:03
Bedankt allen voor jullie reacties.

Een persoon die in Rotterdam is opgegroeid zal inderdaad meer kennis hebben over verschillende culturen en levensstijlen dan ik en zal dus misschien beter passen in de eenheid Rotterdam. Daarentegen heb ik onder andere doormiddel van het werken als kok en bezorger in een Aziatisch restaurant en als vrijwilliger bij een lokaal radiostation veel kennis over culturen en levensstijlen opgedaan. Daarnaast ben ik altijd open voor mensen met andere culturen en levensstijlen en heb daardoor op school, stages, werk etc. veel geleerd van deze mensen. Ik denk daarom ook dat mijn culture affiniteit mij geschikt maakt als politieagent.

De aantrekking vanuit de eenheid Rotterdam is ontstaan door het bezoeken van een politievoorlichting in deze stad en door een kennis. Deze kennis werkt in Breda en Rotterdam als ambulancebroedster en vind het werk in Rotterdam leuker en uitdagender dan in Breda, omdat de dynamiek in Rotterdam anders is dan in Breda. Ik zal in mijn keuze zeker het feit meenemen dat ik bij de eenheid Zeeland – West-Brabant meer kans heb om binnen te komen door de mate van mijn kennis over culturen en levensstijlen. Ook weet ik nu dat de dynamiek in de meer landelijkere gebieden ook aantrekkelijk is, dus dit zal ik ook meenemen in mijn keuze.

Het is bij mij bekend dat ik een goede motivatie nodig heb om aan de mbo-4 (niet mbo-3 zoals gezegd) politieopleiding te beginnen na een afgeronde hbo opleiding. Hier heb ik al een lange tijd over nagedacht en heb daarom ook meerdere redenen waarom ik als politieagent wil werken en waarom ik juist niet wil werken in het werkveld van mijn huidige opleiding.

Ik hoor graag van jullie als jullie nog meer tips en informatie hebben die mij kunnen helpen met de voorbereiding van het selectietraject en het politiewerk.ir. Auditor

 • Ingenieur die nog geen band kan plakken.
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,272
 • Do one thing every day that scares you (M Schmich)
Reactie #5 Gepost op: 2 januari 2020, 22:42:28
Wat is de reden waarom je eerst je HBO wil afmaken voordat je gaat solliciteren? Je zou ook gewoon nu kunnen solliciteren tijdens je studie toch? Wordt je aangenomen dan stop je met het HBO, wordt je niet aangenomen dan studeer je verder en probeert het later nog eens.

Ik zeg niet dat je dat moet doen, maar ben wel benieuwd naar je argumenten, want dat zullen ze je vast ook gaan vragen. En met goede argumenten om eerst je hbo af te maken heb je ook een goed antwoord.

Is politiekundige trouwens niet ook een idee?


Aquarius

 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 35
Reactie #6 Gepost op: 3 januari 2020, 00:41:34
Ik wilde op de bovenstaande antwoorden aanvullen dat de mbo-4 opleiding voor agent is en niet voor hoofdagent. Als alles goed loopt wordt je na 3 jaar bevorderd tot hoofdagent. Verder heb ik nog geen ervaring binnen de politie dus daar kan ik helaas nog niets op aanvullen.
Ik kan je wel aanbevelen om naar een bureau in jouw omgeving te gaan (of in Rotterdam) en te vragen of je een keer mee kan lopen. (Niet geschoten is altijd mis!) Misschien dat het dan iets duidelijker voor je wordt. Succes!


CasZ

 • Nieuwe gebruiker
 • *
 • Berichten: 4
Reactie #7 Gepost op: 3 januari 2020, 13:44:03
Ook jullie bedankt voor de reacties.

Helaas moet ik nog mijn ogen laten laseren om aan de medische eisen te voldoen. Er is mij aangeraden om niet direct op mijn 18e of 19e mijn ogen te laten laseren vanwege de nadelige effecten die later kunnen optreden. Daarom is het verstandiger om dit nog een tijd uit te stellen. Daarnaast kan ik de komende twee jaar meer levenservaring opdoen om beter voorbereid aan het selectietraject en de politieopleiding te beginnen. De afgelopen periode heb ik naast het vaktechnische gedeelte van de opleiding ook veel over mezelf geleerd. Deze zelfkennis kan ik dus de komende periode simpelweg alleen maar meer worden.
Om eerlijk te zijn wil ik het liefst morgen al beginnen aan de politieopleiding, maar ik wil het risico op latere complicaties van het oog laseren niet nemen. Gelukkig kan ik de komende twee jaar mezelf alleen maar beter voorbereiden.

Betreft de keuze voor hoofdagent en niet politiekundige is ontstaan na veel research en het spreken van een politiekundige. Kort gezegd is het duidelijk geworden dat het werk van een politiekundige veel meer op het kantoor plaatsvindt dan bij een hoofdagent. Daarnaast zijn er verschillende specialisaties die aantrekkelijker lijken nadat je hoofdagent bent geweest in plaats van dat je politiekundige bent geweest.


agrelin

 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 28
Reactie #8 Gepost op: 3 januari 2020, 18:14:29
Betreft de keuze voor hoofdagent en niet politiekundige is ontstaan na veel research en het spreken van een politiekundige. Kort gezegd is het duidelijk geworden dat het werk van een politiekundige veel meer op het kantoor plaatsvindt dan bij een hoofdagent. Daarnaast zijn er verschillende specialisaties die aantrekkelijker lijken nadat je hoofdagent bent geweest in plaats van dat je politiekundige bent geweest.

Zoals hierboven al geprobeerd is te vermelden.. de niveau 4 opleiding tot hoofdagent bestaat in wezen niet meer.

Je volgt de mbo 3 opleiding tot agent, en nadat je de opleiding afgerond hebt word je na 3 jaar bevorderd tot hoofdagent. Echter zijn er ontzettend veel collega's die nog bevorderd moeten worden, dus nergens zal zwart op wit staan dat je na 3 jaar die bevordering (en het extra deel opleiding) ook zal krijgen.

Op de website van kombijdepolitie staat inderdaad dat het mbo 4 is, niet geheel eerlijk dus.

Ik wil je meegeven dat je ongetwijfeld onder je niveau zal werken uiteindelijk.. noodhulp draaien is leuk, maar zal je na je eerste 5 jaar nog weinig uitdaging geven. Doorgroeien is dan een stuk lastiger dan met de politiekundige opleiding (niv 5).

Hoeveel jij als politiekundige op straat werkt ligt bijna helemaal aan jou zelf, en je teamchef. Streep deze optie dus ook niet direct af, maar denk goed na. In feite ga je mbo 3 doen, met een afgeronde hbo opleiding..


silque

 • Sheepdog
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,836
Reactie #9 Gepost op: 4 januari 2020, 12:22:38
Voorlopig wordt de opleiding idd alleen op mbo-3 niveau gegeven. De keuze moet je zelf maken, wij kunnen je alleen van informatie voorzien. Met de juiste onderbouwing kom je er vast wel.
Overigens heb ik ook eerst een hbo opleiding afgerond voordat ik bij de politie ben gegaan, ik heb daarna wel de politiekundige opleiding gedaan. Een belangrijk argument voor mij was de mogelijkheid om breder te ontwikkelen, maar vooral om een grotere kans op de arbeidsmarkt te hebben als ik het werken bij de politie niet leuk zou vinden (of niet aangenomen zou worden).

Nog een kleine aanvulling, ook bij de politiekundige opleiding wil men liever geen HBO geschoolden meer hebben (mits de verkorte).
Uitspraken op dit forum zijn op persoonlijke titel.