Covid-19 Demonstraties / Ongeregeldheden / Rellen / Viruswaanzin / Viruswaarheid

Auteur Topic: Covid-19 Demonstraties / Ongeregeldheden / Rellen / Viruswaanzin / Viruswaarheid  (gelezen 158533 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.



Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #251 Gepost op: 18 maart 2021, 15:26:50
https://twitter.com/POL_DenHaag/status/1371838823122997262?s=20

Veelgestelde vragen politieoptreden demonstraties Malieveld 14 maart

We ontvangen veel vragen over het optreden van de politie tijdens de demonstraties op 14 maart op het Malieveld. We zien ook dat er filmpjes worden gedeeld die vragen kunnen oproepen. Hieronder geven we graag antwoord op de meest gestelde vragen.

Was de demonstratie wel of niet aangekondigd?
Er vonden zondag twee grote demonstraties plaats, waarvan één was aangekondigd. De demonstratie van Klimaatalarm is goed en veilig verlopen. Er gold een maximum van 200 deelnemers, hiervan zijn de organisatoren vooraf op de hoogte gesteld, en zij hielden zich aan de gemaakte afspraken. Er was echter ook een spontane demonstratie zonder aanspreekbare organisator, na overleg met de burgemeester werd deze alsnog toegestaan. Hier waren veel meer mensen bij aanwezig dan mocht (max. 200) en men nam de coronamaatregelen niet in acht. De spontane demonstratie is daarom in opdracht van de burgemeester beëindigd. Hierbij is de Mobiele Eenheid (ME) ingezet.   Als je meer wil weten over demonstraties, kijk dan op onze themapagina demonstraties.  

Waarom gebruikte de politie geweld tijdens de demonstratie?
Nadat de burgemeester opdracht gaf om de spontane demonstratie te beëindigen hebben wij ruim een uur lang mensen gevorderd om het Malieveld te verlaten. Mondeling, via een megafoon, op grote borden langs het veld en via social media. Een aantal mensen weigerde het Malieveld te verlaten. Ook werd geweld gebruikt tegen agenten. Dit begon met laserpennen, waardoor één agent oogletsel heeft opgelopen, gevolgd door gooien met zwaar vuurwerk, dreigen met dikke stroomkabels (een slagwapen dat zich makkelijk laat verbergen onder kleding) en een vechthond. Op die momenten doen we een stap naar voren om de orde te handhaven. Daar zijn we als politie toe bevoegd, en dit wordt ook van ons verwacht. Hierbij is ook door de politie geweld gebruikt. Als wij geweld gebruiken wordt dit altijd geëvalueerd, dat gebeurt ook nu. Kijk voor meer informatie  op onze themapagina politiegeweld.

Was het geweld dat de politie gebruikte wel noodzakelijk?
Na meermaals waarschuwen en vorderen om het Malieveld te verlaten, bleef een aantal demonstranten het noodbevel negeren. En een aantal van hen was duidelijk uit op een confrontatie met de politie. Daarom is de ME ingezet. Iedere grootschalige politie-inzet wordt geëvalueerd. Ook wordt bij alle individuele geweldstoepassingen getoetst of het geweld proportioneel is geweest. Dat wordt gedaan door de Geweldscommissie en waar nodig het Openbaar Ministerie, de rechter en eventueel de Nationale Ombudsman.  Kijk voor meer informatie  op onze themapagina politiegeweld.

Hoe wordt geweld dat agenten gebruiken getoetst?
Politiegeweld is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt altijd getoetst. De maatschappij moet erop kunnen vertrouwen dat de politie professioneel omgaat met haar geweldsbevoegdheid. Daarom leggen politiemensen verantwoording af over het gebruikte geweld bij de Hulpofficier van Justitie (hovj) en wordt de toepassing van geweld waar nodig getoetst door de Geweldscommissie, het Openbaar Ministerie, de rechter en eventueel de Nationale Ombudsman. De volledige procedure wordt hier uitgelegd.

Waarom werd er een waarschuwingsschot gelost door een agent?
Een hondengeleider wilde iemand aanhouden, waarbij hij en zijn hond werden bekogeld met harde voorwerpen. Ook werden ze in het nauw gedreven, schopten demonstranten de politiehond en belaagden zij de hondengeleider met een vechthond. Daarom zag deze agent zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. Ook dit voorval wordt onderzocht.

Ik zie op een filmpje dat een agent een vrouw voor een busje duwt?!
Dit was nadrukkelijk niet de bedoeling. De ME kwam met een busje aanrijden om een aanhouding te verrichten van iemand die kort daarvoor een vernieling aan een ME-bus had gepleegd. Een van de agenten duwde de vrouw opzij, omdat hij moest zorgen dat de aanhouding veilig zou verlopen. Hij had echter niet gezien dat er een tweede busje aan kwam rijden waar de vrouw tegenaan viel. Dit was absoluut niet zijn intentie.

Waarom werd een man die al op de grond lag en vastgehouden werd door een politiehond, ook nog op zijn hoofd geslagen?
Dit is een van de individuele geweldsincidenten die deel uitmaakt van de evaluatie van ons optreden. Hierbij is ook van belang de hele context mee te nemen. Op dit moment hebben we daar nog geen oordeel over.  Wil je meer weten over dit soort onderzoeken, kijk dan op onze themapagina politiegeweld.

Wat doen agenten in burger tijdens een demonstratie?
De Aanhoudingseenheid (AE) loopt meestal in burgerkleding tussen demonstranten. Zo vallen deze politieagenten niet op en kunnen ze zien of er strafbare feiten worden gepleegd en wie de onruststokers zijn. Het doel van de AE is om de grootste raddraaiers te isoleren en te arresteren om zo de rust te herstellen. In dit filmpje laten we zien hoe de AE getraind wordt.

Waarom hebben jullie de demonstratie ontbonden, terwijl deze al bijna was afgelopen?
Het besluit om de demonstratie te ontbinden werd genomen door de burgemeester, niet door ons. Voor meer informatie verwijzen we graag naar:
https://www.burgemeesters.nl/bevoegdheden/manifestaties

Klopt het dat demonstranten die op de grond zitten niet aangehouden mogen worden?
We houden alleen mensen aan die strafbare feiten plegen. Of mensen op de grond zitten of niet, maakt daarbij niet uit. Het niet voldoen aan een bevel of vordering echter wel. Dit is strafbaar gesteld in artikel 184 Wetboek van Strafrecht.

Mogen vreedzame demonstranten worden aangehouden?
Demonstreren is een grondrecht. De politie zal er alles aan doen om de uitoefening van het recht om te demonstreren mogelijk te maken, zo lang het vreedzaam verloopt en de veiligheid van demonstranten en omwonenden kan worden gewaarborgd. Demonstranten die geen strafbare feiten plegen zullen dus niet worden aangehouden. Als zij nadat zij gevorderd zijn om weg te gaan toch blijven, zijn ze strafbaar en kunnen ze worden aangehouden conform artikel 184 Wetboek van Strafrecht.

Hoe kijkt de politie naar alle filmpjes die online circuleren? Maken filmende omstanders het politiewerk moeilijker?
Wij zijn transparant over ons optreden. Het is dus prima dat ons optreden wordt gefilmd of gefotografeerd. Wij zijn ons ervan bewust dat deze filmpjes circuleren, dat hoort bij de tijd waar we nu in leven. Onze collega’s doen hun werk veelal in de publieke ruimte en zijn zich ervan bewust dat alles wat zij doen gefilmd kan worden en dus ook online gedeeld kan worden. Het lastige van de filmpjes is dat zij niet het hele verhaal vertellen en agenten verdienen het ook dat het hele verhaal gehoord en onderzocht wordt.

Ik wil graag een klacht indienen tegen het politiegeweld bij de demonstratie afgelopen zondag. Hoe kan ik dit doen?
Kijk dan op onze themapagina Klachtenregeling politie

De politie heeft gezegd onderzoek te doen naar haar eigen optreden. Hoe staat het met dat onderzoek?
Wij evalueren op dit moment onze inzet tijdens de ongeregeldheden op het Malieveld op zondag 14 maart. Ook wordt ieder incident waarbij geweld is gebruikt apart getoetst. We zijn nu bezig om alle feiten en omstandigheden op een rij te zetten. Het Openbaar Ministerie kijkt daarbij mee waar nodig. De verwachting is dat dit nog enkele weken zal duren. De volledige procedure wordt hier uitgelegd.

Hoe staat het met de verdachten die zijn aangehouden tijdens de ongeregeldheden?
De verdachten van de zwaarste feiten tijdens de ongeregeldheden op 14 maart zullen zich tijdens een speciale zitting op 10 mei bij de politierechter moeten verantwoorden. Zie dit bericht van het Openbaar Ministerie om te zien waar ze van verdacht worden. De zaken van de overige aangehouden personen zijn op verschillende manieren afgehandeld. Er zijn boetes opgelegd voor belediging en het niet opvolgen van politie-instructies. Een aantal zaken is nog in behandeling. En in enkele gevallen wordt een zaak niet verder vervolgd.

De aangehouden verdachten tijdens de demonstratie moeten voorkomen bij de politierechter? Dat klinkt als de slager die zijn eigen vlees keurt.
In Nederland kan iemand alleen gestraft worden als vaststaat dat die persoon schuldig is aan een strafbaar feit. Daarvoor is onderzoek en onafhankelijke rechtspraak nodig. Het Openbaar Ministerie kan als enige instantie in Nederland bepalen of iemand voor de strafrechter moet verschijnen, en zo ja, voor welk strafbaar feit. Dat wordt dus niet door de politie bepaald. Daarbij zijn er twee soorten strafzaken: politierechterzaken (lichtere zaken) en meervoudige kamerzaken (zwaardere zaken). Een Politierechter is een onafhankelijke rechter die alle soorten strafzaken behandelt waarvoor maximaal twaalf maanden gevangenisstraf zal worden geëist tegen een meerderjarige. Zie voor meer informatie over de rol van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht: https://www.om.nl/organisatie/openbaar-ministerie/het-werk-van-het-om

Waarom reageren jullie met een ‘bedankt voor je bericht’ op berichten die zeggen dat de politie er op los mag slaan en waarom veroordelen jullie deze oproepen niet?
Deze reactie is abusievelijk gegeven tijdens de verwerking van ruim 20.000 berichten in de afgelopen dagen. Het mag duidelijk zijn dat ‘bedankt’ hier niet op zijn plaats was.

Heb je nog meer vragen over de inzet van politiegeweld of de inzet van politie bij demonstraties?
Op deze themapagina's lees je meer over deze onderwerpen. Ook kun je daar filmpjes vinden.

Demonstraties https://www.politie.nl/themas/demonstraties.html
Politiegeweld https://www.politie.nl/themas/politiegeweld.html

Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #252 Gepost op: 18 maart 2021, 15:32:54
https://twitter.com/Het_OM/status/1371834601778319364?s=20

OM kijkt mee bij beoordeling van gebeurtenissen op het Malieveld

Nieuwsbericht | 16-03-2021 | 13:47

Op zondag 14 maart was er een demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Nadat de burgemeester deze had ontbonden en een aantal deelnemers weigerde te vertrekken, ontruimde de politie het Malieveld. Dat leverde (onder meer op social media) verontwaardiging op. En daarmee ook de vraag of het toegepaste politiegeweld binnen de daarvoor geldende regels past. Wat zijn (in het kort) de procedures rond de beoordeling van politiegeweld?

Allereerst is het van belang te benadrukken dat de politie als enige in Nederland het zogeheten ‘geweldsmonopolie’ heeft. Dat houdt in dat de politie in het kader van zijn taak soms geweld mág of zelfs moét toepassen. Niemand anders mag dat.

Daarnaast is het zo dat wanneer de politie instructies geeft, die opgevolgd moeten worden. Wie ervoor kiest om aanwijzingen van de politie te negeren, begaat een overtreding. In zo’n geval kan de politie besluiten tot aanhouding.

Dan wat betreft het toegepaste politiegeweld. Daarvan gaan verschillende beelden en filmpjes rond op het internet. Zoals altijd is het mogelijk om een klacht in te dienen over een politie-optreden.

Dergelijke klachten worden in eerste instantie behandeld door een speciale afdeling van de politie, de afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit, Klachten). Daarnaast kan de politieleiding zelf besluiten om een zaak voor te leggen aan het OM. En ook kunnen benadeelden aangifte doen.

Tot slot kan het OM ‘ambtshalve’ (op eigen initiatief) een strafrechtelijk onderzoek beginnen. Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of dat zal gebeuren. De politie is bezig de feiten en omstandigheden van de incidenten op een rij te zetten. Daarbij kijkt het OM mee.

Kortom, de gebeurtenissen van afgelopen zondag hebben de aandacht van het OM. Het zal naar verwachting enkele weken duren voordat de feitelijke toedracht van de gebeurtenissen voldoende duidelijk is. Filmpjes zijn daarbij heel nuttig. Ze vertellen een deel van het verhaal, maar ook weer niet het hele verhaal.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #253 Gepost op: 18 maart 2021, 15:33:51
https://twitter.com/OM_DenHaag/status/1372194272779370500?s=20

Speciale politierechterzitting over ongeregeldheden Malieveld

Nieuwsbericht | 17-03-2021 | 15:23

Naar aanleiding van de ongeregeldheden van zondag 14 maart op het Malieveld in Den Haag, is er op 10 mei een speciale zitting bij de politierechter. Daar zullen de verdachten van de zwaarste feiten zich voor de rechter verantwoorden.

Het gaat daarbij onder meer om een 36-jarige man uit Alphen aan den Rijn. Hij wordt ervan verdacht zwaaiend met een startkabel in de richting van agenten te zijn gelopen. Aan die startkabel was een fietsstandaard bevestigd waarvan het uiteinde geslepen was. Hij zou daarbij hebben geroepen: “Jullie gaan allemaal dood, kankerlijers!”

Ook op zitting staat een 60-jarige Hagenaar. Hij wordt ervan verdacht een fiets op de rug van een agent te hebben gegooid. Verder een 40-jarige man uit Alkmaar die een agent op zijn hoofd zou hebben geslagen. En een 21-jarige Amsterdammer die een paraplu naar een politiepaard zou hebben gegooid.

Vechthond
Een 36-jarige Noordwijker wordt ervan verdacht samen met anderen een agent en zijn diensthond te hebben geschopt en geslagen. Daarbij was ook een 46-jarige Amsterdammer die met een vechthond op de agent afkwam en schreeuwde: “Laat die man gaan, anders kan je lachen” De agent kwam hierdoor zo in het nauw dat hij zich genoodzaakt voelde een waarschuwingsschot af te vuren.

Een 33-jarige Eindhovenaar wordt ervan verdacht een agent met een paraplu te hebben geslagen. En een 32-jarige Hagenaar zou een trap tegen een politiebus hebben gegeven.

Laserpen
Daarnaast is vandaag een 46-jarige Hagenaar voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man wordt ervan verdacht een agent met een laserpen in de ogen te hebben geschenen. De agent liep daarbij oogletsel op. De rechter-commissaris besloot het voorarrest van de Hagenaar niet te verlengen. Op 30 maart staat de Hagenaar voor de politierechter.

De zaken van de overige aangehouden personen zijn op verschillende manieren afgehandeld. Er zijn boetes opgelegd voor belediging en het niet opvolgen van politie-instructies. Een aantal zaken is nog in behandeling. En in enkele gevallen is een zaak geseponeerd.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!




Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #257 Gepost op: 21 maart 2021, 13:06:50
https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1373198648620769282?s=20

Museumplein opnieuw veiligheidsrisicogebied

20 maart 2021

In het weekend van 20 en 21 maart vinden in Amsterdam meerdere demonstraties plaats op de daarvoor aangewezen, verschillende locaties met maximaal 500 deelnemers. Het is aannemelijk dat er ook dit weekend op het Museumplein onaangekondigde demonstraties worden georganiseerd. Deze zijn niet toegestaan, de politie treedt op als het nodig is. Tijdens recente onaangekondigde demonstraties zijn personen op en rond het Museumplein aangehouden die wapens bij zich hadden. De driehoek heeft reden om aan te nemen dat ook dit weekend mensen met wapens naar het plein willen komen. Het Museumplein en de nabije omgeving worden daarom op zaterdag en zondag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit geeft de politie de mogelijkheid om personen in het gebied preventief te fouilleren.

Demonstreren is een grondrecht en dat proberen we elke keer weer zo goed mogelijk te faciliteren in Amsterdam. In het belang van de volksgezondheid en de openbare orde staat voorop dat demonstreren op een veilige en verstandige manier georganiseerd moet worden. Dat betekent dat het deelnemersaantal maximaal 500 is, men 1,5 meter afstand houdt en mensen met klachten thuis blijven.

Demonstraties
Op zaterdag 20 maart vindt de Koerdische demonstratie in het kader van het Koerdische Newroz plaats in het Oosterpark. De gemeente plaatst stippen in het park.

Zondag 21 maart is het Arenapark aangewezen voor de aangemelde demonstratie tegen burgemeester Halsema. Ook hier zijn maximaal 500 deelnemers toegestaan. Omdat burgemeester Halsema onderwerp is van deze demonstratie, neemt loco-burgemeester Kukenheim deze zondag haar taken waar, ook als voorzitter van de driehoek.

Het Westerpark is aangewezen voor de 'anti racisme’ demonstratie van Comité 21 maart. Ook hier mogen maximaal 500 deelnemers ter plekke deelnemen. De gemeente plaatst 500 stippen om de demonstratie zondagmiddag hier veilig te laten verlopen.

De driehoek roept op om niet vanuit andere regio’s naar Amsterdam te komen om te demonstreren. Dit om het aantal reisbewegingen en mogelijke besmettingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Er zijn op dit moment diverse, zeer besmettelijke coronavarianten. De regio boven Amsterdam zit tegen code zwart aan. Teveel bovenregionale reisbewegingen zorgen voor meer verspreiding van het virus.

https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1373233898197508097?s=20
https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1373235709725831171?s=20
https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1373243159950602242?s=20
https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1373271294389665793?s=20
https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1373288733458452480?s=20
https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1373379177341145088?s=20

Demonstratie Museumplein beëindigd

20 maart 2021

De Amsterdamse politie heeft vanmiddag opnieuw een illegale demonstratie op het Museumplein beëindigd. Eerder was bekendgemaakt dat het Museumplein en de directe omgeving aangewezen waren als veiligheidsrisicogebied. Dit was door de driehoek besloten nadat er aanwijzingen waren dat mensen met wapens naar het plein zouden komen. Er zijn 58 mensen aangehouden.

Iedereen mag in Amsterdam demonstreren, zolang de deelnemers voldoen aan de voorwaarden die gelden vanwege de bescherming van de volksgezondheid en het voorkomen van verstoringen van de openbare orde.

De politie trad beheerst op. Het politieoptreden volgde op een spontane demonstratie op het Museumplein, die ondanks eerdere waarschuwingen opnieuw niet voldeed aan de coronamaatregelen en hier niet gehouden mocht worden. Deelnemers hielden onvoldoende afstand en de politie werd verbaal agressief bejegend. De groep volgde herhaalde waarschuwingen van de politie om te vertrekken niet op. De waterwerper is ingezet om mensen in beweging te krijgen.

Na de beëindiging van de demonstratie op het Museumplein liep een groep van ruim 1400 mensen in optocht naar de Leidsekade. De groep werd door de politie ingesloten en is vervolgens bestuurlijk verplaatst. Dit besluit werd genomen om de openbare orde te herstellen. Dat betekent niet dat ze zijn aangehouden maar dat ze met bussen naar een andere locatie zijn gebracht.

De driehoek wil benadrukken dat demonstreren een grondrecht is en dat wordt elke keer weer zo goed mogelijk gefaciliteerd in Amsterdam. Steeds is de inzet om door goed overleg vooraf door de driehoek met de organisatie een locatie te vinden die veilig genoeg is en duidelijke afspraken te maken over wat wel en niet kan. Het is duidelijk dat ondanks de eerder gemaakte afspraken deze organisatie willens en wetens deze niet heeft willen nakomen. De driehoek is zeer teleurgesteld dat ondanks herhaalde waarschuwingen mensen naar het Museumplein blijven komen, terwijl er locaties aangewezen zijn waar veilig en gefaciliteerd kan worden gedemonstreerd.

Het Museumplein en de nabije omgeving zijn vandaag en ook zondag 21 maart aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit geeft de politie de mogelijkheid om personen in het gebied preventief te fouilleren. Wederom had de driehoek reden om aan te nemen dat ook dit weekend mensen met wapens naar het plein zouden willen komen. Tijdens recente onaangekondigde demonstraties zijn personen op en om het Museumplein aangehouden die wapens bij zich hadden.


https://twitter.com/Politie_Adam/status/1373393993527091203?s=20

58 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein

Laatste update: 20-03-2021 | 22:29

Amsterdam - Zaterdagmiddag 20 maart 2021 ontstond er een niet toegestane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De demonstratie werd door de driehoek ontbonden. Hierop trad de politie gefaseerd op. Er zijn uiteindelijk 58 aanhoudingen verricht en ruim 1400 mensen bestuurlijk verplaatst.

Het Museumplein en de omliggende omgeving waren vanaf 10.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De driehoek nam dit besluit naar aanleiding van aanwijzingen dat personen met wapens naar het plein wilden komen.

Rond 11.30 uur ontstond er op het Museumplein een demonstratie die op deze locatie niet was toegestaan en niet voldeed aan de coronamaatregelen.  De demonstratie is door de driehoek rond 12.00 uur ontbonden en er werd een noodbevel afgegeven. De politie heeft daarop gefaseerd opgetreden.  Er waren  uiteindelijk ongeveer 1000 mensen aanwezig op het Museumplein.

Er werden op het Museumplein 43 mensen aangehouden, allen voor het niet voldoen aan een bevel/vordering.

Dynamische demonstratie
Een deel van de demonstranten verplaatste zich richting het centrum.  Die dynamische demonstratie is ook door de driehoek ontbonden. De politie sloot deze groep in op de Leidsekade. Deze groep bleek te bestaan uit ruim 1400 personen. Zij zijn allen bestuurlijk verplaatst.

Rond de dynamische demonstratie zijn 15 aanhoudingen verricht op verschillende plekken in de stad. Onder andere voor belediging, openlijke geweldpleging en verstoren openbare orde.
Samen sterk in de hulpverlening!