reddingsboot inzetverslagen 2005

Auteur Topic: reddingsboot inzetverslagen 2005  (gelezen 27661 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Colin

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 947
Reactie #240 Gepost op: 30 december 2005, 17:19:45
Veere, vrijdag 30 december 2005
50e hulpverlening in harde wind en sneeuwstorm

  


Op vrijdag 30 december 2005 werd tweemaal een beroep gedaan op de Veerse reddingboot John Stegers. De eerste maal was omstreeks 11.00 uur. De reddingboot was juist bezig met een oefentocht op het Veerse Meer toen het Kustwachtcentrum in Den Helder een oproep kreeg van het zeiljacht Right on track. De schipper/eigenaar meldde het Kustwachtcentrum dat hij op het Veerse Meer was vast komen te zitten ter hoogte van het Aardbeieneiland.

De John Stegers was korte tijd later ter plaatse en kon de zeiler snel uit zijn benaderde positie bevrijden. Hierna keerde de bemanning terug naar het reddingstation.

Omstreeks 13.35 uur werd de bemanning van de John Stegers opnieuw gepiept. Dit maal was de wind aangewakkerd tot kracht 6Bft uit het zuid-oosten. Verder stond er een striemende sneeuwstorm die het uitzicht ernstig belemmerd. Nadat de reddingboot John Stegers was uitgevaren ontving men van het KWC de melding van een vastgelopen zeiljacht ter hoogte van Kortgene. Het betrof dezelfde zeilboot als eerder op de dag.

Na een koude heenreis over het Veerse Meer, die ongeveer 20 minuten duurde, werd het zeiljacht aangetroffen. De zeiler had vermoedelijk door het slechte zicht een stuurfout gemaakt en belandde aan de verkeerde kant van de betonning van het hoofdvaarwater. Hierdoor strandde het zeiljacht aan lager wal aan de zijde van Kortgene.

Na goed overleg met de watersporter werd deze door de John Stegers losgetrokken. Hierna werd de "Right on Track" onder begeleiding door de Veerse redders veilig afgeleverd in de jachthaven van Kortgene.

De dankbare schipper/eigenaar verklaarde de afgelopen dagen van zee te zijn gekomen en binnen door op weg te zijn naar zijn thuishaven Hellevoetsluis.
 
Bron: www.knrm.nl
Groeten, Colin