Schietincidenten Politie 2021

Auteur Topic: Schietincidenten Politie 2021  (gelezen 26779 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #71 Gepost op: 25 februari 2022, 18:49:30
ttps://twitter.com/Het_OM/status/1496773896867282949?s=20&t=qix-4dFBBamsFfHpCBZPtg

Cijfers schietincidenten 2021

Nieuwsbericht | 24-02-2022 | 10:00

De Rijksrecherche heeft in 2021 onderzoek gedaan naar 21 schietincidenten. In deze gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten vielen 2 dodelijke slachtoffers en raakten 25 mensen gewond.

In alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg doet de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie, onderzoek. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM op grond van de onderzoeksresultaten of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.

Vormen van agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast handhavend optreden van politiemensen. Onderzoek naar geweldsaanwending door politiefunctionarissen met ernstige gevolgen dient objectief en zorgvuldig te worden uitgevoerd. Dit is zowel van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden, als voor de betrokken politiefunctionarissen. Bovendien is het essentieel voor het vertrouwen van de samenleving in een rechtvaardige politie en integere overheid.

Hieronder het overzicht over de periode 2017 - 2021:

2017
Aantal schietincidenten: 23
Aantal gewonden: 20
Aantal dodelijke slachtoffers: 3

2018
Aantal schietincidenten: 27
Aantal gewonden: 26
Aantal dodelijke slachtoffers: 3

2019
Aantal schietincidenten: 16
Aantal gewonden: 12
Aantal dodelijke slachtoffers: 4

2020
Aantal schietincidenten: 22
Aantal gewonden: 18
Aantal dodelijke slachtoffers: 5

2021
Aantal schietincidenten: 21
Aantal gewonden: 25
Aantal dodelijke slachtoffers: 2

Rapport
In 2021 is in opdracht van de nationale politie en de Rijksrecherche voor het eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan naar patronen, context en slachtoffers van politie-incidenten met een fatale afloop. Doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in deze ingrijpende incidenten. Dit is breder dan alleen schietincidenten. Het gaat hierbij ook om mensen die overlijden in een politiecel, bijvoorbeeld na drank/drugs gebruik, na inzet van andere geweldsmiddelen door de politie of na een achtervolging. Het hele rapport is hier terug te lezen:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/02/10/tk-bijlage-fatale-politie-incidenten

Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,585
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #72 Gepost op: 24 juni 2022, 20:50:19
OM: Geen vervolging schietende agenten Coolsingelrellen
Nieuwsbericht | 24-06-2022 | 17:08

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat negen agenten die hun dienstwapen moesten gebruiken tijdens de zogenoemde ‘Coolsingelrellen’ in Rotterdam op 19 november 2021 niet vervolgen. Uit onderzoek van de Rijksrecherche, onder gezag van het OM, is geconcludeerd dat de agenten uit noodweer handelden. De zaak tegen de agenten is daarom geseponeerd.

Die avond liep een demonstratie tegen de coronamaatregelen en tegen het vuurwerkverbod volledig uit de hand. Groepen relschoppers die op de demonstratie waren afgekomen richtten op grote schaal vernielingen aan, staken politievoertuigen in brand en vielen agenten en brandweerlieden aan. Die werden bekogeld met zwaar vuurwerk, straatmeubilair en stenen.

De brandweer had op een bepaald moment de bescherming van de Mobiele Eenheid (ME) van de politie nodig om een brand in de Bulgersteyn te kunnen blussen. In totaal negen agenten moesten uiteindelijk hun dienstwapen gebruiken. De omstandigheden leverden een onmiddellijk gevaar op. Niet alleen voor de agenten zelf, maar ook voor de brandweer, de mensen in het flatgebouw naast de brand en andere omstanders. Vijf agenten zagen zich genoodzaakt op enig moment gericht op relschoppers te schieten. Daarbij vielen gelukkig geen doden, maar wel vijf gewonden. De overige vier agenten losten waarschuwingsschoten.

Uitgebreid onderzoek
Alle gevallen van vuurwapengebruik door de politie met letsel of de dood tot gevolg worden onderzocht door de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die geen deel uitmaakt van de politie maar van het OM. Dit onafhankelijke onderzoek staat onder gezag van een officier van justitie en is direct na de rellen parallel aan het onderzoek naar de relschoppers gestart. Er zijn onder meer beelden van beveiligingscamera’s en van sociale media bekeken. Ook zijn meldkamergesprekken van de politie bestudeerd en de betrokken agenten en getuigen gehoord.

De politie heeft, net als iedere burger, het recht zichzelf te verdedigen en mag daarbij indien nodig (gepast) geweld te gebruiken. Van een politieagent wordt verwacht dat hij zich bij gevaar niet uit de voeten maakt, maar actief ingrijpt. De politie heeft zelfs de plicht om anderen te beschermen. Daarmee kon in dit geval niet worden gewacht.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/06/23/geen-vervolging-schietende-agenten-coolsingelrellen
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,585
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #73 Gepost op: 24 juni 2022, 20:51:35
Gebruik van dienstwapen tegenover man met kruisboog was rechtmatig
Nieuwsbericht | 16-06-2022 | 12:15

De politieagent die op 17 september 2021 aan de M.Th. Steynstraat in Almelo een verdachte in zijn borststreek schoot, kan zich beroepen op noodweer. Dit heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland besloten, op basis van het Rijksrecherche onderzoek. Dit betekent dat het gebruik van het dienstwapen rechtmatig was en de agent hiervoor niet vervolgd wordt.

Op 17 september kwam omstreeks kwart over negen ’s morgens een melding binnen bij de politie over een ernstig incident aan de M.Th. Steynstraat. Volgens de melding was een man met een mes een flatwoning binnengedrongen, waar nog twee personen binnen waren, en klonk er veel geschreeuw uit de woning.

Toen de politie ter plaatse kwam, stond er een man met een kruisboog op het balkon. De man schoot met de kruisboog op de politie en op een vrouw die vanaf het balkon naar beneden sprong. De politie heeft de man tevergeefs opgedragen de kruisboog te laten vallen. Omdat hij hierop niet reageerde en ook waarschuwingsschoten niet het gewenste resultaat hadden, heeft een politieagent gericht met zijn dienstwapen geschoten en de man in de borst geraakt.

Zoals gebruikelijk heeft de Rijksrecherche onderzoek gedaan naar het gebruik van het dienstwapen. Daarbij is gekeken of de politieagent zich kan beroepen op noodweer. Daarvoor is noodzakelijk dat er sprake was van een acute dreiging tegenover de agent of andere aanwezigen. Ook moet gekeken worden of het schieten passend en geboden was, en een andere ingreep niet volstond.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat aan deze voorwaarden voor een beroep op noodweer is voldaan. Er was sprake van een zeer dreigende situatie. De man zou volgens de melding bij 112 een mes hebben en schoot nu met een kruisboog. Ook had de politie inmiddels informatie dat in de woning een dodelijk slachtoffer gevallen was. In een dergelijke situatie mag van politie worden verwacht dat zij handelend optreden, aldus het Openbaar Ministerie. Het in de borst schieten was passend, omdat de man niet reageerde op bevelen en ook niet op de waarschuwingsschoten. Omdat de man alleen met zijn bovenlichaam boven de balustrade uitkwam, was het onvermijdelijk dat hij in de borst werd geschoten.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/06/16/gebruik-van-dienstwapen-tegenover-man-met-kruisboog-was-rechtmatig
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,585
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #74 Gepost op: 24 juni 2022, 20:54:40
Schietincident bij achtervolging A58: politie handelde rechtmatig
Nieuwsbericht | 13-06-2022 | 13:02

Op woensdag 10 november 2021 heeft er omstreeks 14.00 uur op de snelweg A58 te Roosendaal een schietincident plaatsgevonden. Tijdens dit incident heeft de politie een aantal waarschuwingsschoten gelost en tevens gericht geschoten op een persoon. De Rijksrecherche onderzocht de zaak en daaropvolgend heeft het Openbaar Ministerie het incident beoordeeld als rechtmatig handelen.

Rond 13.35 uur op 10 november namen agenten een verdachte situatie waar, waarop zij besloten één van de betrokken auto’s te volgen en staande te houden voor een controle. De bestuurder reageerde echter niet op stopsignalen van de agenten. Een achtervolging door Breda volgde, waarbij de vluchtende bestuurder voor meerdere gevaarlijke verkeerssituaties – waaronder spookrijden - zorgde. Op een gegeven moment raakte de politie de vluchtende bestuurder kwijt. Een andere politie-eenheid nam het voertuig waar op de A58 in Roosendaal en zette de achtervolging in. Het vluchtende voertuig kwam na een botsing met een andere weggebruiker tegen de vangrail tot stilstand. De bestuurder stapte uit en klom over de vangrail. Daarop loste de politie meerdere waarschuwingsschoten. De man bleef wegrennen, met als gevolg dat de agent een aantal keer gericht schoot op de benen van de man. Hierbij werd de man 2 keer geraakt. Vervolgens werd de man aangehouden en gingen de agenten over tot hulpverlening.

Het voertuig van de man bleek een gestolen voertuig met een vals kentekenplaat en in het voertuig is 10 kilo hennep gevonden. Het Openbaar Ministerie heeft de man hiervoor vervolgd. ( Uitspraak van de rechtbank in deze zaak is hier terug te lezen ).

Gebruik vuurwapen was passend en geboden
Op basis van het onderzoek van de Rijksrecherche heeft het Openbaar Ministerie geoordeeld dat de agent met gegeven waarschuwingsschoten en gerichte schoten rechtmatig heeft gehandeld.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/06/13/schietincident-bij-achtervolging-a58-politie-handelde-rechtmatig
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,585
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #75 Gepost op: 30 november 2022, 00:06:14
Gebruik van dienstwapen tegenover man met kruisboog was rechtmatig
Nieuwsbericht | 16-06-2022 | 12:15

De politieagent die op 17 september 2021 aan de M.Th. Steynstraat in Almelo een verdachte in zijn borststreek schoot, kan zich beroepen op noodweer. Dit heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland besloten, op basis van het Rijksrecherche onderzoek. Dit betekent dat het gebruik van het dienstwapen rechtmatig was en de agent hiervoor niet vervolgd wordt.

Op 17 september kwam omstreeks kwart over negen ’s morgens een melding binnen bij de politie over een ernstig incident aan de M.Th. Steynstraat. Volgens de melding was een man met een mes een flatwoning binnengedrongen, waar nog twee personen binnen waren, en klonk er veel geschreeuw uit de woning.

Toen de politie ter plaatse kwam, stond er een man met een kruisboog op het balkon. De man schoot met de kruisboog op de politie en op een vrouw die vanaf het balkon naar beneden sprong. De politie heeft de man tevergeefs opgedragen de kruisboog te laten vallen. Omdat hij hierop niet reageerde en ook waarschuwingsschoten niet het gewenste resultaat hadden, heeft een politieagent gericht met zijn dienstwapen geschoten en de man in de borst geraakt.

Zoals gebruikelijk heeft de Rijksrecherche onderzoek gedaan naar het gebruik van het dienstwapen. Daarbij is gekeken of de politieagent zich kan beroepen op noodweer. Daarvoor is noodzakelijk dat er sprake was van een acute dreiging tegenover de agent of andere aanwezigen. Ook moet gekeken worden of het schieten passend en geboden was, en een andere ingreep niet volstond.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat aan deze voorwaarden voor een beroep op noodweer is voldaan. Er was sprake van een zeer dreigende situatie. De man zou volgens de melding bij 112 een mes hebben en schoot nu met een kruisboog. Ook had de politie inmiddels informatie dat in de woning een dodelijk slachtoffer gevallen was. In een dergelijke situatie mag van politie worden verwacht dat zij handelend optreden, aldus het Openbaar Ministerie. Het in de borst schieten was passend, omdat de man niet reageerde op bevelen en ook niet op de waarschuwingsschoten. Omdat de man alleen met zijn bovenlichaam boven de balustrade uitkwam, was het onvermijdelijk dat hij in de borst werd geschoten.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/06/16/gebruik-van-dienstwapen-tegenover-man-met-kruisboog-was-rechtmatig


OM eist gevangenisstraf en tbs voor tweevoudige moord, poging moord en bedreiging met kruisboog in Almelo
Nieuwsbericht | 29-11-2022 | 12:20

Voor de  30-jarige man, die op 17 september 2021 twee vrouwen doodstak in Almelo, en vervolgens vanaf zijn balkon met een kruisboog schoot, is een gevangenisstraf van 22  jaar en tbs met dwangverpleging passend. Hoewel de man ten tijde van het delict in een psychotische toestand verkeerde, betekent dit niet dat het zeer ernstige geweld hem helemaal niet toegerekend kan worden, zo betoogde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo.

Uit het requisitoir dat vandaag werd gehouden, spreekt opnieuw de enorme heftigheid van de gebeurtenissen op de bewuste dag. De officier van justitie schetste hoe de man met een mes de woning binnendringt van zijn alleenstaande buurvrouw, die op dat moment verzorgd wordt door een verpleegkundige en een familielid. Alleen al om de woning binnen te dringen is grof geweld gebruikt en minimaal zestien keer op de voordeur ingestoken. Pogingen van het familielid van de bewoonster om de man buiten te deur te houden, mochten niet baten. In de woning kan deze vrouw niet ontkomen aan de razernij van de man. Ze overlijdt aan 17 messteken. De bewoonster, die met een infuus op de bank lag, wordt met meerdere messteken om het leven gebracht.

Balkon
De verpleegkundige vlucht naar het balkon en belt nog met 112, voordat ze naar beneden valt: “Dit gesprek duurt bijna 5 minuten en laat horen wat in woorden niet is uit te drukken. Via de telefoon zijn de doodskreten in de woning hoorbaar. Bij het beluisteren van de geluidsbanden liepen de rillingen over mijn rug’’, aldus de officier van justitie. Terwijl de verpleegkundige zwaargewond op de grond ligt, wordt ze door de man vanaf het balkon beschoten met een kruisboog. Ook een politieman wordt door de man met de kruisboog beschoten. Een lid van de Dienst Speciale Interventies (DSI) wordt met de kruisboog bedreigd, maar kan uiteindelijk de verdachte met zijn dienstwapen uitschakelen.

Uit het sporenonderzoek in de woning komt voldoende bewijs naar voren dat de 30-jarige verdachte verantwoordelijk is voor de gruwelijke gebeurtenissen. Het OM is van oordeel dat hij zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan een tweevoudige moord,  tweevoudige poging tot moord en een bedreiging tegen het leven gericht.

Planmatig
Hoewel de verdachte niet het plan had om specifiek deze twee vrouwen van het leven te beroven, was er wel sprake van planmatig handelen. Daarbij verwees de officier naar de aantekeningen met zeer gewelddadige teksten die in zijn woning zijn gevonden. Ook zocht de verdachte op internet naar gruwelijke martelscenes en naar films en fragmenten uit een computerspel waarin mensen worden beschoten en gestoken. En er zijn meer aanwijzingen voor het planmatig handelen; zoals het meenemen van het mes naar de woning, het achtervolgen van het eerste slachtoffer door de woning en het schoonmaken en opbergen van het mes nadat de vrouwen gestoken zijn.

Ook vanaf het moment dat de man op het balkon verschijnt met de kruisboog, zijn er diverse momenten geweest waarop hij zich had kunnen bezinnen, maar dit niet heeft gedaan. Het OM gaat daarom bij alle strafbare feiten uit van opzet en van voorbedachte raad.

Strafbaar
Vervolgens komt de vraag aan de orde of de man strafbaar is, gezien zijn psychotische toestand. Dat de man zegt geen enkele herinnering meer te hebben aan de gebeurtenissen, maakt het lastig aan te geven in welke mate de stoornis heeft doorgewerkt in zijn gedrag. Desondanks ligt er een advies aan de rechtbank om de man als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. Het OM neemt dat advies niet over.

Volgens het OM was er sprake van een psychose, maar betekent dit niet dat de man helemaal geen keuzevrijheid had. Diverse handelingen duiden daar op. ’’Er was sprake van een verdachte die zijn gedrag kon aanpassen aan de omstandigheden, die koos voor verschillende wapens, die ter plekke kon afwegen op wie hij zijn geweld met het mes richtte, kon afwegen op wie hij richtte met de kruisboog en op wie hij schoot, die verbaal en non-verbaal kon reageren op de politie, die tussendoor nog even een zoekslag kon maken op zijn telefoon en daarna de kruisboog weer ter hand nam en gebruikte’’, aldus de officier van justitie.

Verwijtbaar
Als de rechtbank wel van oordeel is dat de man als gevolg van de  psychose volledig ontoerekeningsvatbaar is, kan er volgens het OM naast de tbs-maatregel toch gevangenisstraf opgelegd worden: ‘’Gedrag dat voortkomt uit een stoornis kan ook verwijtbaar zijn, als de verdachte zelf een rol heeft gespeeld bij het ontstaan, onderhouden of verergeren van de stoornis’’, aldus de officier van justitie. De officier van justitie betoogde dat daar sprake van is, omdat de man eerder onder invloed van drugs zichzelf levensgevaarlijk had verwond. Daarna is hij drugs blijven gebruiken. Hij keek bovendien tot vlak voor de fatale gebeurtenissen op 17 september naar gruwelijke films en deed agressieve uitlatingen dat hij iedereen ging afmaken.

‘’Hij stond niet alleen aan de zijlijn toe te kijken hoe het mis ging. Hij heeft daar zelf een bijdrage aan geleverd en in dat geval ben je medeverantwoordelijk voor de schade die je hebt aangericht.’’

De enorme ernst van de feiten en gevolgen voor nabestaanden en slachtoffers zijn duidelijk naar voren gebracht tijdens het spreekrecht. ‘’De enorme pijn en het bodemloze verdriet dat verdachte heeft veroorzaakt, het enorme leed dat hij teweeg heeft gebracht, kunnen door geen enkele straf of maatregel ongedaan worden gemaakt. Toch moet hier, naast de tbs-maatregel, een straf volgen’’, aldus de officier van justitie.

Alles afwegend vindt het OM, naast tbs met dwangverpleging, een gevangenisstraf van 22 jaar passend.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/11/29/om-eist-gevangenisstraf-en-tbs-voor-tweevoudige-moord-poging-moord-en-bedreiging-met-kruisboog-in-almelo
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen