Leidraad Oefenen

Auteur Topic: Leidraad Oefenen  (gelezen 6806 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rene112

 • Gast
Reactie #10 Gepost op: 21 april 2004, 21:53:13
Het aardige is juist dat de leidraad oefenen voldoende ruimte biedt om een goede invulling op maat te maken. Kijk maar eens in de handleiding bij de uitleg rondom ´de weegschaal´ waarmee je op basis van goede evaluaties de benodigde oefenuren per onderwerp/thema kan bijstellen.

De uren per oefenkaart die in de handleiding bij de leidraad zijn opgenomen, zijn 'slechts' een indicatie om bijvoorbeeld een totaalberekening voor een oefenprogramma te maken. Ga hier vooral niet te veel mee rekenen met specifieke oefeningen (zo van "er staat dat we 0,5 uur dat onderwerp moeten doen....").

Daarnaast hoort bij het toepassen van de leidraad een goede evaluatie van een oefenperiode. Daarbij kan je de conclusie trekken om bepaalde onderdelen in een volgende periode minder vaak terug te laten komen en andere onderdelen juist vaker te behandelen.

Uiteindelijk is het juist de bedoeling om met een oefenprogramma de kwaliteit te verhogen. Dus is evalueren (niet alleen per oefening maar ook over een periode of thema) noodzakelijk.

Tijdens de cursus oefenleider gebruik ik altijd het volgende voorbeeld om de "onzin" discussie over de absolute oefenuren in het juiste perspectief te plaatsen.

Stel :
We gaan een oefenen met een paar oefenkaarten praktijk adembescherming (diverse zoekopdrachten in een gebouw). We hebben een groep van 12 deelnemers en kunnen 2 koppels van 2 brandwachten tegelijk een opdracht laten uitvoeren. In de praktijk lukt het dan om tijdens een oefenavond van 2 uur ieder koppel 2 keer een opdracht te laten uitvoeren van 15 tot 20 minuten.

Welke oefentijd mogen we nu registreren per deelnemer? In veel gevallen wordt er 2 uur praktijk adembescherming geschreven (eventueel verdeeld over 2 of 3 oefenkaarten uit de leidraad). Maar eigenlijk hebben de deelnemers maar 2 keer 20 minuten geoefend......  Laten we ons daarom vooral niet 'rijk' rekenen met oefentijden, maar vooral kijken naar de oefendoelen die we willen bereiken tijdens een oefening.

Mijn stelling is daarom dat de kwaliteit van de oefeningen (incl. goede voorbereiding, briefing en evaluatie) veel belangrijker is dan de kwantiteit (aantal oefenavonden).

Er zijn korpsen waar het aantal oefenavonden de afgelopen jaren flink is uitgebreid zonder dat bijvoorbeeld het budget (voor autowrakken, oefenmaterialen, ondersteuning voorbereiding, oefencentra etc.) is meegegroeid. Vervolgens staan de korpsleden een gedeelte van de oefenavond 'niets' te doen.... terwijl er wel aan de 'verplichte' oefenuren van de leidraad wordt voldaan. Dit noemen we schijnveiligheid!

Even terug naar het voorbeeld van de oefening adembescherming. Het is mogelijk om de deelnemers, tussen de 2 opdrachten ademlucht lopen in, ook nog een aantal andere basisvaardigheden te laten oefenen. Hierbij kan je denken aan stands met voertuigkennis, gebruik handladder, meetapparatuur etc. etc.

groeten,
René de Caluwé
Heerhugowaard


The Chief

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 69
 • Geen mooier weer dan brand-weer
Reactie #11 Gepost op: 21 april 2004, 22:11:28
René,

Als je nou een meisje was  :-* .
Je hebt het weer een feilloos omschreven.

Ook wij combineren van alles en nog wat om het rendement van de oefeningen optimaal te laten zijn.

Maar ja, dan moet je als instructeur wel weten waar je mee bezig bent.  ???
4 maanden achter elkaar hetzelfde doen is niet echt motiverend.

Greetz,
The Chief


Dieseltjuh

 • Gast
Reactie #12 Gepost op: 22 april 2004, 18:18:00
ik weet niet uit hoeveel personen elk korps of eenheid heeft maar bij ons als we samen das dus +/- 40 man verdeelt over 4 groepen dan proberen we nog 2 inzetjes tedoen en dan nog de na bespreking dan ben je bijna 2.5 uur bezig en veel mensen vinden dat telang ook touwens de mensen die je beoordelen zijn vaak ook bevelvoerders en die zijn vaak al langer bezig om dat ze alles ook nog voor bereiden moeten je ben dan "vrijwillige"brandweer maar daarbij komen toch heel wat verplichtingen


fikkie

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 718
 • wikki en fikkie klaren de klus
Reactie #13 Gepost op: 22 april 2004, 20:53:01
ja inderdaad de tijd van "even 2 uurtjes" oefenen met een half uurtje voorbereiding zit er niet meer bij.
En de administratieve rompslomp naderhand benjemet 40 man ook nog wel even bezig....


Redheadkingpin

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 293
Reactie #14 Gepost op: 26 april 2004, 22:11:47
Maar volgens de leidraad is niet elke oefening gelijk een inzet oefening. Een aantal basisvaardigheden kunnen toch ook geoefend worden in 2 uur?
verder heb je alle vrijhgeid om kaarten te combineren.

En die administratie moet gebeuren om aan te kunnen tonen dat er geoefend word. De leidraad is hierbij een hulpmiddel.

Wordt er bij jullie nu ook de uren per persoon bijgehouden?


The Chief

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 69
 • Geen mooier weer dan brand-weer
Reactie #15 Gepost op: 27 april 2004, 07:30:30
Maar volgens de leidraad is niet elke oefening gelijk een inzet oefening. Een aantal basisvaardigheden kunnen toch ook geoefend worden in 2 uur?
verder heb je alle vrijhgeid om kaarten te combineren.

En die administratie moet gebeuren om aan te kunnen tonen dat er geoefend word. De leidraad is hierbij een hulpmiddel.

Wordt er bij jullie nu ook de uren per persoon bijgehouden?

Wij beginnen meestal met wat korte theorie (indien de oefenkaart zich daartoe leent) en daarna praktijk, bij voorkeur in carroussel-vorm. Hierdoor kunnen meerdere oefenkaarten efficiënt geoefend worden.

Hiernaast zitten de reguliere inzetoefeningen.
Elke periode van +/- 4 maanden wordt afgesloten met een eindoefening waarbij we zoveel mogelijk onderdelen uit de afgelopen periode aan bod laten komen.

Verder registreren wij per 20 minuten!! Gebleken is dat je in carroussel-vorm ongeveer deze tijd nodig hebt per onderwerp.
Het geeft wel een hoop extra werk voor de instructeurs, maar wij kunnen op elk moment zien hoe een collega er voor staat; mocht hij een onderdeel gemist hebben dan wordt dit dus ook ingehaald vóór de eindoefening.

Zonder al te veel op te scheppen denk ik dat wij het prima voor elkaar hebben op onze post ;).

Greetz,
The Chief