Motoragent aangereden en overleden Waalhavenweg - Rotterdam 07-07-2021 💙 #rustzachtArno

Auteur Topic: Motoragent aangereden en overleden Waalhavenweg - Rotterdam 07-07-2021 💙 #rustzachtArno  (gelezen 13118 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,476
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
https://twitter.com/OM_Rotterdam/status/1448657682886377475?s=20

Rechtszaak in onderzoek dodelijk ongeval motoragent van start

Nieuwsbericht | 14-10-2021 | 16:23

De rechtszaak tegen de 46-jarige verdachte in het onderzoek naar het dodelijk ongeval waarbij motoragent Arno de Korte om het leven kwam is vandaag gestart. Tijdens de eerste pro forma zitting hebben de officieren van justitie de voorlopige tenlastelegging voorgedragen en het onderzoek tot dusver toegelicht aan de rechtbank Rotterdam.

Vergroot afbeelding
Ernstig strafbaar feit
Omwille van het onderzoek was het OM tot vandaag terughoudend in de berichtgeving over de zaak. Het OM stond daarom op de eerste zittingsdag stil bij deze buitengewoon ernstige zaak: Arno werd met opzet tijdens diensttijd doodgereden. Het incident heeft een enorme impact gehad op zijn familie, vrienden, de politie en de samenleving in zijn geheel.

Woensdag 7 juli
Op de camerabeelden is te zien dat Arno met zijn motor naast de vrachtwagen van verdachte gaat rijden. Hij geeft hem een volgteken en gaat daarna voor hem rijden. Na zon 200 meter gaan beiden de uitvoegstrook op. Te zien is dat verdachte dan, in plaats van vaart te minderen, zijn vrachtwagen plots naar links instuurt en het slachtoffer met onverminderde snelheid aanrijdt. Het slachtoffer valt, waarna verdachte over hem en motor heenrijdt. Het lichaam van de motoragent wordt honderden meters meegesleurd.

Uit het technisch onderzoek is gebleken dat verdachte kort voor de aanrijding 44 km/u reed en dat zijn snelheid ten tijde van de aanrijding was verhoogd tot 45 km/u. Ook is uit het onderzoek gebleken dat, als verdachte bij 44 km/u had geremd in plaats van te versnellen, de aanrijding voorkomen had kunnen worden.

Voorlopige dagvaarding
Het OM verdenkt de verdachte op dit moment van doodslag en het verlaten van de plaats van het ongeval. Het onderzoek is nog niet afgerond en daarom is dit een voorlopige verdenking. Het politieteam onderzoekt nog of er sprake is van voorbedachte rade. Er zijn aanwijzingen op dit punt gevonden, maar deze worden nog onderzocht. Onder meer moeten er getuigen worden gehoord.

De rechtbank heeft beslist dat de verdachte voorlopig vast blijft zitten en onderzocht moet worden in het Pieter Baan Centrum. De volgende pro forma zitting staat gepland op 6 januari 2022.
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,472
 • Openbare Orde en Veiligheid
  • Instagram Enricoveilig
Reactie #55 Gepost op: 6 september 2022, 16:15:54
OM eist 12 jaar cel en TBS voor doodrijden motoragent Arno
Nieuwsbericht | 06-09-2022 | 14:59

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft vandaag 12 jaar cel en TBS met dwangverpleging geist tegen een 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Melissant die op 7 juli 2021 een motoragent van de Rotterdamse politie doodreed.

Op die bewuste woensdagochtend reed de verdachte in het Waalhavengebied omdat hij daar een lading moest afleveren. Arno was kort daarvoor aan zijn surveillancedienst begonnen. De motoragent zag de vrachtwagen rijden, haalde hem in en gaf de chauffeur een volgteken. Ter hoogte van het stoplicht, zo is op tijdens het onderzoek veiliggestelde camerabeelden te zien, mindert de verdachte eerst vaart, waarna hij vervolgens versnelt en de agent van achteren aanrijdt. Arno de Korte komt onder de vrachtwagen terecht en wordt vervolgens honderden meters meegesleept. Hij overleeft de aanrijding niet. Na het incident rijdt de verdachte alsnog richting het adres, waar hij zijn container moet lossen en keert vervolgens terug naar huis. Daar wordt hij korte tijd later aangehouden.

Strafrechtelijk onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek is zeer minutieus uitgevoerd. Alle beschikbare camerabeelden zijn verzameld en onderzocht. Er is onder andere veel technisch onderzoek gedaan aan de vrachtwagen, aan de motorfiets, op de plek van de aanrijding en de route die de verdachte heeft afgelegd. Uit het onderzoek is onder meer gebleken dat verdachte wist dat Arno voor hem reed. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij vervolgens de agent opzettelijk aangereden.

Voorgeschiedenis
Verdachte koesterde een diepgeworteld wantrouwen richting de overheid, en in het bijzonder tegen de politie. Na een eerdere aanrijding waarbij een motoragent betrokken was, zou hij het gevoel hebben gehad dat hij opzettelijk en veelvuldig werd gecontroleerd door de politie. Uit zijn verklaringen blijkt dat hij sterk het gevoel had dat men er op uit was hem en het familiebedrijf waar hij werkzaam was kapot te maken. Het OM heeft uitgebreid onderzoek gedaan of dat waar is en heeft daarvoor alle mogelijke systemen van instanties die het wegverkeer controleren bevraagd. Hieruit is geen afwijkend beeld ontstaan ten opzichte van andere transportbedrijven. Met andere woorden: de politie en andere instanties hebben verdachte en het bedrijf waar hij werkzaam was niet extra gecontroleerd.

Voorbedachte rade
Al snel na de aanrijding gingen er geruchten dat verdachte eerder zou hebben geroepen dat hij bij de eerstvolgende controle een agent dood zou rijden. Ondanks het horen van tientallen getuigen en onderzoek aan gegevensdragers zijn geen aanwijzingen gevonden die die geruchten hard maken. Het OM kan om die reden dus niet vaststellen dat er sprake is geweest van een vooropgezet plan. Om die reden eist het OM vrijspraak voor moord.

Na zijn aanhouding is de man psychisch onderzocht. Vastgesteld is dat de man lijdt aan diverse stoornissen en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij motoragent Arno aanreed.

Langdurige celstraf
Volgens het OM is een langdurige gevangenisstraf voor de truckchauffeur op zijn plaats. De schok die het overlijden van Arno teweeg heeft gebracht, is met geen pen te beschrijven, zei de officier van justitie vandaag. Het is niet voor te stellen dat een motoragent s ochtends, terwijl hij tijdens een doodnormale surveillancedienst een vrachtwagen wil laten volgen wordt aangereden en honderden meters wordt meegesleurd. Maar het is Arno op 7 juli 2021 overkomen. Hij werd opzettelijk doodgereden door verdachte. Dit keer was een vrachtwagen het wapen.

Gelet op de ernst van de feiten en de stoornissen van de verdachte eiste het OM 12 jaar cel met TBS dwangverpleging. Ook wil het OM dat verdachte een rijontzegging van 10 jaar en een beroepsverbod van 5 jaar krijgt.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/09/06/om-eist-celstraf-en-tbs-voor-doodrijden-motoragent-arno
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,472
 • Openbare Orde en Veiligheid
  • Instagram Enricoveilig
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,472
 • Openbare Orde en Veiligheid
  • Instagram Enricoveilig
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen