Schietincidenten Politie 2022

Auteur Topic: Schietincidenten Politie 2022  (gelezen 15718 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,585
 • Openbare Orde en Veiligheid
  • Instagram Enricoveilig
Reactie #40 Gepost op: 6 januari 2023, 09:15:06
Politieman wordt vervolgd voor onjuist vuurwapengebruik
Nieuwsbericht | 22-12-2022 | 15:30

Een medewerker van het politiearrestatieteam wordt vervolgd voor dood door schuld van een 27-jarige man uit Dordrecht tijdens diens aanhouding. Dit heeft het openbaar ministerie (OM) besloten.

Een politiemedewerker van het arrestatieteam heeft tijdens de aanhouding van een verdachte van een strafbaar feit op 17 maart 2022 in Waalwijk niet gehandeld volgens de getrainde procedure voor vuurwapengebruik. Hierdoor is onbedoeld zijn wapen afgegaan waardoor de 27-jarige man uit Dordrecht is geraakt en komen te overlijden.

Dit blijkt uit onderzoek dat de Rijksrecherche in opdracht van de hoofdofficier van justitie van Zeeland-West-Brabant heeft uitgevoerd. Inmiddels is het einddossier van de Rijksrecherche door de zaaksofficier van justitie bestudeerd. Hieruit is de conclusie getrokken dat de politiemedewerker bij het aanleggen van een vuurlijn op de aan te houden verdachte zijn trekkervinger niet op de slede heeft gehouden, zoals aangeleerd in de training.

Blauwe Kamer
Het openbaar ministerie oordeelde dat de politiemedewerker, door een dergelijke afwijking van de getrainde procedure voor vuurwapengebruik, een aanmerkelijk verwijt kan worden gemaakt en dat de medewerker daarom vervolgd dient te worden voor ‘dood door schuld’.

De medewerker wordt daarom vervolgd en is van die beslissing inmiddels op de hoogte gebracht.

De zaak wordt aangedragen bij de Blauwe Kamer van de rechtbank Midden-Nederland.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/12/22/politieman-wordt-vervolgd-voor-onjuist-vuurwapengebruik
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,585
 • Openbare Orde en Veiligheid
  • Instagram Enricoveilig
Reactie #41 Gepost op: 31 maart 2023, 17:23:27
Agent handelde rechtmatig bij schietincident Den Hoorn
Nieuwsbericht | 30-03-2023 | 17:07

Op 22 juni 2022 was er op de Harnaschdreef te Den Hoorn een schietincident. Daarbij schoot een agent één keer op een man die met een mes dreigde. Die liep daarbij een dwarslaesie op. De Rijksrecherche deed zoals gebruikelijk onderzoek naar het politieschietincident. Het OM concludeert op basis van het Rijksrecherche-dossier dat de agent uit noodweer heeft gehandeld.

Meerdere agenten in uniform kwamen die dag af op een melding van een man die dreigde met het in brand steken van zichzelf of een woning. Ter plekke gearriveerd kwam de man op de politieauto af. Hij kwam verward over en reageerde agressief. Terwijl de politie probeerde contact met hem te maken, rende hij plotseling een woning in en kwam kort daarop met een mes naar buiten op de politieagenten af.

Zij riepen hem meermalen aan, zeiden dat ze van de politie waren en probeerden hem zover te krijgen dat hij het mes neerlegde. Daarop reageerde hij niet. Hij reageerde ook niet toen één van de agenten hem van afstand probeerde te ‘pepperen’. Een agent bracht zichzelf in veiligheid door over een sloot te springen.

Dwarslaesie
Hierop begon de man met het mes in de richting van één van de andere agenten te lopen en naderde hem tot op korte afstand. De agent schoot daarop de man in het bovenlichaam waardoor die een dwarslaesie opliep.

Hierop startte er een onderzoek van Rijksrecherche. Dat is gebruikelijk wanneer bij een politieschietincident iemand gewond raakt of overlijdt. De Rijksrecherche heeft het onderzoek afgerond en het dossier ter beoordeling overgedragen aan de officier van justitie.

Noodweer
De officier concludeert op basis van het dossier dat de agent een beroep op noodweer toekomt. De agent vreesde terecht voor zijn leven en schoot om zich te verdedigen. De zaak is hiermee wat het OM betreft afgedaan.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2023/03/30/agent-handelde-rechtmatig-bij-schietincident-den-hoorn
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen