Sluiting brandweerposten Gemeente Hollands Kroon

Auteur Topic: Sluiting brandweerposten Gemeente Hollands Kroon  (gelezen 12351 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Johan Beck

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 348
  • Online P2000 meldingen volgen van de hulpdiensten
Gepost op: 11 juni 2022, 08:58:28
Zoals u wellicht al heeft vernomen worden 3 van de 9 brandweerposten in de gemeente Gemeente Hollands Kroon  afgeschaald naar BHV posten en 1 verdwijnt er helemaal.
De brandweerpost die gaat verdwijnen is Slootdorp.
Breezand, Wieringerwaard en Hippolytushoef gaan zgn. FR/SK kazernes worden. Zij mogen geen brandbestrijding en Technische hulpverlening (THV) meer uitvoeren.
Den Oever, Winkel en Middenmeer blijven basiskazernes.
Wieringerwerf en Anna Paulowna worden Basis+ kazernes met beide een specialisatie op Technische Hulpverlening.
Door de 4 kazernes af te schalen/op te heffen ontstaat er in het hart van onze gemeente een groot hulpverleningvacuüm tav brandbestrijding en THV.
De brandweerkorpsen uit Hollands Kroon zien deze zgn. 'doorontwikkeling..?' in z'n geheel dan ook niet zitten.
Goed opgeleide mensen mogen straks niet meer doen wat velen van ons al meer dan 15 - 20 jaar doen namelijk hulp bieden aan burgers en dieren in nood.
De aanrijtijden van de brandweer zullen flink verruimd gaan worden omdat de brandweerkorpsen uit andere dorpen veel later bij een incident ter plaatse zijn.
Dinsdagavond 7 juni a.s om 20 uur gaat de gezamelijke brandweer van Hollands Kroon naar de gemeenteraadsvergadering die dan gehouden wordt.
Wij hebben inspreektijd aangevraagd om de Raad en B&W te informeren over deze 'Doorontwikkeling...? Brandweer" die de Veiligheidsregio NHN bedacht heeft.
Ik las in een artikel dat de regionaalcommandant aangegeven heeft dat 90% van de korpsen het eens zijn met deze verandering. Dit is niet waar.
In alle 3 de teams (West Friesland, Alkmaar en NoordKop) van de VRNHN is er grote onrust ontstaan over deze verandering.
De Basis en Basis+ posten zullen meer gaan uitrukken en ook zullen zij meer gaan oefenen door hun specialismes wat een veel grotere druk op deze vrijwilligers gaat leggen.
Willen vrijwilligers dat, willen de vele ZZP'ers dat, willen de werkgevers dat?
Er is daar niet naar gevraagd door de VR. 'Dit weten wij nog niet omdat wij nog niet naar de bemensing van de Basis en Basis+  kazernes hebben gekeken, dit komt op een later tijdstip"  Op z'n zachtst gezegd een bijzondere gang van zaken.
Wij hopen dat de bevolking van Hollands Kroon en uiteraard de bevolking van de gehele Veiligheidsregio NHN ons hierin steunt.
U kunt ook uw ongerustheid over dit alles aan uw politieke partij, uw gemeenteraad en het College van Burgemeester en wethouders kenbaar maken.
Laat uw stem horen, wij zullen dat de komende tijd zeker gaan doen.
Bij voorbaat dank,
De gezamelijke brandweer van  Hollands Kroon.
Johan Beck

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 348
  • Online P2000 meldingen volgen van de hulpdiensten
Reactie #1 Gepost op: 13 juni 2022, 07:29:18


klf grimmenstein markt

 • Belangstellende
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,001
 • De enige particuliere bepakte VW LT brandweerbus
  • KLF Grimmenstein markt
Reactie #2 Gepost op: 19 juni 2022, 13:43:21
Zeer gevaarlijke ontwikkeling binnen de VRNHN. Uit ervaring durf ik te wedden dat dit voor verschillende bedrijven het verschil gaat betekenen tussen schade en volledig verlies van het bedrijf. Als voorbeeld (https://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,110508.0.html ) brand bij grasdrogerij Hartog BV. Hier heeft de eerste klap gedaan door de posten Medemblik en Abbekerk een zeer grote bijdrage geleverd aan het behoud van de drogerij. De afloop van de brand had in het geval van de voorgestelde bezuinigingen heel anders geweest. Van de 29 posten die bij deze brand zijn ingezet worden nu een aantal met veranderingen of zelfs sluiting bedreigd.

Ook voor andere bedrijven die het afgelopen jaar behouden zijn gebleven door de eerste inzet van een volledige ploeg, denk aan Crown of Holland of zeer recentelijk de schoenenrecycling in Wieringerwerf en een garage/woning brand in Enkhuizen zouden een andere afloop hebben gehad.

Na de brand een aantal oefeningen mogen draaien met de posten Abbekerk en Medemblik en dat we als inwoners trots moeten zijn op onze posten.

Vroeg of laat gaan de bezuinigingen leiden tot grotere schades en wellicht menselijk leed, laten we hopen dat de gemeenten is de VRNHN dit wel beseffen en de plannen van de regio een halt toe roepen. Het verplichten van rookmelders en andere hulpmiddelen bij bedrijven en particulieren zijn er voor bedoeld dat de brandweer sneller ter plaatse is, niet om aanrijdtijden op te rekken.Eigenaar van het voormalige KLF Grimmenstein markt http://www.vwbrandweerbus.nl Namens Perfact-group werkvoorbereider bij stadsverwarming Purmerend