Calamiteitendienst

Auteur Topic: Calamiteitendienst  (gelezen 2034 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Student IVK

  • Gast
Gepost op: 16 januari 2006, 14:33:24
Zijn er hier BHV'ers die in een grote bhv-organisatie meedraaien? d.w.z een soort van bedrijfsbrandweer/calamiteitendienst??
Dat kan zijn voor het eigen bedrijf, maar ook net als ons voor bijvoorbeeld een industrieterrein..  

Zo ja... heeft er iemand een soort van plan van de organisatie? Gewoon als voorbeeld voor onze organisatie..  :)

Groeten Danny
helm

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 16 januari 2006, 17:19:00
Wat voor organisatie hebben jullie?

Had je hier al gekeken?


sigmash

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 16 januari 2006, 19:21:53
Ik kan je in hoofdlijnen wel schetsen hoe het "bij ons oppe saak" is geregeld, wellicht dat je er wat aan hebt en anders vraag je maar naar de details.
De vestigingen van Océ in Venlo (wij ontwerpen en bouwen printers)  kun je grof opdelen in 4 types: hoofdkantoor, R&D, productie assemblage en productie chemisch. Dit even dat je een idee hebt van het bedrijf, want de BHV van een belastingkantoor is anders dan voor een olieraffinaderij.

Wij hebben op de werkvloer bedrijfsEHBO-ers, collega's met een geldig oranje kruis diploma. Zij kunnen eerste hulp verlenen aan gewonden die zich bij hen melden of waar ze bij worden geroepen. EHBO-ers hebben een bordje boven hun werkplek en staan vermeld in de interne telefoongids. Om 100% zeker te zijn dat je altijd een EHBO-er kunt vinden, heeft per lokatie 1 EHBO-er een pieper die je of rechtstreeks kunt bellen of via het interne alarm nummer door de meldkamer kunt laten oppiepen.

Wat betreft BHV zijn het EHBO-ers die de BHV-modules brandbestrijding en ontruiming erbij hebben gedaan. Daarnaast hebben we BHV-ers die geen EHBO hebben. Zij hebben dus ook niet het EHBO-gedeeltje uit BHV. (en dus geen medische taak)  De beleidskeuze is indertijd geweest om geen hele en halve EHBO-ers te hebben. De BHV wordt geallarmeerd middels de omroepinstallatie. Bij brandalarm gaan zij de oorzaak hiervan zoeken, bij ontruimingsalarm leiden ze deze in goede banen.

Dan hebben we voor alle lokaties in Venlo samen een meldkamer van waaruit de beveiliging meldingen aanneemt en verder communiceerd. Vandaaruit wordt ook de bedrijfsbrandweer ingeschakeld. Deze bestaat uit 3 ploegen. De A- en de B-ploeg zijn blusploegen, de C-ploeg is de calamiteitenploeg: fanatieke EHBO-ers die zich bezig houden met berging, verzorging en transport van slachtoffers. De blusploegen zijn brandwacht opgeleid en zijn om de andere week 24 uur per dag inzetbaar. (die komen dus 's nachts hun bed uit om naar de baas te gaan  ;)) De calamiteitenploeg is alleen inzetbaar tijdens de normale werktijden, s'nachts is deze niet nodig omdat er dan  geen grote aantallen mensen aan het werk zijn.


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #3 Gepost op: 16 januari 2006, 21:51:58
Zijn er hier BHV'ers die in een grote bhv-organisatie meedraaien? d.w.z een soort van bedrijfsbrandweer/calamiteitendienst??
Dat kan zijn voor het eigen bedrijf, maar ook net als ons voor bijvoorbeeld een industrieterrein.. 

Zo ja... heeft er iemand een soort van plan van de organisatie? Gewoon als voorbeeld voor onze organisatie..  :)

Groeten Danny

Bedrijf met ca 3500 mederwerkers op twee grote en aantal kleinere vestigingen in een straal van 10 km

Volledig uitgerust brandweercorps van ca. 100 brandweermensen
2 schuimblusvoertuigen
1 blusvoertuig (terreinwagen)
1 een motorspuitvoertuig
1 hulpverleningswagen gevaarlijke stoffen
1 auto BOvD

Reddingsdienst van ca. 25 EHV'ers met exttra opledingen
1 bedrijfsambulance

ca. 200 leden bij de bedrijfs EHBO vereniging.

ca. 100 mensen met een reanimatiecertificaat

een onbekend aantal mensen die elders reanimatie of EHBO geledighouden

Alarmering BHD via semafoons