Veerboot met 1400 opvarenden gezonken in Rode Zee 03-02-2006

Auteur Topic: Veerboot met 1400 opvarenden gezonken in Rode Zee 03-02-2006  (gelezen 1892 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Christian010

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,829
CAIRO - In de Rode Zee is een Egyptische veerboot met circa 1400 opvarenden gezonken. Dat hebben de Egyptische autoriteiten vrijdag gemeld. Reddingswerkers hebben al tientallen lijken uit de Rode Zee gehaald.

Eerder meldden maritieme bronnen dat reddingswerkers veertien lijken en twaalf overlevenden van de scheepsramp in de Rode Zee uit het water gehaald. Dat hebben maritieme bronnen gemeld.


Radar

De veerboot was onderweg van Saudi-ArabiŽ naar Egypte De Salaam 98 zou in de nacht van donderdag op vrijdag in de Egyptische haven Safaga moeten aankomen. Kort nadat het donderdagavond uit de haven van Dubah was vertrokken, verdween het echter van de radarschermen. Het zonk ongeveer honderd kilometer voor de kust van de badplaats Hurghada.

Marineschepen

De zoektocht, die vrijdagochtend op gang kwam, wordt door het slechte weer bemoeilijkt, aldus Egyptische functionarissen. De Egyptische autoriteiten hebben behalve helikopters marineschepen naar de rampplek gestuurd. Ook de Saudische autoriteiten speuren naar overlevenden. Egypte heeft ook schepen in de omgeving opgeroepen om aan de zoektocht deel te nemen.

De meeste opvarenden, circa 1300, zouden Egyptenaren zijn, onder wie moslims die terugkeerden van de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka. Ook waren SaudiŽrs en Sudanezen aan boord en vervoerde het schip meer dan veertig voertuigen.

Veiligheidseisen

De Salaam 98 is een oud schip, gebouwd in 1970. Minister van Transport Mohamed Loufty Mansour vertelde CNN echter dat de veerboot aan alle veiligheidseisen voldeed.

Het zusterschip, de Salaam 95, kwam in oktober bij de haven van Suez in aanvaring met een Cypriotisch vrachtschip. Toen konden alle ruim 1400 opvarenden worden gered.
Christian010

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,829
Reactie #1 Gepost op: 3 februari 2006, 18:20:50
Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #2 Gepost op: 3 februari 2006, 20:59:38
http://www.nu.nl/news/667812/29/Honderd_opvarenden_veerboot_uit_zee_gered.html

Honderd opvarenden veerboot uit zee gered

Uitgegeven: 3 februari 2006 20:47
CAIRO - Reddingswerkers hebben tot nog toe honderd opvarenden van de gezonken veerboot Salaam 98 gered. Dat heeft de Egyptische televisie vrijdag gemeld. Eerder werd gemeld dat twaalf opvarenden de ramp in de Rode Zee hebben overleefd. Inmiddels zouden ook al honderd lijken uit zee zijn gevist. Dat betekent dat circa 1200 opvarenden nog steeds worden vermist.

Een veerboot die tegelijkertijd in omgekeerde richting de Rode Zee overstak, de Saint Catherine, meldde dat het 's nachts een noodoproep van de kapitein had ontvangen. Daarin meldde hij dat het schip dreigde te zinken.

Noodsignaal

Alhoewel de kustwacht langs de Rode Zee geen melding binnenkreeg, werd een noodsignaal wel opgepikt door een cŲordinatiecentrum van de Britse luchtmacht in het uiterste noorden van Schotland. Die stuurden het via Franse collega's vervolgens door naar de Egyptische autoriteiten.

De zoektocht die vrijdagochtend op gang kwam, werd door het slechte weer bemoeilijkt, aldus Egyptische functionarissen. De Egyptische autoriteiten stuurden behalve helikopters ook marineschepen naar de rampplek. Ook de Saudische autoriteiten speurden naar overlevenden. Egypte riep schepen in de omgeving op aan de zoektocht deel te nemen.

Reddingswerkers

Het Amerikaanse en Britse leger schoot de reddingswerkers in de Rode Zee te hulp. De Verenigde Staten stuurden een patrouillevliegtuig, de Britse marine een amfibieschip. Nederlandse schepen waren te ver uit de buurt om nog rechtsomkeert te maken, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De Egyptische president Mubarak suggereerde dat het schip uit 1970 mogelijk niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Het staatshoofd eiste een onmiddellijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Hij wil dat de veiligheid op vergelijkbare schepen wordt gegarandeerd.

Veiligheidsprobleem

"De snelheid waarmee het schip zonk en het feit dat er aan boord onvoldoende reddingssloepen waren, bevestigt dat er een veiligheidsprobleem was", aldus de zegsman. Volgens een eerdere verklaring van het ministerie van Transport voldeed de veerboot ondanks zijn leeftijd aan alle veiligheidseisen.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #3 Gepost op: 3 februari 2006, 21:23:16
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2006/02/art0000700604F6.html

03 Februari 2006   20:49
Ruim 230 overlevenden op veerboot

CAIRO Reddingsteams hebben tot dusver de lijken gevonden van 185 mensen na de ramp met de Egyptische veerboot, die in de afgelopen nacht in de Rode Zee zonk. Zeker 230 opvarenden konden ontkomen in reddingsboten. De veerboot had ongeveer 1400 mensen aan boord.

Vier Egyptische schepen zijn op de plek des onheils aangekomen. De veerboot zelf had te weinig reddingsboten voor het aantal passagiers aan boord, zei een woordvoerder van president Mubarak.

Amerikaanse en Britse oorlogsschepen zijn ook naar de veerboot onderweg. De Egyptische autoriteiten hadden eerst hun aanbod om hulp te bieden afgewezen.


Christian010

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,829
Reactie #4 Gepost op: 4 februari 2006, 12:10:08
'Brand aan boord van rampschip Rode Zee'

CAIRO - Aan boord van de veerboot die is gezonken in de Rode Zee was enkele uren voor de ramp brand uitgebroken. Dat hebben overlevenden gezegd. Het vuur zou zijn ontstaan in de motoren van het schip, ongeveer twee uur na vertrek uit Saudi-ArabiŽ.

Tot dusver zijn 389 overlevenden uit het water gevist. Er waren circa 1400 mensen aan boord. Voor zover bekend zijn er pas 185 lichamen geborgen. Eerder werd gezegd dat slecht weer mogelijk de oorzaak was van de ramp.


Haven

Volgens overlevenden brak al snel brand uit na vertrek uit de haven Duba, maar werd besloten door te varen. De bemanningsleden zouden na het uitbreken van de brand tegen de passagiers hebben gezegd dat alles onder controle was. Toen het schip slagzij maakte en kapseisde, was het snel gezonken.

Een overlevende zei dat hij twintig uur in het water had gelegen en dat vissen van de slachtoffers begonnen te eten. Een regeringswoordvoerder zei dat er mogelijk niet genoeg reddingsvlotten waren.

Familieleden

Honderden familieleden verdrongen zich zaterdag bij de haven van Safaga, nabij het toeristenoord Hurghada, om informatie te krijgen over hun geliefden. Ze braken door een kordon van de politie en stormden het haventerrein op. Velen zijn boos omdat er zo weinig informatie wordt verstrekt over de vermisten.

Bovendien zijn ze boos omdat regeringsfunctionarissen zich drukker lijken te maken over het bezoek van de Egyptische president Mubarak later op de dag. Een aantal straten kreeg zaterdagochtend nog snel een opknapbeurt. "Ze zijn druk bezig met de voorbereidingen van het presidentiŽle bezoek en hebben geen tijd om zich om onze zonen te bekommeren", aldus een boze Egyptenaar.

Reddingswerkers zijn nog steeds bezig met zoekacties naar overlevenden. De kans op overlevenden is gering wegens de lage temperaturen in de nacht.


Karim

 • Gast
Reactie #5 Gepost op: 4 februari 2006, 22:39:10
بسم الله الرحمن الرحيم

"" يا ايتها النفس المطمئنه ، ارجعي الى ربك راضيه مرضيه ، فادخلي في عبادي وادخلي جنتي ""

تحتسب أسرة شركة السلام للنقل البحري عند الله الشهداء و ضحايا الحادث الاليم لغرق العبارة السلام 98 ، و تتقدم بخالص العزاء و المواساة لاسرهم . سائلين الله عز وجل أن يشمل الضحايا بالرحمة و المغفرة و أسرهم بالصبر و السلوان .

أما فيما يختص بحادث العبارة السلام 98 ، تود الشركة أن توضح الحقائق التالية :

الباخرة مطابقة لكل المواصفات الدولية للسلامة و مستوفاة لكافة الشروط و المعاهدات الدولية و المحلية و الحاصلة على الشهادات التي تؤهلها للعمل محليا و دوليا . فقد شاركت هذه السفينة من قبل في عدد من العقود الدولية ابتداءا من عام 2001 خلال مؤتمر رؤساء الدول العظمى الثمانية† في مدينة جنوة الايطالية باستضافة الوفود المصاحبة للرؤساء ضمن 11 سفينة تم
 في عام 2002 ، قامت العبارة برحلات سياحية بالبحر المتوسط بداية من ميناء الاسكندرية Ėأنطاليا بتركيا Ė نهاية بميناء رودس باليونان ، بالاضافة الى رحلاتها بين ميناء لاجوليت بتونس و ميناء مرسيليا بفرنسا

في عا قامت برحلات بين ميناء بيروت بلبنان و ميناء أنكونا بايطاليا ، الامر الذي اكسبها سمعة و مصداقية أداء جيدة
2- في عام 2005 حظيت العبارها باختيارها ضمن السفن التي قامت بنقل حجاج بيت الله الحرام ، حيث انها قد اجتازت بنجاح التفتيشات المكثفة من قبل كلا من الهيئة المصرية لسلامة الملاحة و كذلك التفتيشات الخاصة بسلطة دولة الميناء و كانت تقارير التفتيش مرضية جدا و هذا ثابت بالسجلات الرسمية للجهات المعنية بالدولة

جميع طاقم العبارة افراد مؤهلين و مدربين تدريبا عاليا طبقا لاحدث تقنيات و آليات المعاهدة الدولية لمستويات التدريب STCW-95 لعام 1995 و حاصلين على جميع الدورات الحتمية و الركاب المقررة في الاكاديمية البحرية .


Pfff, 1 regeltje dat die maatschappij z'n condolences aanbiedt aan diegene die familie/vrienden verloren hebben bij het incident, en dan schieten ze gelijk in de verdediging en krijg je 'n hele waslijst hoe goed die wel niet zou zijn en hoe goed ze zich wel niet alle aan regels houden...


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #6 Gepost op: 4 februari 2006, 22:59:52
http://www.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=679349/sc=fb78ee

http://www.planet.nl/upload_mm/b/0/8/1929897274_1999998690_veerboot337.jpg
   
Veerboot gekapseisd na uitbreken brand
Veerboot gekapseisd na uitbreken brand
Gepubliceerd op zaterdag 04 februari 2006
Aan boord van de veerboot die is gezonken in de Rode Zee was enkele uren voor de ramp brand uitgebroken.

Volgens overlevenden weigerde de bemanning echter, twee uur na vertrek uit Saudi-ArabiŽ, rechtsomkeert te maken. Intussen zeggen reddingswerkers ongeveer 400 mensen levend uit het water te hebben gehaald. Er zijn 195 stoffelijke overschotten geborgen en zeker 800 passagiers worden nog vermist.

Hoop steeds kleiner
De Saudische kustwacht ontdekte zaterdag nog 22 drenkelingen, zo'n 33 kilometer uit de kust van Saudi-AabiŽ. Naarmate de tijd vorderde, werd de hoop nog meer overlevenden te vinden steeds kleiner. De mensen die de ramp wel hebben overleefd, werden onder meer naar het ziekenhuis van de Egyptische badplaats Hurgada gebracht.

Sommigen van hen vertelden dat de brand in het ruim van het schip uitbrak, waarschijnlijk in de machinekamer of in een van de voertuigen die beneden waren geparkeerd. De bemanning zou echter hebben gezegd dat de situatie onder controle was en verbood de passagiers reddingsvesten aan te doen om geen paniek te zaaien.

Bemanning het eerst van boord
Toen het schip kapseisde en begon te zinken, zouden de kapitein en een deel van de bemanning wel als eerste het schip hebben verlaten in een van de weinige reddingsboten. Ooggetuigen meldden dat de zee op het tijdstip van de ramp wel ruig was, maar dat er niet echt sprake was van een storm.

De Egyptische autoriteiten zeiden geen noodsignaal van de 35 jaar oude Al-Salaam Boccaccio 98 te hebben ontvangen. Een schip dat zich in de buurt bevond, zou wel contact hebben gekregen met een van de bemanningsleden, die zich toen al op een reddingsboot bevond.

Traangas ingezet tegen nabestaanden
Onder de honderden familieleden van de passagiers die zich hadden verzameld in de Egyptische havenstad Safaga, waar het schip vrijdag had moeten aankomen, brak zaterdag grote onrust uit. Volgens hen gaven de autoriteiten nauwelijks informatie over de overlevenden en de slachtoffers. Groepjes mensen bestormden het haventerrein, waarop de politie traangas inzette. De rellen eindigden zaterdag pas, nadat de autoriteiten hadden beloofd dat de overlevenden snel bezoek mochten ontvangen.

Veel familieleden waren boos omdat regeringsfunctionarissen zich drukker leken te maken over het bezoek van de Egyptische president Mubarak op zaterdag aan Safaga. Een aantal straten kreeg zaterdagochtend nog snel een opknapbeurt. Mubarak bezocht overigens eerst het ziekenhuis in Hurgada. De president beloofde de nabestaanden een bedrag van 30.000 Egyptische pond, circa 4350 euro, uit te betalen. Overlevenden zouden kunnen rekenen op de helft van dit bedrag.

Onderzoek
Een woordvoerder van Mubarak suggereerde vrijdag dat het schip uit 1970 mogelijk niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. De president eiste dat er snel een onderzoek zou worden ingesteld naar de ramp, waarschijnlijk een van de ergste in de recente scheepvaartgeschiedenis.