Brandpreventie nieuwtjes

Auteur Topic: Brandpreventie nieuwtjes  (gelezen 387057 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

leo A

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 277
  • LOTUS®kring Zuid-Holland Zuid
    • Lotuskring Zuid Holland Zuid
Reactie #740 Gepost op: 30 november 2011, 16:46:16
Verlaag de tarieven van de controles en groepeer blussers met collega bedrijven.
Waarom zouden de tarieven omlaag moeten?
Moeten wij een filantropische instelling worden dan?
De bedrijven kunnen ook gewoon een marktconform tarief betalen, en kwaliteit krijgen.

 @ Teriele12: Offtopic> kijk eens bij dit http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?board=21.0] [url]http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?board=21.0[/url] topic en stel je even voor! Weten we ook vanuit welk gezichtpunt/vakgebied je reageert. <onTopic

Groetjes, Leo A
service controleur kleine blusmiddelen Hap chauffeur Dordrecht LOTUS E.H. verlener https://bit.ly/2BTzliB?fbclid=IwAR1TCU2Ox-kHkiz_nwOC3rJZE6v4Kkv24z-


cavia

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,113
Reactie #741 Gepost op: 30 november 2011, 16:50:14
Ook diefstal van een AED moet niet vallen onder diefstal maar onder dood door schuld.

Hmm, Ik ben anders van mening want dood door schuld wordt lastig. Iemand was immers namelijk al 'dood' en de AED was een mogelijkheid om iemand terug te halen... Het moet daar in tegen wel goed bestraft worden!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #742 Gepost op: 3 april 2012, 17:53:38
Brandveiligheidscheck woningen buitengebied
Uploaded by RTVOOG on Apr 3, 2012
Tachtig huishoudens in de gemeente Groningen krijgen deze dagen een gratis brandveiligheidscheck aangeboden. Uit onderzoek is gebleken dat deze woningen te ver van een brandkraan of open water liggen, wat grote gevolgen kan hebben als er een grote brand uitbreekt.
Samen sterk in de hulpverlening!


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #743 Gepost op: 8 augustus 2012, 18:59:15
Brandweer laat studenten rook proeven



Leidse studenten kunnen tijdens de introductieweek ervaren hoe lastig het is om te moeten vluchten bij brand. Brandweer Hollands Midden staat op 14 augustus op de informatiemarkt in het centrum met een rookcontainer waar de studenten in kunnen.

Voor het eerst in al de jaren dat de brandweer deelneemt aan deze informatiemarkt, kunnen studenten een rookcontainer in die is omgebouwd tot huiskamer. Onder begeleiding van een ervaren brandweermedewerker kunnen studenten door de met rook en omgevallen meubilair gevulde ruimte lopen. Zo ervaren ze zelf hoe is lastig het is om te moeten vluchten bij brand.
 
De jaarlijkse introductieweek voor Leidse eerstejaarsstudenten is voor de brandweer een goede gelegenheid om brandveiligheid in studentenhuizen bij de nieuwe studenten onder de aandacht te brengen. Studenten kunnen met vragen over brandveiligheid terecht bij de informatiestand van Brandweer Hollands Midden en advies krijgen over hoe ze zelf een brand kunnen voorkomen of wat ze moeten doen als het fout gaat.
 
Studenten lopen extra risico als het gaat om brandgevaar. De brandweer wijst op de gevaren en gevolgen die het met zich meebrengt als vluchtwegen geblokkeerd raken en brandveiligheidsvoorzieningen niet aanwezig of beschadigd zijn. Rookmelders bewezen begin juli hun dienst nog tijdens een brand in een studentenhuis in de Leidse binnenstad. De bewoners konden door tijdige alarmering op tijd vluchten. Brandweer Hollands Midden gebruikt deze brand om extra aandacht te vragen voor het plaatsen van rookmelders en de noodzaak van overige brandveiligheidsmaatregelen.
http://www.brandveilig.com/general/brandweer-laat-studenten-rook-proeven-36269


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #744 Gepost op: 4 april 2013, 07:47:44
Citaat
"Ramp 't Hemeltje kan ook op Urk gebeuren''
"Een ramp zoals in café 't Hemeltje in Volendam kan ook in een illegale bar op Urk plaatsvinden.'' Dat zegt branddeskundige René Hagen van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid na het bekijken van beelden van de 'De Vijfde Dag' van de EO.
Daarin is te zien dat de uitbaters van de illegale kroegen op Urk de eisen op het gebied van brandveiligheid aan hun laars lappen. Volgens Hagen zijn de afspraken die op papier staan in orde, maar worden die niet nageleefd.
Als het misgaat, is de gemeente in zijn ogen medeverantwoordelijk.
Bron: omroep Flevoland


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #745 Gepost op: 25 mei 2013, 10:46:22
Brandveilig leven voor doven extra uitdaging

Brandweercluster Veluwe Noord gaf zaterdagavond 18 mei voorlichting aan een groep doven en slechthorenden. Circa vijftig aanwezigen werden in de Elburger brandweerkazerne rondgeleid door brandweermannen Johannes Polinder en Heimen Pap. Jong en oud was aanwezig. De één kwam vooral om een tankautospuit van dichtbij te bezichtigen, de ander liet zich vooral graag voorlichten over brandveiligheid. De avond werd georganiseerd door het brandweercluster Veluwe Noord in samenwerking met Chr. Dovenvereniging Ammas Oldebroek en twee doventolken.

Naast een presentatie en een rondleiding, voerden de brandweermannen demonstraties uit. Wat doe je als de vlam in de pan slaat? Hoe gebruik je een blusdeken? Het enthousiaste publiek kreeg vooral tips om de brandveiligheid in en rondom het huis te vergroten. Omdat de avond speciaal georganiseerd was voor doven en slechthorenden, stond een speciale rookmelder centraal. Een rookmelder met flitslicht en trilsysteem om ook mensen die niet of slecht horen voor brand te waarschuwen. De brandweer blijft de aanschaf van rookmelders adviseren, omdat de meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #746 Gepost op: 29 mei 2013, 19:18:29
Maakt wijziging NEN 6069 brandwerende gevels onbetaalbaar?
vrijdag, 24 mei 2013

 

Op 1 april 2013 is de aanvulling op NEN 6069:2011, NEN6069/A1:2013 2e ontw., voor uitwerking gevels, gepubliceerd. Hiermee werd duidelijk dat de eisen voor gevels in de toekomst aanzienlijk zullen veranderen. Maar betekent dit dan ook dat brandwerende gevels duurder of zelfs onbetaalbaar worden? Csilla Csoke, expert in het ontwerpen en beoordelen van brandwerende scheidingsconstructies, analyseert de nieuwe eisen in relatie tot de benodigde en beschikbare technische oplossingen.

Twee ingrijpende veranderingen
De conceptversie van de aanvulling op de NEN 6069 is op 11 april 2013 via een NEN-evenement aan een select publiek voorgesteld. Ongetwijfeld zal het ontwerp nog aan wijzigingen onderhevig zijn, maar toch zullen de brandwerende eisen ten aanzien buitengevels ingrijpend veranderen.
De conventie dat de brandweer na 30 minuten inzet altijd in staat is om brandoverslag te voorkomen wordt namelijk verlaten. Daarom zullen voor bepaalde geveldelen - NEN 6069 gebruikt de term 'niet bereikbaar voor de brandweer' - voor de gevels dezelfde eisen gelden als voor de rest van een brandcompartiment, bijvoorbeeld 60 minuten.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #747 Gepost op: 6 juni 2013, 16:38:01
Brandweer zet meer in op preventie en hecht belang aan rol media

Brandweer zet meer in op preventie en hecht belang aan rol media
RTVOost·      
Gepubliceerd op 6 jun 2013
Citaat
De brandweer gaat in de toekomst meer voorlichting geven om branden te voorkomen.

Woningcorporaties, scholen, instellingen en de industrie worden opgeroepen om meer te doen aan preventie. Dat zei commandant Stefan Wevers op een landelijke persdag van de brandweer.

Bekijk het volledige bericht op: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.....
Samen sterk in de hulpverlening!


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #748 Gepost op: 26 september 2013, 13:42:49
Vluchten door giftige rook levensgevaarlijk.’

26 september 2013

rookmelderHet merendeel van de mensen beseft dat je bij een woningbrand het huis zo snel mogelijk - binnen 3 minuten - moet verlaten. Uit onderzoek blijkt echter dat meer dan een kwart (28%) van de grootste risicogroep (senioren) zelf aangeeft bij brand dwars door de rook te zullen vluchten. ‘Levensgevaarlijk', volgens prof. dr. Breederveld, Hoogleraar Acute Brandwondengeneeskunde: ‘Het inademen van de giftige rook bij een woningbrand kan je dood betekenen.' Om deze reden starten de Brandweer en Brandwonden Stichting op 1 oktober de landelijke campagne "Wat doe JIJ bij brand? Blijf uit de rook!"

Rook is om drie redenen gevaarlijk. Ten eerste kan de hete lucht ervoor zorgen dat je binnenin - van mond tot stembanden - verbrandt. Ten tweede kan het inademen van fijne roetdeeltjes ontstekingen in de luchtpijp en longen veroorzaken. Maar rook is vooral gevaarlijk doordat het twee hele giftige ingrediënten bevat: koolmonoxide en cyanide. Adem je die teveel in, dan stopt de zuurstoftoevoer naar je organen. Prof. dr. Breederveld, Hoogleraar Acute Brandwondengeneeskunde en traumachirurg in het Beverwijkse brandwondencentrum, krijgt er veel mee te maken. ‘Als mensen een brand meemaken, ademen ze rook in. En dat kan, zelfs al is het heel even geweest, dodelijk zijn. Nog steeds maak ik het mee dat de brandweer iemand levend uit een brandend huis redt, maar onderweg naar ons ziekenhuis al door rookvergiftiging is overleden. Daarom is de campagne "Wat doe JIJ bij brand? Blijf uit de rook!" zo ontzettend belangrijk: mensen moeten echt beseffen hoe giftig die rook is.'

Pas bij brand je vluchtroute bedenken, is te laat

Ricardo Weewer, lector brandweerkunde en woordvoerder van de campagne legt uit waarom het zo belangrijk is over brand na te denken vóórdat het je overkomt. Weewer: ‘Met de actie "Wat doe JIJ bij brand? Blijf uit de rook!" roepen wij mensen op om nú na te denken over wat te doen bij brand. Alleen dan kan je meerdere veilige vluchtroutes bepalen. Want op het moment dat jouw huis in brand staat, is alles om je donker en verandert je eigen huis in een doolhof. In die paniek nadenken hoe je binnen drie minuten veilig je huis uit moet vluchten, is te laat. Want bij een woningbrand komen altijd giftige gassen vrij. Door de giftige rook heen vluchten is dus levensgevaarlijk.'

Veel senioren onder branddoden

In de campagne krijgen senioren extra aandacht. Dat komt omdat de helft van alle doden bij brand een zelfstandig wonende 65-plusser is. Door de vergrijzing en de trend om langer zelfstandig te blijven wonen, zal dit aantal doden alleen maar stijgen. Ricardo Weewer: ‘Daarom moeten iets doen! Dus met deze campagne zullen mensen, en hopelijk vooral 65-plussers, zich realiseren dat ze zich kunnen voorbereiden op brand. En dat is, met gemiddeld 20 woningbranden per dag, heel erg belangrijk.'

Overleef jij een woningbrand? Doe de test!

Stel, er zou nu brand in jouw huis uitbreken. Zou je het overleven? Via een test op www.watdoejijbijbrand.nl kan iedereen binnen 3 minuten uitvinden of ze een woningbrand overleven. Dit jaar is "Wat doe JIJ bij brand? Blijf uit de rook!" het thema van de Brandpreventieweken, die jaarlijks in oktober worden gehouden. De hele maand worden overal in het land acties georganiseerd om het belang van brandveilig leven te benadrukken.

http://www.brandweernederland.nl/actueel/brwnl_nieuws/?ActItmIdt=36843


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #749 Gepost op: 28 september 2013, 12:06:14

'Droog loofhout en op tijd vegen voorkomen schoorsteenbrand'


HUIZEN - De dagen worden korter en het wordt frisser buiten. Dat betekent: lekker de haard aan. Dat zoiets sfeervols ook een groot gevaar kan zijn blijkt. Elk jaar rukt de brandweer uit voor een paar duizend schoorsteenbranden. Zondagavond was het bijvoorbeeld alweer raak op de Breeweg in Laren. 'Aan het stookgedrag kan ik al zien of iemand risico loopt', zegt de Huizer meester schoorsteenveger en brandweerman Mijndert Keijer.

Met zijn bedrijf Henk Keijer en Zonen is Mijndert Keijer uit Huizen al zo'n 26 jaar een begrip in de schoorsteenvegerswereld. Daarnaast is hij volgend jaar alweer 35 jaar vrijwillig brandweerman. Hij kent dus als geen ander de risico's en gevolgen van zoiets simpels als een schoorsteenbrand. 'Wat heel veel mensen niet weten is dat het vuur van zo'n brand wel 1300 graden kan worden. En dat is al na een kwartiertje.'