Politieacademie Voertuigen

Auteur Topic: Politieacademie Voertuigen  (gelezen 52606 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Enrique

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,443
Gepost op: 23 augustus 2006, 11:04:57
De politie mag om haar taak goed uit te kunnen voeren, soms bepaalde verkeersregels overtreden. Om snel ter plekke te zijn, bijvoorbeeld bij brand, of bij een vechtpartij. Om een aanrijding op te nemen of een snelheidsovertreder te achterhalen. Zo is zij niet altijd gebonden aan de maximumsnelheid, mag ze door rood rijden, op het trottoir parkeren en inhalen bij een doorgetrokken streep. Dit kan soms ook zonder gebruik van sirene of zwaailicht. De verkeersveiligheid staat wel altijd voorop. Veilig leren rijden bij de uitoefening van de politietaak maakt daarom deel uit van de opleiding aan de Politieacademie.

De politierijopleiding gaat specifiek in op rijgedrag, verkeersinzicht en rijvaardigheid in een opvallend politievoertuig en bij de uitoefening van de politietaak. In het begin met theorie en simulaties en op een besloten oefenbaan (het verkeersveiligheidscentrum). Uiteindelijk oefenen de politiemedewerkers op de weg, in een opvallend politievoertuig, waarbij zij ook verkeersregels overtreden. Met en zonder gebruik van sirene of zwaailicht. Dat is immers de praktijk waarvoor de politiemedewerkers worden klaargestoomd.

Het blijkt dat de lessituaties op de openbare weg in opvallende politievoertuigen kunnen leiden tot onbegrip bij medeweggebruikers. U wordt rechts ingehaald door een politiewagen, die 100 meter verderop rustig langs de kant staat. De noodzaak voor de inhaalmanoeuvre lijkt dan te ontbreken. Omdat het aantal agenten in opleiding de komende jaren toeneemt, zal er ook vaker op de openbare weg worden geoefend. In de toekomst kunt u dus vaker te maken krijgen met deze situatie.

Daarom heeft de Politieacademie maatregelen genomen die erop gericht zijn het onbegrip bij medeweggebruikers te verminderen door de politierijopleiding op de openbare weg herkenbaarder te maken. Per 1 september 2006 zijn alle politie rij onderwijsvoertuigen te herkennen aan blauwe L- stickers op de bumpers. De achter- en zijkanten vermelden ‘rijopleiding’. Daarnaast dragen docenten, studenten en examinatoren van de motoropleidingen vanaf 1 september 2006 een opvallend geel hesje, voorzien van de tekst ‘politie’ ‘rijopleiding’. (afbeeldingen) De politierijopleiding is daarmee herkenbaar op de weg.

Vrijstelling
De politierijopleiding maakt gebruik van een vrijstelling verleend door de Minister van Verkeer en Waterstaat. In deze vrijstelling staat beschreven onder welke omstandigheden studenten, docenten en examinatoren van de politie rijopleiding ge- en verbodsbepalingen mogen overtreden. De veiligheid van het verkeer dient daarbij onder alle omstandigheden te zijn gewaarborgd en van de vrijstelling mag alleen gebruik worden gemaakt voor zover dit voor de uitvoering van de rijopleiding en het afnemen van examens noodzakelijk is. De Politieacademie houdt zich uiteraard strikt aan deze voorwaarden in de uitoefening van haar rijopleiding.

Op basis van de vrijstelling geldt bijvoorbeeld dat tijdens de politierijopleiding rechts ingehaald mag worden, de maximumsnelheid overtreden mag worden, op plekken stilstaan waar dat voor regulier verkeer niet is toegestaan (bijvoorbeeld bij een bushalte), gebruik mag worden gemaakt van de vluchtstrook anders dan in geval van nood en een doorgetrokken streep overschreden mag worden.

Veiligheid
Veilig leren rijden bij de uitoefening van politiewerk is het doel van de politierijopleiding. Maar ook tijdens de opleiding is de veiligheid natuurlijk gewaarborgd. Dit gebeurt op verschillende manieren. Bij de opleiding wordt gebruik gemaakt van modern lesmateriaal. Vóór de rijopleiding vindt een test plaats om het niveau van de student te bepalen. De opleiding wordt hierop afgestemd.

Een deel van de opleiding vindt niet op de openbare weg plaats. Er wordt gebruik gemaakt van een rijsimulator (afbeelding) en een besloten oefenbaan. Met behulp van de simulator wordt het rij-inzicht getraind waarbij in groepsdiscussies gereflecteerd wordt op het eigen rijgedrag en dat van medestudenten. Voordat de studenten de openbare weg op gaan wordt op het verkeersveiligheidscentrum in Lelystad het rij-inzicht, het rijgedrag en de rijvaardigheid in een besloten omgeving verder geoefend.

De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten. Docenten worden streng geselecteerd op hun rijvaardigheid en didactische vaardigheden. Vervolgens doorlopen zij een uitgebreide opleiding die wordt afgesloten met een examen.

Inhoud politierijopleiding
Politiemedewerkers die de politierijopleiding volgen zijn al in het bezit van een rijbewijs. De politierijopleiding is een combinatie van leren rijden met een politievoertuig en het gelijktijdig uitvoeren van politiewerkzaamheden. Een politievoertuig is naast vervoersmiddel immers een belangrijk instrument voor de politiemedewerker. Bijvoorbeeld voor observaties en het contact onderhouden met de centrale door middel van de mobilofoon.

Het eerste deel van de opleiding focust op het leren rijden in een politievoertuig. De studenten worden onderwezen in voertuigkennis en voertuigbediening. Hierbij gaat bijzondere aandacht uit naar de speciale status van het politievoertuig; studenten leren te anticiperen op de reacties die een opvallend politievoertuig bij medeweggebruikers oproept. Het tweede deel van de opleiding gaat in op het uitvoeren van de politietaken tijdens het rijden. Observeren, achtervolgen en noteren van een kenteken zijn voorbeelden van taken die de politiemedewerker uitvoert tijdens het rijden. In dit tweede deel wordt gebruik gemaakt van de vrijstellingen van de politierijopleiding.

Bron: Politieacademie

Post hier je foto's van politievoertuigen van de politieacademie (met of zonder "L")

[verwijderd door de beheerder ivm opschoning attachments]


greetz,  Enrique


Ultimato

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 860
Reactie #1 Gepost op: 23 augustus 2006, 11:09:04
nice
goeie vooruitgang dat ze dat gaan aangeven. het roept inderdaad wel vragen op en dit is uiteraard wel een stukje vriendelijkheid naar de burger toe.
Politie Aspirant niveau 4


RalfW

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,795
Reactie #2 Gepost op: 23 augustus 2006, 11:22:55
hoe doen ze dat bij de brandweer?? rijden met een tankautospuit/hoogwerker etc onder prio1


Politiefan

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 556
Reactie #3 Gepost op: 23 augustus 2006, 11:36:47
Volgens mij heeft de Politie Haaglanden een Mercedes C-Klasse Combi ook voor rijopleidingen.
Weet iemand daar iets van en/of heeft iemand misschien een foto van dat voertuig??


Enrique

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,443
Reactie #4 Gepost op: 23 augustus 2006, 11:45:32
Die Mercedessen (ook sedans of in elk geval sedans gehad) zijn van Haaglanden zelf, t.b.v. de opleiding Rijveiligheid. Dit is een interne opleiding voor Haaglanden en staat los van de landelijke opleiding die de politieacademie verzorgt. Ik heb er helaas geen foto's van gemaakt... :-[
greetz,  Enrique


Politiefan

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 556
Reactie #5 Gepost op: 23 augustus 2006, 11:50:34
Die Mercedessen (ook sedans of in elk geval sedans gehad) zijn van Haaglanden zelf, t.b.v. de opleiding Rijveiligheid. Dit is een interne opleiding voor Haaglanden en staat los van de landelijke opleiding die de politieacademie verzorgt. Ik heb er helaas geen foto's van gemaakt... :-[

Okej bedankt voor de info!  ;)


Karim

  • Gast
Reactie #6 Gepost op: 23 augustus 2006, 14:36:13
Goed initiatief, geeft tenminste wat duidelijkerheid.

In Engeland hebben ze 't ook wel goed geregeld, daar krijg je 'n intensieve rijopleiding van 3 weken waarbij er zowel op het circuit als op de openbare weg geoefend wordt, alleen niet met OGS.
Om dan toch te zorgen dat de cursisten ervaring krijgen in het spoedrijden worden ze een x aantal dagen op een "normale" ambulance gezet, als 3e man, en zullen dan daar alle ritten rijden. Verder zullen ze wat hand-en-span diensten leveren en is 't eigenlijk een soort stage, maar al het rijden wordt dus door de cursist gedaan.

Zo krijgen ze dus ervaring in het rijden met OGS, maar wordt er niet "voor niks" (als oefening) met OGS gereden want dat blijft moeilijk uitleggen bij de rechter als het verkeerd gaat.


7194

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,128
Reactie #7 Gepost op: 23 augustus 2006, 16:24:11
Oké, kleine collectie Apeldoorn. Gemaakt begin dit jaar.






de modelbouwer

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 62
Reactie #8 Gepost op: 23 augustus 2006, 16:40:30
Die Mercedessen (ook sedans of in elk geval sedans gehad) zijn van Haaglanden zelf, t.b.v. de opleiding Rijveiligheid. Dit is een interne opleiding voor Haaglanden en staat los van de landelijke opleiding die de politieacademie verzorgt. Ik heb er helaas geen foto's van gemaakt... :-[
Enrique,

Dit klopt niet helemaal. Haaglanden (niet Den Haag) heeft een aantal Mercedessen voor de rijopleiding. Dit zijn zowel sedans als stations, automaat als schakel. De instructie die hierin wordt gegeven is erkend door de politieacademie en wordt ook volgens de landelijke norm en door gecertificeerde examinatoren getoetst. Overigens staat al enige jaren de tekst "rijvaaropleiding"op deze wagens evenals een L sticker, maar deze laatste hoeft niet in alle situaties gebruikt te worden. De wagens worden een enkele keer ook gebruikt voor normale surveillance EN als ze tijdens de les iets zien wordt er gewoon opgetreden. De inzittenden zijn en blijven natuurlijk opsporingsambtenaar. Daarnaast heeft Haaglanden ook beschikking over een Mercedes G bewakingsvoertuig voor opleidingsdoelen.

Jeroen


Niels.

  • Hobby Fotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 732
Reactie #9 Gepost op: 23 augustus 2006, 17:40:10
Iemand een foto van de nieuwe Toyota Prius ?