Kind vermoord op basisschool - Hoogerheide 01-12-2006

Auteur Topic: Kind vermoord op basisschool - Hoogerheide 01-12-2006  (gelezen 26916 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #90 Gepost op: 11 januari 2007, 09:24:29
Reclassering faalde bij toezicht Julien C.

Uitgegeven: 11 januari 2007 07:16
Laatst gewijzigd: 11 januari 2007 08:28
RIJSWIJK - Reclassering Nederland heeft drie medewerkers geschorst vanwege fouten die zijn gemaakt bij het toezicht op Julien C., de verdachte van de moord op Jesse Dingemans. De 8-jarige jongen werd op 1 december om het leven gebracht op zijn school in Hoogerheide.

Uit een extern onderzoek, dat donderdag verschijnt, blijkt dat fouten zijn gemaakt bij de begeleiding van de verdachte.

"Van de drie medewerkers worden er twee voorgedragen voor ontslag en een derde is van haar functie ontheven", aldus een woordvoerster van Reclassering Nederland.

De 22-jarige Julien C. onttrok zich afgelopen zomer aan zijn verplichte psychiatrische behandeling. Zijn toezichthouder meldde de zaak destijds niet bij het Openbaar Ministerie.

Reclassering

Reclasseringsdirecteur Van Gennip zegt aangeslagen te zijn door de gang van zaken. "Deze medewerkers hebben zich niet aan de afspraken en regels in onze organisatie gehouden."

"Ook hebben ze het Openbaar Ministerie niet geÔnformeerd toen Julien C. zijn behandeling zelf staakte. Ik heb van hen geen enkele acceptabele reden gekregen", zegt Van Gennip in het AD.

Het aanzien van de dienst is geschaad, stelt de directeur. Daarmee is het overige personeel volgens hem in een kwaad daglicht gesteld.

Onderzoek

Vorige maand maakte Reclassering Nederland bekend een extern onderzoek te laten doen naar de behandeling van de moordverdachte Julien C.

C. was veroordeeld voor een overval op een supermarkt en moest van de rechter een psychiatrische behandeling ondergaan. Toen hij die behandeling afbrak, hebben de betrokken werknemers niet ingegrepen. C. bleef daardoor op vrije voeten.
www.nu.nl


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #91 Gepost op: 14 januari 2008, 16:02:28
http://www.ad.nl/binnenland/article1964738.ece?nscategory=sectieKoppen

 maandag 14 januari 2008
Verdachte schoolmoord wil eigen verdediging voeren

DEN BOSCH - De 23-jarige verdachte van de schoolmoord in Hoogerheide wil in het hoger beroep tegen zijn veroordeling zelf zijn verdediging voeren. Zijn inmiddels derde ex-advocaat Ronald Drenth heeft dat maandag gezegd.
Verdachte Julien C. kreeg Drenth anderhalve maand geleden toegewezen nadat de bekende strafpleiter Gerard Spong de verdediging had neergelegd. Spong zegt dat hij vanwege zijn beroepsgeheim niet kan zeggen waarom hij de verdachte niet meer bijstaat. Bij wie het initiatief lag, is daarom ook onduidelijk.
De Bredase advocaat Drenth heeft het gerechtshof in Den Bosch vorige week laten weten dat hij zich heeft teruggetrokken. Ook hij kan niet zeggen waarom.
Twaalf jaar celstraf
Voor doodslag op de 8-jarige scholier Jesse Dingemans veroordeelde de rechtbank in Breda Julien C. tot twaalf jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging. Justitie had twintig jaar en tbs geŽist. Beide partijen gingen in beroep. De zaak dient op 12 februari.
Het gerechtshof kon maandag nog niet zeggen wat de consequenties zijn van de advocatenwissels.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 55,456
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #92 Gepost op: 26 februari 2008, 13:59:34
Moordenaar Jesse krijgt levenslang

dinsdag 26 februari 2008 - www.ad.nl

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 23-jarige verdachte van de moord op Jesse Dingemans op een school in Hoogerheide dinsdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Volgens het hof staat vast dat Julien C. de 8-jarige Jesse op 1 december 2006 met opzet en voorbedachte rade heeft doodgestoken.

De uitspraak van het hof valt veel hoger uit dan het vonnis van de rechtbank in Breda, die C. wegens doodslag veroordeelde tot twaalf jaar cel en tbs. Tegen C. was in beide instanties voor moord twintig jaar celstraf en tbs geŽist.

Julien C. wandelde met een vleesmes op zak in ongeveer acht minuten naar de school van Jesse Dingemans. Bij een lerares wekte hij geen argwaan. In het klaslokaal werd de opstelling van het meubilair niet verstoord.

De verdachte was kalm en had diverse momenten om zich te bezinnen, overwoog het hof over het bewijs voor moord. In tegenstelling tot de rechtbank vond het gerechtshof geen reden tbs op te leggen. De verdachte wilde niet meewerken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Hoewel eerdere onderzoeken wezen op een gebrekkige ontwikkeling is niet duidelijk of die is hersteld. Zijn afschuwelijke daad is weliswaar een aanwijzing maar volstaat niet voor het opleggen van een behandeling.

Het gerechtshof baseerde zich voor bewijs van de schuld van Julien C. onder meer op (bloed)sporen die zijn gevonden op broeken, een jas, een horloge en schoenen die hij heeft gedragen en een veeg bloed van Jesse Dingemans die in de woning van zijn stiefouders is gevonden.

Ook staat volgens het hof vast dat het gevonden vleesmes is gebruikt bij de steekpartij. Het relaas van C. dat hij werd bedreigd door drie mannen die in zijn alternatieve scenario zijn halfbroertje iets wilden aandoen, noemde het gerechtshof ongeloofwaardig.

De verdachte die in het hoger beroep zijn eigen verdediging voerde, kondigde direct na de uitspraak cassatie aan. (ANP)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 55,456
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #93 Gepost op: 6 maart 2008, 10:59:40
Dader Hoogerheide zet cassatie door

(c) ANP - [url=http://www.nu.nl]www.nu.nl[/url]

Uitgegeven: 6 maart 2008 10:40

DEN BOSCH - De 23-jarige Julien C. zet cassatie tegen zijn veroordeling tot levenslange celstraf voor de schoolmoord in Hoogerheide door.
 
Zijn toegewezen advocaat Henk van Dijk heeft dat donderdag verklaard na een gesprek met hem.

De jongeman werd vorige week wegens moord op de 8-jarige Jesse Dingemans in zijn klaslokaal op 1 december 2006 veroordeeld tot levenslang.
 
De straf viel veel hoger uit dat het vonnis van de rechter die C. voor doodslag veroordeelde tot twaalf jaar cel en tbs.

In het hoger beroep voerde de verdachte zijn eigen verdediging. In cassatie is een advocaat verplicht, legde Van Dijk donderdag uit. Julien C. heeft nog niet besloten met welke raadsman hij verder gaat.

Van Dijk ziet wel mogelijkheden. Nog nooit eerder werd iemand tot levenslang veroordeeld voor een enkele moord. Bovendien bestaat volgens hem genoeg twijfel over de voorbedachte rade.

ZIE OOK:
26/02/2008 Levenslang voor moord op Jesse Dingemans  
12/02/2008 Julien C. voert eigen verdediging  
12/09/2007 Justitie in beroep tegen vonnis doodslag Hoogerheide  
01/12/2006 Kind gedood op basisschool
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #94 Gepost op: 17 november 2009, 17:22:45
http://www.nrc.nl/binnenland/article2416029.ece/Hoge_Raad_zaak_moord_Hoogerheide_moet_over


Hoge Raad: zaak moord Hoogerheide moet over
Hoge Raad vernietigt uitspraak
Gepubliceerd: 17 november 2009 14:41 | Gewijzigd: 17 november 2009 16:14
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 nov. De rechtszaak tegen Julien C., de man die in 2006 op een school in Hoogerheide een achtjarig jongetje doodstak, moet over. Dat heeft de Hoge Raad vanmiddag bepaald.

    * Achtergrond - Uitspraak van hof wekt twijfel [27.02.08]
http://www.nrc.nl/binnenland/article2416108.ece/Uitspraak_van_hof_wekt_twijfel_%5B27.02.08%5D

    * Document - Arrest Hoge Raad in zaak moord Hoogerheide
http://www.nrc.nl/multimedia/archive/00259/Rechtspraak_nl_-_Zo_259678a.pdf

Het gerechtshof in Den Bosch had Julien C. vorig jaar in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor moord op de scholier. In eerste aanleg kreeg hij van de rechtbank 12 jaar gevangenisstraf en tbs wegens doodslag. In hoger beroep wilde Julien C. zich niet laten bijstaan door een advocaat. Bij de rechtbank had hij wel een advocaat.

Bijstand

Verdachten hebben het recht af te zien van bijstand door een advocaat, schrijft de Hoge Raad, maar het hof heeft de plicht te onderzoeken of de verdachte daarvan de gevolgen kan overzien. Het hof in Den Bosch heeft dat onvoldoende gedaan, oordeelt de Hoge Raad. En dat terwijl er volgens de raad wel ĄaanwijzingenĒ waren dat C. die consequenties niet kon overzien. ĄIn de (...) zaak waarin ingewikkelde juridische vragen aan de orde waren en veel voor de verdachte op het spel stond, had het hof indringend moeten onderzoeken of de verdachte bewust afstand van rechtsbijstand deed.Ē Een ander gerechtshof, in Arnhem, moet de zaak nu opnieuw behandelen met inachtneming van het arrest van de Hoge Raad.

Julien C. zelf heeft steeds ontkend dat hij het jongetje heeft gedood. Hij is wel in de school geweest maar had met de moord niets te maken, zei hij. Op zijn kleding is bloed gevonden van het slachtoffer.

Voorbedachte rade

C. kreeg levenslang omdat het hof in Den Bosch bewezen achtte dat hij het jongetje met voorbedachte rade had doodgestoken. Dat zou onder meer blijken uit het feit dat C. een vleesmes had meegenomen naar de school, een wandeling van acht minuten waarin hij zich had kunnen bedenken.

De rechtbank oordeelde eerder dat niet bewezen was dat Julien C. daadwerkelijk van plan was geweest het jongetje te doden. Het Openbaar Ministerie had zowel bij de rechtbank als bij het hof twintig jaar celstraf en tbs geŽist.

Psychiatrisch onderzoek

C. weigerde mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Direct na het hoger beroep kondigde hij al aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. In afwachting van de nieuwe behandeling van de zaak in Arnhem blijft C. in voorarrest.


Merijn V

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 116
Reactie #95 Gepost op: 17 november 2009, 21:31:05
Houd dat dan in dat ook alle getuigen, politiemensen en onderzoekers opnieuw zullen worden opgeroepen? Gaan de mensen van die school in Hoogerheide het gehele proces ook opnieuw doormaken? Dat zou ik namelijk wel erg triest vinden. Wie kan uitleggen hoe dat juridisch in zijn werk gaat?


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #96 Gepost op: 11 augustus 2010, 11:52:41
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7376330/__Julien_C._met_advocaat_bij_rechter__.html?sn=binnenland,buitenland

wo 11 aug 2010, 11:36
Julien C. met advocaat bij vervolg strafzaak

ARNHEM -  De inmiddels 26-jarige verdachte van de gruwelijke moord op de 8-jarige scholier Jesse Dingemans laat zich donderdag bij de behandeling van zijn terugverwezen zaak bijstaan door een advocaat. Zijn inmiddels zesde raadsman, Benno de Boer, heeft dat woensdag gezegd.

Dingemans werd op 1 december 2006 op zijn school in het Noord-Brabantse Hoogerheide vermoord. Julien C. staat vanaf donderdag terecht voor het gerechtshof in Arnhem.

De Hoge Raad vernietigde vorig jaar de levenslange gevangenisstraf die het gerechtshof in Den Bosch aan C. had opgelegd. Het rechtscollege vond dat het hof de verdachte meer had moeten wijzen op de risico's die hij liep, omdat hij zich niet door een advocaat wilde laten verdedigen. Ook hadden de raadsheren zich meer moeten verdiepen in C.'s motief om zelf zijn verdediging te voeren. De zaak moet in Arnhem helemaal worden overgedaan.

Voor cassatie bij de Hoge Raad is een advocaat verplicht. Het is sindsdien geen vraag meer geweest of Julien C. hulp zou krijgen van een raadsman, zei De Boer woensdag.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #97 Gepost op: 26 augustus 2010, 14:51:17
http://www.nu.nl/binnenland/2320128/zaak-schoolmoord-jesse-dingemans-heropend.html

Zaak schoolmoord Jesse Dingemans heropend
Uitgegeven: 26 augustus 2010 14:31
Laatst gewijzigd: 26 augustus 2010 14:49

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Arnhem heeft de zaak tegen Julien C. wegens de moord op de 8-jarige scholier Jesse Dingemans op zijn school in Hoogerheide in 2006 donderdag weer heropend.
 © ANPVolgens het gerechtshof moeten de psycholoog en psychiater van het Pieter Baan Centrum de beschikking krijgen over het volledige dossier, inclusief audiovisuele opnamen.

Zij maakten eerder een rapportage over Julien C. na de moord. Op basis van het hele dossier kunnen zij een nieuwe rapportage maken.Nadien wil het hof de twee rapporteurs op een nieuwe zitting als deskundige horen.

Volgens het hof is laatste de rapportage over Julien C. in juni 2007 gemaakt zonder dat de psycholoog en psychiater al het beschikbare materiaal over zijn zaak hadden.


Summier

Omdat de verdachte medewerking weigerde, was het resultaat een summiere rapportage zonder harde conclusies.

Van een nieuwe opname ter observatie van de inmiddels 26-jarige verdachte in het Pieter Baan Centrum ziet het hof af, omdat hij blijft volharden en niet wil meewerken. De rapporteurs krijgen wel toegang om hem te zien in het huis van bewaring.


Rechtbank

De gruwelijke zaak sleept inmiddels ruim 3,5 jaar voort. De rechtbank in Breda veroordeelde Julien C. in 2007 tot 12 jaar cel wegens doodslag. In hoger beroep legde het gerechtshof in Den Bosch wegens moord een levenslange celstraf op.

De Hoge Raad wees de zaak vorig terug naar het hof in Arnhem omdat het hof in Den Bosch onvoldoende had stilgestaan bij het feit dat de verdachte zijn eigen verdediging had gevoerd.

De verwachting was dat de raadsheren in Arnhem donderdag een uitspraak zouden doen, maar in plaats daarvan werd de zaak voor maximaal drie maanden geschorst.

© ANP