Inzet brandweerduikers bij verdrinking.

Auteur Topic: Inzet brandweerduikers bij verdrinking.  (gelezen 54281 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #10 Gepost op: 22 december 2006, 12:12:02
Waarom zou je varend je duikers overboord willen zetten terwijl je er gewoon heen kan varen (varen gaat sneller als zwemmen, bij de brandweer zijn deze procedures er met name voor de eigen veiligheid, zeker als je in boten of dergelijke moet zoeken kan een lijn ook erg prettig zijn. Hiernaast kan ik niet voorstellen om je duiker in het water te laten en eerst het slachtoffer aan land te brengen, waarschijnlijk zal er een tweede zoekactie gaan volgen naar de duiker.

9910001

een lijn aan een duiker die in een boot gaat zoeken, lijkt je dat veilig? De opvattingen over de "veilige lijn"zijn ook bij de brandweer langzaam aan het veranderen na een aantal ongelukken met die lijn.
En @ de duiker in het water laten: dat is nu de kracht van zuurstof aan boord en het direkt starten met optimale levensreddende handelingen op het moment dat de drenkeling aan boord komt, naar de kant heeft dan geen eerste prioriteit, maar het stabiliseren (zuurstof/ reanimatie/immobilisatie/eventueel AED) En in de tijd dat je aan het stabiliseren bent komt de rescueduiker zelf zonder hulp weer aan boord. Hij doet in het water zijn fles af bevestigt deze aan de boot, klimt aan boord en haalt zijn fles uit het water.

Henk


uitkijk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 961
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #11 Gepost op: 22 december 2006, 13:01:57
Verdrinkingsgevallen kun je indelen in 2 categoriën, die waaraan het onder water zijn en optreden van zuurstofgebrek de primaire doodsoorzaak is (denk hierbij aan niet-zwemmers die plotseling in diep water terecht komen of optreden van beschadiging van de wervelkolom ) en die welke een ziekte of ongeval zoals beroerte of hartfalen en ten grondslag ligt.
Hersenen kunnen onder normale condities slechts 3 minuten zonder zuurstof eer dat enige beschadiging zal optreden. Zie bijv. ook de tijdsfactor in de recente campagne m.b.t. herkenning van een beroerte.
In onderkoelde toestand en door optreden van de duikreflex zullen met name zeer jonge kinderen een grotere overlevingskans hebben indien het verblijf onder water langer duurt.
Plotselinge onderdompeling in koud water 5 - 15 °C geeft echter ook kans op 'gasping' met mogelijke kans op inhalatie van water en een plotselinge stijging van de bloeddruk welke kan leiden tot hartfalen.
Daarbij leidt manipuleren met een onderkoeld slachtoffer tot een toenemend risico op overlijden (behandel een slachtoffer alsof ie van glas is).
M.b.t. de zoekactie in een object onder water zou ik er in verreweg de meeste gevallen juist voor kiezen om aangelijnd te zijn.
M.b.t. beademing en zuurstof wil ik er op wijzen dat momenteel door meerdere AED-instructeurs in den lande wordt verteld dat uitwendige hartmassage ook bij drenkelingen gaat boven beademing alhoewel een goede verklaring waarom, zover ik heb ervaren ontbreekt.
Het nut van zuurstof t.a.v. een drenkeling die niet meer zelfstandig ademt anders dan toediening door intubatie (voorbehouden handeling) is dubieus. Dit geldt overigens even zo goed t.a.v. kunstmatige beademing zonder uitvoering van Sellick-manoeuvre of intubatie.
Daar men om het simpel te stellen door een aantal oorzaken minder druk nodig heeft om lucht naar de maag te persen als naar de longen zal het slachtoffer maaginhoud opgeven. Indien men er dan in slaagt toch nog lucht naar de longen te persen met mogelijk toegevoegd maagzuur geeft dit het slachtoffer juist een grotere kans op overlijden.

Kees  8)


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #12 Gepost op: 22 december 2006, 15:31:27
interessant standpunt. Als je niet beademt heb je een grotere kans op overleven.

Ik ben niet overtuigd. Als mond op mond lukt (en dat lukt, dat weet ik uit eigen ervaring), lukt mond op mond met zuurstof ook. En met een ballon zie ik het verschil niet, er gebeurt hetzelfde alleen wat makkelijker en efficienter. Onze instructeur van de duikschool heeft kontaken met een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in eerste hulp bij verdrinking en moet dat dan daar maar eens navragen. Zolang doe ik maar gewoon wat ik geleerd heb denk ik.


Henk


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #13 Gepost op: 23 december 2006, 10:42:01
De brandweerduikers worden opgeleid gebasseed op lesstof uit de proffesionele duikwereld.. De proffesionele duikwereld is voornamelijk gericht op bergingsduiken..  en niet zo zeer gericht op rescueduiken of rescue-swimmen..

Dat daar een verschil in zit is nog niet iedereen duidelijk, blijkbaar.., Dat het andere soortige uitrusting met zich meebrengt is nog lang niet duidelijk bij iedereen..

Ook is een gemiddelde brandweer duiker geen rescue-swimmer.. Die snel inzetbaar is en op verschillende soorten en manieren te water gaan en een bewusteloos slachtoffer kunnen oppikken.

Rescue-swimmer en Rescue-duikers behoren op een andere wijze te worden opgeleid dan een bergingsduiker..
Een brandweer duiker moet altijd aangelijnd zijn volgens zijn procedures.  Hierdoor is hij niet snel inzetbaar..  Dus is de vraag van Koen terrecht..

De brandweerduiker wordt nog steeds opgeleidt om reddend op te treden Rescue. Dat de spreiding van duikteams over de diverse regio's er toe bijdragen dat er mogelijk niet meer levensreddend kan worden opgetreden is een ander verhaal en staat los van de opleiding die een brandweerduiker krijgt.

Zoals al eerder aangegeven heb je te maken met het gouden uur waarbinnen een hoop kan gebeuren. Maar iemand die bijvoorbeeld met zijn auto te water raakt en door de klap al levensbedreigend gewond is geraakt heeft boven water al minder overlevingskans laat staan onder water onafhankelijk of de brandweer er binnen 1 minuut of 10 is!

In overige gevallen zal men toe kunnen met een reddingszwemmer / -wader waarvan de uitrusting differentieert met de redding (watertemperatuur en contaminatie).
Kees  8)

Op het moment dat je met een reddendzwemmer bij een oppervlakteslachtoffer in de buurt komt en het slachtoffer verdwijnt onderwater wat doe je dan? Ik denk dat het publiek aan de kant zijn oordeel al snel klaar heeft als je verder geen duikers in het water heb liggen!


Maar weten die brandweerduikers dit ook allemaal...

Henk


Dat weten die duikers ook wel ja, althans hier wel ;)

Waarom zou je varend je duikers overboord willen zetten terwijl je er gewoon heen kan varen (varen gaat sneller als zwemmen, bij de brandweer zijn deze procedures er met name voor de eigen veiligheid, zeker als je in boten of dergelijke moet zoeken kan een lijn ook erg prettig zijn. Hiernaast kan ik niet voorstellen om je duiker in het water te laten en eerst het slachtoffer aan land te brengen, waarschijnlijk zal er een tweede zoekactie gaan volgen naar de duiker.

9910001

Varend een duiker in het water leggen lijkt me niet echt verstandig. Eigen veiligheid gaat altijd nog boven het redden van een slachtoffer en zeker als je als duiker in het water ligt en geen zicht heb weet je niet wat voor obstakels je tegen komt. De bootbemanning vaart rustig door terwijl de duiker onderwater met zijn lijn verstrikt vast raakt om maar eens een voorbeeld te noemen. Geen optie dus.

Het zoeken in boten is denk ik afhankelijk van de omvang van de boot, maar het daadwerkelijk ergens in gaan is ook niet de bedoeling. De kans dat je als brandweerduiker vast komt te zitten met je lijn en daardoor niet meer naar buiten kan komen is veel te groot.

een lijn aan een duiker die in een boot gaat zoeken, lijkt je dat veilig? De opvattingen over de "veilige lijn"zijn ook bij de brandweer langzaam aan het veranderen na een aantal ongelukken met die lijn.

Henk

Henk ik weet niet waarom die opvatting zouden veranderen over "de veilige lijn". Ik denk dat juist de afgelopen jaren juist de veilige lijn alleen maar een grotere meerwaarde heeft gekregen en het belang om ergens aan gezekerd te zijn alleen maar toegenomen zijn. Het duiken zonder lijn met communicatie is juist al niet meer toegestaan, ik weet dan ook niet helemaal wat je bedoeld met dat de opvattingen aan het veranderen zijn over de veilige lijn? Daarnaast zorgt de lijn niet alleen voor de eigen veiligheid van de duiker, maar draagt deze ook bij in het zoeken naar slachtoffers. Een duiker onderwater ziet niets en heeft geen besef hoe hij zwemt, laat staan op stromend water, dus wil je volgens een bepaalde systematiek gaan zoeken dan is die lijn toch ineens verrektes handig!


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #14 Gepost op: 23 december 2006, 12:23:45
Citaat
4.3 Opleiding en oefening
Duikers, duikploegleiders en duikinstructeurs worden opgeleid en geëxamineerd volgens de landelijke bij de brandweer geldende normen. De opleiding tot brandweerduiker bestaat uit: 24uur theorie, 24 uur praktijk binnenwater (in een zwembad) en 24 uur praktijk buitenwater

Dan ben je dus nog niet echt een ervaren rescue diver, dus misschien heeft zo'n lijn in dat geval wel meer voor- dan nadelen.
Misschien dat Matthijs -die weet daar vast meer van- hier kan uitleggen waarom hij zonder lijn een betaalpasje vindt waar onze lokale brandweer moeite heeft met het vinden van een auto... Het klopt wel dat je niets ziet zegt ie altijd.
Ik heb gelezen over een aantal ongelukken waarbij duikers vast kwamen te zitten met de lijn. Er ligt een heleboel rommel onderwater, hier op het Gooimeer allemaal restanten van gezonken schepen en in een haven wil je helemaal niet weten wat er op de bodem ligt. Moet je steeds opletten hoe je zwemt en dezelfde weg terug nemen. Als je verstrikt raakt heb je ook geen communicatie meer.

Op het moment dat een drenkeling onder water verdwijnt duik je zonder fles naar beneden er achteraan. Wij hebben geen duiker aan boord met flessen al aan. De kans dat ik 'm vind zonder perslucht is groter dan een duiker met fles die heeft 5 minuten na mij.

Henk


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #15 Gepost op: 23 december 2006, 12:43:06
De brandweerduiker wordt nog steeds opgeleidt om reddend op te treden Rescue. Dat de spreiding van duikteams over de diverse regio's er toe bijdragen dat er mogelijk niet meer levensreddend kan worden opgetreden is een ander verhaal en staat los van de opleiding die een brandweerduiker krijgt.

Zoals al eerder aangegeven heb je te maken met het gouden uur waarbinnen een hoop kan gebeuren. Maar iemand die bijvoorbeeld met zijn auto te water raakt en door de klap al levensbedreigend gewond is geraakt heeft boven water al minder overlevingskans laat staan onder water onafhankelijk of de brandweer er binnen 1 minuut of 10 is!

Op het moment dat je met een reddendzwemmer bij een oppervlakteslachtoffer in de buurt komt en het slachtoffer verdwijnt onderwater wat doe je dan? Ik denk dat het publiek aan de kant zijn oordeel al snel klaar heeft als je verder geen duikers in het water heb liggen!
Een rescueswimmer snel overboord zetten en een rescue-diver snel overboord zetten voorkom je dat door zaken.. Ik pleit daarom dat een rescue-duiker heeft een iets andere opleiding en andere uitrusting beschikt dan de reguliere brandweer duiker..

Een inzet vanaf een reddingsboot van duikers werkt anders, dan een duikinzet vanaf de kant.. Ik zou juist daarom liever een onderschied tussen brandweerboten die de aangelijde brandweerduikers begeleiden en reddingsboten die snel zorgen voor slachtoffer zorg..

Dat weten die duikers ook wel ja, althans hier wel ;)

Varend een duiker in het water leggen lijkt me niet echt verstandig. Eigen veiligheid gaat altijd nog boven het redden van een slachtoffer en zeker als je als duiker in het water ligt en geen zicht heb weet je niet wat voor obstakels je tegen komt. De bootbemanning vaart rustig door terwijl de duiker onderwater met zijn lijn verstrikt vast raakt om maar eens een voorbeeld te noemen. Geen optie dus.
Een aangelijnde duiker varend overboord zetten is levensgevaarlijk.. Een Rescue-diver die varend overboord gaat is dan ook niet aangelijnd. Communicatie onderwater kan tegenwoordig ook draadloos.. verder een Rescue-diver doet met lichte uitrusting en bij snelle inzetten vanaf in principe geen diepe duiken. Als er een diepe duik, zoektocht gedaan moet worden, is een lichte uitrusting niet voldoende..

Het zoeken in boten is denk ik afhankelijk van de omvang van de boot, maar het daadwerkelijk ergens in gaan is ook niet de bedoeling. De kans dat je als brandweerduiker vast komt te zitten met je lijn en daardoor niet meer naar buiten kan komen is veel te groot.
Bij een powerboat, of auto of een gezonken zeilboot kan je rustig naar binnen, als je daartoe voldoende middelen en getraind bent..  Als je aangelijnd bent, is dat een belangrijke handicapt, zeker als je duikleider op een boot zit die ook last heeft van stroming, wind..  
Daarom vraag ik ook om onderscheidt te maken tussen een rescue inzet of een bergingsinzet.  Een Rescue-inzet is iets meer risico gerechtvaardigd een Bergingsduik helemaal niet..

Henk ik weet niet waarom die opvatting zouden veranderen over "de veilige lijn". Ik denk dat juist de afgelopen jaren juist de veilige lijn alleen maar een grotere meerwaarde heeft gekregen en het belang om ergens aan gezekerd te zijn alleen maar toegenomen zijn. Het duiken zonder lijn met communicatie is juist al niet meer toegestaan, ik weet dan ook niet helemaal wat je bedoeld met dat de opvattingen aan het veranderen zijn over de veilige lijn? Daarnaast zorgt de lijn niet alleen voor de eigen veiligheid van de duiker, maar draagt deze ook bij in het zoeken naar slachtoffers. Een duiker onderwater ziet niets en heeft geen besef hoe hij zwemt, laat staan op stromend water, dus wil je volgens een bepaalde systematiek gaan zoeken dan is die lijn toch ineens verrektes handig!

Het duiken zonder lijn, is weldegelijk toegestaan, alleen niet voor bergingsduiken !!.  
In stromend water, kan een naar de oppervlakte lijn dodelijk zijn..   Handiger is voor het zoeken onderwater gebruik je een lijn die op een vastpunt op de bodem is bevestigd.
Een duiker onderwater die niets ziet,  duikt in of erg smerig water, of is lekker op de bodem geploft en ziet door het stof niets meer..
Diverse brandweerkorpsen werken nu al met trimvesten en leren hun duikers eerst uit te trimmen en de zweven in het water en in de verkennende fase van de duik, zo min mogelijk stof te maken..

Ik heb op diverse locaties in Nederland gedoken.. En meestal is het zicht nagenoeg 1 meter. Echter ik kom ook omstandigheden tegen waarbij het zicht zelfs 5 meter of meer is..  Als het zicht echt 0m is.. dan kan je alleen bergingsduiken. Echter onder de declanatielaag zie je vaak vrij veel..  En bijvoorbeeld in de haven van Huizen, Elburg, Kampen heb je regelmatig erg redelijk zicht, terwijl een brandweerduiker zegt. je ziet niets..
De duikopleiding bestaat slechts uit 24 uur theorie en 24 uur zwembad lessen en 24 uur praktijk in buitenwater..  Een gemiddelde amateurduiker die verder gaat dan z'n open water opleiding doet al veel meer..(Daarmee niet gezegd, dat elke amateurduiker geschikt is als een operationele rescue-diver. Absoluut niet !!)

Het duiken op open (groot in brandweertermen) water is iets anders, dat duiken in klein water en vergt ook een andere aanpak.. Echter ik pleit voor een gediffrentieerde uitrusting en inzetprocedures naar gelang van het type inzet.  Nu gaat een brandweerduiker altijd volgens een zelfde inzetprotocol te water.. En dat is niet altijd de effectiefste manier.. Ik ken genoeg brandweerduikers die deze diffrentatie wel zien zitten en ook kunnen beoefenen en vaak prive ook met "rescue-diving" bezig zijn. Echter het operationeel krijgen duurd een paar jaar..We hebben nog de tijd..


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #16 Gepost op: 23 december 2006, 13:39:46
Nog even voor de mensen die dit ongeval niet kennen:


duikongeval Kernhaven

Men mag hopen dat een aantal aanbevelingen inmiddels overgenomen zijn, zoals het bij de sportduikers wel gebruikelijke oefenen van de noodprocedure.


Henk


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #17 Gepost op: 23 december 2006, 17:18:28
Dan ben je dus nog niet echt een ervaren rescue diver, dus misschien heeft zo'n lijn in dat geval wel meer voor- dan nadelen.
Misschien dat Matthijs -die weet daar vast meer van- hier kan uitleggen waarom hij zonder lijn een betaalpasje vindt waar onze lokale brandweer moeite heeft met het vinden van een auto... Het klopt wel dat je niets ziet zegt ie altijd.
Ik heb gelezen over een aantal ongelukken waarbij duikers vast kwamen te zitten met de lijn. Er ligt een heleboel rommel onderwater, hier op het Gooimeer allemaal restanten van gezonken schepen en in een haven wil je helemaal niet weten wat er op de bodem ligt. Moet je steeds opletten hoe je zwemt en dezelfde weg terug nemen. Als je verstrikt raakt heb je ook geen communicatie meer.

Op het moment dat een drenkeling onder water verdwijnt duik je zonder fles naar beneden er achteraan. Wij hebben geen duiker aan boord met flessen al aan. De kans dat ik 'm vind zonder perslucht is groter dan een duiker met fles die heeft 5 minuten na mij.

Henk


Henk,

Ervaring leer je niet in een opleiding, maar in de praktijk. Zoals dat met vele opleidingen voor beroepen geldt ;) Dat iemand een pasje vindt zonder lijn is alleen maar mooi, maar ook met lijn zal dat het geval wel zijn.....dat er onderling verschil zit in duikteams is een ander verhaal! Ook met lijn vind je die dingen heus wel en ik spreek uit ervaring ;) Zoals ze ik zelf al schreef en je ook beaamt zie je onder water geen hand voor ogen, je orriëntatie is dan ook nul komma nul, als je dan een aantal zoekslagen gemaakt heb dan ben ik benieuwd of jou duiker zonder lijn op dezelfde afstand van de kant blijft zwemmen.....ik kan je het antwoord al wel geven denk ik.

Wij duiken hier in alle voorkomende wateren, van plassen met dieptes van meer dan 20 meter, tot kanelen en rivieren met stromend water. Elk van dit soort wateren vraagt weer een andere inzettechniek van de duikploeg. Zonder lijn is er voor een duiker geen doorkomen aan op stromend water om in eenzelfde richting te blijven zwemmen.

Ter informatie, de communicatie zit verwerkt in de seinlijn tussen wal en duiker. Als je vast komt te zitten met de lijn wil dus niet zeggen dat de communicatie ook niet meer werkt. In tegendeel, het is juist fijner om te weten dat er iemand aan de kant staat die weet dat je vast zit en er hulp onderweg is en je je dus nog geen zorgen hoeft te gaan maken.

Wat je zegt over het achter een slachtoffer aanduiken zonder fles heb je wel enigszins gelijk in maar dan heb je het over een oppervlakte redding waarbij je met een reddendzwemmer te werkt gaat. Op het moment dat je slachtoffer onder water gaat ben je ook nergens meer, zeker als je in water zit waar het zicht nihil is. Dit alles afhankelijk van de afstand tussen wal en slachtoffer en de diepte van het water kun je overwegen wel of niet met een reddendzwemmer te werk gaan. Mijn optie zou dan zijn een reddend zwemmer vanaf de kant en een duiker mee in de boot.

Voor alle duidelijkheid, bij aankomst zijn brandweerduikers direct inzetbaar dus tijdsverlies is nihil.


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #18 Gepost op: 23 december 2006, 18:09:02
Goed verhaal Shave.
Dat er verschil is tussen duikteams onderling merk ik al aan wat je vertelt over die seinlijn, veel gaat dat ook nog met rukjes zonder draden.
En natuurlijk vind je dingen ook met lijn. De horloges, zonnebrillen en portemonnees worden ook wel met lijn gevonden door een ervaren duiker. Maar mijn indruk is gevestigd bij de oefeningen die ik hier zie, en die zijn misschien niet repressentatief. Wat een tijd gaat daar verloren met het te water gaan, die duikers zijn niet meteen inzetbaar. Vijf minuten preperatie is nog kort.
Even een vraagje, gebruiken jullie (altijd) een volgelaatsmasker en hebben jullie een oktopus?  Dieper dan 20 meter, mag dat?

Henk


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #19 Gepost op: 23 december 2006, 18:24:03
Citaat
Een rescueswimmer snel overboord zetten en een rescue-diver snel overboord zetten voorkom je dat door zaken.. Ik pleit daarom dat een rescue-duiker heeft een iets andere opleiding en andere uitrusting beschikt dan de reguliere brandweer duiker..

Een inzet vanaf een reddingsboot van duikers werkt anders, dan een duikinzet vanaf de kant.. Ik zou juist daarom liever een onderschied tussen brandweerboten die de aangelijde brandweerduikers begeleiden en reddingsboten die snel zorgen voor slachtoffer zorg

Correct Henk daar zit dan een voordeel in, niet elk brandweerduikteam werkt echter op die manier helaas.

Citaat
Een aangelijnde duiker varend overboord zetten is levensgevaarlijk.. Een Rescue-diver die varend overboord gaat is dan ook niet aangelijnd. Communicatie onderwater kan tegenwoordig ook draadloos.. verder een Rescue-diver doet met lichte uitrusting en bij snelle inzetten vanaf in principe geen diepe duiken. Als er een diepe duik, zoektocht gedaan moet worden, is een lichte uitrusting niet voldoende..

Ik denk er twee zaken spelen. Ten eerste is een rescue diver geen brandweerduiker maar kan een brandweerduiker wel levensreddend optreden. Een brandweerduiker "mag" in principe ook maar tot max. 15 meter diepte duiken! Aangezien op buitenwateren die dieptes makkelijk gehaald zullen worden zal een brandweerduiker op met name de zeewater niet snel voorkomen is zo mijn inschatting.

Citaat
Bij een powerboat, of auto of een gezonken zeilboot kan je rustig naar binnen, als je daartoe voldoende middelen en getraind bent..  Als je aangelijnd bent, is dat een belangrijke handicapt, zeker als je duikleider op een boot zit die ook last heeft van stroming, wind..  
Daarom vraag ik ook om onderscheidt te maken tussen een rescue inzet of een bergingsinzet.  Een Rescue-inzet is iets meer risico gerechtvaardigd een Bergingsduik helemaal niet..

Ik denk dat ook bij een rescue inzet ook alle poppetjes weer samen thuis willen komen, ongeacht welk risico je loopt. Moet je voor iemand die met een powerboat, om maar even in je vakgebied te blijven, je eigen leven op het spel zetten omdat de bestuurder met abnormale snelheid over het water vliegt en het bijna logisch is dat het mis gaat? Ik vind dat een ingecalculeerd risico voor de bestuurder eerlijk gezegd. Hetzelfde geldt voor iemand die van een brug van 20 meter hoog zelfmoord pleegt en zo in het water springt terwijl er druk scheepvaart verkeer is. Misschien hard gezegd maar ik kom liever zelf levend thuis dan dat ik tussen een draaiende schroef tot visvoer gemalen wordt. Ik ben dan ook benieuwd welke risico's je meer moet gaan lopen wil je wel onder een rescue inzet kunnen vallen?

Citaat
Het duiken zonder lijn, is weldegelijk toegestaan, alleen niet voor bergingsduiken !!.  
In stromend water, kan een naar de oppervlakte lijn dodelijk zijn..   Handiger is voor het zoeken onderwater gebruik je een lijn die op een vastpunt op de bodem is bevestigd.
Een duiker onderwater die niets ziet,  duikt in of erg smerig water, of is lekker op de bodem geploft en ziet door het stof niets meer..
Diverse brandweerkorpsen werken nu al met trimvesten en leren hun duikers eerst uit te trimmen en de zweven in het water en in de verkennende fase van de duik, zo min mogelijk stof te maken..

Ik heb op diverse locaties in Nederland gedoken.. En meestal is het zicht nagenoeg 1 meter. Echter ik kom ook omstandigheden tegen waarbij het zicht zelfs 5 meter of meer is..  Als het zicht echt 0m is.. dan kan je alleen bergingsduiken. Echter onder de declanatielaag zie je vaak vrij veel..  En bijvoorbeeld in de haven van Huizen, Elburg, Kampen heb je regelmatig erg redelijk zicht, terwijl een brandweerduiker zegt. je ziet niets..
De duikopleiding bestaat slechts uit 24 uur theorie en 24 uur zwembad lessen en 24 uur praktijk in buitenwater..  Een gemiddelde amateurduiker die verder gaat dan z'n open water opleiding doet al veel meer..(Daarmee niet gezegd, dat elke amateurduiker geschikt is als een operationele rescue-diver. Absoluut niet !!)

Het duiken op open (groot in brandweertermen) water is iets anders, dat duiken in klein water en vergt ook een andere aanpak.. Echter ik pleit voor een gediffrentieerde uitrusting en inzetprocedures naar gelang van het type inzet.  Nu gaat een brandweerduiker altijd volgens een zelfde inzetprotocol te water.. En dat is niet altijd de effectiefste manier.. Ik ken genoeg brandweerduikers die deze diffrentatie wel zien zitten en ook kunnen beoefenen en vaak prive ook met "rescue-diving" bezig zijn. Echter het operationeel krijgen duurd een paar jaar..We hebben nog de tijd..

Een brandweerduiker duikt altijd aangelijnd, zie Leidraad Bestrijding Waterongevallen!

Het zoeken op de bodem met gebruikmaking van een vastpunt (op de bodem) vergt veel tijd om op te bouwen. Je maakt dan gebruik van de hele cirkel methode. Deze heeft bij ons alleen de voorkeur als je niet vanaf de wal kan duiken, dus op grote plassen of diepe locaties. Ook deze methode heeft zijn voor- en nadelen en is niet allesmakend zalig, denk maar aan hoogte verschillen door bijvoorbeeld opwerveling van schroefwater, de lijn loopt dan echt niet meer netjes boven de bodem!

Afhankelijk van wat je zoekt ben je dicht of boven de bodem bezig. Ook hier heb je plekken waar je meer zicht heb als elders en dat maakt het alles wel makkelijker. Dat je bij een zicht van 0 meter alleen kan bergingsduiken ben ik het niet mee eens. Bij een goede plaatsbepaling kan je snel (of het nu dag of nacht is) goed of slecht zicht nog steeds een slachtoffer snel vinden. Een auto blijft een auto en idem voor een slachtoffer hoe slecht het zicht ook is.

Dat er ook andere wegen naar Rome leiden ben ik met je eens. Alleen is het zo dat je vantevoren nooit weet wat je aantreft en dan dus elke seconde telt en je niet 1,2,3 nog andere materialen of middelen hanteerd. Voor elke inzet zijn voors- en tegens maar dat geldt niet alleen bij waterongevallen maar ook bij hulpverleningen en brand.