Koolmonoxide (CO) vergiftiging incidenten en nieuws

Auteur Topic: Koolmonoxide (CO) vergiftiging incidenten en nieuws  (gelezen 203936 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Hulpverleningsforum

 • Forum Moderator
 • Senior gebruiker
 • *****
 • Berichten: 1,044
  • HVforumNL
Gepost op: 7 december 2006, 18:15:49
Koolmonoxide (CO) vergiftiging incidenten en nieuws
Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #1 Gepost op: 30 oktober 2007, 10:46:52
Ik heb het gevoel dat het de laatste tijd weer meer voor komt. Of dit nu komt doordat mensen in oude huizen alle kieren gaan dicht maken om energie te besparen of dat nieuwe huizen zo geisoleerd zijn dat bij een fout gelijk het prijs is weet ik niet...

Om het even bij te houden een apart topic gemaakt voor dit soort gevallen. Mocht het niet lopen dan zakt het vanzelf weg of wordt samengevoegd met uit de media.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/74030761/_Overleden_echtpaar_trok_zaterdag_in_woning_.html?p=7,1

di 30 okt 2007, 09:30 | 3 reacties
'Overleden echtpaar trok zaterdag in woning'
RIJEN - UPDATE 9.30 - Het echtpaar dat maandag in hun woning aan het Architect Aartsplein in Rijen door koolmonoxidevergiftiging is omgekomen, was volgens de buurman pas zaterdag in hun gloednieuwe appartement getrokken.

http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02233/rijen2323_jpg_2233361g.jpg
Agenten en brandweerlieden houden de wacht voor de oprit naar een gloednieuw appartementengebouw in het Brabantse Rijen, waar gisteravond een door koolmonoxidevergiftiging gestikt echtpaar werd gevonden.
Foto: persbureau van eijndhoven

Het echtpaar, een 63-jarige man en zijn 62-jarige vrouw, woonde in een flat die in totaal 42 woningen telt.

Alle flatbewoners zijn maandagavond om 18.30 uur uit voorzorg geëvacueerd. Dinsdagochtend konden ze nog niet terug naar hun woning, liet een woordvoerder van de gemeente Gilze Rijen weten. De gemeente verwacht het onderzoek naar de koolmonoxidevergiftiging pas tegen de middag af te ronden.

De centrale verwarmingsinstallatie en het ventilatiesysteem in het complex zouden mogelijk de oorzaak kunnen zijn en worden onderzocht.

Bewoners van zestig aangrenzende woningen met eenzelfde type verwarming werd verzocht de cv-ketel uit te schakelen en hun huis goed te ventileren. Zij mochten de nacht thuis doorbrengen.

De evacués zijn maandag opgevangen in een horecagelegenheid en zijn ingelicht door burgemeester René Roep van de gemeente Gilze en Rijen. Bewoners die geen onderdak kunnen vinden bij familie of vrienden worden door de gemeente ondergebracht in een hotel.

De brandweer verrichtte maandagavond luchtmetingen op alle adressen in het complex, dat pas enkele weken geleden is opgeleverd. Volgens Roep moet onderzoek aan de centrale verwarmingsinstallatie en het ventilatiesysteem meer duidelijkheid bieden over de toedracht.

„De bewoners reageerden aangeslagen op het nieuws, maar hadden begrip voor de ontruiming”, zei de burgemeester.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 30 oktober 2007, 10:52:42
http://www.brandweer.nl/cms/show/id=148973/contentid=76410

Koolmonoxide in woning / Burgemeester Roëllstraat
26 oktober 2007

Vrijdagmiddag moest de brandweer uitrukken voor een geval van koolmonoxide in een woning aan de Burgemeester Roëllstraat. Het gevaarlijke gas ontstond door een slecht functionerende geiser.

De bewoner voelde zich rond 13.00 uur onwel en alarmeerde de hulpdiensten. Uit metingen door de brandweer bleek de aanwezigheid van koolmonoxide.

De brandweer heeft de woning geventileerd totdat er geen koolmonoxide meer gemeten werd. Ook is de geiser afgesloten. Deze kan pas weer worden gebruikt na een controle door een erkend installateur.

Bron: Brandweer Amsterdamhttp://www.reformatorischdagblad.nl/artikel/1320414/Haags+gezin+onwel+door+koolmonoxide.html

Haags gezin onwel door koolmonoxide

DEN HAAG - Als gevolg van koolmonoxidevergiftiging in een woning aan de Hoefkade in Den Haag zijn donderdagavond vijf personen uit één gezin, onder wie een baby, onwel geworden. Allen zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Den Haag.

Rond 19.30 uur kreeg de meldkamer van de ambulancedienst een telefoontje van de vader van het gezin dat zij onwel waren geworden. Bij aankomst van de hulpdiensten bleek het gezin nog in de woning te zijn. Speciale detectieapparatuur van de brandweer gaf direct aan dat er een grote hoeveelheid koolmonoxide in de woning aanwezig was.

De brandweer heeft daarop direct het gezin, een vader, moeder, twee kinderen van 11 en 4 jaar en een baby, uit de woning gehaald. Met ambulances zijn zij naar het ziekenhuis vervoerd.

In samenwerking met het gasbedrijf is de geiser uitgeschakeld, de gastoevoer stopgezet en de woning geventileerd. De oorzaak is volgens de brandweer een niet goed functionerende geiser, maar de precieze toedracht wordt nog onderzocht.http://www.blikopnieuws.nl/bericht/60979

Zes gezinsleden onwel door koolmonoxide-vergiftiging

Amsterdam - Maandagavond zijn zes gezinleden in Amsterdam onwel geworden door koolmonoxidevergiftiging. De Ambulancedienst kreeg een melding van onwel wording aan de Orteliusstraat.

Toen zij ter plaatse kwamen gingen de koolmonoxidemelders af. Hierop hebben zij direct de brandweer gewaarschuwd. Drie kinderen en drie volwassenen zijn voor controle op koolmonoxidevergiftiging overgebracht naar het ziekenhuis.

Bij metingen van de brandweer in de woning werd een verhoogd percentage koolmonoxide geconstateerd. De oorzaak werd gevonden in een slecht functionerende geiser en kachel.

De brandweer heeft de woning geventileerd totdat er geen koolmonoxide meer gemeten werd. De bewoners mogen de geiser en kachel niet meer gebruiken totdat er een deskundige naar heeft gekeken.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #3 Gepost op: 30 oktober 2007, 10:55:20
http://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=17

   
CO-melders
koolmonoxide melders

Besteed ook voldoende aandacht aan het gevaar van koolmonoxide-vergiftiging. De laatste jaren nemen ongevallen met koolmonoxide (CO) sterk toe. Dit is onder andere te wijten aan de beter geïsoleerde huizen. Niet alleen bij brand komt koolmonoxide (CO) vrij, maar ook bij slecht functionerende geisers, CV-ketels en open haarden kan koolmonoxide vrij komen. Dit gevaar is wellicht nog groter dan brand, omdat brand door ons kan worden waargenomen. Koolmonoxide is echter onzichtbaar, reukloos, smaakloos en niet voelbaar. Daarom is het zo belangrijk om naast een rookmelder ook een CO-melder in huis te hebben die in alarm komt zodra de concentratie koolmonoxide te hoog is. Blootstelling aan een lage concentratie gedurende een langere periode is net zo schadelijk als blootstelling aan een hoge concentratie gedurende een korte periode. CO-melders zijn zeer effectief tegen dit gevaar en kunnen zeker levens sparen. Een goede CO-melder alarmeert op basis van een tijdgewogen meetwaarde. U wordt dan zowel bij hoge als bij lage concentraties gewaarschuwd.Plaatsing van rookmelders en CO-melders
Plaats eventueel extra rookmelders in alle kamers. Liefst in het midden van een ruimte en altijd aan het plafond, want rook gaat omhoog. Vergeet niet een rookmelder te plaatsen in slaapkamers, want als u slaapt, merkt u geen gevaar, uw reuk dan niet werkt. Veel mensen komen om bij een brand terwijl ze slapen.

Plaats een CO-melder op ±1,5m hoogte; koolmonoxide stijgt namelijk niet. Wanneer de CO-melder tegen het plafond is bevestigd, reageert deze te laat.

De rookmelder reageert ook op stoom. Plaats daarom geen rookmelder in de keuken en badkamer. Als u rookmelders aanschaft, kies dan melders die voorzien zijn van Goedgekeurd Keurmerkinstituut of KOMO-keur.Wat is koolmonoxide
Koolmonoxide (CO) is een onzichtbaar, reukloos en smaakloos gas dat niet met één van onze zintuigen kan worden waargenomen. Hierin schuilt het gevaar van dit zeer giftige gas. Omdat u koolmonoxide niet kunt waarnemen kan het u doden voordat u zich er van bewust bent. Veel mensen lijden aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging hoewel ze niet zijn blootgesteld aan concentraties die dodelijk zijn. Lage concentraties gedurende een langere periode kunnen de gezondheid schaden zonder dat de oorzaak bekend is. Men voelt zich niet lekker, duizelig of grieperig en heeft er geen idee van dat het een gevolg is van koolmonoxidevergiftiging.Waar komt koolmonoxide bij vrij?
Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding in brandstof gestookte apparatuur zoals gas- en olieboilers, op gas werkende droogtrommels, CV-ketels, geisers, open haarden, houtkachels, gasfornuizen en gaskachels. Onvoldoende ventileren en de verbeterde isolatie van woningen hebben er de afgelopen jaren toe bijgedragen dat ongevallen door koolmonoxide sterk zijn toegenomen. Het plaatsen van koolmonoxidemelders die in alarm komen bij gevaarlijke concentraties koolmonoxide is daarom geen overbodige luxe.De 9V stand-alone koolmonoxide melder
Zodra de CO-melder is geactiveerd wordt de omgevingslucht continue bemonsterd en gecontroleerd op de aanwezigheid van koolmonoxide. De sensor reageert op een in de tijd gemeten gemiddelde waarde koolmonoxide. Deze waarde is afhankelijk van de concentratie koolmonoxide (ppm) en de tijdsduur van blootstelling. De melder geeft een vroegtijdig alarm wanneer er een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan als gevolg van een te hoge concentratie koolmonoxide. Dit vooralarm (laag alarmniveau) stelt u in staat om actie te ondernemen voordat er een levensbedreigende situatie ontstaat. Blijft de concentratie toenemen dan schakelt de melder over op het hoofdalarm (hoog alarmniveau).Wanneer de melder in alarm komt
De koolmonoxide melder is voorzien van een akoestisch alarm (85dB) dat zich onderscheidt van andere alarmgevers zoals rookmelders door gebruik te maken van de morsecode van CO. Met behulp van de Pauze/Test functie kan het alarmsignaal tijdelijk worden onderbroken zodat u in de gelegenheid wordt gesteld om te ventileren, de oorzaak van het probleem op te zoeken en de uitstoot van koolmonoxide stop te zetten. Blijft de concentratie te hoog dan zal de melder na 5 minuten weer in alarm treden.Onderhoud
De CO-melder is voorzien van een 9 Volt batterij die een levensduur heeft van minimaal 5 jaar onder normale omstandigheden. Behoudens het af en toe reinigen van de buitenzijde met een droge doek, heeft de melder geen onderhoud nodig. Ook kalibreren van de melder is niet nodig. Wel is het wenselijk de melder wekelijks te testen door middel van de Pauze/Test knop.Plaatsing
Per woning adviseren wij minimaal één koolmonoxide melder te installeren in of in de nabijheid van uw slaapkamer(s). Het is echter aan te bevelen om in de woonkamer en op iedere etage van uw woning een melder te plaatsen. Plaats de melder minstens op enige afstand van een apparaat dat koolmonoxide kan afgeven. Dit voorkomt onnodig vals alarm wanneer kortstondig een kleine hoeveelheid koolmonoxide wordt uitgestoten, bijvoorbeeld bij het starten van een auto, het aansteken van een gasfornuis of het opstarten van een gaskachel.

Auteur: drs. Richard Winter met dank aan www.ajaxfire.nlGo to www.ajaxfire.nl


Pyro_loe

 • Oranje Kolom
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 968
 • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #4 Gepost op: 30 oktober 2007, 18:56:49
http://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=17
Plaats een CO-melder op ±1,5m hoogte; koolmonoxide stijgt namelijk niet. Wanneer de CO-melder tegen het plafond is bevestigd, reageert deze te laat.

aah... nieuwe discussie starten ??  :D
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Michelle1983

 • Gast
Reactie #5 Gepost op: 30 oktober 2007, 19:38:44
De oorzaak in Rijen is ondertussen ook bekend:

Citaat
Combiketel oorzaak dood echtpaar Rijen
Uitgegeven: 30 oktober 2007 19:16
Laatst gewijzigd: 30 oktober 2007 19:26

RIJEN - Een onjuist gemonteerde afvoerpijp voor rookgassen van de HR-combiketel is de oorzaak van de koolmonoxidevergiftiging waardoor een echtpaar uit Rijen maandagmiddag om het leven kwam.
 
Dat maakte burgemeester René Roep van de gemeente Gilze en Rijen dinsdagavond bekend. Onderzoek door de politie en de onafhankelijke onderzoeksinstelling Kiwa Gastec toonde aan de afvoerpijp niet volgens de voorschriften was aangebracht.

Nalatigheid

Onder leiding van de officier van justitie stelt de politie een onderzoek in of er sprake is van verwijtbare nalatigheid.

Agenten troffen maandagmiddag in een woning aan het Architect Aartsplein in Rijen een 63-jarige bewoner en zijn 62-jarige vrouw dood aan.

Toen bleek dat ze door koolmonoxidevergiftiging om het leven waren gekomen, besloot de gemeente om 18.30 uur om alle 42 appartementen in het complex te ontruimen.

Ik heb zo'n vermoeden dat hier op justitieel gebied nog wel gaat volgen.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #6 Gepost op: 30 oktober 2007, 23:07:47
http://www.telegraaf.nl/binnenland/74118921/Nog_vier_verkeerde_combiketels_in_Rijen.html

di 30 okt 2007, 22:28
Nog vier verkeerde combiketels in Rijen

RIJEN - In het appartementencomplex aan het Architect Aartsplein in Rijen zijn dinsdagavond nog vier andere combiketels aangetroffen waarvan de afvoerpijp voor rookgassen verkeerd was gemonteerd. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Gilze en Rijen laten weten.

Maandagmiddag werd groot alarm geslagen toen een echtpaar dood in hun woning werd aangetroffen. Ze bleken overleden door koolmonoxidevergiftiging.

De 42 gloednieuwe appartementen werden ontruimd en alle verwarmingsinstallaties en ventilatiesystemen werden gecontroleerd. Daarbij bleek dat een verkeerde montage van een afvoerpijp van de combiketel de oorzaak was van het overlijden van de 63-jarige bewoner en diens 62-jarige vrouw.

Om 22.00 uur waren alle combiketels onderzocht en konden alle bewoners terug naar hun appartement, met uitzondering van de vier adressen waar fouten waren geconstateerd.


112Owolde

 • Gast
Reactie #7 Gepost op: 31 oktober 2007, 22:42:44
Als ik alles zo lees lijkt het wel een gevalletje rookgasafvoer op mechanische ventilatie   :-X
Met als gevolgd dat de rookgassen zich zo door het ventilatie kanaal in de woning hebben verspreid.

Een HR-Ketel moet bij omgedraaide rookgas/luchtpijp in storing slaan. Dus het is onwaarschijnlijk dat dat hier het geval is.

(is maar een idee naar alles wat ik gelezen heb.)


Michelle1983

 • Gast
Reactie #8 Gepost op: 31 oktober 2007, 22:51:33
De oorzaak staat nu wat exacter beschreven:

Citaat
Onderzoek door de politie wees uit dat een verkeerd gemonteerde afvoerpijp van de combiketel de oorzaak was. De pijp liep niet voldoende af waardoor hij verstopt raakte met condenswater. De rookafvoer kwam daardoor niet naar buiten maar in de woning terecht.

http://www.brabantsdagblad.nl/regios/tilburg/article2089807.ece


q300r_bc2

 • Gast
Reactie #9 Gepost op: 1 november 2007, 10:27:03
Citaat
In Rijen is de gastoevoer afgesloten naar het wooncomplex,waar maandag een echtpaar overleed aan koolmonoxidevergiftiging.De bewoners hoeven hun flat niet uit.Later vandaag maakt de gemeente bekend wat er aan de hand is.
Bron: NOS.nl