Oefening Landelijk Waterproef 3 t/m 7 november 2008

Auteur Topic: Oefening Landelijk Waterproef 3 t/m 7 november 2008  (gelezen 7173 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #20 Gepost op: 4 november 2008, 11:37:38
Zeeland Waterproef bij dreigende dijkdoorbraak
door Marcel Modde. dinsdag 04 november 2008 | 07:14 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 04 november 2008 | 09:16

Tekstgrootte  
 
Zendamateurs van de vereniging Dares in Krabbendijke tijdens de oefening Waterproef. foto Willem Mieras
MIDDELBURG - "Twee vrachtwagens met een aggregaat. Dat is alles", zegt kapitein Ad Hoogstrate.

Alsof het de meest normale zaak van de wereld is dat er in de achtertuin van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) voor vijftig laptops en evenzoveel telefoons een satellietverbinding tot stand wordt gebracht.

Twee andere eenheden staan opgesteld bij het provinciehuis en de brandweerkazerne in Krabbendijke. De apparatuur stelt het regionaal beleidsteam en de operationele diensten in staat te communiceren met de buitenwereld, wanneer normale verbindingen uitvallen. Die situatie dreigt door dijkdoorbraken voor delen langs de Westerschelde en op de koppen van de Zeeuwse eilanden, luidt het scenario van Waterproef. De oefening speelt zich verspreid over vijf dagen in verschillende delen van het land af, te beginnen gisteren in Zeeland. Hier geen evacuaties of zandzakken voor de deur zoals in Friesland en de Gooi- en Vechtstreek. De oefening beperkt zich in grote mate tot crisisberaad en speelt hoofdzakelijk achter gesloten deuren.

De deelname van het 101ste Communicatie- en Informatiesystemen Bataljon en de vereniging van radiozendamateurs Dares is in de kuststreek het enig uiterlijk vertoon. Defensie heeft in totaal zestig satellieteenheden, die de communicatie bij stroomuitval in stand houden. De aansturing verloopt via het landelijk operationeel centrum in Driebergen "Dat betekent niet dat wij contact leggen met ondergelopen dorpen. Daar zijn onze vrienden van Dares voor", prijst Hoogstrate nog altijd de meerwaarde van zendamateurs bij rampen. De vereniging met 25 Zeeuwse leden kent een landelijk netwerk. Een goede communicatie vergt meer dan een technisch hoogstandje. "Het overleg met de minister van binnenlandse zaken verloopt moeizaam", ervaart VRZ-voorzitter Jan Lonink. Commissaris van de Koningin Karla Peijs corrigeert hem ogenblikkelijk: "De communicatie verloopt niet!"

Bron: http://www.pzc.nl/regio/zeeland/3980297/Zeeland-Waterproef-bij-dreigende-dijkdoorbraak.ece


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #21 Gepost op: 4 november 2008, 11:38:52
De PZC heeft alle berichtgeving ivm de overstroming op hun website gezet.....

www.pzc.nl/overstroming