koelprotocol na reanimatie ook op ambulance?

Auteur Topic: koelprotocol na reanimatie ook op ambulance?  (gelezen 18463 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #30 Gepost op: 2 mei 2009, 18:32:02
Probeer eens een telefoonbeantwoorder: "Wij zijn er even niet.... spreek uw bericht in ná de piep"..... O0
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #31 Gepost op: 2 mei 2009, 21:10:47
Om nog even terug te komen op de reanimatie door een Eerste Hulpverlener:
we willen inderdaad geen patienten hebben die qua temperatuur lager zitten dan 32 graden vanwege de risico's.
Veel drenkelingen zitten naar mijn idee snel rond die temperatuur, afhankelijk van de omstandigheden.
een temperatuurmeting tijdens een reanimatie leidt af van de BLS, en dat is niet wenselijk.
Aan de andere kant is het in de weer gaan met isolatiedekens ook een extra handeling...

Ik weet niet wat de protocollen voor EHBO-ers voorschrijven?
als het snel en makkelijk is toe te passen zou ik een isolatiedeken gebruiken,
De ambulance zal volgens het LPA tijdens een reanimatie de 4 H's en 4 T's nagaan waarbij de H onder andere staat voor hypothermie.
Zij kunnen dan verder beoordelen of opwarmen noodzakelijk is, zeker als men in de reanimatiecyclus blijft.

Daarnaast denk ik dat een isolatiedeken een patient niet in meerdere graden laat opwarmen, maar eerder verdere afkoeling tegen gaat. (heb er zelf geen ervaring mee, dus als iemand andere ervaringen heeft laat het even weten)
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.


helm

  • Gast
Reactie #32 Gepost op: 3 mei 2009, 07:29:41
hoefhaan: Helder. SEHSO'ers volgen idd het advies om bij onderkoelde (drenkelingen) verdere afkoeling te voorkomen.


Paul

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 438
  • www.ambupleeg.web-log.nl
    • ambupleeg
Reactie #33 Gepost op: 11 mei 2009, 23:35:05
Expert,

Dank voor de heldere uiteenzetting, hoewel ik "pas" 7 jaar weg ben van de IC/CC is hypothermie post resuscitatie voor mij geen gemeengoed.  Een nieuwe ontwikkeling die gezien de resultaten wel degelijk interessant is voor de pre-hospitale zorgverlening.
Mijn ervaring (en die is beperkt) is dat er wel regelmatig gebruik wordt gemaakt van verslapping in het kader van het koelen van de patient althans wel in de klinieken waar ik mijn reanimatiepatienten naar toe breng, ik ben dan ook benieuwd over er landelijke consensus is op dit gebied?
Daarnaast kan ik me voorstellen dat door de huidige interventie mogelijkheden post reanimatie en de daarmee "verloren" gaande tijd wel degelijk vragen om een andere aanpak.  een voorbeeld uit de praktijk:  patient wordt thuis gereanimeerd en na een aanrijtijd van 10 minuten en behandeling van het ambu personeel van 30 minuten gaat de patient op transport naar een interventiecentrum (incl. aanrijtijden zijn we nu 70 minuten verder, redelijk ideale situatie) vervolgens wordt de patient een 30 minuten behandeld (PCI, ongecompliceerd) en gaat daarna op transport naar eigen regio (totale tijd tot aankomst op de IC/CC 130-150 minuten) kortom bijna 3 uur zijn verstreken waarbij de patient in een warme ambu heeft gelegen, toch een dekentje over zich heen had (al is het alleen maar voor het gevoel) op een warme dotterkamer is behandeld en wederom in een dekentje in de warme ambulance naar zijn definitieve bestemming gaat.  Naar mijn mening wordt er misschien niet actief opgewarmd maar mogelijk kan het wel beter, ik ben benieuwd naar jouw visie, expert?
Ongeacht of verslappen daar nu een onderdeel van moet zijn, is het natuurlijk beter om zo snel mogelijk deze behandeling op te starten en mogelijk kan de pre hospitale hulpverlening daar toch een belangrijk aandeel in hebben......
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #34 Gepost op: 12 mei 2009, 12:35:12
Meestal is het ''stervens''koud op een PCI-kamer...dus dara zal de patient mogelijk nog wel wat afkopelen. en als de patient voor PCI gaat lijkt mij dat het koelen dan al gestart kan zijn (passief en dmv coldpacks)
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #35 Gepost op: 12 mei 2009, 15:03:50
Paul,

Mijn ervaring (en die is beperkt) is dat er wel regelmatig gebruik wordt gemaakt van verslapping in het kader van het koelen van de patient althans wel in de klinieken waar ik mijn reanimatiepatienten naar toe breng, ik ben dan ook benieuwd over er landelijke consensus is op dit gebied?

Neen, die is er niet. Voor deze indicatie wordt het zelden gebruikt op Intensive Care van de academische kliniek waar ik evaring heb met de behandeling van deze groep patienten.

Daarnaast kan ik me voorstellen dat door de huidige interventie mogelijkheden post reanimatie en de daarmee "verloren" gaande tijd wel degelijk vragen om een andere aanpak.

Natuurlijk dient men zo snel mogelijk aan te vangen met de behandeling. In de richtlijnen die wij hanteren wordt een limiet van maximaal 8 uur aangehouden. Binnen die tijd heb je een post resuscitatie patient doorgaans op een plaats voor definitive care.


Ongeacht of verslappen daar nu een onderdeel van moet zijn, is het natuurlijk beter om zo snel mogelijk deze behandeling op te starten en mogelijk kan de pre hospitale hulpverlening daar toch een belangrijk aandeel in hebben......

Het allerbelangrijkste aandeel dat pre-hospitaal wordt geleverd is herstel van de spontane circulatie. In mijn optiek heb je daaraan je handen meer dan vol. In het kader van therapeutische hypothermie dient met pre-hospitaal geen actieve opwarming na te streven.

Expert.


Wurmie

  • Verpleegkundig Specialist Intensive Care
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 19
  • Verpleegkundig Specialist Acute Zorg
Reactie #36 Gepost op: 22 mei 2009, 23:10:24
Beste allemaal.. Ik koel out-of-hospital-reanimaties met grote regelmaat, echter is dit wel in hospital.

Enkele discussiepunten die eerder gesteld werden / onduidelijk waren.

Wij gebruiken met zeer grote regelmaat verslapping tijdens het koelen (24 uur 33 graden), dit omdat mensen ondanks diepe sedatie toch zichtbaar (of onzichtbaar) willen opwarmen, dit leg je met verslapping plat. Opwarmen kost energie, die mogen ze niet aan opwarmen verbruiken.

Wij hebben in het protocol opgenomen dat mensen binnen 4 uur na start circulatiestilstand gekoeld moeten worden en dit halen wij vrijwel altijd. Ambulance -> direct PCI -> ICCU.

Patienten die bij ons binnenkomen (na ROOH, amburit, pci) zitten meestal op een centrale temperatuur van ongeveer 34-35 graden celsius... hoeven we nauwelijk meer echt te koelen, alleen koel te houden.

Wij starten de koelprocedure pas actief op de kamer, dit door middel van een coolguard en het toedienen van gekoelde RL.

Mijn mening mbt pre-hospitale koeling:
Niet lang geleden een reanimatie gehad bij de overburen, dame lag bij de open achterdeur. Eerste wat de ambupleeg vertelde aan de partner was: doe de deur maar dicht, zo koelt ze te veel af. Wat mij betreft had de deur open kunnen blijven. Daar eindigd wat mij betreft ook de out-of-hospital koeling. Mij mening is dat je je beter bezig kan houden met de vitale functies en dat gedurende deze tijd de patient automatisch voldoende afkoelt (zie opnametemp op ICCU)

Citaat
en gaat daarna op transport naar eigen regio (totale tijd tot aankomst op de IC/CC 130-150 minuten)
Ik moet wel eerlijk bekennen dat wij patienten die gekoeld moeten worden meestal houden en niet meer retour op transport zetten.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #37 Gepost op: 24 november 2015, 07:50:26
Use of targeted temperature management after out-of-hospital cardiac arrest: A meta-analysis of randomized controlled trials.
Conclusion: Targeted temperature management initiated after successful resuscitation in patients who encountered an out-of-hospital cardiac arrest was associated with a non-significant reduction in mortality and poor neurological outcome. Lack of benefit was strongly influenced by inclusion of one study which used mild hypothermia in the control arm. These results indicate that only mild hypothermia may be needed to improve outcomes among patients presenting with an out-of-hospital cardiac arrest
.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #38 Gepost op: 11 december 2015, 06:38:37
Emergency Cardiovascular Care Update (ECCU) 2015 Conference, San Diego, USA, 8-11 december 2015