GRIP 4 Apache helicopter vliegt tegen hoogspanningskabel - Tiel 12-12-2007

Auteur Topic: GRIP 4 Apache helicopter vliegt tegen hoogspanningskabel - Tiel 12-12-2007  (gelezen 66241 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #140 Gepost op: 30 januari 2011, 12:58:57
Piloten vrezen 'opdraaien' voor Apache-ongeluk
Uitgegeven: 17 januari 2011 13:29
Laatst gewijzigd: 17 januari 2011 15:47

ARNHEM – De twee luchtmachtvliegers die 12 december 2007 met hun Apachehelikopter in een hoogspanningsleiding bij Hurwenen vlogen, vrezen dat zij ten koste van alles moeten opdraaien voor de schuld. Dat leidt de aandacht af van het falen bij (overheids)organisaties die van het ongeval zouden moeten leren. Daarom beriepen de twee zich maandag verder op hun zwijgrecht voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

Nachtelijke crash
Het Openbaar Ministerie vindt de nachtelijke crash wel de schuld van de 43-jarige gezagvoerder Patrick M. en co-piloot Maarten van der Z. Zij vernielden een stroominrichting en een helikopter en brachten elkaar daarbij in levensgevaar, luidt de aanklacht. Volgens de aanklager vlogen de twee te laag terwijl ze de vliegkaart onvoldoende hadden bestudeerd en de hoogtemeter en obstakels voor de helikopter onvoldoende in de gaten hielden.

Onzekerheid
De piloten en hun advocaat betwijfelen in hoeverre de vliegers het gevaar konden voorzien in de gegeven omstandigheden en voorbereiding. Volgens een rapport van een vlieginstructeur die Apachepiloten opleidt, is daar onzekerheid over. De advocaat stelde eerder dat niet is uitgesloten dat er iets schort aan de protocollen en trainingen die de piloten vooraf krijgen. Er zou bijvoorbeeld te haastig voorbereid moeten worden.
Na de botsing met de hoogspanningslijnen kon het toestel nog even verder vliegen om een noodlanding te maken in een weiland bij Vlijmen. De piloten bleven ongedeerd, waar vergelijkbare ongelukken bijna altijd dodelijke slachtoffers met zich meebrengen.

Schadeclaims
Door de crash zaten zeker 50.000 huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard twee dagen zonder stroom. De stroomstoring bezorgde Defensie 40 miljoen euro aan schadeclaims van particulieren en bedrijven.  De zaak zou maandag, woensdag en volgende week maandag in beslag nemen. Over het rapport van de vlieginstructeur worden echter drie nieuwe getuigen gehoord. Het gaat om militairen van de luchtmacht die het rapport van de vlieginstructeur weer van commentaar voorzagen. Omdat van hen één in Amerika verblijft, wordt de afhandeling van de zaak weer uitgesteld.
http://www.nu.nl/binnenland/2424680/piloten-vrezen-opdraaien-apache-ongeluk.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Cobra4

  • Ploegleider BHV, CBRN instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,476
OM: werkstraf voor piloten om stroomstoring

ARNHEM -  Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in Arnhem werkstraffen van respectievelijk honderd en vijftig uur geëist tegen de twee Apachevliegers die 12 december 2007 tegen een hoogspanningsmast in het Gelderse Hurwenen vlogen. Door dat helikopterongeluk zaten bedrijven en 50.000 huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard ruim twee dagen zonder stroom en kreeg Defensie voor 34 miljoen euro aan schadeclaims binnen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/9862725/___Werkstraf_piloten_om_storing___.html?sn=binnenland,buitenland


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Helikoptercrash: taakstraffen geëist

ARNHEM - Tegen de twee helikopterpiloten die in 2007 een grote stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard veroorzaakten, zijn maandag taakstraffen geëist.

Een 43-jarige piloot Patrick M. uit Bavel hoorde 100 uur tegen zich eisen en zijn 26-jarige collega, Maarten van der Z. uit Tilburg, 50 uur. De twee kwamen tijdens een vliegoefening in hoogspanningskabels terecht, waardoor 50.000 huishoudens twee dagen lang zonder stroom zaten.

De piloten hadden het ongeluk kunnen voorkomen, als de vlucht beter was voorbereid, aldus het Openbaar Ministerie. De officier van justitie verwijt de twee onzorgvuldig handelen en het in gevaar brengen van elkaars levens.

bron: Omroep Gelderland
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Werkstraffen voor Apachepiloten Bommelerwaard
ARNHEM -  De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft dinsdag twee Apachevliegers veroordeeld tot werkstraffen van 100 en 50 uur, zoals het Openbaar Ministerie (OM) ook had geëist. Ze hebben volgens de militaire kamer schuld aan het ongeluk, waarbij zij in hoogspanningskabels vlogen in de Bommelerwaard in december 2007.


 Circa 100.000 inwoners van de Tieler- en Bommelerwaard werden getroffen door een stroomstoring nadat een Apache-heli de stroomdraden van een hoogspanningsmast had geraakt. Door de kaarten vooraf niet goed te bestuderen, brachten zij elkaar in levensgevaar en vernielden zij de hoogspanningsinstallatie en hun helikopter. 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Apachevliegers gaan in hoger beroep
ARNHEM -  
De twee Apache-vliegers, die vorige week werkstraffen kregen wegens de helicoptercrash in december 2007 in de Bommelerwaard, gaan in hoger beroep. Dat bevestigt advocaat Geert-Jan Knoops dinsdag naar aanleiding van een bericht van Omroep Gelderland. Het ongeluk veroorzaakte een langdurende stroomstoring.


Volgens Knoops hebben de vliegers niet aanmerkelijk onvoorzichtig gehandeld, het criterium voor de schuld aan het ongeluk. Ook heeft de rechtbank volgens de advocaat onvoldoende rekening gehouden met factoren die bij de organisatie niet goed zaten, zoals training, opleiding en een haastcultuur. De piloot kreeg 50 uur werkstraf en de gezagvoerder 100 uur. De mannen hadden volgens de rechtbank de kaarten niet goed bestudeerd.

Laag
De 43-jarige gezagvoerder uit Bavel gaf de 26-jarige piloot uit Tilburg op de bewuste dag opdracht zo laag te vliegen als hij durfde. In het donker vloog de helikopter tegen hoogspanningsleidingen aan waardoor zes leidingen knapten, draagarmen verbogen en de helikopter zelf werd vernield. De vliegers maakten een noodlanding en overleefden het ongeluk, maar werden vervolgd voor vernieling en voor het in gevaar brengen van elkaars leven.

Stroomstoring

De straf die de rechtbank oplegde, was gelijk aan de eis van de officier van justitie. De stroomstoring van ruim twee dagen legde koelingen, verwarmingen, betaalsystemen en computerverkeer plat in een gebied waar ook veel glastuinbouw is. Defensie kreeg 34 miljoen euro aan schadeclaims binnen.

Volgens de advocaat heeft Defensie inmiddels de zaken in de organisatie zelf verbeterd. Dat gebeurde na een onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

bron www.telegraaf.nl


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
OM eist in hoger beroep taakstraffen voor ongeluk met Apache-helikopter

bron: http://www.om.nl/actueel-0/nieuws-persberichten/@158849/eist-hoger-beroep-0/
14 mei 2012 - Ressortsparket Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep taakstraffen geëist tegen twee piloten die op 12 december 2007 tijdens een oefenvlucht de Apache-gevechtshelikopter bestuurden die een hoogspanningskabel in de Bommelerwaard heeft geraakt. Hierbij zijn geen slachtoffers gevallen. Wel heeft het ongeval tot aanzienlijke materiële schade geleid.

Beide vliegers worden vervolgd ter zake van het beschadigen van electriciteitsnetwerken, waardoor gevaar voor goederen is ontstaan en verongelukking van een luchtvaartuig, waardoor levensgevaar voor de medevlieger is ontstaan. Het staat vast dat beide vliegers op een gegeven moment hun oefening op lage hoogte hebben voortgezet waarbij de hoogspanningskabel is geraakt. Volgens het OM kan aan beide verdachten een aanmerkelijk verwijt worden gemaakt.

"De piloten vlogen weliswaar met een in meerdere opzichten aanmerkelijk beperkt zicht. Dit brengt echter met zich mee dat van de vliegers verwacht mocht worden dat zij alle redelijkerwijs noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, zoals kennis over het laagvlucht-traject, zouden treffen om deze laagvlucht veilig te laten verlopen", aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting. Dit hebben de vliegers nagelaten. Volgens het OM doen eventuele onvolkomenheden van technische of organisatorische aard niet af aan de directe verantwoordelijkheid van de vliegers voor het realiseren van een veilige vlucht. De in eerste aanleg opgelegde werkstraffen zijn voor beide verdachten passend.

De rechtbank Arnhem legde overeenkomstig de eis van het OM op 7 juni 2011 aan de ene verdachte (de ‘frontseater') een werkstraf van 100 uur op en aan de andere verdachte (de ‘backseater') een werkstraf van 50 uur. Beide verdachten stelden hoger beroep in tegen het vonnis.

Uitspraak (naar verwachting) op 1 juni 2012.
Samen sterk in de hulpverlening!