Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 243863 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #110 Gepost op: 30 november 2009, 08:48:47
Adrenaline bij reanimatie levert geen winst op

Intraveneuze medicatie, zoals adrenaline, bij reanimaties vermindert de langetermijnmortaliteit niet. Theresa Olasveengen c.s. voerden een gerandomiseerde trial uit en beschrijven hun resultaten in JAMA van 25 november.
851 patiënten die buiten het ziekenhuis een hartstilstand kregen, werden gerandomiseerd: de helft werd op de gebruikelijke manier gereanimeerd, met directe toediening van intraveneuze (i.v.) medicatie, meestal adrenaline, en minder vaak atropine of amiodaron. De andere helft kreeg in principe geen i.v.-medicatie totdat er weer sprake was van een spontane circulatie.

De korte- en langetermijnoverleving lag voor beide groepen rond de 10 procent. In de
i.v.-medicatiegroep bereikten patiënten iets vaker levend het ziekenhuis, maar in overleving tot ontslag of mortaliteit na één jaar was er geen significant verschil.
De kwaliteit van de reanimatie, dat wil zeggen hoeveel beademingen of borstcompressies werden toegepast, was voor beide groepen vergelijkbaar en voldeed aan de eisen die daarvoor werden gesteld. Na correctie voor ventrikelfibrillatie, responsinterval en witnessed arrest, was er nog steeds geen verschil tussen beide groepen.

De aanleiding voor het onderzoek was een grote retrospectieve studie, waaruit bleek dat gebruik van adrenaline bij reanimaties geassocieerd was met een lagere kans op overleving. De hypothese was dat bijwerkingen van adrenaline, of het oponthoud in borstcompressies en beademing door het toedienen van intraveneuze medicatie, nadelig zouden zijn.

Dat blijkt dus niet uit deze studie. Maar veel lijkt het gebruik van i.v.-medicatie, zoals adrenaline, dus ook niet op te leveren. Het vraagt – gezien de kleine kans dat een reanimatie lukt – om meer onderzoek naar adrenaline en alternatieven, vinden de onderzoekers. SB

JAMA 2009; 302: 2222-9: Intravenous Drug Administration During Out-of-Hospital Cardiac Arrest: A Randomized Trial
http://medischcontact.artsennet.nl/discussie/Nieuwsartikel/Adrenaline-bij-reanimatie-levert-geen-winst-op.htm


EM physician

  • AIOS
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 375
Reactie #111 Gepost op: 30 november 2009, 23:32:41
Er blijkt gecorrigeerd te zijn voor onder andere VF. Ben benieuwd naar de uitkomst als er van te voren geselecteerd wordt op VF. De survival ligt wellicht hoger.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #112 Gepost op: 4 december 2009, 12:20:42
Veehouderij bron van MRSA-bacterie

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/439221/Veehouderij-bron-van-MRSAbacterie.htm

WAGENINGEN - De MRSA-bacterie tiert welig binnen de veehouderij in Nederland. Mensen die werken met varkens en vleeskalveren hebben een grote kans besmet te raken.

Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Wageningen Universiteit. De resultaten zijn vrijdag gepresenteerd. In de kalversector draagt bijna 90% van de dieren de bacterie bij zich.
 
MRSA is een groot probleem in de gezondheidszorg omdat de bacterie kan leiden tot ernstige wondinfecties. Behandeling daarvan is moeilijk omdat de bacterie resistent is tegen antibiotica.
Samen sterk in de hulpverlening!


Chirurgie nurse

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 15
Reactie #113 Gepost op: 4 december 2009, 12:57:58
Tsja...daarom wordt er ook al jaren aan elke nieuw opgenomen patient gevraagt of ze in contact zijn geweest met varkens en vleeskalveren.
Is niets nieuws.. ;)
Werkplek: IC in een academisch ziekenhuis


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #115 Gepost op: 8 december 2009, 11:48:36
Argumenten minister Klink voor invoering landelijk EPD onvoldoende

Bron: AllePersberichten.nl
http://www.allepersberichten.nl/persbericht/842/1/Argumenten-minister-Klink-voor-invoering-landelijk-EPD-onvoldoende/

De EK heeft nog niet ingestemd met het wetsvoorstel dat de invoering van het landelijk elektronisch patiënten dossier (EPD) regelt.  
Het EPD is eigenlijk geen dossier, maar een communicatienetwerk voor het uitwisselen van patiëntengegevens. Wat dat betreft is de naam wat ongelukkig gekozen.

Waarom eigenlijk een EPD? Papieren uitwisseling van gegevens is ouderwets, meent Klink.  En regionale netwerken voor het uitwisselen van patiëntgegevens bevatten onvolkomenheden, zegt minister Klink. Dát is het belangrijkste argument om een landelijk netwerk op te zetten, het elektronisch patiëntendossier.

De minister noemt drie argumenten die pleiten vóór invoering van het EPD:
1. een regionaal netwerk heeft géén landelijke dekking,
2. het aan elkaar knopen van regionale netwerken kost té veel geld, en
3. sommige regionale systemen zijn in strijd met de wet.

In een artikel in het tijdschrift Privacy & Informatie van medio december weerlegt advocaat Bart Leijnse deze argumenten van Klink.

Zo zegt hij over het eerste argument dat landelijke uitwisseling van patiëntgegevens slechts incidenteel nodig is. Ruim 95% van de uitwisseling vindt namelijk alleen regionaal plaats.  
Bij argument twee toont hij aan dat juist de invoering van het landelijke systeem tot kostenverhoging zal leiden. Bijvoorbeeld de kosten voor het organiseren van de elektronische  inzage voor de burger in zijn eigen medische gegevens.
Klink wijst voor onderbouwing van zijn derde argument op een onderzoek dat het College bescherming persoonsgegevens (de nationale toezichthouder) heeft uitgevoerd bij twee regionale uitwisselingssystemen. Een van de kritiekpunten van het College betrof het punt dat alléén een hulpverlener die een behandelrelatie met de patiënt heeft, toegang mag krijgen tot het dossier van de patiënt. Het toezicht daarop vindt echter plaats door controle achteraf, via de loggegevens. Het CBP vond dit in eerste instantie niet juist en dus in strijd met de wet.

Leijnse wijst in zijn artikel erop dat dezelfde systematiek óók in het landelijk systeem gebruikt wordt.  
De drie door Klink aangevoerde argumenten zijn dus onvoldoende om de invoering van een landelijk EPD te onderbouwen.  
In Privacy & Informatie is al herhaalde malen aandacht geschonken aan de invoering van het EPD. Voer voor de Eerste Kamerleden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #116 Gepost op: 27 december 2009, 16:37:35
Heb jij ook wel eens van die lastige collega's??  ;D


http://www.nu.nl/opmerkelijk/2150946/verpleegster-drogeert-collega.html

Verpleegster drogeert collega
Uitgegeven:    24 december 2009 13:38
Laatst gewijzigd:    24 december 2009 13:37

AMSTERDAM – Een lastige collega kan de werkpret behoorlijk drukken, zo weet ook een Duitse verpleegkundige. Uit wanhoop besloot de Frankfurtse de vervelende medewerker te drogeren, en dat maar liefst zeven keer.
© Inertia Stock

De 43-jarige zuster gaf haar ‘bazige’ collega onder meer een versuffingsmiddelen (Dormicum) en laxeerpillen. Erg veel moeite kostte het haar niet om aan de medicijnen te komen: beide vrouwen werkten samen op de afdeling anesthesie.

Bij het 45-jarige slachtoffer leidden de middelen tot duizelingen en in één geval zelfs tot bewusteloosheid. Ze zou zo'n driekwartier onder zeil geweest zijn.


Rust

Over de reden voor de drogeringen is de dader duidelijk. “Ik wilde rust”, vertelt ze aan de Duitse krant Bild. “Ik wilde dat ze naar huis zou gaan zodat ik mijn gang kon gaan.”

Over gezondheidsrisico’s bleek de verpleegkundige nauwelijks nagedacht te hebben. Voor het Duitse juridische apparaat geen enkel excuus: ze zal zich in januari voor de rechter moeten verantwoorden.


Sampie, CCDS

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 187
Reactie #117 Gepost op: 27 december 2009, 22:24:42
Hihihi! Lastige collega's valt wel mee (hooguit 1 en daar heb ik voorlopig nog even weinig mee te maken....), maar goed om te onthouden. In geval van nood, grijpen we naar een dormicum!! LOL  ;D Gaan mensen ook allerlei onzin van uitkramen of ze worden te eerlijk!
Hm, nee, dat moeten we maar niet willen, he? Gewoon en met met de rubber hamer. Dan is het gewoon noodweer.. (Just bend, not break the rule!)
Groet
Sampie
Beter goed gek, dan niet goed wijs. Waar een wil is, ben ik weg! Iustitia vincit! ;)


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #118 Gepost op: 19 januari 2010, 13:55:59
Minder sterfte dankzij regionale traumazorg

http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/457617/2010/01/19/Minder-sterfte-dankzij-regionale-traumazorg.dhtml
19/01/10 13u23

UTRECHT - Sinds slachtoffers van ongevallen niet meer naar het dichtstbijzijnde maar naar het geschikste ziekenhuis in de regio worden gebracht, is de kans op overlijden van patiënten met 16 procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in de eigen regio, waarvan de resultaten dinsdag bekend zijn gemaakt.

De zogeheten regionale traumazorg is landelijk ingevoerd in de periode 2003-2005. Ambulancepersoneel beslist op basis van richtlijnen of een patiënt naar een gewoon ziekenhuis gaat of, bij zeer ernstige verwondingen, naar een van de elf regionale traumacentra in Nederland. Dat laatste is nodig in 5 tot 10 procent van de gevallen.

De onderzoekers van het UMC hebben bijna 70.000 traumagevallen in de regio Utrecht geanalyseerd, voor en na de invoering van de regionale traumazorg. Daaruit bleek dat de sterftekans met 16 procent is gedaald. (ANP)
Samen sterk in de hulpverlening!


Sampie, CCDS

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 187
Reactie #119 Gepost op: 19 januari 2010, 22:10:32
sterftekans met 16% gedaald. Het aantal kreukeltjes daarentegen.... goed, misschien wat ongenuanceerd, maar in mijn beleving is er een verschil tussen leven en leven.
Als daling van 16% inhoudt dat persoon in kwestie er weer bovenop komt met niet al te ernstige blijvende gebreken, dan is dat een prima resultaat natuurlijk!
Zullen we dat maar aannemen dan?

Grtz
Sampie
Beter goed gek, dan niet goed wijs. Waar een wil is, ben ik weg! Iustitia vincit! ;)