Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 185090 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Joffry Ambu-Vpk

 • Ambulanceverpleegkundige
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,455
 • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #220 Gepost op: 19 januari 2012, 17:43:51
Vandaag in gesprek met klankbordgroep ambulancemedewerkers de vraag aan minister van Volksgezondheid gesteld of een acute zorgpost met alleen huisartsen als hoogst opgeleide professional en acute zorgverlener wel wenselijk is; de minister denkt eerder aan een acute zorgpost met SEH-artsen zoals in de USA gebeurt bij community health centers. Er moet niet ingeleverd worden op de deskundigheid en kwaliteit van de acute zorg.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #221 Gepost op: 23 januari 2012, 09:40:36
Ziekenhuizen goed op weg met kwaliteit spoedeisende hulp

 
Ziekenhuizen hebben een kwaliteitsslag gemaakt op de afdeling spoedeisende hulp. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

NVSHA: ‘Kritiek Inspectie op SEH terecht’
 
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) herkent zich in het kritische rapport van de IGZ, dat deze week is verschenen. De Inspectie stelt de kwaliteitsnormen waaraan spoedeisende hulpafdelingen in ziekenhuizen moeten voldoen ter discussie.

32 van de 33 SEH-afdelingen in ziekenhuizen voldoen aan de minimale kwaliteitseisen, toch vindt de Inspectie dat verdere verbeteringen nodig zijn. De huidige normen ziet de Inspectie als ondergrens. De titel van het rapport is volgens Menno Gaakeer, voorzitter van de NVSHA en SEH-arts KNMG bij het UMC Utrecht, niet voor niets ‘Goed op weg’. “We zijn er dus nog niet”, zegt Gaakeer.

Tijd
De Inspectie vindt dat op iedere afdeling een speciaal opgeleide en erkende SEH-arts KNMG zou moeten werken. Dat is volgens Gaakeer nu nog niet haalbaar omdat er te weinig van deze artsen zijn momenteel. “Vanaf 2009 wordt de opleiding erkend door de MSRC. Er werken nu 270 SEH-artsen KNMG in Nederland. Over vier jaar is dat aantal verdubbeld. Voor ons zijn dit bekende bevindingen. Het is een kwestie van tijd.”

Het onderzoeksrapport legt de bal terug bij het veld om verder te gaan met verbetering van kwaliteit op de SEH's. "De NVSHA wil hier graag samen met betrokken partijen mee aan de slag, naast het continueren van opleiden van SEH-artsen KNMG."

http://www.mednet.nl/nieuws/id5800-nvsha-kritiek-inspectie-op-seh-terecht.html


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #222 Gepost op: 3 februari 2012, 12:51:07
MCL houdt ‘Elfstedenvinger’ aan de pols

Medisch Centrum Leeuwarden staat in nauw contact met de vereniging De Friesche Elfsteden in verband met de groeiende kans op een Elfstedentocht. Mocht het inderdaad zo ver komen dan kan het Leeuwardense ziekenhuis ruimschoots op tijd inspelen op de situatie, zo vertelt MCL-woordvoerder Frits Mostert.

“In ieder geval moet het nog twee weken vriezen”, zegt Mostert. “Maar mocht het zo ver komen dan kunnen we zo een draaiboek uit de kast trekken. We hebben normaal gesproken een rampenopvangplan, dat bij andere calamiteiten heel snel in werking kan treden. Aangezien een Elfstedentocht minimaal 36 uur van te voren wordt aangekondigd, hebben we onze zaak op orde wanneer het zo ver is.”

Aanloop
Overigens is er van enige voorbereiding op de tocht der toch nog geen sprake, aldus Mostert. “We verwachten wel wat extra aanloop op de SEH door schaatsongelukken, en daar hebben we hooguit wat extra personeel voor achter de hand. Maar dat zal in heel Nederland het geval zijn.”

MCL zit wat Elfstedentocht betreft dichtbij het vuur omdat traumachirurg Joost de Graaf van MCL ook de medisch coördinator van vereniging De Friesche Elfsteden is. “Via hem blijven we op de hoogte. Maar voorlopig houden we het hoofd koel”, aldus Mostert.

Leuke crisis
Overigens zou Mostert het, ondanks alle drukte, wel leuk vinden om weer een Elfstedentocht mee te maken. “Dat was 15 jaar geleden een ongekende sfeer”, zegt hij. “Het was een leuke crisis. Je zag mensen met een tevreden gezicht een gebroken pols hebben. Die hadden ze toch maar mooi opgelopen tijdens de Elfstedentocht.”

http://www.mednet.nl/nieuws/id5846-mcl-houdt-elfstedenvinger-aan-de-pols.html


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #223 Gepost op: 4 februari 2012, 20:35:30
Drukte op eerste hulp valt mee
ARNHEM - In de Gelderse ziekenhuizen is het op de eerste hulp tot nu toe minder druk dan verwacht. Ziekenhuizen hebben extra voorzorgsmaatregelen genomen, maar er komen minder gewonden als gevolg van de kou dan gevreesd.

De meeste patiënten die zich meldden, hadden hun arm of pols gebroken doordat ze op het ijs gevallen waren.

Alleen in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is het veel drukker. Zo kwamen er in Ede vrijdag en zaterdagmiddag in totaal 45 sneeuw- en ijspatiënten.

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1359641/Drukte-op-eerste-hulp-valt-mee.htm


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #224 Gepost op: 6 februari 2012, 11:47:24
Schaatsweekeinde: 63 'ijsslachtoffers' naar Medisch Centrum Leeuwarden

Dit weekeinde werd in Fryslân voor de eerste keer dit jaar massaal geschaatst op natuurijs. Bij de afdeling spoedeisende hulp (SEH) van het MCL meldden zich gedurende het hele weekeinde meer dan zestig ijsslachtoffers.
Op zaterdag 4 februari kwamen 30 personen naar de SEH met kwetsuren die ze op het ijs hadden opgelopen. Verreweg de meeste hadden fracturen van polsen of enkels. Vier personen liepen op het ijs een gebroken heup op; zij werden in het ziekenhuis opgenomen.

Op zondag 5 februari kwamen 33 personen naar de afdeling SEH met ijsgerelateerde verwondingen. Ook op zondag was een gebroken pols de meest voorkomende schaatsblessure. Eén patiënt had een gebroken heup; twee patiënten een gebroken onderbeen.

Zowel op zaterdag als zondag vond de grootste toestroom van schaatsslachtoffers plaats tussen 14.00 en 20.00 uur. De wachttijd op de afdeling SEH liep daardoor op.

http://www.mcl.nl/Over-het-MCL/Nieuws-en-actualiteiten/167/schaatsweekeinde-63-ijsslachtoffers-naar-medisch-centrum-leeuwarden.html


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Reactie #225 Gepost op: 11 juni 2012, 08:32:07
Specialisatie ziekenhuizen door nieuwe normen

UTRECHT - De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), een koepelorganisatie voor chirurgen, presenteerde maandag nieuwe kwaliteitseisen voor een aantal behandelingen.


Het gevolg van die normen is dat ziekenhuizen zich verder zullen specialiseren en meer met elkaar moeten gaan samenwerken.

Het is de derde keer dat de NVvH kwaliteitseisen publiceert, ditmaal voor kinder- en traumachirurgie en de behandeling van maagkanker en uitzaaiingen in het buikvlies. Een belangrijke eis is dat een team binnen een ziekenhuis een behandeling een minimum aantal keer per jaar uitvoert.

Mede daardoor zullen ziekenhuizen niet meer alle behandelingen aanbieden, maar slechts die waar ze gespecialiseerd in zijn. Andere ziekenhuizen zullen gaan samenwerken binnen één regio.

Voor patiënten betekent dit dat ze mogelijk wat verder moeten reizen voor een behandeling, maar dat ze meer garantie hebben op goede zorg. De klinieken krijgen een jaar de tijd om aan de eisen te voldoen.
Door: ANP

http://www.nu.nl/binnenland/2831806/specialisatie-ziekenhuizen-nieuwe-normen.html


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #226 Gepost op: 4 september 2012, 12:32:06
Haga opent spoedplein en sluit SEH

Het Hagaziekenhuis opent vanmiddag officieel het nieuwe Spoedplein. Demissionair minister Edith Schippers verricht de openingshandeling.

Vanaf 6 september kunnen volwassenen alleen nog voor spoedeisende hulp terecht op de hoofdlocatie van het Haga aan de Leyweg. Op de Sportlaan blijft tijdelijk nog een SEH voor kinderen open. In 2015 verhuist deze mee als het Juliana Kinderziekenhuis ook overgaat naar de Leyweg.

Huisartsenpost
Het nieuwe Spoedplein huisvest naast de SEH ook een Huisartsenpost en een SpoedApotheek. De huisartsenpost is 24 uur per dag geopend. Dit is nieuw, want bij de huidige huisartsenposten bij ziekenhuizen kunnen patiënten alleen in de avonduren en ’s nachts terecht. Zorgverzekeraars Menzis en CZ werken aan het initiatief mee. Menzis woordvoerder Michael Verheul: ‘Dit is goed voor patiënten want zij krijgen zo de juiste zorg op de juiste plek. Er wordt niemand weggestuurd.’

Acute Opname Afdeling
Daarnaast is op het Spoedplein “uniek in Den Haag” de Acute Opname en Diagnostiek Afdeling gevestigd, bedoeld voor korte opnames van maximaal 48 uur. Deze afdeling moet de druk op de bedden van zowel de SEH als de verpleegafdelingen verminderen. Patiënten krijgen daar voorafgaand aan hun opname een uitgebreider onderzoek zodat ze daarna meteen naar de juiste afdeling toe kunnen.
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/14746/Haga-opent-spoedplein-en-sluit-SEH.htm


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #227 Gepost op: 6 september 2012, 08:58:34
Vertrouwen en informatie, daar draait het om bij spoedeisende hulp

Spoedpatiënten van ziekenhuizen vinden twee aspecten van groot belang: 1. vertrouwen in de competenties van artsen en verpleegkundigen op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) en 2. de informatie die zij krijgen over ernst van de aandoening, wachttijden, doorstroomtijden en hoe te handelen na vertrek uit de SEH. Deze conclusie trekken Julius promovenda Nanne Bos en haar begeleiders dr. Henk van Stel, dr. Leontien Sturms en ondergetekende. Bos publiceerde de “belangrijkheids scores” van 304 spoedpatiënten deze week in tijdschrift BMC Health Services Research. Klik hier als je het artikel wilt lezen. Bos deelde de ervaringen van spoedpatiënten in vijf domeinen in, die elkaar nauwelijks beïnvloeden. Deze zijn:
1. de houding van en bejegening door professionals
2. informatie en  uitleg
3. de huisvesting en hygiëne van de SEH
4. de snelheid van de verleende zorg en
5. activiteiten rond het ontslag vanuit de SEH en de nazorg thuis.
Over deze vijf domeinen ontwikkelde Bos een vragenlijst die voldoet aan de zogeheten CQ Index vereisten. Die testte zij uit in 2011 en dit jaar op 21 SEH’s, verspreid over heel Nederland. Binnen verschijnt haar publicaties waaruit blijkt in welke mate SEH’s verschillen in de mate van zorgsnelheid, zoals ervaren door spoedpatiënten. Wil je contact met Bos? Stuur haar dan een mail op N.Bos-2@umcutrecht.nl en verwacht na twee weken antwoord, na een welverdiende vakantie.  Tot zover dit bericht.

Op 8 januari start de Julius Masterclass De Toekomst van de SEH. Patiëntenervaringen komen daar uitgebreid aan de orde. Nanne Bos treedt op 5 maart op, met haar eerste  resultaten over de 21 SEH’s. Tevens nodigden wij Ian Seccombe, senior beleidsmedewerker van het Engelse Department of Health and Social Security (DHSS) uit, die vergelijkbaar onderzoek leidt in Engeland. Bij deze Masterclass kun jij je inschrijven voor alle dertien bijeenkomsten, of voor één of enkele. Bijvoorbeeld voor die op 5 maart. Klik hier  als je belangstelling hebt.
http://www.medicalfacts.nl/2012/09/02/vertrouwen-en-informatie-daar-draait-het-om-bij-spoedeisende-hulp/


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #228 Gepost op: 1 oktober 2012, 09:44:59
Brandwondencentrum bundelt krachten met de Brandweer28-09-2012

Maandag 1 oktober tekenen de Regionale Brandweer en het Brandwondencentrum in Groningen een samenwerkingsconvenant. De partijen hebben besloten om meer met elkaar samen te werken en zo een slag te slaan in de brandpreventie. De ondertekening vindt om 12.00 uur plaats, op hetzelfde moment als de maandelijkse sirenetest. Maandag 1 oktober starten ook de landelijke brandpreventieweken.

Brandpreventie staat bij zowel de Regionale Brandweer als het Brandwondencentrum hoog in het vaandel. Beide partijen weten als geen ander hoe het is om geconfronteerd te worden met de soms trieste gevolgen van brand.

Door samen te werken versterken beide partijen elkaars preventie-activiteiten en brengen ze Brandveilig Leven ook gezamenlijk bij mensen thuis onder de aandacht. Het gaat om allerlei praktische tips, van het voorzichtig omgaan met bbq’s tot het voorkomen van brandwonden bij kleine kinderen met hete koffie en thee. Een eerste verkenning heeft al plaatsgevonden tijdens de Keiweek en de Open Dag van de Brandweer op 15 september.

Brandpreventieweken

De ondertekening van het samenwerkingsconvenant valt samen met de start van de landelijke Brandpreventieweken, georganiseerd door de Brandwondenstichting. Het thema van de jaarlijkse campagne is ‘Wat doe JIJ bij brand’. De campagne richt zich, naast het algemene publiek, specifiek op senioren (55- en 65-plus) en ouders van jonge kinderen. Daarnaast is de Brandwondenstichting een vrijwilligersactie gestart om rookmelders op te hangen bij mensen die dat zelf niet kunnen.

http://www.martiniziekenhuis.nl/Over-Martini/Nieuws/2012/Brandwondencentrum-bundelt-krachten-Regionale-Brandweer-en-Brandwondencentrum-Groningen-bundelen-krachten-met-de-brandweer/


Joffry Ambu-Vpk

 • Ambulanceverpleegkundige
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,455
 • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #229 Gepost op: 4 oktober 2012, 00:51:26
Haga opent spoedplein en sluit SEH

Het Hagaziekenhuis opent vanmiddag officieel het nieuwe Spoedplein. Demissionair minister Edith Schippers verricht de openingshandeling.

Vanaf 6 september kunnen volwassenen alleen nog voor spoedeisende hulp terecht op de hoofdlocatie van het Haga aan de Leyweg. Op de Sportlaan blijft tijdelijk nog een SEH voor kinderen open. In 2015 verhuist deze mee als het Juliana Kinderziekenhuis ook overgaat naar de Leyweg.

Huisartsenpost
Het nieuwe Spoedplein huisvest naast de SEH ook een Huisartsenpost en een SpoedApotheek. De huisartsenpost is 24 uur per dag geopend. Dit is nieuw, want bij de huidige huisartsenposten bij ziekenhuizen kunnen patiënten alleen in de avonduren en ’s nachts terecht. Zorgverzekeraars Menzis en CZ werken aan het initiatief mee. Menzis woordvoerder Michael Verheul: ‘Dit is goed voor patiënten want zij krijgen zo de juiste zorg op de juiste plek. Er wordt niemand weggestuurd.’

Acute Opname Afdeling
Daarnaast is op het Spoedplein “uniek in Den Haag” de Acute Opname en Diagnostiek Afdeling gevestigd, bedoeld voor korte opnames van maximaal 48 uur. Deze afdeling moet de druk op de bedden van zowel de SEH als de verpleegafdelingen verminderen. Patiënten krijgen daar voorafgaand aan hun opname een uitgebreider onderzoek zodat ze daarna meteen naar de juiste afdeling toe kunnen.
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/14746/Haga-opent-spoedplein-en-sluit-SEH.htm

''Spoedplein''   deze newspeak komt vast uit een zorgmanagementboek...
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod