Algemeen politie nieuws

Auteur Topic: Algemeen politie nieuws  (gelezen 487608 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Reactie #20 Gepost op: 13 maart 2009, 17:22:14
Voor heldendaden is geen plek meer
Door LUC VAN DEN OEVER

GROENE HART - Levens redden is niet de eerste taak van een politie-agent. En dat is knap moeilijk in situaties waarbij mensen in nood zijn.

Dat is de draai die het AD er zelf een gegeven heeft  ;)

Even een korte toelichting op bovenstaand verhaal:

In het handboek voorbereiding rampenbestrijding zijn 25 rampenbestrijdingsprocessen beschreven. 7 van deze processen, het zogenoemde cluster 'rechtsorde en verkeer', vallen onder de uitvoeringsverantwoordelijkheid van de politie.

Deze 7 processen zijn:
- ontruimen & evacueren
- afzetten & afschermen
- regelen van verkeer
- begidsing / begeleiding
- handhaven van de openbare orde
- strafrechtelijk onderzoek
- identifieren van slachtoffers

In geval van rampen en crises is de operationeel leidinggevende de OvD-P. Deze kan onmogelijk al de bovengenoemde processen ten uitvoer brengen. In dat geval worden dus taakverantwoordelijken aangesteld, welke de verantwoordelijkheid krijgen een proces te organiseren.
Bijvoorbeeld voor het proces afzetten & afschermen gaat de taakverantwoordelijke een plan van aanpak bedenken en voorleggen aan de OvD-P. Als deze het eens is met de aanpak, gaat de taakverantwoordelijke dit uitvoeren. De OvD-P heeft op deze wijze dus één aanspreekpunt voor een proces en stuurt de processen op grote lijnen aan.

De training heeft bestaan uit een theoriedag en een praktijkdag.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #21 Gepost op: 15 maart 2009, 00:11:35
http://www.telegraaf.nl/buitenland/3478608/__Swaffelaar_de_cel_in__.html

za 14 mrt 2009, 19:21  | 4 reacties
Swaffelaar de cel in

LEUVEN -  Een 33-jarige man die in een televisieprogramma een politieauto 'swaffelde', is opgepakt en in de cel gezet...

De 'swaffelaar' uit mechelen slingerde zijn geslachtsdeel tegen een politiewagen in het Belgische tv-programma 'Honderd hete vragen'. De makers wilden weten wat de charmes zijn van het 'Nederlandse fenomeen swaffelen'. In een close-up is te zien hoe een man een politiewagen, het logo van VTM en het Atomium swaffelt.

Zedenschennis

Het is niet bekend of de man in het verleden al zedendelicten heeft gepleegd, maar de beelden van de reportage zijn voor de Leuvense OM voldoende om te spreken van openbare zedenschennis, meldt Het Nieuwsblad.

Swaffelen staat voor het laten slingeren van het mannelijk geslachtsdeel en er moedwillig tegen een object mee aantikken.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #22 Gepost op: 17 maart 2009, 23:47:50
http://www.ad.nl/binnenland/3082122/Oefenen_in_schieten_op_Mohammed_B.html

 dinsdag 17 maart 2009
Oefenen in schieten op Mohammed B.
Door NIELS DEKKER

LEUSDEN/DRIEBERGEN - Agenten krijgen een schiettraining die hen beter voorbereidt op gevaarlijke situaties. Met het simulatiesysteem Laser Shot kunnen zij sneller inspelen op noodsituaties.
afbeelding vergroten Virtueel oefenen met een vuurwapen op de digitale schietbaan. FOTO COR DE KOCK
Vooralsnog gaan zes politiekorpsen, waaronder het Korps Landelijke Politiediensten, de techniek gebruiken. Bij Laser Shot moeten agenten met een laserpistool reageren op gevaarlijke situaties. Elke film kan op verschillende manieren aflopen.

,,Vroeger speelden we altijd dezelfde film af. Nu is het onvoorspelbaar geworden voor agenten. Veel realistischer,’’ zegt beroepsvaardigheidsdocent René Waarsenburg van het Korps Landelijke Politiediensten. Films voor Laser Shot zijn vrij simpel te maken. Hierdoor kunnen regionale korpsen ook eigen opnames maken op bekende gevaarlijke plekken. Voor de verkeers- en spoorwegpolitie zijn gemakkelijk films te maken op snelwegen en in treinen.

Volgens Otto Adang, docent gevaarbeheersing op de Politieacademie, is het nieuwe schietsysteem een grote vooruitgang. ,,Meer alternatieve scenario’s betekent dat je agenten beter en praktijkgerichter traint. Vroeger werd iemand bij de oefening in een fuik gedreven en moest er uiteindelijk altijd worden geschoten. Bij Laser Shot heb je meer mogelijkheden, krijg je de mogelijkheid de situatie ook op andere manieren op te lossen.’’

Politieagent leert beter schieten

Dreigend stapt de junk uit de auto. In zijn hand een spuit. De man doet een stap richting de agent. Hij gooit de injectienaald in het gras.Uit zijn achterzak haalt de verslaafde plots een vuurwapen tevoorschijn.

‘Vuurwapen neerleggen’ schreeuwt de politieman die onder schot wordt genomen. Er klinkt een knal. De junk is geraakt in zijn linkerbeen en zakt in elkaar. Toch weet hij het vuurwapen nog eenmaal te richten. De agent twijfelt geen seconde. Nog een knal. De junk valt dood neer.


Docent René Waarsenburg van het Korps Landelijke Politiediensten houdt rustig het vuurwapen -een echt pistool maar dan met laserstraal- in de hand. De film is gestopt. ,,Kijk, dat was nou één van de 27 mogelijke scenario’s. Het had ook anders kunnen aflopen. De junk had het wapen kunnen laten vallen en zich kunnen overgeven na mijn waarschuwing. Of op mij af kunnen stappen met de injectienaald. Het is allemaal afhankelijk van het gedrag van de verdachte en de agent. Net als in het echte leven.’’

Op het trainingscentrum van het KLPD in Leusden wordt sinds deze maand gewerkt met Laser Shot. Vijf andere politiekorpsen volgen. Met het nieuwe schietsimulatiesysteem kunnen agenten, die twee keer per jaar verplicht een schietoefening moeten doen, levensechte situaties naspelen. Met een keur aan films en plotwendingen. Een mobiel systeem maakt het mogelijk met laptop, beamer en projectiescherm op locatie te trainen.


,,Vroeger speelden we overal in het land een beperkt aantal films af. Iedereen kende die na verloop van tijd uit het hoofd. Er kwam nooit een film bij en het eindigde uiteindelijk altijd met een schot. Vervolgens stopte je de film om te controleren of er raak was geschoten,’’ schetst Waarsenburg de oude praktijk.

,,Met Laser Shot is het anders. Een verdachte kan na een schot weer opstaan, want ook criminelen gebruiken tegenwoordig kogelwerende vesten. Er hoeft bovendien niet meer altijd een wapen te worden getrokken. Je kunt het pratend oplossen of met pepperspray. Elk filmpje telt 27 varianten. Dat maakt het onvoorspelbaar en dus veel realistischer,’’ vertelt Waarsenburg, die als docent na de oefening altijd met de agent het handelen doorspreekt.


Groot voordeel van Laser Shot is volgens hem ook het gemak waarmee films kunnen worden opgenomen. Zo is het betrekkelijk simpel om voor elke afdeling aparte films op te nemen. ,,Voor de spoorwegpolitie is het beter als de film zich afspeelt in een trein of op het perron dan in een restaurant,’’ schetst hij. Ook kunnen regiokorpsen films opnemen op lokale overlastplekken. ,,Dat is toch een stuk herkenbaarder.’’

Inmiddels heeft het KLPD al dertien films opgenomen voor de verkeers- en spoorwegpolitie. Voor de recherche en de waterpolitie wordt gewerkt aan films. De scenario’s pikt Waarsenburg uit de praktijk. Zo zou de schietpartij met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, bijvoorbeeld heel goed een oefensituatie kunnen worden.


Bovendien kan de politie met het schietsimulatiesysteem inspelen op de actualiteit. ,,Neem het schietdrama in Duitsland. We kunnen binnen twee dagen een film maken op een school, waarbij de Duitse gebeurtenissen de basis vormen van het scenario. Daarmee kunnen agenten direct oefenen. Verrekte handig.’’


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #23 Gepost op: 5 april 2009, 15:22:55
Komische noot:
- Moeten agenten nu ook weer op hardlooples?
- in het kader van ver(/achter)volg opleiding?
- volgende keer een opleiding sleutelmaker?

 ;D


serieus: als ze inderdaad door zo iets op het rechte pad blijven dan mag er wel vaker een marathon gelopen worden.  ;)

http://www.ad.nl/rotterdam/stad/3127532/Jeugdige_gevangenen_zetten_het_op_een_lopen.html

zaterdag 04 april 2009
Jeugdige gevangenen zetten het op een lopen
Door DÉNIS VAN VLIET

ROTTERDAM - Acht jeugdige gevangenen lopen morgen in Rotterdam een deel van de jaarlijkse marathon.

Hun begeleiders, die ook zullen meelopen, denken dat deelname goed is voor hun eigenwaarde.

De acht, onder wie overvallers en inbrekers in de leeftijd van 12 tot 20 jaar, verblijven in de halfopen inrichting De Hartelborgt in Rotterdam.

Bang dat de jongens zullen ontsnappen tijdens de hardloopwedstrijd zijn ze bij de inrichting niet. ,,Als ze dat al zouden willen, zijn daar betere mogelijkheden voor,'' aldus Edwin Hansen, groepswerker bij De Hartelborgt. ,,De jongens gaan overdag gewoon naar school. In de pauze zouden ze de benen kunnen nemen. Ze doen dat niet, omdat ze weten dat ze dan worden opgepakt en in een gesloten inrichting komen.''

De jongeren laten zich sponsoren door ouders, vrienden en kennissen. De opbrengst gaat naar de stichting Finn, die zich inzet voor verstandelijk gehandicapte kinderen die lijden aan epilepsie. ,,Met dit initiatief hopen we niet alleen veel geld op te halen, maar ook te bereiken dat gedetineerde jongeren eens positief in het nieuws komen,'' aldus Hansen.

De gevangenen krijgen voordat ze van start gaan een peptalk van bokser Don Diego Poeder.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #24 Gepost op: 7 april 2009, 23:28:35
Opeens weet je het... je wordt toneelspeler...

http://www.ad.nl/rotterdam/waterweg/3135053/Bange_verdachte_mag_naar_huis.html

dinsdag 07 april 2009
Bange verdachte mag naar huis

SCHIEDAM - Een 20-jarige Schiedammer, die wordt verdacht van een poging doodslag, is voorlopig op vrije voeten gesteld.

De man zegt het zwaar te hebben in de gevangenis en mag daarom van de rechtbank in vrijheid wachten tot de rechtszaak tegen hem wordt behandeld.

De verdachte moest zich deze week verantwoorden. Omdat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onverwacht het onderzoek naar de bloedsporen op de schoenen van de de Schiedammer niet op tijd klaar heeft, moest de rechtszaak worden aangehouden.


Zo stoer als de Schiedamse verdachte zich voordeed, zo moeilijk heeft hij het in voorarrest in de cel tussen de echte zware jongens. ,,Een paar keer,’’ zei zijn raadsman in de rechtszaal, ,,ben ik al langs geweest, omdat hij helemaal stuk zat. Hij zit daar tussen mensen, van wie hij had gedacht nooit mee in contact te zullen komen. Hij vindt het verschrikkelijk en ziet er geen gat meer in.’’

De verdachte zelf met een timide stem: ,,Ik zit helemaal te trillen van de stress. Ik zit daar tussen mensen die heel ernstige feiten hebben gepleegd. Ik vind dat ik daar niet tussen hoor.’’


Maar in de Schiedamse buurt Gorzen heeft de imposante Schiedammer een geduchte reputatie. Vele buurtbewoners gaan een straatje om als ze de klerenkast en zijn al even brede 30-jarige broer tegenkomen. Bij de kerstbomenverbranding rond de jaarwisseling hebben de twee volgens justitie een 22-jarige dronken feestvierder in elkaar geschopt, terwijl hij al uitgeteld op de grond lag. De twee staan hiervoor terecht voor poging tot doodslag.

De Schiedammer moet zich ook bij de rechter verantwoorden voor het geven van een knietje aan de Ook zou hij een vrouw van haar scooter hebben gereden om daarna met zijn jeep over haar voet te rijden.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #25 Gepost op: 13 april 2009, 15:56:20
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3696944/__Politiebureau_Tilburg_beschoten__.html?p=2,1

ma 13 apr 2009, 15:02  | 19 reacties | lees voor
Politiebureau Tilburg beschoten

28 minuuten geleden Knurps.nl - Opmerkelijk Nieuws - Bizar nieuws - Vreemd nieuws - Raar nieuws
TILBURG -  Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag het politiebureau aan de Brucknerlaan in Tilburg beschoten. Daardoor raakten vier ramen beschadigd, aldus de politie. Volgens een woordvoerder bleek uit buurtonderzoek dat omwonenden schoten hoorden tussen vier en vijf uur 's nachts.

„We hebben geen idee in welke hoek we het moeten zoeken of over het motief van de dader of daders”, aldus de woordvoerder. Over welk soort vuurwapen is gebruikt, wilde hij niets kwijt.


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #26 Gepost op: 1 mei 2009, 19:09:43
Marechaussee neemt uw laptop in. Mag dat zomaar?

Schiphol - Als reizigers via Schiphol het land verlaten, lopen ze de kans dat hun laptop minutieus wordt doorzocht of zelfs in beslag wordt genomen door de marechaussee. Het argument: het opsporen van kinderporno. De vraag is of de marechaussee dit zomaar mag doen. Uit onderzoek, dat gepubliceerd is in het computermaandblad PC-Active, blijkt namelijk dat de juridische status van deze opsporingsmethode zeer twijfelachtig is.

Reizigers op Schiphol lopen het risico dat hun digitale gegevensdragers zoals laptops, mp3-spelers en mobiele telefoons worden doorzocht. Het Openbaar Ministerie zegt de apparatuur alleen te doorzoeken als men vermoedt dat er kinderporno op staat. Echter, in de praktijk blijken er geen duidelijke instructies te bestaan over welke reizigers aan een nader onderzoek worden onderworpen en welke niet. De dienstdoende ambtenaar bepaalt zelf wat hem of haar goeddunkt. Het is zelfs mogelijk dat de apparatuur van de reiziger voor onbepaalde tijd in beslag wordt genomen.

Op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) heeft verslaggever Brenno de Winter officiële stukken opgevraagd. Hij wilde weten wat er nu precies wel en niet mag.

Lees het artikel 'Halt! Ik wil uw notebook doorzoeken', dat is gepubliceerd in PC-Active 226. Dit nummer ligt op 1 mei in de winkels.
 
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/96165


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #27 Gepost op: 3 mei 2009, 10:37:35
http://www.ad.nl/denhaag/zoetermeer/3189952/rsquoSprong_is_uitzonderlijkrsquo.html

zaterdag 02 mei 2009
’Sprong is uitzonderlijk’
Door MARTIJN RIP

ZOETERMEER - Dat een 24-jarige Zoetermeerder in de nacht van woensdag op donderdag na een uur aan een balkon hangen alsnog van zijn flat aan de Herenwaard sprong, is volgens politie Haaglanden uitzonderlijk. Eerder op de avond had hij zijn 41-jarige buurman neergestoken.
afbeelding vergroten Medische hulp kon het leven van de dader van een steekpartij in een flat aan de Herenwaard in Zoetermeer niet meer redden. FOTO BEN BOUKES
De buurman overleefde het incident.

„Een ervaren onderhandelaar vertelde me dat hij zich slechts drie situaties kan herinneren dat het hem niet lukte om een zelfmoord te voorkomen,’’ legt een woordvoerster van de politie uit.

Gemiddeld worden de onderhandelaars in de regio één keer per week ingezet. Meestal gaat het daarbij om zelfmoordpogingen. „Onderhandelaar is een nevenfunctie van een agent. Maar hij of zij moet daar wel een heel zware training voor volgen. Het is natuurlijk een precaire functie,’’ aldus de woordvoerster.

Tijdens de onderhandelingen werken onderhandelaars nauw samen met het Arrestatieteam. Ook in Zoetermeer stond dit team klaar om in te grijpen. „In dit geval is hij of te snel gesprongen of het team kon er door de kritieke situatie niet bijkomen.’’

Volgens ooggetuigen weigerde de man aanvankelijk met de onderhandelaar te spreken. Toch bleef deze op hem inspreken. Onderhandelaars moeten er volgens de politie opletten dat een gesprek niet stil valt. Ook proberen ze achtergrondinformatie van de persoon in kwestie los te krijgen om hem te begrijpen en hem zo te bewegen niet te springen.

Het mocht uiteindelijk niet baten. De Zoetermeerder liet de reling los, kwam op de stoep terecht en overleed vrijwel direct aan zijn verwondingen. Een luchtkussen dat de brandweer al achter de flat had opgeblazen, kwam te laat.

Naar het motief van het neersteken van zijn 41-jarige buurman en de zelfmoord blijft het gissen. „We proberen dit nu te achterhalen door mensen te spreken die hem kenden. Het was een rustige jongen. Het lijkt op een treurig persoonlijk drama.’’

De politie Haaglanden zoekt in zijn woning naar aanwijzingen voor zijn daden.


mike

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,931
Reactie #28 Gepost op: 4 mei 2009, 12:03:49
BUREAU ADMIRAAL DE RUIJTERWEG VERHUIST (04-05-2009)

Het politiebureau aan de Admiraal de Ruijterweg verhuist naar een nieuwbouwlocatie op Hoofdweg 785. Vanwege de verhuizing is het bureau maandag 4 en dinsdag 5 mei gesloten. Woensdag 6 mei kunt u op de nieuwe locatie terecht. Het bureau krijgt ook een nieuwe naam: ‘Bos en Lommer’.

De officiële opening van het nieuwe bureau Bos en Lommer is op vrijdag 26 juni en wordt verricht door hoofdcommissaris Bernard Welten.

bron: politie-amsterdam-amsteland.nl


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #29 Gepost op: 4 mei 2009, 13:26:28
http://www.telegraaf.nl/buitenland/3841358/__Lijfwachten_zijn_uitlaten_beu__.html

ma 04 mei 2009, 10:59  | 3 reacties
Lijfwachten zijn uitlaten beu

PARIJS -  De lijfwachten van belangrijke personen worden tot de belangrijkste politieambtenaren in Frankrijk gerekend, maar dat blijkt niet uit hun werk. Zij klagen dat hun werkzaamheden zich vaak beperken tot huishoudelijke arbeid, zoals het uitlaten van de hond van de vip en het kopen van stokbroden bij de bakker. Dat meldde de Britse krant The Times maandag.

De zeshonderd lijfwachten die deel uitmaken van de SPHP, de dienst voor de bescherming van vooraanstaande persoonlijkheden, moeten zware fysieke en psychologische testen ondergaan, voor zij met hun werk kunnen beginnen. In de praktijk blijken ze hun goede conditie niet altijd nodig te hebben.

Niet alleen moeten zij vaak huishoudelijk werk verrichten, ook worden minder belangrijke figuren soms als vip beschouwd. Zo beschikt oud-minister Michel Charasse over vier lijfwachten, hoewel hij voor het laatst in 1992 in een kabinet werd benoemd.

Bovendien wordt het hebben van lijfwachten als een statussymbool beschouwd. Zo ontplofte Ségolène Royal, de socialistische kandidate bij de presidentsverkiezingen van 2007 van woede, toen haar werd voorgesteld het aantal lijfwachten van twee tot één terug te brengen.