Algemeen politie nieuws

Auteur Topic: Algemeen politie nieuws  (gelezen 710257 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,586
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Motoragent krijgt taakstraf voor duwen van scooterrijder, vrijgesproken van poging tot doodslag
Publicatie: donderdag 22 december 2016 - 13:20
Gewijzigd: donderdag 22 december 2016 - 15:28


DEN BOSCH - Een motoragent uit Eindhoven is vrijgesproken van poging tot doodslag. Hij krijgt wel een taakstraf van honderd uur voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld. De man duwde vorig jaar juli in Eindhoven een scooterrijder omver. Het slachtoffer raakte hierbij zwaargewond. De motoragent moet hem een schadevergoeding van tweeduizend euro betalen.


Lees verder op: http://www.omroepbrabant.nl/?news/2592181003/Motoragent+krijgt+taakstraf+voor+duwen+van+scooterrijder,+vrijgesproken+van+poging+tot+doodslag.aspx


===================================================================

Politievakbond vindt straf motoragent fors: 'Je wil toch enige dwang kunnen toepassen'
Publicatie: donderdag 22 december 2016 - 19:23
Gewijzigd: donderdag 22 december 2016 - 20:31

EINDHOVEN - De politievakbond ACP vindt de straf die de Eindhovense motoragent kreeg voor het duwen van een scooterrijder een forse. "Het is een harde uitspraak, want er is wel een stopteken genegeerd. Als dat gebeurt wil je toch enige vorm van dwang toe kunnen passen", zo zegt woordvoerder Gerrit van de Kamp.


Lees verder op: http://www.omroepbrabant.nl/?news/259234862/Politievakbond+vindt+straf+motoragent+fors+Je+wil+toch+enige+dwang+kunnen+toepassen.aspx
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


guest15549

  • Gast
Reactie #2331 Gepost op: 22 december 2016, 21:18:58
Hoe werkt dit in de praktijk als een agent gestraft wordt? Mag hij ook gelijk op zoek naar nieuw werk of staan interne straffen los van strafzaken?


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2332 Gepost op: 24 december 2016, 17:47:03
https://www.youtube.com/watch?v=ec1cnHNhK9g
rtvrijnmond

Citaat
22 dec. 2016

Evenementen, terreurdreiging en de toenemende polarisatie in de samenleving leggen een grote druk op de politie. "We kunnen het aan", zegt korpschef Paauw van de Eenheid Rotterdam, maar er moet volgens hem wel geld bij.De politie heeft het druk gehad in het afgelopen jaar, zegt Paauw. Hij wijst op grote evenementen als de marathon en de Sinterklaasintocht in Maassluis. Ook voetbalwedstrijden doen een groot beroep op de capaciteit van de politie. De inzet bij evenementen gaat ten koste van het aantal agenten in de wijk.Verder merkt de politie dat bevolkingsgroepen steeds vaker tegenover elkaar komen te staan door conflicten buiten Nederland. Zo waren er demonstraties van Turken, maar ook van bijvoorbeeld Pegida die veel politie-inzet vragen. Minder inbrakenTijdens de eindejaarsbijeenkomst van de politie maakte Paauw bekend dat het aantal inbraken het afgelopen jaar is gedaald. Dat is een landelijke trend, doordat politie, justitie, gemeente en zorginstellingen beter samenwerken. Overvallen licht gestegenVerder daalde het aantal moorden, straatroven en woningovervallen. Wel is het aantal overvallen op tabakswinkels en maaltijdbezorgers gestegen. CocaïnesmokkelHet aantal drugsvangsten steeg. De politie wil meer doen om niet alleen drugs te onderscheppen, maar ook de bendes die achter de drugstransporten zitten aan te pakken.Daarvoor is meer opsporingscapaciteit nodig. De douane wil de personeelsinzet juist verminderen, maar dat ziet de politie niet zitten. Er wordt nu overlegd met staatssecretaris Wiebes
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2333 Gepost op: 29 december 2016, 16:19:23
Wetsvoorstel geweldsaanwending politie naar Tweede Kamer


Foto('s) politie.nl

Laatste update: 23-12-2016 | 16:45

Nederland - Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie stuurde op vrijdag 23 december het wetsvoorstel Geweldsaanwending Opsporingsambtenaar naar de Tweede Kamer. Deze aanpassing legt voor het eerst de bijzondere juridische positie vast van agenten die geweld moeten toepassen tijdens de uitoefening van hun functie. Het wetsvoorstel maakt deel uit van de stelselherziening geweldsaanwending, gericht op het zowel intern als extern toetsen van politiegeweld.

Op dit moment maakt de wet geen onderscheid tussen burgers die geweld gebruiken en politiemensen die dat doen. Daardoor beoordeelt justitie de politieagent en een gewelddadige burger aan de hand van dezelfde wetsartikelen, terwijl agenten soms geweld moeten gebruiken omdat hun werk het vereist. Net als de minister willen het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, de korpsleiding en de politievakorganisaties het mogelijk maken om ook op basis van het Wetboek van Strafrecht zorgvuldig het geweld te toetsen dat de politie pleegt in het kader van haar taakuitoefening. Dat vereist uitbreiding van de wet met een artikel dat specifiek bedoeld is voor mensen met een geweldsbevoegdheid. De centrale vraag luidt dan: heeft de politiemedewerker geweld toegepast volgens de hiervoor geldende regels?

Verantwoording afleggen
Korpschef Erik Akerboom beschouwt de wetswijziging als een doorbraak: ‘Onze taakuitoefening hoort centraal te staan. De politie moet soms ingrijpen bij complexe en gewelddadige situaties. Daar willen wij primair op beoordeeld worden. Deze aanpassing maakt dat in de toekomst mogelijk. Als daartoe aanleiding bestaat, behoudt het Openbaar Ministerie uiteraard het recht om politiemedewerkers – net als burgers – te vervolgen voor doodslag of een poging daartoe. Slachtoffers kunnen daar onverminderd voor pleiten via de zogenaamde artikel 12-procedure. Evenmin wijzigt het afleggen van verantwoording voor het toegepaste geweld. De maatschappij mag en kan erop vertrouwen dat wij professioneel omgaan met onze geweldsbevoegdheid. Deze wetswijziging maakt nog explicieter wanneer wij deze bevoegdheid mogen dan wel moeten inzetten en stelt ons in staat om aan de samenleving nog transparanter uit te leggen waarom wij in bepaalde situaties geweld toepassen.’
Samen sterk in de hulpverlening!


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #2334 Gepost op: 30 december 2016, 09:20:40
De Memorie van toelichting bij de voorgestelde wijzigingen : https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34641-3.html met als bijlagen de adviezen van diverse instellingen en belangenorganisaties.

In de toelichting wordt ook gerefereerd aan het voorstel tot wijziging van de Ambtsinstructie waarvoor een consultatieronde loopt: https://www.internetconsultatie.nl/ambtsinstructieherzieninggeweldsmelding
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2335 Gepost op: 31 december 2016, 13:04:32
Citaat
SGP-Kamerleden en SGP-jongeren delen zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur in een tiental dorpen oliebollen uit aan politieagenten.
Dat doen ze om de hulpverleners die bij de jaarwisseling moeten werken een hart onder de riem te steken.

http://www.rd.nl/sgp-deelt-oliebollen-uit-aan-oom-agent-1.1363204


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2336 Gepost op: 31 december 2016, 14:29:38
Citaat van: oma link=msg=1470067 date=1483185872
http://www.rd.nl/sgp-deelt-oliebollen-uit-aan-oom-agent-1.1363204

Kees van der Staaij @keesvdstaaij
Oliebollen voor onze politiemensen! Prachtige actie van @SGPJ, nu in Gouda.



oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2337 Gepost op: 31 december 2016, 14:55:29
Oliebollen voor politie en brandweer




Om politie- en brandweermensen die bij de jaarwisseling moeten werken een hart onder de riem te steken, delen SGP-jongeren en Tweede Kamerleden van de SGP op oudejaarsdag oliebollen aan hen uit. “Veiligheid is voor ons een zeer belangrijk thema. Dankzij onze politieagenten kunnen wij als Nederlanders veilig over straat. Daarom willen wij vandaag onze steun aan hen betuigen”, aldus Willem Pos, voorzitter van SGP-jongeren.


De drie Kamerleden hebben elk hun eigen route. Fractievoorzitter Kees van der Staaij gaat met de jongeren mee naar Gouda, Waddinxveen en Nieuwerkerk a/d IJssel. Elbert Dijkgraaf gaat naar Urk, Kampen, Elbrug en Nunspeet. En het Veenendaalse Kamerlid Roelof Bisschop deelt oliebollen uit in Barneveld, Veenendaal en Rhenen.

Van der Staaij noemt het “een steengoede actie van onze jongeren. Burgers zien vaak niet in hoe zwaar het werk van hulpdiensten is. Zij offeren veel op om ons zo’n veilig mogelijk leven te bieden. Als SGP staan wij vierkant achter onze politie- en brandweermensen en dit is een mooie manier om dat te onderstrepen.”

De Nederlandse politie kampt al jaren met onderbezetting. Daarom bepleit de SGP in haar verkiezingsprogramma dat er geld moet worden vrijgemaakt voor zeker 5.000 extra politieagenten. Van der Staaij: “Niet alleen in de stad, maar juist ook op het platteland moet er meer blauw op straat komen. Met meer wijkagenten kunnen we ook de dorpen veilig houden. Dat is een speerpunt in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.”

Pos beaamt dit. “De veiligheidsdiensten zijn de basisverzekering voor onze vrijheid. Daarom moet er hard geïnvesteerd worden in het uitbreiden van onze politie. Maar ook als burgers moeten we tonen achter agenten te staan. Dat willen wij als SGP-jongeren vandaag met onze actie onderstrepen.”

https://www.sgp.nl/actueel/oliebollen-voor-politie-en-brandweer/5967


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,084
Reactie #2338 Gepost op: 7 januari 2017, 23:50:44
Peiling: Agenten ervaren meer geweld op straat
Geweld tegen agenten op straat is volgens veel politiemedewerkers aan de orde van dag en neemt in heftigheid toe. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag, samen met drie politievakbonden, onder 3500 politiemedewerkers. Acht op de tien (83%) stellen dat het verbale geweld toeneemt, volgens zeven op de tien (70%) neemt ook het fysieke geweld toe. De helft van de agenten (54%) die met regelmaat op straat is, zegt zich daar minder veilig te voelen dan twee jaar geleden.

Het online onderzoek is deze week gehouden en uitgezet onder leden van de drie politievakbonden de Nederlandse Politiebond, ANPV en VMHP.

'Taser en speciaal tuchtrecht voor politieagenten'

Volgens de ondervraagde politiemedewerkers zijn er te weinig middelen (81%) om effectief op te treden. Agenten op straat hebben een kleine wapenstok en pepperspray, wat vaak ontoereikend gevonden wordt. Vaak wordt een bodycam of taser als oplossing genoemd. 'Pepperspray mag je alleen in 1-op-1 situaties gebruiken. Het gat tussen pepperspray en naar je wapen grijpen is te groot, we missen een middel daar tussenin. Als een arrestant zich maximaal verzet, durf ik te zeggen dat bij gebruik van een taser het letsel van zowel collega's als de verdachte minder zal zijn,' aldus een respondent. Ook een uitschuifbare wapenstok wordt veel genoemd. Al jaren wordt er op politiek niveau gesproken over een nieuwe wapenstok, maar tot frustratie van agenten is deze nog steeds niet beschikbaar.

Er is verdeeldheid over het feit of agenten op straat meer bevoegdheden moeten krijgen om op te treden. Als er al extra bevoegdheden nodig zijn, is dat volgens de agenten met name om op te treden tegen dreiging en agressie die uitgaat van groepen mensen bij elkaar. Er kwamen daarnaast honderden reacties binnen van politiemedewerkers die een speciaal tuchtrecht willen voor agenten, zoals bij artsen of in het leger al het geval is. "Als een chirurg een fout maakt komt hij voor het medisch tuchtcollege. De politieagent verschijnt voor de strafrechter, waarbij een zaak zich vaak jaren voortsleept. Dit zorgt er bij sommige collega's voor dat ze ook niet optreden op straat, uit angst voor vervolging," aldus een deelnemer.

Ook geven veel agenten aan zich in sommige situaties onveilig te voelen op straat, omdat er te weinig agenten zijn en ze weten dat er ook te weinig versterking achter de hand is.

Veel onvrede over aanpak politiek en korpsleiding

Het tekort aan middelen, mensen en bevoegdheden zorgt er volgens veel ondervraagde politiemedewerkers voor dat het gezag van agenten wordt aangetast. Velen geven aan dat agenten op straat nu soms een stapje terug doen, terwijl ze juist zouden moeten ingrijpen. De helft (53%) van de deelnemers stelt ook dat de burger te weinig waardering heeft voor de agent op straat.

De meeste politiemedewerkers hebben er inmiddels geen geloof meer in dat minister Van der Steur en de politiek hen zal helpen met maatregelen om geweld te voorkomen. Negen op de tien (92%) stelt dat Van der Steur nu onvoldoende doet om geweld tegen agenten te voorkomen, en zes op de tien (60%) vindt ook dat de eigen korpsleiding te weinig doet.

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek. Vakbondsleider Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zal in de studio een reactie geven.

Een uitgebreide rapportage van het onderzoek is hier te vinden.

Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 3500 mensen mee die op dit moment werkzaam zijn voor de nationale politie. Van deze ondervraagden hebben 2500 aangegeven regelmatig in straten en wijken te werken. Alle leeftijdsgroepen en alle politieregio’s zijn afdoende vertegenwoordigd. Het onderzoek is opgesteld in samenwerking met drie politievakbonden (de Nederlandse Politiebond, de ANPV en VMHP) en is per direct mailing door deze bonden naar hun eigen leden verzonden.

De definitie van ‘geweld’ zoals gebruikt in dit onderzoek:
‘Met geweld bedoelen we in dit onderzoek iedere vorm van verbaal en fysiek geweld die de grenzen overschrijdt van wat aanvaardbaar is.’

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


RemRoof

  • docent Zorg & Welzijn
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,074
  • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Reactie #2339 Gepost op: 8 januari 2017, 10:46:02
"Miljoenen Nederlanders merken er niets van dat de economie opkrabbelt. Voor sommigen lonkt de criminaliteit."

"Om dat te onderstrepen worden in Noord-Brabant soms verkeersborden doorboord met kogelgaten."


Bron: http://www.ad.nl/nieuws/politie-dweilt-met-kraan-open~a1206629/
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.