Algemeen politie nieuws

Auteur Topic: Algemeen politie nieuws  (gelezen 707027 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2521 Gepost op: 29 december 2021, 16:10:42
https://twitter.com/OM_MiddenNL/status/1476155542687162371?s=20

Voorwaardelijke werkstraf geëist tegen agent voor geweld bij aanhouding

Nieuwsbericht | 29-12-2021 | 12:32

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een voorwaardelijke werkstraf geëist tegen een 31-jarige agent, op verdenking van mishandeling van een aan te houden verdachte. De aanhouding had betrekking op een belediging van de agent, die bezig was met de handhaving van coronamaatregelen.

Het incident vond plaats op 25 april 2020 in Hilversum. Samen met een collega was de verdachte aan het surveilleren. Ze zagen een auto rijden met hierin vier personen, wat in strijd was met de coronamaatregelen op dat moment. De agenten spraken de mannen aan, waarop de aangever zich provocerend opstelde. De agent gebruikte hierop pepperspray en sommeerde de man op zijn knieën te gaan zitten. Toen de man dit weigerde, gaf de agent hem twee schoppen tegen zijn billen.

Omdat de man zich op dat moment echter niet meer verzette – zo blijkt uit de beelden van omstanders – en de agent hem niet had gewaarschuwd dat er geweld zou worden gebruikt, is het schoppen aan te merken als mishandeling. Hiermee is de agent de grens van zijn bevoegdheid om geweld te gebruiken overgegaan.

De man had ook aangifte gedaan van meineed. In het proces-verbaal stond dat hij tegen zijn benen was geschopt, terwijl dit tegen zijn billen was. De agent heeft verklaard dat hij op het moment van het schrijven van het proces-verbaal  in de veronderstelling was dat hij de man tegen de benen had geschopt. De officier van justitie vond dit een geloofwaardige verklaring en heeft daarom vrijspraak gevraagd voor dit feit omdat de agent geen opzet had op het vals opmaken van het proces-verbaal.

De officier van justitie beschreef het spanningsveld waarin politiemensen moeten werken. Er zijn mensen die altijd discussie willen voeren als zij door de politie worden aangesproken op hun gedrag en niet zelden gebeurt dit zonder respect. Bij haar eis woog de officier mee dat het slachtoffer zich zelf in deze situatie had gebracht door de coronamaatregelen te overtreden en zich te verzetten. Bovendien is het niet zo dat de agent vol uithaalde. Desondanks moet dit geweld worden gezien als disproportioneel zodat een strafrechtelijke reactie op zijn plaats is. Alles afwegende eiste de officier van justitie een werkstraf van 24 uur voorwaardelijk. De rechtbank doet uitspraak op 12 januari 2022.
Samen sterk in de hulpverlening!




Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2524 Gepost op: 12 januari 2022, 22:58:50
https://twitter.com/Politie/status/1481278022451924992?s=20

Stijging verkeersongevallen baart politie zorgen

Gepubliceerd op:
12-01-2022 | 15:10

Nederland - Het afgelopen jaar waren er meer verkeersongevallen met meer gewonden en meer blikschade dan in 2020. Het aantal ongevallen met minimaal één dodelijk slachtoffer nam licht af. De politie blijft onverminderd inzetten op de grootste veroorzakers van ongevallen: rijden onder invloed, snelheid en het gebruik van telefoons in het verkeer.

ongeval
Het aantal verkeersongvallen met alleen materiele schade steeg het afgelopen jaar met 5055 incidenten: van 63.649 in 2020 tot 68.704 in 2021. Het aantal aanrijdingen met minimaal één gewonde nam toe met 1302 slachtoffers. In 2020 waren dat er 16.540, terwijl de teller in 2021 bleef steken op 17.842. Ook het aantal ongevallen met blikschade kende een stijgende lijn: van 63.649 in 2020 tot 68.704 in het afgelopen jaar. Alleen het aantal ongevallen met minimaal één dodelijk slachtoffer nam af. Dat waren er het afgelopen jaar 478 tegen 496 een jaar eerder.

Zorgelijke cijfers
‘Cijfers die ook ons zorgen baren’, reageert Paul Broer, portefeuillehouder Verkeer van de politie. ‘We hadden graag voortzetting van de daling gezien.’ Hij wijst er wel op dat het voorlopige cijfers betreft. Die zijn afkomstig van Smart Traffic Accident Reporting (STAR), waarin onder andere de politie, het Verbond van Verzekeraars en Verkeerskundig ICT-bureau VIA samenwerken. De definitieve aantallen worden in maart verwacht. Ook benadrukt Broer dat de stijging niet helemaal onverwacht komt, omdat de verkeersintensiteit in 2021 vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen in dat jaar is toegenomen ten opzichte van 2020. ‘De recente ongevalscijfers zijn nog altijd lager dan in 2019, al zaten we qua verkeersmobiliteit in 2021 natuurlijk nog niet helemaal op hetzelfde niveau als in dat jaar. Maar het zijn nog steeds te hoge aantallen.’

Slimme camera
Broer kondigt aan dat de politie fors blijft inzetten op handhaving in het verkeer, in het bijzonder op de drie grootste oorzaken van ongevallen: rijden onder invloed, overschrijding van de maximum snelheid en afleiding in het verkeer. ‘Vooral dat gepruts met telefoons in het verkeer is een aandachtspunt in de verkeershandhaving.’ Hij wijst daarbij op de introductie van de mono-cam: een slimme camera die door de politie is ontwikkeld en zelfstandig vast stelt of een automobilist een telefoon in de hand heeft. ‘We hebben er nu elf, maar dat aantal wordt het komende jaar minimaal verdubbeld. Het blijkt een uitermate effectief middel, waardoor we meer ruimte krijgen om daarnaast andersoortige verkeerscontroles te houden.’

Gedeelde verantwoordelijkheid
Verder benadrukt Broer dat de verkeersveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle betrokken partijen. ‘Zoals de wegbeheerders, overheden en belangenorganisaties. Maar ook de weggebruikers zelf hebben een belangrijke verantwoordelijkheid: houd je aan de afspraken. Als politie zijn wij het sluitstuk in de handhaving. De hele keten is aan zet. Bijvoorbeeld door heldere communicatie, betere preventie en passende wet- en regelgeving. Daarnaast helpt het misschien ook dat de verkeersboetes in het tweede kwartaal van dit jaar omhoog gaan.’
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!






Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,585
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
OM eist zeven jaar cel en TBS voor geweldsexplosie tegen agenten in Groningen
Nieuwsbericht | 14-07-2022 | 14:47

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van zeven jaar en TBS met dwangverpleging tegen een 33-jarige uit de Verenigde Staten afkomstige man. Hij wordt verdacht van het in Groningen op 10 maart 2021 om het leven proberen te brengen van een politieman en het verwonden van een zijn vrouwelijke collega.

Tijdens de avondklok, ingesteld vanwege de corona-pandemie, zien de agenten twee mannen zonder licht fietsen. De agenten spreken de mannen aan; ze reageren niet. Uiteindelijk wordt hen op de Van Houtenlaan gevraagd zich te legitimeren.

Uit het niets
Na een korte woordenwisseling wordt de mannelijke agent vanuit het niets met een mes aangevallen door de verdachte. Zijn collega probeert hem met behulp van een wapenstok te ontzetten. Na de worsteling rennen de mannen weg. Daarbij laten ze hun fietsen en een zwart petje achter. De agent is zeer ernstig gewond aan hals en gezicht. Hij wordt geopereerd en overleeft ternauwernood de aanval. De agente heeft twee verwondingen aan haar bovenbeen.

Woonboot
De politie doet direct een buurtonderzoek en plaatst foto’s van de fietsen en camerabeelden van een nabij gelegen supermarkt op social media. Een van de fietsen wordt herkend door een man die een woonboot verhuurt aan twee mannen die de verdachten blijken te zijn. De politie doet daar een inval, maar vinden de verdachten niet.

Aanhouding
Dat doet de Franse politie op 13 maart 2021 wel. Door inzet van telefoontaps en met hulp van de Belgische en Franse autoriteiten worden de verdachten aangehouden in Noord-Frankrijk in een huurauto. Ook worden messen gevonden, waarbij op één van die messen het DNA van de politieman zit.

Poging doodslag
Op basis daarvan en op basis van bekennende verklaringen van de verdachte acht de officier van justitie wettig en overtuigend een poging doodslag bewezen. “Daarbij heeft de verdachte meermalen gericht op het hoofd en in de hals gestoken. (…) Het had niet veel gescheeld of de politieman had het niet overleefd. Het handelen van verdachte was enkel en alleen gericht op het uitschakelen van de agent.”

Koppelriem
Daarnaast is het zo goed als zeker aan de koppelriem van de agente te danken dat er bij haar geen vitale delen zijn geraakt bij het helpen ontzetten van haar collega. “Als het mes van de verdachte niet op de koppelriem was gestuit dan was de kans op zwaar lichamelijk letsel als gevolg van steken in het bovenlichaam met daarin vitale organen aannemelijk geweest.”

TBS
De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen constateren dat de verdachte zonder behandeling zo maar opnieuw de fout in kan gaan. Ook geven zij aan dat er sprake is van een psychische stoornis. Deze uit zich onder meer in een gebrek aan inzicht in eigen handelen en waanachtige overtuigingen. Zij adviseren daarom TBS met dwangverpleging.

Bescherming maatschappij
Een TBS-maatregel heeft als doel om de maatschappij te beschermen. Aan de andere kant moet een TBS-behandeling, voor zover mogelijk, gericht zijn op een veilige en verantwoorde terugkeer naar de maatschappij. Dat gebeurt door het gecontroleerd verlenen van verlof, waardoor iemand stapsgewijs kan terugkeren in de maatschappij.

In deze zaak is de verdachte een vreemdeling zonder verblijfstatus. Deze verdachte kan niet terugkeren in de Nederlandse maatschappij. Wat wel kan is dat hij een in Nederland opgelegde straf in de Verenigde Staten kan ondergaan. Daarbij dient de kanttekening te worden gemaakt dat het onduidelijk is of dat land een TBS-maatregel ten uitvoer kan leggen. “Deze vraag is uitgezet bij de Amerikaanse autoriteiten, maar daarop is nog geen reactie ontvangen.”

Alles afwegende vraagt de officier van justitie aan de rechtbank wel de TBS-maatregel met dwangverpleging op te leggen. “Hier prevaleert het belang van een veilige samenleving boven het persoonlijk belang van de verdachte nu er geen verantwoord alternatief is.”

Realiseren
Tot slot. Geweld tegen agenten werkt in de ogen van de officier van justitie strafverzwarend. De verdachte heeft groot fysiek en psychisch leed veroorzaakt bij twee agenten die gewoon hun werk deden. Uit het niets zijn zij geconfronteerd met een ongekende agressie. De officier van justitie geeft aan dat een dergelijke gebeurtenis een enorme impact heeft op hen, hun familie en collega’s. “Zij maken zich allen grote zorgen, waarbij ze zich ineens weer keihard realiseren dat het werk van een politieagent zeker niet zonder gevaar is.”

De zaak tegen de andere aanwezige man wordt morgen behandeld.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/07/14/geweldsexplosie-tegen-agenten-in-groningen
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen