Team Brand Onderzoek (TBO)

Auteur Topic: Team Brand Onderzoek (TBO)  (gelezen 16475 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #10 Gepost op: 27 augustus 2008, 18:46:27
Ja Ruud niet alleen jij bent nieuwsgierig naar dit nieuwe fenomeen maar ik ook!!
Dus even wat gezocht en zie hier....

Groetjes!

http://player.omroep.nl/?aflID=7029302

Het team brandonderzoek doet geen forensische opsporing. Zij doen alleen onderzoek vanuit brandweertechnisch oogpunt. De Technische Recherche zal ten alle tijde het forensische onderzoek uitvoeren.
Volgens mij was het Team Brand Onderzoek bij wijze van proef opgezet. Dit is echter zo goed bevallen dat er nu ook een opleiding bij het NIFV komt/beschikbaar is voor brandonderzoeker.

http://www.hetbrandweerforum.nl/index.php?topic=9635.0geen strafrechtelijke opsporing... wel onderzoek naar de oorzaak van de brand als de politie geen belangstelling heeft...  ;)


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 38,758
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #11 Gepost op: 29 augustus 2008, 12:12:22
Kennemerland wil team brandonderzoek

Door COEN POLACK

Bron: voorpagina Haarlems Dagblad 29 augustus 2008

HAARLEM - De veiligheidsregio Kennemerland wil zelf een team van brandonderzoekers gaan oprichten. Bij Het onderzoek naar de grote brand in  de Koning Willem I Laan in Hoofddorp schakelde de Haarlemmermeerse brandweer een gespecialiseerd team van de Apeldoornse brandweer in.

Het Team Brandonderzoek uit Apeldoorn is momenteel het enige in zijn soort in Nederland. Het tem werkt voornamelijk in de eigen regio, maar wordt ook door andere korpsen gevraagd om te helpen bij onderzoeken naar bijzondere branden.

Districtscommandant Mario Schoonderwoerd van de brandweer Kennemerland is erg blij met de inzet van het Apeldoornse team. Hij was al van mening dat ook in de veiligheidsregio Kennemerland een vergelijkbaar team opgezet zou moeten worden en de ervaringen van de afgelopen weken hebben dat idee bevestigd. "Wanneer zo'n onderzoeksteam kan beginnen is nog niet duidelijk, want we zijn net als brandweer regionaal gaan werken en hebben intern nog te maken met de nasleep van die operatie.
--> bijlage Regio Haarlemmermeer: 'Na de blusploeg komen wij'  


'Als de blusploeg naar huis gaat, komen wij in actie'

HOOFDDORP - De brand in de Koning Willem I laan van vorig weekeinde bood Haarlemmermeer de eerste kennismaking met het Team Brandonderzoek uit Apeldoorn. Dit gespecialiseerde brandweerteam werkt meestal in de eigen regio, maar doet ook onderzoeken in opdracht van andere brandweerkorpsen. De ervaringen zijn positief. De Apeldoorners leggen uit wat ze in Hoofddorp gedaan hebben.

Het rapport van de medewerker van het Team Brandonderzoek over de vernietigende brand in het huizenblok aan de Koning Willem I Laan maakte, dwingt respect af. Niet omdat het zo precies uitlegt hoe de woningen in elkaar staken, niet omdat het rapport een zo helder beeld geeft va het verloop van de brand gedurende de twaalf uren dat deze woedde, maar vanwege het feit dat de onderzoeker pas aan de slag ging toen er van de meeste woningen niet meer over was dan een natte, dampende hoop geblakerd schroot. "Meestal rukken we mee uit met de ploeg die de brand gaat bestrijden", zegt brandonderzoeker Herman Koopman, de man die het rapport opstelde. "En als de blusploeg naar huis gaat, komen wij in actie." In het geval van de Hoofddorpse brand, werd Koopman pas uren na het uitbreiden van de brand gevraagd of hij met zijn expertise de brand wilde komen analyseren.
Toch kon Koopman nog een berg aan informatie destilleren uit de resten van het getroffen woonblok. "Je hebt altijd de minder zwaar getroffen woningen als referentiekader", zegt hij. "Je gaat er dan van uit dat de andere woningen hetzelfde gebouwd waren. In dit blok waren de woningen ook grotendeels hetzelfde."
  
In het rapport dat volgde hoefde Koopman alleen de verspreiding van de brand te analyseren. De brandweer van Haarlemmermeer werd in de nacht van de brand verrast door de snelle verspreiding van het vuur in het woonblok. Normaal gesproken moeten de tussenmuren tussen woningen ervoor zorgen dat brand lange tijd in een woning blijft. In het Hoofddorpse geval sloeg het vuur al snel over naar naastgelegen woningen. De blussers konden al met eigen ogen zien dat deze verspreiding via het dak ging. Koopman heeft in zijn onderzoek precies uit de doeken gedaan hoe de brand zo snel zo groot kon worden. Hij beschrijft tot in details de materialen die in het dak verwerkt waren en hij legt iedere volgende fase van de brand bloot.
Terwijl bewoners, omwonenden en bijvoorbeeld ook de gemeente duidelijkheid krijgen over wat er tijdens de brand gebeurd is, vormen de bevindingen van het onderzoek voor brandweermensen een schat aan informatie. Zo was het werk van het Team Brandonderzoek aanvankelijk ook bedoeld, weet Harrold Menning, directiesecretaris bij de Apeldoornse brandweer en initiatiefnemer voor het gespecialiseerde team. Menning: " Bij iedere brand wordt wel een rapportje gemaakt, maar de informatie daaruit lekt niet door tot op de werkvloer en verdwijnt meestal ergens in een la. Doordat we nu onderzoek laten doen door eigen brandweermensen, is die informatie veel toegankelijker. Ze kijken naar oorzaak en verspreiding van de brand en toetsen meteen of het optreden van de brandweer toereikend geweest is. Er is streng toezicht op brandveiligheid bij de bouw van woningen, maar er was tot nu toe opvallend weinig toetsing van het blussen van een brand. Gek toch?"

zie ook: Download Rapport TBO: Rapport onderzoek brandverloop in een woonblok te Hoofddorp op zaterdag 16 augustus 2008
Samen sterk in de hulpverlening!


Pyro_loe

 • Oranje Kolom
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 968
 • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #12 Gepost op: 30 augustus 2008, 08:49:17
Tuurlijk Kennemerland...

Laten we lekker in elke regio een eigen TBO oprichten, lekker allemaal samen dezelfde wielen uitvinden.

dream on  ???


cu,
Loe  8)
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


SimonSt

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,431
Reactie #13 Gepost op: 30 augustus 2008, 09:03:05
Laten we lekker in elke regio een eigen TBO oprichten, lekker allemaal samen dezelfde wielen uitvinden.

Waarom niet? In heel veel landen is het al langer heel gewoon, al dan niet in samenwerking met de politie.
Ik vroeg mij al langer af waarom we dit niet in Nederland hadden, want ik denk ook dat er voldoende werk voor ze is.

Maar misschien niet voor elke regio apart, sommige politieregio's doen ook samen met één VOA.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #14 Gepost op: 30 augustus 2008, 10:55:21
Tuurlijk Kennemerland...

Laten we lekker in elke regio een eigen TBO oprichten, lekker allemaal samen dezelfde wielen uitvinden.

dream on  ???


cu,
Loe  8)
het ligt er net aan wat het doel is van het team... Gaan ze elk brand onderzoeken of alleen bepaalde branden? Gaan ze oorzaak onderzoek doen? Gaan ze kijken of de procedures (van de brandweer / van het gebouw?)goed gewerkt hebben? Gaan ze onderzoeken of het gebouw bouwkundig goed in elkaar zit? Enz, enz. De vraag is dus hoe uitgebreidt je het taken pakket maakt. Voor één of twee onderzoeken per kwartaal moet je geen afdeling oprichten..... ;) daarnaast was ik nu niet echt onder de indruk van het rapport van apeldoorn..... Dat had een bouwkundige (/ adviesbureau beter?) ook op kunnen stellen


Guust

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 723
 • Don't shoot the messenger!
Reactie #15 Gepost op: 1 september 2008, 13:33:49
BOEK BESTELLEN BIJ www.sdu.nl???   even oppassen!!

want de link met de voorintekenkorting van 20%, die nu op de website staat als je het boek brandonderzoek wil bestellen werkt niet.
Als je besteld dan moet je gewoon die 279 euries betalen.

Ik heb er over gebeld en de bestelling wordt gedelete en later moet ik alsnog bestellen als die LINk werkt.


Brandonderzoek
Methodisch onderzoeken van brandoorzaken en brandverloop

Bestel voor 30 november 2008 en u profiteert van een voorintekenkorting van 20%.


Pyro_loe

 • Oranje Kolom
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 968
 • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #16 Gepost op: 1 september 2008, 17:00:43
ik heb de NFPA 921 al   ::)

cu,
Loe  8)
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #17 Gepost op: 1 september 2008, 18:15:56
Voor de politie is de brand nu niet meer interessant omdat er strafrechtelijk misschien geen dader aan te wijzen is.... maarrrrrrrrrr ik denk dat het best wel interessant is om te kijken of het een productie, installatie of gebruikersfout is...  ;) Daar kan TBO dan verder onderzoek naar doen (in samenwerking met verzekering, VWA, enz)

http://www.ad.nl/groenehart/alphen/2574052/Zonnecollectoren_oorzaak_brand.html

maandag 01 september 2008
Zonnecollectoren oorzaak brand

AARLANDERVEEN - De brand die in de nacht van zaterdag op zondag een woonboerderij aan het Noordeinde in de as legde, is vrijwel zeker veroorzaakt door de zonnecollectoren in het rieten dak.
,,De politie doet hier verder geen onderzoek meer naar.
Het is de enig mogelijke oorzaak want brandstichting is in ieder geval uitgesloten,’’ zegt brandweercommmandant Zuidijk. De brandweer moest in de loop van zondagmiddag nog een keer in actie komen omdat het vuur weer oplaaide. ,,Dat is heel gebruikelijk bij dit soort grote branden,’’ aldus Zuidijk. ,,Vuurresten laaien makkelijk weer op.’’ De bewoners van het oudste pand van Aarlanderveen (1753) ontdekten de brand zelf. Het pand was opgeknapt en bestond uit twee woningen. Alle mensen en de vier paarden in de stal konden op tijd in veiligheid worden gebracht. Hoe hoog de totale schade is, is nog niet bekend.

De brandweer van Aarlanderveen en Ter Aar bestreden de brand samen met die van Alphen. Later assisteerden ook Nieuwkoop en Zwammerdam. Het vuur bleef zich verspreiden door het rieten dak. ,,Er was enorm veel bluswater nodig,’’ legt Zuidijk uit. ,,Er zijn wel sloten in de buurt, maar die zijn lang niet diep genoeg om zoveel water te leveren.’’ De brandweer moest daarom een groot bluswatertransportsysteem inzetten. Daarmee kon enkele honderden meters van de boerderij verwijderd voldoende bluswater worden opgepompt. In totaal zijn 75 brandweerlieden in touw geweest.


Straalpijp Rick

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,863
 • Er is geen beter weer dan BRANDWEER
  • Brandweer Barendrecht
Reactie #18 Gepost op: 5 oktober 2008, 14:31:28
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft ook haar eigen brandonderzoeksteam ;)


Firemaus

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 72
 • BrandMeester
Reactie #19 Gepost op: 6 oktober 2008, 21:19:59
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft ook haar eigen brandonderzoeksteam ;)

Meer info? Foto's?
When the sent us to hell........ we'll put it out!   http://www.brandweerpurmerend.com http://www.brandweerzaanstad.nl