Vrijwilligers moeten per 2004 wijken

Auteur Topic: Vrijwilligers moeten per 2004 wijken  (gelezen 17192 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Bleij

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 607
Gepost op: 24 november 2003, 10:54:45
Vrijwillige strandwachten gemeente Veere moeten wijken voor betaalde krachten
Ab van der Sluis, PZC

Gezien op www.regioscannerzeeland.nl   ;)

DOMBURG - Het strand in de gemeente Veere wordt komende zomer bewaakt door betaalde krachten. Voor de (vrijwillige) reddingsbrigades is geen plek. Dat blijkt uit de nota Strandbewaking. B en W van de gemeente Veere willen een einde maken aan de versnippering van de strandbewaking. Toezien op de veiligheid gebeurde dit jaar nog door de Stichting Strandexploitatie Walcheren (SSW) en de reddingsbrigades.

De SSW is na de gemeentelijke herindeling opgericht. De stichting exploiteert het strand en ziet toe op de veiligheid. De SSW is wat de veiligheidstaken betreft alleen aanwezig in Westkapelle en Vrouwenpolder. Op de stranden van Dishoek, Biggekerke, Zoutelande, Domburg en Oostkapelle zijn reddingsbrigades actief. In Oostkapelle, Domburg en Vrouwenpolder/Oranjezon werken zowel de SSW als de reddingsbrigades.

B en W van Veere vinden dat geen ideale situatie. Er is af en toe sprake van twee kapiteins op één schip. Dat leidt in de praktijk soms tot problemen. De SSW is eindverantwoordelijk, maar de reddingsbrigades vinden dat zij hun eigen bootjes wel kunnen doppen. De situatie wordt nog onduidelijker, omdat de gemeente reddingsmateriaal ter beschikking stelt aan de reddingsbrigades, maar geen enkel zicht heeft op de dagelijkse gang van zaken.
Het college wil dat op alle stranden in de gemeente Veere op eenzelfde manier wordt gewerkt. Dat is duidelijker voor de badgasten, maar werkt ook efficiënter. B en W willen dat de gehele strandbewaking op 1 januari van het volgend jaar in handen komt van de SSW.

EHBO
Bij strandbewaking hoort: het preventief uitvoeren van patrouilles op het water, het uitvoeren van reddingen en hulpverlening te water en op het strand, tips en informatie geven over veiligheid aan strandbezoekers, het zoeken van vermiste kinderen, het verlenen van EHBO en politie en ambulance te woord staan bij eventuele calamiteiten.

Seizoen
Het college kiest in de nota Strandbewaking nadrukkelijk voor betaalde krachten tijdens het zomerseizoen. In de praktijk is namelijk gebleken dat het steeds moeilijker wordt om vrijwiligers te vinden om de diverse hulpposten op de Veerse stranden te bemensen.

In zuidwest Walcheren (Dishoek, Zoutelande) is een proef gehouden met een betaalde leidinggevende op een strandpost. De gemeente is daar matig tevreden over. Veel vrijwilligers hadden daar moeite mee. Het college vindt het wel goed dat er gedurende het hele seizoen één leidinggevend persoon aanspraakbaar is. In de nota gaan B en W ervan uit dat er zes betaalde krachten nodig zijn. Deze komen als seizoens- of vakantiewerker in dienst bij de SSW op basis van een tijdelijk contract. Boven hen komt één leidinggevende te staan.

Voordeel
Een groot voordeel van het inzetten van betaalde krachten is dat zij ook ander werk voor de SSW kunnen doen, bijvoorbeeld het strand schoonmaken. De gemeente Veere verwacht dat de SSW 140.000 euro extra per jaar nodig heeft.

Als de gemeenteraad instemt met de nota Strandbewaking, komt er een einde aan het werk van de reddingsbrigades. Het college erkent dat er veranderingen nodig zijn en dat deze ten koste gaat van de vrijwilligers. ,,Zij hebben met veel inzet de strandbewaking op een aantal stranden uitgevoerd, waarvoor dank is verschuldigd.”

Leden van de reddingsbrigades, die geen afscheid willen of kunnen nemen van hun hobby, kunnen als vakantiekracht bij de SSW gaan werken. De nota wordt donderdag (27 november) besproken tijdens een vergadering van de commissie Financieel Beleid en Algemeen Bestuur. De openbare bijeenkomst begint om 19.30 uur in het gemeentehuis.

 :-\   diep triest of een goede zaak ?
9910001

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,762
Reactie #1 Gepost op: 24 november 2003, 11:26:08
Dat ligt eraan of het nu goed loopt of het moet veranderen. Zelf ken ik de situatie daar niet mijn voorkeur (als gemeente) zal zijn vrijwiulligers als dit een goede bewaking geeft met name de hoeveelheid en kwaliteit van de mensen is voldoende is. Als dit onvoldoende is moet je gaan kijken of je mensen moet gaan betalen. Mijn ervaring is dat je deze dan ook alleen het bewakingswerk moet laten uitvoeren en niet het strand moet schoon laten maken. Dit omdat je hier niet aan toe komt met mooi weer en met slecht weer is het minder hard niodig. Een combinatie van vrijwillig en betaald is wel mooi maar ook weer moeilijk met gezeur van jij wordt betaald dus ruim alles maar op en gaan wij eten. kortom goed of slecht dat ligt eraan of het beter of slechter wordt en daarvoor moet ik de huidige situatie kennen. Ook een verdeling vrijwillige stranden en beroeps is nog een mogelijkheid.

9910001
9910001


Dave

 • Gast
Reactie #2 Gepost op: 24 november 2003, 13:53:05
Ik denk dat het best wel positief kan bekijken. Wanneer de leden van de rb hun hobby op part time basis kunnen blijven uitoefenen, dan...

Dave


9910001

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,762
Reactie #3 Gepost op: 24 november 2003, 17:26:43
Het is net met welke afspraken het wordt ingevoerd, het kan een stuk ontlasting van je vreijwilligers zijn maar het kan ook demotiverend werken. Er zijn combi's mogelijk met betaald en vrijwillig. Je kan betaald aanvullen met vrijwilligers, je kan betaalde stranden en niet betaalde stranden en je kan een verdeling maken tussen doordeweeks betaald (moeilijk vrijwilligers te vinden i.v.b. met werk en in het weekend vrijwillig. Het is net waar de problemen zijn en hoe je het wilt oplossen.

9910001
9910001


Dave

 • Gast
Reactie #4 Gepost op: 24 november 2003, 23:06:47
nee, niet en en, maarallemaal betaald! Wellicht kunnen ze op part time basis meedraaien ofzo

Dave


9910001

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,762
Reactie #5 Gepost op: 25 november 2003, 11:15:24
Het probleem is dat je niet iedereen kan gaan betalen vrijwilligers kan je er bij doen zodat ze de tijd hebben om het werk te leren, er moet ook opvolging zijn. Voor door de weeks kan je voornamelijk vakantiewerkers verwachten en dus studenten. Dit omdat niet iedereen 8 weken vrij kan krijgen om op het strand te werken.

9910001
9910001


Matthijs

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 140
 • samenwerkend kunnen we meer.
  • Ontwerpers en bouwers van maatwerk interieurs
Reactie #6 Gepost op: 25 november 2003, 17:40:07
Maar volgens mij is het wel zaak om mensen de post te laten bemannen, die voldoende opleiding hebben

Matthijs


Dave

 • Gast
Reactie #7 Gepost op: 25 november 2003, 17:43:37
Helemaal eens, Matthijs. Je kan toch niet zomaar iedereen op zo'n post zetten? Je moet allereerst EHBO hebben en daarnaast nog eens kunnen varen. Mensen uit de reddingswereld dus... ;D ;D ;D


Dave


Christian

 • Eerste hulpverlener | instructeur BLS/AED | verpleegkundige
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,440
Reactie #8 Gepost op: 25 november 2003, 18:44:37
Misschien is het al gezegd hoor, maar het is natuurlijk wel zo dat je over het algemeen gesproken meer verplichtingen op kan leggen aan betaalde krachten.

Christian


9910001

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,762
Reactie #9 Gepost op: 26 november 2003, 11:03:35
Je hebt niet de zekerheid als je betaalde mensen aanneemt dat het ook goede mensen zijn , of dat deze net zo goed zijn als vrijwilligers. Vrijwilligers zijn vaak leden welke een vaste baan hebben en het dus meerdere jaren dit werk uit kunnen voeren, betaalde krachten zijn vaker studenten en lopen werken maar een bepaald aantal jaar betaalde diensten. Hierdoor heb je verschil in ervaring. Verder moet je jeugdleden mee laten draaien zodat ze ervaring krijgen dit omdat je anders zelf anders als je oud bent nog steeds met je rollator de boot in moet  ::) ::). Het overgeven van je ervaring is belangrijk om een goede bewaking te houden in de toekomst.

9910001
9910001