Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)

Auteur Topic: Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)  (gelezen 170466 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Ohyes

 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 10
Reactie #10 Gepost op: 30 augustus 2008, 00:04:04
Dat zonnedek van die Pirelli heeft toch wel wat  8)


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #11 Gepost op: 5 december 2008, 18:31:05
KNRM krijgt gift van 1,5 miljoen euro


IJmuiden - De verzekeringsmaatschappij Noordhollandsche van 1816 schenkt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een bedrag van 1,5 miljoen euro waarmee de KNRM een start wil maken met een verbeterd ontwerp van een reddingboot, waarbij een innovatieslag op het gebied van emissie, geluid en ergonomie wordt gemaakt.

Op vrijdag 5 december 2008 speelde de Noordhollandsche van
1816 voor Sinterklaas door het sponsorbedrag symbolisch aan de KNRM te overhandigen in IJmuiden.

Roemer Boogaard, directeur van de KNRM is blij en dankbaar met het initiatief van de Noordhollandsche van 1816. “Er zijn inmiddels bijna 10 schepen van het type Arie Visser gebouwd en in de periode 2010-2011 ontstaat er behoefte aan een verbeterde versie. Daarin willen we graag een innovatieslag maken. Bij het ontwerp willen we graag kenniscentra als TNO en de TU Delft betrekken. De innovatieslag is noodzakelijk omdat de KNRM haar reddingwerk maatschappelijk verantwoord wil uit voeren. Als KNRM opereren we in kwetsbare gebieden. Door de technische vernieuwingen is het mogelijk om geluid en emissie aan te passen aan de huidige normen en voor de vrijwilligers de schepen meer ergonomisch en onderhoudsvriendelijker te maken”

Noordhollandsche van 1816
Het jaar 2008 gaat in de geschiedenis van de Noordhollandsche van 1816 de boeken in als het jaar van de mijlpalen. Niet alleen doorbrak de Noordhollandsche de omzetgrens van € 100 miljoen, ook werd deze gespecialiseerde schadeverzekeraar voor het 5e jaar op rij door verzekeringsadviseurs verkozen tot ‘Beste Schadeverzekeraar van Nederland’.

De Noordhollandsche heeft op verschillende manieren het bereiken van deze mijlpalen gevierd en was van mening dat, ondanks de kredietcrisis en de economisch mindere tijden, daarbij ook de Noordhollandsche eigen Goede Doelen Stichting betrokken moest worden. Die betrokkenheid uit zich in het financieel ondersteunen van het vlootvernieuwingsproject van de KNRM met een donatie van € 1,5 miljoen. Met de Noordhollandsche donatie wordt het in de vaart brengen van een nieuwe KNRM reddingboot ondersteund.

Bouw
In 2009 starten de voorbereidingen voor het verbeterde ontwerp, zodat in 2010 gestart kan worden met de bouw. In 2011 zal de reddingboot in bedrijf worden gesteld en zullen proefvaarten en testen worden gedaan op de nieuwe systemen die ontwikkeld zijn. In 2012 zal de reddingboot operationeel op een reddingstation worden gestationeerd
 
bron: blik op nieuws

Henk


Nachtbroeder

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,399
Reactie #12 Gepost op: 30 januari 2009, 15:54:05
Rode Kruis, Reddingsbrigade en EHBO samen onder één dak Haaglanden, 27 januari 2009    
donderdag, 29 januari 2009  
Bron: Interne mail, www.nieuwsbank.nl

De Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO, afdeling ’s-Gravenhage, de afdeling Den Haag van het Nederlandse Rode Kruis en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) krijgen in de toekomst gezamenlijk onderdak in de oude brandweerkazerne aan de Duinstraat in Scheveningen.
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de verbouwing van de voormalige brandweerkazerne tot verzamelgebouw voor de vrijwilligersorganisaties die nu nog op diverse locaties in de stad gehuisvest zijn.

De oude brandweerkazerne kwam leeg te staan na de verhuizing van de Brandweer naar de naastgelegen nieuwbouw in juli vorige jaar. Met de vestiging van de vrijwilligers van Rode Kruis, reddingsbrigade en EHBO krijgt het karakteristiek pand aan de Duinstraat een passende bestemming. Daarnaast zorgt de gezamenlijke huisvesting ervoor dat er makkelijker kan worden samengewerkt door de betrokken organisaties, bijvoorbeeld bij de aanvraag en behandeling van verzoeken om eerste hulpassistentie bij evenementen.

Na een ingrijpende verbouwing van het pand zullen de vrijwilligersorganisaties het oude brandweergebouw in gebruik nemen.


Nachtbroeder

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,399
Reactie #13 Gepost op: 7 februari 2009, 11:43:10
In het kader van de samenwerking met de Brandweer :) Ik ben dinsdag weer aanwezig bij de training :)

Opleiding brandweerschippers gestart    
vrijdag, 6 februari 2009  

Zoals al eerder op de site te lezen was heeft de Brandweer Leidschendam-Voorburg een nieuwe WaterOngevallen eenheid (WO). De combinatie bestaande uit een nieuw voertuig en een nieuwe boot wordt momenteel voorbereid om operationeel ingezet te kunnen worden.

Onderdeel van de voorbereiding is het trainen van de ongeveer 25 schippers van de brandweer. Op steeds meer vlakken ontstaat er een plezierige samenwerking tussen de Reddingsbrigade Leidschendam-Voorburg en de brandweer, de RBL was dan ook zeer vereerd toen de vraag kwam of onze instructeurs een bijdrage konden leveren in de opleiding van de brandweercollega's. De RBL heeft de afgelopen 20 jaar veel ervaring opgedaan in het werken met verschillende type vaartuigen, deze ervaringen zijn sinds enkele jaren gevat in een intern opleidingsprogramma.
 
In overleg met de brandweer is een specifiek lesprogramma opgesteld waarvan inmiddels het theoriegedeelte is afgerond en waarvan deze week de eerste 2 praktijk lessen hebben plaatsgevonden. Het is vooral erg leuk om voor het eerst met een grotere groep brandweer collega's samen te werken. Daarnaast is het goed dat het brandweerpersoneel dat nog niet eerder op de post geweest is ook een indruk kan krijgen van de organisatie en middelen van de RBL. Tot nu toe was het vooral "halen" bij de brandweer, maar naast de nodige kennis en een paar litertjes brandstof hebben we nu ook iets kunnen brengen!
 
De RB instructeurs en leden welke hebben meegeholpen zijn tot nu toe enthousiast en hopen hiermee de samenwerking verder te kunnen versterken.


zoetwater reddertje

 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 31
  • KNRM.NL
Reactie #14 Gepost op: 7 februari 2009, 16:36:36
KNRM Test nieuwe Waterjet boot.

We hebben vernomen dat de KNRM momenteel bezig is met het testen van een nieuw type boot. Het gaat hierbij om de Norsafe Magnum 750. Het bootje is al diverse stations afgeweest en ligt momenteel op station Noordland. het zou de plaats in gaan nemen van de Atlantic zo dat de KNRM haar doelstelling om allen met waterjet boten te varen kan waarmaken.Meer info op: http://www.norsafe.no/index.php?pid=1336&aid=1752
Een foto van de boot is te zien op :http://www.reddingbotenforum.nl/viewtopic.php?f=9&t=273
Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,004
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #16 Gepost op: 22 januari 2010, 19:33:48
Defensie en Kustwacht Nederland tekenen overeenkomst

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/108560/Defensie_en_Kustwacht_Nederland_tekenen_overeenkomst.html
vrijdag 22 januari 2010 16:15

Schiphol - Het Ministerie van Defensie en de Kustwacht Nederland ondertekenen op dinsdag 26 januari een convenant om hun samenwerking te bekrachtigen. De ondertekening vindt plaats op het Kustwachtsteunpunt te Schiphol Oost.

De Kustwacht Nederland is een civiele organisatie, verantwoordelijk voor tal van kustwachttaken. Variërend van Search and Resue (SAR), maritieme hulpverlening, zeeverkeersonderzoek, douanetoezicht tot grensbewaking. De kustwacht staat onder beheer van defensie, alwaar ook een deel van de kustwachttaken zijn belegd.

Met de ondertekening van de overeenkomst op dinsdag 26 februari, worden de bestaande afspraken over de inzet van defensiemiddelen voor de uitvoering van kustwachttaken in één document gebundeld.

Namens het Ministerie van Defensie ondertekent generaal-majoor Sander Schnitger en namens de kustwacht tekent de Directeur Kustwacht, kapitein-ter-zee Jankees Trimpe Burger.
Samen sterk in de hulpverlening!


Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Reactie #17 Gepost op: 1 februari 2010, 22:28:09
Ter aanvulling op bovenstaan bericht:

Defensie en Kustwacht bekrachtigen samenwerking
26 januari 2010, 17.30 uur

De intensieve samenwerking tussen Defensie en de Kustwacht Nederland is vandaag officieel vastgelegd met de ondertekening van een convenant.

De Kustwacht Nederland is een civiele organisatie, verantwoordelijk voor taken variërend van Search and Resue (SAR), maritieme hulpverlening en zeeverkeersonderzoek, tot douanetoezicht en grensbewaking. De organisatie staat onder beheer van Defensie en maakt gebruik van Defensiematerieel.


Generaal-majoor Sander Schnitger (r.) en de directeur kustwacht, Jankees Trimpe Burger, ondertekenen het convenant. Op de achtergrond een Dornier.

Mijnenjager
Zo kan het gebeuren dat een mijnenjager van de marine wordt ingezet voor een visserijinspectie door de kustwacht. De marine levert namelijk mijnenjagers die als transport- en werkplatform dienen voor de inspectieteams.


Dornier kustwachtvliegtuig boven zee, containerschip op de achtergrond

Patrouilles
Een deel van de kustwachttaken wordt door Defensie verricht. Op Marine Vliegkamp De Kooy staat bijvoorbeeld permanent een Lynx-reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando gereed om door de kustwacht te worden ingezet voor SAR-operaties en medische evacuaties op de Noord- en Waddenzee. Ook staan er 2 Dornier patrouillevliegtuigen op Schiphol die onder meer ingezet worden voor patrouilles langs de Nederlandse kust.

Met de ondertekening op het Kustwachtsteunpunt te Schiphol-Oost zijn de bestaande afspraken over de inzet van Defensiemiddelen voor de uitvoering van kustwachttaken officieel in 1 document vastgelegd. Namens Defensie ondertekende generaal-majoor Sander Schnitger en namens de kustwacht de Directeur Kustwacht, kapitein-ter-zee Jankees Trimpe Burger.

bron: www.defensie.nl
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #18 Gepost op: 10 februari 2010, 21:19:45
Landelijke primeur voor SAMIJ

Belangrijk moment voor de incidentbestrijding op het IJsselmeer en de Randmeren: donderdag 11 februari wordt in Lelystad de overeenkomst SAMIJ 2010 ondertekend. Met deze overeenkomst en met de aanstelling van een waterfunctionaris beleeft SAMIJ een landelijke primeur in incidentbestrijding op het water.

De veiligheidsregio’s in en rondom het IJsselmeergebied hebben veel te maken met water. Op dit water kan van alles gebeuren, zoals aanvaringen, verontreinigingen van het oppervlaktewater, branden en explosies en ecologische incidenten. Bij de incidentbestrijding zijn veel verschillende partijen betrokken. Dit zijn landelijk, regionaal en lokaal georganiseerde partijen. Binnen het samenwerkingsverband van de SAMIJ (samenwerkingsregeling incidentbestrijding IJsselmeergebied) werken hulpdiensten samen in de voorbereiding op eventuele incidenten.

In de periode 2007/2009 zijn landelijke normen en organisatievoorstellen vastgesteld voor de incidentbestrijding op het water in het project Waterrand.

Primeur voor de SAMIJ
Met de ondertekening van de nieuwe SAMIJ-overeenkomst kent Flevoland een primeur in Nederland. Voor het eerst worden er namelijk gelijktijdig afspraken gemaakt tussen zeven veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat, Kustwacht, Korps Landelijke Politiediensten, KNRM, Reddingsbrigade Nederland en zes Waterschappen over de bestrijding van incidenten op het water.

Eerste Waterfunctionaris in Nederland
Dit is niet de enige primeur in dit kader. Om het proces van voorbereiding en implementatie van de incidentbestrijding op het water in het IJsselmeergebied vorm te geven heeft Veiligheidsregio Flevoland een waterfunctionaris aangesteld. Dit betreft een totaal nieuwe functie in Nederland en deze wordt per 1 januari 2010 ingevuld door Han van Dijk. Van Dijk was al secretaris van de SAMIJ en was als adviseur crisisbeheersing werkzaam bij de gemeente Lelystad. In die functies had hij al veelvuldig contact met de partijen die samenwerken binnen de SAMIJ.

Officiële ondertekening Overeenkomst
De ondertekening van de SAMIJ-overeenkomst vindt plaats op donderdag 11 februari. Tijdens deze bijeenkomst zullen 18 partijen (bestuurders van zeven veiligheidsregio’s, zes waterschappen en Kustwacht, Korps Landelijke Politiediensten, KNRM, Rijkswaterstaat, Reddingsbrigade Nederland) de overeenkomst ondertekenen.

De SAMIJ nodigt u van harte uit om bij deze gebeurtenis aanwezig te zijn. Tijdens deze bijeenkomst kunt u ook vragen stellen aan Margreet Horselenberg, voorzitter van het bestuurlijk begeleidingsorgaan van de SAMIJ. De bijeenkomst wordt gehouden bij Naupar in de Bataviahaven in Lelystad en de ontvangst is om 10.30 uur. Het officiële programma begint om 11.00 uur.

Wilt u zo vriendelijk willen zijn uiterlijk dinsdag 9 februari a.s. door te geven of u bij deze bijeenkomst aanwezig bent? Dat kan door een e-mail te sturen aan: samij@brandweerflevoland.nl.

Adres:
Naupar
Bataviahaven 1
8242 PR Lelystad

Bron: SAMIJ persbericht

Groetjes,
Henk


Ernst Brokmeier

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 528
  • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #19 Gepost op: 10 februari 2010, 21:27:38
Kunnen dus binnenkort een hoop topics gesloten worden hier, alle partijen en veiligheidsregio's die betrokken zijn bij het IJsselmeergebied tekenen zo te zien mee. Denk dat dit een hele boel onduidelijkheid oplost. Grote stap voorwaarts dus!  O0
[img]/img]