Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)

Auteur Topic: Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)  (gelezen 170344 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #20 Gepost op: 11 februari 2010, 10:21:36
Kunnen dus binnenkort een hoop topics gesloten worden hier, alle partijen en veiligheidsregio's die betrokken zijn bij het IJsselmeergebied tekenen zo te zien mee. Denk dat dit een hele boel onduidelijkheid oplost. Grote stap voorwaarts dus!  O0

Zeker, alle misverstanden over wie de leiding of verantwoordelijkheid heeft tijdens een aktie zijn de wereld uit. De brandweer is nu volledig op de hoogte van de gang van zaken op het water, de deskundige waterfunctionaris zit als een spin in zijn web, met alle touwtjes naar de hulpdiensten in handen, verantwoordelijkheden van de regio's zijn nu duidelijk op basis van precieze grenzen ingedeeld, aanrijdtijden worden nu 24/7 gehaald, bergers zijn aangewezen en met hen zijn bindende afspraken gemaakt, HOGE zal zijn bezigheden op het water moeten beïndigen, ja ja het is nu eindelijk helemaal voor elkaar, we kunnen lekker achterover leunen, er kan nu werkelijk niets meer mis gaan! O0

Sluit alle topic's!

Henk


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #21 Gepost op: 11 februari 2010, 15:40:41
Landelijke primeur voor SAMIJ

Eerste Waterfunctionaris in Nederland
Dit is niet de enige primeur in dit kader. Om het proces van voorbereiding en implementatie van de incidentbestrijding op het water in het IJsselmeergebied vorm te geven heeft Veiligheidsregio Flevoland een waterfunctionaris aangesteld. Dit betreft een totaal nieuwe functie in Nederland en deze wordt per 1 januari 2010 ingevuld door Han van Dijk. Van Dijk was al secretaris van de SAMIJ en was als adviseur crisisbeheersing werkzaam bij de gemeente Lelystad. In die functies had hij al veelvuldig contact met de partijen die samenwerken binnen de SAMIJ.

En wat moet ik me concreet voorstellen bij deze functie? ::)


Ernst Brokmeier

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 528
  • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #22 Gepost op: 11 februari 2010, 20:52:38
zie het eindrapport Waterrand/ Handboek Incidentbestrijding

"Bij incidentbestrijding op het water zijn meer en andere partijen dan op het land
betrokken. Om al deze partijen te betrekken bij de Veiligheidsregio en afstemming
te organiseren wordt een ”Waterfunctionaris” per watergebied aangesteld. Deze
Water functionaris heeft tot taak om in de voorbereidende fase de monodisciplinaire
operationele invulling, van alle partijen die betrokken zijn bij incidentbestrijding op en
rond het samenhangende risicowatersysteem, voor en met de betrokken veiligheidsregio’s
op elkaar af te stemmen. Dit betekent dat de Waterfunctionaris een netwerkfunctie
vervult, met als taak zorg te dragen voor afstemming van de incident- en hulpverleningsorganisatie
op het betreff ende water, via de juiste planvorming en afspraken vanuit de
Coördinerende Veiligheidsregio (zie 3.2.4). Voor een eff ectieve incidentbestrijding op het
water is het bundelen van krachten van groot belang."

De functie omschrijving vind je op pagina 150 van het handboek, verdere uitleg op pagina 148/149:
http://www.waterrand.nl/typo3conf/ext/naw_securedl/secure.php?u=0&file=uploads/media/Handboek_Incidentbestrijding_versie_april_2009_01.pdf&t=1266007731&hash=79dd438c6d47bac5fdd29ce981c9e082
[img]/img]


Evert25

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 291
 • 112 daar red je levens mee
Reactie #23 Gepost op: 13 februari 2010, 17:31:15
KNRM tekent Samij overeenkomst

Een belangrijk moment voor de incidentbestrijding op het IJsselmeer en de Randmeren: donderdag 11 februari werd in Lelystad de overeenkomst SAMIJ 2010 ondertekend (SAMenwerkingsregeling incidentbestrijding IJsselmeergebied). Tijdens deze bijeenkomst hebben 18 partijen (bestuurders van zeven veiligheidsregio’s, zes waterschappen en Kustwacht, Korps Landelijke Politiediensten, KNRM, Rijkswaterstaat, Reddingsbrigade Nederland) de overeenkomst ondertekend. In dit convenant zit ook het convenant "SAR en maritieme hulpverlening" dat de KNRM al eerder met een groot aantal Veiligheidsregio's ondertekende.

De veiligheidsregio’s in en rondom het IJsselmeergebied hebben veel te maken met water. Op dit water kan van alles gebeuren, zoals aanvaringen, verontreinigingen van het oppervlaktewater, branden en explosies en ecologische incidenten. Bij de incidentbestrijding zijn veel verschillende partijen betrokken. Dit zijn landelijk, regionaal en lokaal georganiseerde partijen. Binnen het samenwerkingsverband van de SAMIJ werken hulpdiensten samen in de voorbereiding op eventuele incidenten

Met de ondertekening van de nieuwe SAMIJ-overeenkomst kent Flevoland een primeur in Nederland. Voor het eerst werden er namelijk gelijktijdig afspraken gemaakt tussen zeven veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat, Kustwacht, Korps Landelijke Politiediensten, KNRM, Reddingsbrigade Nederland en zes Waterschappen over de bestrijding van incidenten op het water.

Om het proces van voorbereiding en implementatie van de incidentbestrijding op het water in het IJsselmeergebied vorm te geven heeft Veiligheidsregio Flevoland een waterfunctionaris aangesteld. Dit betreft een totaal nieuwe functie in Nederland en deze wordt per 1 januari 2010 ingevuld door Han van Dijk. Van Dijk was al secretaris van de SAMIJ en was als adviseur crisisbeheersing werkzaam bij de gemeente Lelystad. In die functies had hij al veelvuldig contact met de partijen die samenwerken binnen de SAMIJ. bron knrm.nl
 

Bericht samengevoegd met 'HV nieuwtjes op het water' ;)
Maarten.


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #24 Gepost op: 18 februari 2010, 18:25:20
En wat moet ik me concreet voorstellen bij deze functie? ::)
Groeten,
Henk


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
In het vakblad Incident staat in het nummer 1 2010, 3 SAR onderwerpen:

- Nieuwe heli's voor de Kustwacht
- SAR-Liaison
- Evaluatie LIVEX

http://www.hulpdienstenonline.nl/files/producten-preview/incident/incident-preview/flash.html#/20/

 O0 O0


Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Opening nieuwe Kustwachthangaar op Schiphol-oost. 24 maart 2010

Op Schiphol-Oost wordt woensdag 31 maart de nieuwe hangaar van de Kustwacht geopend. De hangaar biedt plaats aan de twee Kustwachtvliegtuigen van het type Dornier-228-212 en aan een accommodatie voor de vliegers en waarnemers die de toestellen bemannen.

In de nieuwe accommodatie zijn twee kantoorruimtes, vier slaapkamers, een woonkamer met keuken en een vergaderruimte gevestigd. Dit is noodzakelijk omdat, in geval van calamiteiten, één van de vliegtuigen binnen 90 minuten in de lucht moet zijn en de bemanning dus nabij de vliegtuigen geaccommodeerd dient te worden. Het streven is om in de toekomst een alarmeringsstatus van 60 minuten te hanteren, zodat binnen een uur gevlogen kan worden als de omstandigheden daar om vragen. Dit zal de doelmatigheid van de Kustwachtvliegtuigen zeer verhogen.

Tijdens een vlucht zijn altijd twee vliegers en twee waarnemers aan boord. De vliegers vallen onder de Koninklijke Luchtmacht, die ook de toestellen beheert. Van de waarnemers is er één van Rijkswaterstaat, gespecialiseerd in milieuovertredingen op zee. De andere waarnemer komt uit een poule van Politie, Douane en Koninklijke Marechaussee. Hij houdt zich bezig met handhaving, zoals grensbewaking, visserij-inspecties, zoeken naar verdachte schepen en de naleving van verkeersregels.
Jaarlijks wordt ongeveer 2200 uur gevlogen boven de Noordzee, waarvan 1500 uur t.b.v. het milieu. Daarnaast worden de toestellen ingezet bij reddingsacties en rampen- en incidentbestrijding.

De opening wordt verricht door de Directeur Kustwacht, Kapitein-ter-Zee C.J.H. Trimpe Burger, Luitenant-Kolonel J.M.H. Colson van de Koninklijke Luchtmacht en de heer G.B.A. van Deursen, Directeur van de Firma JetSupport B.V., de firma die de toestellen in onderhoud heeft.

-----------

Zie voor het programma en contactgegevens http://www.kustwacht.nl/nl/persberichten.html
(tevens de bron van dit bericht).
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


uitkijk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 961
 • Dit forum is het helemaal !
Verkeerspost Ouddorp zendt tegenwoordig behalve op het werkkanaal 25 ook op kan. 10 het uurbericht uit.


Timmos

 • Persfotograaf
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,326
  • Tim-Koster.nl
Nieuw reddingsvaartuig Reddingsbrigade

VLISSINGEN - Dankzij een gift van de Junior Kamer Walcheren beschikt Reddingsbrigades Nederland sinds kort over een hagelnieuw reddingsvaartuig.

De fel oranje gekleurde waterscooter is voorzien van een speciaal ''drenkelingenplatform'' waarop een reddingszwemmer kan plaatsnemen en drenkelingen zeer snel bereikt en eenvoudig aan boord kunnen worden genomen. De waterscooter is met name bij buitenlandse reddingsdiensten inmiddels een zeer beproeft reddingsmiddel gebleken. Naast de hoge snelheid die kan worden bereikt is het een groot voordeel dat de waterscooter met een kleine bemanning ( 1 of 2 personen) kan uitvaren.

Komende weken worden een aantal senior strandwachten als operator opgeleid in het verantwoord bedienen van de waterscooter , en worden strandwachten getraind om tijdens reddingsoperaties als reddingszwemmer vanaf de waterscooter op te kunnen treden.

Op 4 augustus aanstaande tijdens het reddingsevenement Rescue Vlissingen wordt het vaartuig officieel overgedragen aan Reddingsbrigades Nederland om vervolgens permanent te worden gestationeerd bij de strandbewaking in Vlissingen.http://www.hvzeeland.nl/Nieuws/Item?nid=13451


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994