Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)

Auteur Topic: Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)  (gelezen 152857 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Sportvisbootje omgeslagen bij Tweede Maasvlakte
Twee opvarenden van een omgeslagen sportvissersbootje zijn vrijdagochtend opgepikt door het werkschip Libertas, dat op de Tweede Maasvlakte aan het werk was. Ze zijn in goede gezondheid, meldt de Kustwacht.
Om 09.20 uur ontving het Kustwachtcentrum Den Helder de melding dat bij de Tweede Maasvlakte een sportvissersbootje was omgeslagen. Direct zijn de reddingboten van de stations Hoek van Holland en Stellendam van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij gealarmeerd. Ook een patrouillevaartuig van de Haven van Rotterdam ging ter plaatse.
Het werkschip Libertas, dat op de Tweede Maasvlakte aan het werk was, heeft binnen 20 minuten de beide opvarenden, die op het opgeslagen bootje zaten, opgepikt. De reddingboot van Hoek van Holland heeft de personen overgenomen en naar Hoek van Holland gebracht. Het bootje zelf is inmiddels geborgen.
www.schuttevaer.nl


spades

 • Verpleegkundige
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 157
Reactie #71 Gepost op: 5 augustus 2012, 12:35:35
At 17h10 on Saturday, 04th August, NSRI Durban volunteer sea rescue duty crew were activated following reports of a lifeguard missing at Addington Beach.

It was reported that an experienced Addington Beach Surf lifeguard, a male 22 years old, from Durban, with over 4 years experience, had been paddling off-shore with 4 other lifeguards on rescue ski’s, during routine training, when at 16h10 the rescue ski capsized and the lifeguard has not been seen since.

When a search by fellow lifeguards revealed no sign of the missing lifeguard NSRI Durban and Police Search and Rescue were activated

The NSRI Durban volunteer sea rescue duty crew launched the sea rescue craft Eikos Rescuer II  and an NSRI rescue vehicle, a Transnet National Ports Authority rescue helicopter and a Police Search and Rescue unit responded.

On arrival on-scene the NSRI, the rescue helicopter and the Police joined lifeguards who were searching for their fellow member but despite an extensive search, which lasted until after dark, no sign of the missing lifeguard has been found.

Police have opened an inquest docket and members from Addington Surf Lifesaving will resume the search tomorrow in cooperation with the Police Search and Rescue.

Our thoughts and prayers are with the family, friends and  fellow life guards.

published 04. Aug, 2012


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #72 Gepost op: 13 augustus 2012, 09:09:58
Drukke zondag voor Kustwacht, redders en bergers. 12 augustus 2012
Het Kustwachtcentrum Den Helder ontving deze zondag 28 hulpaanvragen van recreatievaartuigen. De meest voorkomende problemen waren motorproblemen en aan de grond gelopen. Tevens werd gezocht naar twee vermiste kinderen, vroeg een sportvisser om medische advies vanwege een steek van een pieterman en werd één persoon van een jacht geëvacueerd vanwege hartklachten. Deze persoon is door een reddingboot naar de wal vervoerd en per ambulance naar het AMC ziekenhuis gebracht.
Voor al deze acties werd 30 keer een reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ingezet, 6 keer een vaartuig van bergingsmaatschappijen en 4 keer een reddingbrigade.
Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
www.kustwacht.nl


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #73 Gepost op: 13 augustus 2012, 12:15:26
Jaja, we zijn nu al "reddingboot"!


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #74 Gepost op: 17 augustus 2012, 11:39:28
Extra lifeguards door drukte aan het water
RIJSWIJK -  Langs de kust zijn komend weekend aanzienlijk meer lifeguards van de reddingsbrigade aanwezig. Op sommige posten wordt de bezetting verdubbeld naar 14 mensen, vertelt een woordvoerster van de reddingsbrigade vrijdag.


 Op normale zomerse dagen zijn de posten, afhankelijk van de locatie, bezet met vijf tot zes mensen. Dat kan bij heel drukke, warme dagen oplopen naar 12 tot 14, weet de woordvoerster. Extra bezetting is dan vooral nodig omdat door de drukte kinderen sneller kwijtraken. De reddingsbrigade heeft in totaal 60 posten langs de kust, binnenwateren en recreatiegebieden.

De reddingsbrigade verwacht extra drukte door het voorspelde tropische weer de komende dagen. „Deze week ging de teller van het geregistreerde aantal vermiste kinderen op stranden en bij recreatiewater al over de grens van 1000 kinderen, in totaal 1025. Dat is inmiddels hoger dan het jaarrecord van 2009. Toen werden 961 kinderen vermist”, aldus de reddingsbrigade. Die kon tot nu toe alle kinderen ongedeerd met de ouders herenigen.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/12774919/__Extra_lifeguards_door_drukte__.html


mike

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,931
Reactie #75 Gepost op: 20 augustus 2012, 22:43:47
Record aantal hulpverlengingen reddingsbrigade

Door het tropische weekeinde heeft de reddingsbrigade 2 weken voor het einde van het zomerseizoen een recordaantal hulpverlengingen in een jaar verricht. De teller kwam met 3288 hulpverleningsacties uit op 11.716. Dat is ruim 1000 meer dan het vorige record uit 2010. Dat meldde maandag Reddingsbrigade Nederland, dat de registratie sinds 2008 verricht.
Bij de hulpverlengingen was in 65 gevallen sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Er kwam in het toezichtsgebied van de reddingsbrigades één persoon om het leven. Dat was vrijdag bij Kijkduin (Den Haag).

Er werd vooral veel eerste hulp verleend. Dat gebeurde onder anderen ook aan mensen die door de hitte onwel waren geworden.

Verder werden 358 vermiste kinderen met hun ouders herenigd. Toen de vloed op de volgepakte stranden opkwam, moesten mensen naar een andere plek verhuizen waardoor ineens veel kinderen uit zicht raakten en hun ouders niet meer konden terugvinden.

Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland vindt het aantal vermissingen te hoog. Zijn organisatie gaat onderzoeken of en hoe het aantal volgend jaar omlaag kan. Dit jaar werden al 160.000 gratis 06-polsbandjes uitgedeeld waardoor veel vermiste kinderen snel weer met hun ouders konden worden herenigd.

De reddingsbrigade zette dit weekeinde wegens de drukte extra vrijwilligers in.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12794113/__Record_reddingsbrigade__.html


mike

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,931
Reactie #76 Gepost op: 23 augustus 2012, 20:50:34
do 23 aug 2012, 16:29   

Vrouw bevalt kort na redding
HUIZEN -  Een hoogzwangere vrouw die op het Gooimeer in Blaricum in de problemen kwam met een motorboot, is kort na haar redding door de KNRM bevallen.

 De vrouw had woensdagmiddag samen met twee andere volwassenen en drie jonge kinderen een bootje gehuurd. Wat een gezellig dagje op het water had moeten worden, ontaardde in een drama toen de motor ermee ophield en het gezelschap stuurloos ronddobberde. De paniek aan boord was groot en de opvarenden waren inmiddels flink nat en koud geworden, toen de KNRM hen te hulp schoot.

Vlak nadat de zwangere vrouw in de haven was afgezet, begonnen de weeën. Ze is donderdagochtend bevallen van een gezonde dochter.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/12818124/__Vrouw_bevalt_kort_na_redding__.html


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #77 Gepost op: 3 september 2012, 16:59:10
Recordaantal acties reddingsbrigade

Reddingsbrigade Nederland is deze zomer uitzonderlijk vaak in actie gekomen. Er werd vooral vaak eerste hulp verleend, 9706 keer. Een recordaantal van 1477 vermiste kinderen werd gezocht en met de ouders herenigd.

Aan bijna 1500 zwemmers en opvarenden werd hulp verleend, in 270 gevallen in levensbedreigende situaties. Daarmee is volgens directeur Van Mourik van Reddingsbrigade Nederland de noodzaak van toezicht door de reddingsbrigade bij zwem- en recreatiewater voldoende aangetoond. Hij pleit voor een wettelijke regeling. De aanwezigheid van de reddingsbrigade is nu nog niet wettelijk geregeld.

In totaal verleende Reddingsbrigade Nederland 12.674 keer hulp, dat komt neer op zo'n 1000 keer per week. Sinds 2007 wordt geregistreerd hoe vaak de reddingsbrigade uitrukt.

Reddingsbrigade Nederland gebruikt het einde van de zomer om te waarschuwen dat op veel plaatsen op het werk van de reddingsbrigade dreigt te worden bezuinigd en dat het hier en daar mogelijk zelfs wordt stopgezet.

http://nos.nl/artikel/414174-recordaantal-acties-reddingsbrigade.html


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #78 Gepost op: 18 september 2012, 10:34:43
Citaat
Met de brandweer is afgesproken dat de DLRG (Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft, de Duitse evenknie van Reddingsbrigades Nederland) alle duikinzetten voor haar rekening neemt. De brandweer heeft in deze regio daarom ook geen duikteams. In bijzondere gevallen komt de reddingshelikopter, die in het naburige Friedrichshafen gestationeerd is, bij het ziekenhuis van Konstanz twee duikers van de DLRG ophalen, om die snel naar de inzetplek te brengen. Hiervoor brengt de brandweer dan twee duikuitrustingen, die ze voor de DLRG gereed hebben staan, naar het ziekenhuis. De DLRG wordt gealarmeerd door de gezamenlijke meldkamer van brandweer en ambulancediensten.

Uit Incident nr. 9 uitgave SDU


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #79 Gepost op: 19 september 2012, 23:07:11
Nieuwe overeenkomst tussen Marine en Kustwacht

Den Helder - Zij aan zij zetten de Koninklijke Marine en de Nederlandse Kustwacht zich dagelijks in om een bijdrage te leveren aan de veiligheid op de Noordzee. Om ook in de toekomst een effectieve en efficiënte samenwerking te garanderen, ondertekenen de Commandant Zeestrijdkrachten en de Directeur Kustwacht donderdag 20 september een overeenkomst, waarin de ondersteuning en verantwoordelijkheden van beide organisaties vermeld staan.

De Kustwacht is beheersmatig ondergebracht bij de Koninklijke Marine. Dit betekent dat de marine, namens het Ministerie van Defensie, verantwoordelijk is voor de kustwachtorganisatie en uitvoering van kustwachttaken. De ondersteuningsovereenkomst formaliseert de verdeling van de taken en verantwoordelijkheden tussen Defensie en de Kustwacht. Het betreft niet alleen afspraken over de ondersteunende diensten geleverd door de Koninklijke Marine. Ook ondersteunende diensten die worden geleverd door bijvoorbeeld de Koninklijke Luchtmacht worden geformaliseerd.

De Nederlandse Kustwacht voert dienstverlenings- en handhavingstaken uit op de Noordzee voor zes ministeries, te weten Infrastructuur en Milieu, Defensie, Veiligheid en Justitie, Financiën, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dienstverlenende taken omvatten onder andere rampen- en incidentenbestrijding, maritieme hulpverlening en search and rescue. Handhavingstaken omvatten onder andere douanetoezicht, grensbewaking en toezicht op naleving van wetgeving met betrekking tot milieu, visserij, mijnbouw en scheepvaart. Dit gebeurt onder de dagelijkse leiding van de Directeur Kustwacht vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Ondertekening
Vanwege de nauwe samenwerking met andere departementen zijn vertegenwoordigers van diverse ministeries aanwezig bij de ondertekening. Namens het Ministerie van Defensie is de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten aanwezig.
www.mindef.nl