Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)

Auteur Topic: Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)  (gelezen 182880 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #80 Gepost op: 1 december 2012, 09:25:31
Persberichten lopende maand: november 2012

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kustwachtcentrum Den Helder
Afdeling Voorlichting
Telefoon 0223 - 654917
Operationele Voorlichting: 0223 – 542400
e-mail: voorlichting@kustwacht.nl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zeiljacht ‘Andromeda’ door berger vastgemaakt. 26 november 2012.  Info 3
Het zeiljacht ‘Andromeda’ dat sedert zondagmiddag stuurloos over de Noordzee dreef nadat de twee opvarenden door een helikopter van boord waren gehaald, is door een bergingsvaartuig uit Terschelling op sleep genomen. Het Kustwachtvliegtuig heeft vanmiddag het jacht gelokaliseerd en om 15.30 uur had het bergingsvaartuig twee man overgezet en vervolgens vast gemaakt. Het jacht bevond zich op dat moment 110 kilometer noord van Terschelling. Voorlopig gaat men richting Terschelling en hoopt daar in de loop van de nacht aan te komen.

Twee man overboord MS Timberland. 26 november 2012 Info 3
Heden morgen is de zoektocht naar de tweede persoon die gisteren overboord raakte van het Britse schip ‘Timberland’ voortgezet. De eerste persoon was gisteravond levenloos aangetroffen en opgepikt door de helikopter. De 2e persoon was gezien, maar men was niet meer in staat om hem uit zee te halen. De helikopter heeft vanmorgen vanaf 07.15 uur het hele gebied afgezocht, maar de persoon niet meer aangetroffen. Thans staat de helikopter op een platform om brandstof in te nemen. Met alle betrokkenen is overleg geweest en is besloten de zoekactie te stoppen. Het stoffelijk overschot van de eerste persoon wordt overgebracht naar Den Helder.
Het Kustwachtvliegtuig gaat vanmiddag nog zoekslagen maken over het gebied.

Twee man overboord MS ‘Timberland’. 25 november 2012 Info 2
Tijdens de zoektocht naar de twee overboord geslagen bemanningsleden van het Britse vrachtschip ‘Timberland’ is één persoon teruggevonden. De beide helikopters hebben gezocht tot 19.15 uur en moesten vervolgens brandstof innemen. De Duitse helikopter zag op weg naar Borkum twee lichtjes, maar had te weinig brandstof om dat te onderzoeken. Er is een ‘smokemarker’ afgeworpen waarop de Nederlandse helikopter naar die positie is gevlogen en één persoon uit het water wist te halen. Vervolgens moest deze helikopter direct naar een platform, omdat de brandstof op raakte. De opgepikte persoon bleek reeds overleden. Volgens de helikopter zag het er naar uit dat de andere persoon ook overleden is. Een passerend koopvaardijschip is in de buurt en houdt het lichtje van het zwemvest in de gaten. De reddinghelikopter kan door de zware storm (windkracht 10) echter het platform niet meer verlaten en moet wachten tot de wind afneemt.
De twee reddingboten van de KNRM, die onderweg waren naar het zoekgebied, moesten terugkeren, omdat één van hen motorproblemen kreeg en onder begeleiding van de andere terug moest naar station.

Twee man overboord MS Timberland. 25 november 2012 Info 1
Het offshore platform G17A meldde om 16.05 uur aan het Kustwachtcentrum Den Helder dat het een noodoproep had opgevangen van het Engelse vrachtschip ‘Timberland’ dat twee opvarenden overboord waren geslagen. Het schip bevindt zich op ongeveer 100 kilometer noord van Terschelling. Door het Kustwachtcentrum zijn direct een helikopter gealarmeerd en de reddingboten van de stations Terschelling en Schiermonnikoog van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Aan Duitsland is gevraagd de helikopter van Borkum in te zetten. Koopvaardijschepen in de buurt worden verzocht indien mogelijk hulp te verlenen.

Zeilschip in problemen op de Noordzee. 25 november 2012. Info 2
De twee opvarenden van het Deense zeiljacht ‘Andromeda’, dat vanmorgen in problemen kwam op ongeveer 95 kilometer noordwest van Terschelling, zijn om 13.50 uur door de offshore reddinghelikopter van boord gehaald en worden naar Den Helder gebracht. Beiden zijn in goede gezondheid. Het jacht drijft nu in noordoostelijke richting verlaten en stuurloos op  de Noordzee. Een bergingsvaartuig is vanuit Terschelling onderweg naar het jacht. Een drietal koopvaardijschepen zijn in de nabijheid, maar kunnen door het weer niet veel uitrichten.

Zeilschip in problemen op de Noordzee. 25 november 2012
Het offshore platform ‘GSP Saturn’ meldde vanmorgen om 11.00 uur aan het Kustwachtcentrum Den Helder dat het onder Deense vlag varende 2-masts zeilschip ‘Andromeda’ in problemen is geraakt doordat de motor is uitgevallen. Door het stormachtige weer is het ook niet mogelijk zeilen te hijsen. Het jacht bevond zich op dat moment op ongeveer 20 kilometer van genoemd platform en ongeveer 95 kilometer noordwest van Terschelling. Twee bewakingsvaartuigen van het platform zijn richting het jacht gestuurd, maar kunnen vanwege het weer niets uitrichten. Er staat een zuidwester storm windkracht 9 met golfhoogtes van 5 meter of meer. Aan boord bevinden zich twee personen die inmiddels hebben aangegeven het schip te willen verlaten. Door het Kustwachtcentrum is de offshore reddinghelikopter ingezet die om 12.18 uur is vertrokken van vliegveld Den Helder en rond 12.45 uur ter plaatse zal zijn.

Vissersboot meldt problemen. 23 november 2012
Het Nederlandse sportvissersschip ‘Nestor’ vroeg hedenavond rond 20.35 uur aan het Kustwachtcentrum Den Helder om assistentie van een reddingboot. De kapitein gaf aan dat zijn schip water maakte in het ruim. Hij wilde een extra pomp. Omdat het schip zich op Duits gebied bevond, op ongeveer 100 kilometer noord van Borkum, werd de actie overgedragen aan het Duitse Maritieme Redding Coördinatie Centrum in Bremen. Deze zetten de reddingboot van Borkum en een helikopter in. Rond 21.50 uur meldde een in de buurt zijnd schip dat het contact had gehad met de ‘Nestor’ en dat het verder hulp weigerde. De zaak was onder controle en men wilde terug naar Den Helder. De reddingboot van Borkum en de Duitse politie gaven het schip echter de opdracht om naar Borkum te gaan om risico’s te voorkomen. Om 22.20 gaf de ‘Nestor’ aan geen hulp meer te willen en koers te zetten naar Den Helder. Het MRCC Bremen besloot vervolgens de hulpverleningsactie te stoppen. Van het Kustwachtcentrum Den Helder kreeg het schip de opdracht ieder uur zijn positie door te geven. Politie en Koninklijke Marechaussee zijn geïnformeerd. Morgen rond 11.00 uur wordt het schip in Den Helder verwacht.

www.kustwacht.nl


1300001-MR

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,198
Reactie #81 Gepost op: 10 december 2012, 18:37:59
Zaterdagochtend ben ik meegevaren tijdens de wekelijkse zaterdagmorgenoefening van KNRM station Hansweert. De oefening stond in het teken van veiligheid (het SOLAS verdrag) en stroming + getij.

Het praktijkgedeelte van de oefening bestond uit het te water laten van een boei. Deze boei stelde een fictieve drenkeling voor. Vervolgens moest de bemanning van de reddingboot Jan van Engelenburg a.d.h.v. getijdeninformatie en stroomtabellen berekenen waar de 'drenkeling' zich na x minuten zou bevinden. De boei werd op de berekende locatie aangetroffen en weer aan boord genomen.Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #82 Gepost op: 15 december 2012, 15:54:32
Sluiswachters in dienst van de KNRM

Sinds november zijn door bezuinigingen bij Rijkswaterstaat de bedieningstijden van de Krabbersgat en Naviduct sluizen gewijzigd. Hier door kwam de hulpverlening op het water in problemen. Na overleg is besloten een aantal sluiswachters aan te stellen als vrijwilliger bij de KNRM.

Door de bezuinigingen van Rijkswaterstaat is er een einde gekomen aan de 24 uurs bediening van de Krabbersgat en Naviduct sluizen bij Enkhuizen. Per 1 november wordt tussen 17.30 uur en 8.30 uur de sluis allen nog bediend als daar vooraf een telefonische afspraak voor is gemaakt. Op het afgesproken nachtelijke tijdstip komt er dan een dienstdoende sluiswachter richting de sluis om deze te bedienen.

Voor KNRM station Enkhuizen betekende dit een grote belemmering voor haar hulpverlenende taak op het Markermeer. Een snelle schutting zat er nachts niet meer in en een in nood verkerend vaartuig was dus aangewezen op de collega’s uit Marken of het gelieerde station van Wijdenes. Dit heeft een onacceptabel langere aankomsttijd tot gevolg. Ook konden de gemaakte afspraken over assistentie aan de ambulancedienst en de brandweer van Enkhuizen in de zuidelijke kom van het krabbersgat niet meer worden nagekomen.

Dit was voor het KNRM station onaanvaardbaar en er werd in overleg met alle betrokken partijen gezocht naar een passende oplossing. Deze gesprekken resulteerden in een geheel vrijwillige aanstelling van vier sluiswachter bij KNRM station Enkhuizen. Deze sluiswachter wonen allen op een kwartier rijden van af de sluis en zullen bij toerbuurt de sluis bedienen in het geval de reddingboten de “zuid” op moeten voor een hulpverlening.

De sluiswachters zijn hiervoor uitgerust met een alarmontvanger en zullen door het Kustwachtcentrum worden gealarmeerd. Al met al een prima oplossing al moet de praktijk dit nog bewijzen. Door de aanstelling van de vier beschikt KNRM Enkhuizen nu over een echte walploeg.

http://www.knrm.nl/waar-wij-zijn/reddingstations/enkhuizen/nieuws/?contentID=6AADB2B4&utm_term=Nieuws&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #83 Gepost op: 20 december 2012, 15:14:02
KNRM speelt in noodgevallen sluiswachter AMSTERDAM -
Door wijzigingen in de bedieningstijden van de Krabbersgat en Naviduct sluizen kwam de hulperverlening op het water in de problemen. Daarom is besloten dat er een aantal sluiswachters komt die vrijwilliger worden voor de KNRM.


Door de bezuinigingen van Rijkswaterstaat is er een einde gekomen aan de 24 uurs bediening van de Krabbersgat en Naviduct sluizen bij Enkhuizen.
Voor KNRM station Enkhuizen betekende dit een grote belemmering voor haar hulpverlenende taak op het Markermeer, schrijft de site van de KNRM.
Dit was voor het KNRM station onaanvaardbaar en er werd in overleg met alle betrokken partijen gezocht naar een passende oplossing. Deze gesprekken resulteerden in een geheel vrijwillige aanstelling van vier sluiswachters bij het KNRM station Enkhuizen.
www.telegraaf.nl
 O0


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,219
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #84 Gepost op: 16 januari 2013, 22:39:48
Nieuws KNRM

Joris Dudok van Heel Prijs voor KNRM Huizen en Marken
 
Huizen, 13 januari 2013
 
Afgelopen weekend werd, tijdens de nieuwjaarsreceptie van De Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging (KNZ&RV), de Joris Dudok van Heel Prijs uitgereikt aan de reddingstations Huizen en Marken van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij.
 De vereniging reikt één keer per twee jaar een prijs uit aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de veiligheid van de watersport in Nederland. Namens hun bemanningen namen schipper Joost Leeuwerke van KNRM Huizen, en de schippers Sijmon Zondervan en Mathijs Boes van KNRM Marken, de prijs in ontvangst.
 
Pieter Keijzer, voorzitter van de KNZ&RV: “24 uur per dag en zeven dagen per week staan deze vrijwilligers klaar om watersporters in nood te helpen. Ze verdienen grote waardering. Zij hebben bij ons 165 jarig jubileumevenement de jeugd laten zien wat er komt kijken bij het redden van mensen.”
 
De prijs die de reddingstations kregen waren een kleine replica van het beeld “De redder”, dat in Noordwijk aan zee staat, en een fotocollage van het jubileumevenement met de jeugd. Er was ook een wisseltrofee, die zal rouleren tussen de reddingstations Marken en Huizen!
 
In 2012 bestond de KNZ&RV 165 jaar. Operationeel inspecteur Koos van der Bent van de KNRM had daarvoor met de Commissie Jeugdzeilen van de vereniging een groots waterevenement op het IJmeer opgezet, waarbij redding centraal stond. De jeugd was vanaf oud marineschip ‘De Waddenzee’ toeschouwer van een helikopteroefening van een kustwachthelikopter en de reddingboot ‘Frans Verkade’ van Marken.
 
Daarna konden zij ervaren hoe het is om hoe het is om met een reddingvest in het water te liggen, en te varen op een reddingboot. Ook werd er reddingvlotten opgeblazen waar men in kon klimmen en dobberen. Commentaar van de jeugd: “niet erg comfortabel, maar beter mee verlegen dan om verlegen als de boot van m’n pa zinkt”.

Bron KNRM


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,219
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #85 Gepost op: 16 januari 2013, 22:44:22
Ameland: De Anna Margretha KNRM en watertaxi’s WPD varen niet wegens ijsgang op Waddenzee.

Geplaatst op januari 16, 2013

Nes /IJmuiden. -De KNRM meldt  de Anna Margretha van Ameland af wegens de ijsgang op de Waddenzee.   De meeste reddingboten van de KNRM worden aangedreven door waterjets. Zodra er ijsvorming in het water optreedt functioneert de waterjet niet meer, doordat deze geen water kan aanzuigen, maar alleen (pap)ijs. De verwachting is dat de komende dagen nog meer stations zich zullen uitmelden vanwege het strenge winterweer en de daarmee samenhangende ijsvorming. ook andere schepen, zoals de watertaxi’s van Wagenborg Passagiers Diensten, kunnen door dit probleem de komende dagen niet varen.

Bron Amelander Internet krant.


Wouter

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,519
Reactie #86 Gepost op: 17 januari 2013, 21:12:20
Zover ik weet zijn momenteel stations Elburg, Huizen, Marken en Zeevang ook uitgemeld.


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,219
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #87 Gepost op: 17 januari 2013, 21:53:45
Zover ik weet zijn momenteel stations Elburg, Huizen, Marken en Zeevang ook uitgemeld.

De  ijsberichten huidige DA gebieden.


Wouter

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,519
Reactie #88 Gepost op: 21 januari 2013, 09:07:11
KNRM station Enkhuizen kan bij het lijstje toegevoegd worden :-)


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #89 Gepost op: 22 januari 2013, 15:11:10
Citaat
'Ik zak door het ijs. Wat nu?'

REGIO - De komende dagen krijgt de regio te maken met matige tot strenge vorst. Tot en met zaterdag kan het kwik in de nachtelijke uren mogelijk dalen tot -11 graden of nog iets lager, meldt weerman Huub Mizee.
Door deze vorst wagen steeds meer mensen zich op het ijs, maar op veel open wateren is het ijs nog niet dik genoeg om veilig te kunnen schaatsen. Zondagmiddag kwam de 58-jarige Maarten de Bruin uit Bodegraven niet meer thuis na een schaatstocht op de Nieuwkoopse plassen.
Veel mensen weten eigenlijk niet goed wat te doen als je door het ijs zakt. Omroep West zet de belangrijkste informatie hieronder op een rijtje.

lees verder
bron: omroep West