Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)

Auteur Topic: Algemeen nieuws: Reddingsbrigade, KNRM en/of Kustwacht (geen incidenten)  (gelezen 154886 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #90 Gepost op: 24 januari 2013, 20:33:13
Reddingstation Huizen vaak opgeroepen

HUIZEN - Het KNRM-station Huizen is met meest van alle reddingsstations opgeroepen in 2012. Het station Blaricum, sinds 1 april actief, komt landelijk gezien op de derde plaats.

De KNRM heeft 42 reddingsstations en die werden vorig jaar 2271 keer opgeroepen om hulp te verlenen aan watersporters in problemen. Huizen werd 137 keer gevraagd in actie te komen en Blaricum 111. In lang niet alle gevallen is er ook hulp verleend. Dat komt omdat andere watersporters, hulpverleners of bergers eerder ter plaatse waren.

De twee Gooise reddingsstations zijn actief op een deel van de Randmeren, het IJmeer en het Markermeer. De meeste hulpvragen kwamen van motorboten. Afgelopen jaar was er veel commotie over het Fonteinkruid in de Randmeren, dat leverde de KNRM nauwelijks werk op.
http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/gooivechtstreek/article20308283.ece/Reddingstation-Huizen-vaak-opgeroepen?lref=sll


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #91 Gepost op: 26 januari 2013, 12:32:29
2102 reddingsacties door KNRM-redders in 2012
IJmuiden, 22 januari 2013
In 2012 zijn de vrijwilligers van de KNRM 2.102 keer uitgevaren en werden 3.662 mensen gered of geholpen. Vooral de beroepszeevarenden hadden vaker dan andere jaren de KNRM nodig.


De vrijwilligers van de KNRM stonden vorig jaar dag en nacht klaar om mensen in nood op het water te hulp te komen. De drukste maanden waren juli en augustus, door hulpverleningen aan de recreatievaart. Opvallend drukker dan voorheen waren de maanden januari en december. De stranding van de Aztec Maiden in januari bij Wijk aan Zee en de scheepsramp met de Baltic Ace in december waren daarin de opvallendste incidenten. Bij deze scheepsongelukken is de KNRM langdurig betrokken geweest voor zoekacties naar vermisten en assistentie aan andere hulpdiensten.

De meeste acties werden uitgevoerd voor de recreatievaart in de zomermaanden bij 'flauwe koelte' (windkracht 3), maar opvallender waren de acties bij stormachtig weer. Directeur Roemer Boogaard zegt hierover: ďVoor vrijwilligers zijn stormweer de omstandigheden waarop je in de opleidingen en oefeningen wordt voorbereid. Maar juist de talrijke hulpverleningen in de zomermaanden zorgen voor een routine en professionaliteit, die onmisbaar is wanneer de kluiten uit de dijk waaien en je op een reddingboot feilloos moeten weten hoe er gehandeld moet worden.Ē

Een minder zichtbare dienstverlening van de KNRM is de Radio Medische Dienst. In 2012 werden 794 adviezen gegeven voor zieke of gewonde zeevarenden ergens op de wereldzeeŽn. Deze medische adviezen zijn vaak levensreddend voor de patiŽnt, die buiten het bereik van een ziekenhuis of arts is.

De drukste dag voor de KNRM reddingstations was zaterdag 26 mei, het Pinksterweekend, met 37 acties. Voornamelijk voor recreatievaart, maar ook voor een langdurige zoekactie naar een neergestort sportvliegtuig, dat uiteindelijk op de Maasvlakte werd aangetroffen. De reddingbootbemanningen assisteerden bij het bevrijden en stabiliseren van de slachtoffers.

Het totaal aantal geregistreerde reddingen en hulpverleningen nam in 2012 voornamelijk toe doordat drie nieuwe reddingstations werden toegevoegd. Vanuit de nieuwe locaties Medemblik/Andijk en Blaricum werden 176 acties uitgevoerd.
De vrijwilligers van de KNRM waren in 2012, mede dank zij het groeiend aantal donateurs, in staat hun hulp aan te bieden. De KNRM is een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie, ontvangt geen exploitatiesubsidies van de overheid en is afhankelijk van donaties.

Het complete jaaroverzicht van de cijfers treft u hier aan.
De pers kan foto's downloaden op www.knrm.nl/pers

www.knrm.nl


Nachtbroeder

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,399
Reactie #92 Gepost op: 26 januari 2013, 12:55:16
2102 reddingsacties door KNRM-redders in 2012
 De KNRM is een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie, ontvangt geen exploitatiesubsidies van de overheid en is afhankelijk van donaties.
www.knrm.nl

Uhuu... Aparte definitie van exploitatiesubsidies zullen we maar zeggen...  ::)

(Laat ik voorop stellen dat ik er geen principele problemen mee heb, alleen sprookjes vertellen ben ik niet zo van ;))

Overigens moet ik wel even opmerken dat het lijkt of men geleerd heeft van het commentaar van onder andere dit forum O0

In 2012 zijn de vrijwilligers van de KNRM 2.102 keer uitgevaren en werden 3.662 mensen gered of geholpen

Goed gewerkt met z'n allen O0


SimonSt

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,431
Reactie #93 Gepost op: 20 februari 2013, 16:31:52
Marine: snelle boten Kustwacht van belang

Gepubliceerd 20 februari 2013 8:01 | Laatste update 20 februari 2013 8:01

DEN HELDER - De Koninklijke Marine onderschrijft de woorden van Kustwacht-directeur Ed Veen. Die pleitte gisteren in het Noordhollands Dagblad voor de inzet van snelle boten op de Noordzee.

,,Vanuit operationeel oogpunt kunnen wij onderstrepen dat het gebruik van snelle rubberboten voor het werk van de Kustwacht op de Noordzee van belang is'', meldt marinewoordvoerder Robin Middel desgevraagd. Ed Veen wil met speedboten drugssmokkelaars kunnen aanpakken. De Kustwacht is een zelfstandige organisatie waar de marine enkel het operationeel beheer over heeft.

Robin Middel: ,,De keuze voor nieuwe middelen, zoals speedboten, is voorbehouden is aan een rijksbrede groep van de ministeries die bij de Kustwacht betrokken zijn. We begrijpen het dilemma. Onze nieuwe patrouilleschepen zijn ook uitgerust met snelle rubberboten. En in het Caribische gebied heeft de Kustwacht ruime ervaring met het gebruik van snelle boten met een opblaasbare rubber rand''.

De marinewoordvoerder tekent wel aan dat er aan boord van oorlogsschepen een ander type speedboot gebruikt wordt. De Kustwacht zou het oog hebben laten vallen op een groot formaat boot dat de redders van de KNRM gebruiken. De bemanning kan bestaan uit politieagenten en marechaussees.

ARIE BOOY

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article20819343.ece/Marine-snelle-boten-Kustwacht-van-belang?lref=vpdl


donderslag

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 92
Nieuw Hoofd Communicatie en Fondsenwerving bij Reddingsbrigade.

Geachte brigades,

Met veel genoegen kan ik u melden dat per 1 april de heer Robert van Boven (48) uit Almere bij Reddingsbrigade Nederland aan de slag gaat als Hoofd Communicatie en Fondsenwerving. Het betreft vooralsnog een tijdelijke functie, waaraan door het bestuur (financiŽle) randvoorwaarden (targets) zijn gesteld....

Lees verder op: http://www.reddingsbrigade.nl/home/1523
Berichten worden geplaatst op persoonlijke titel.


JornD

 • Nieuwe gebruiker
 • *
 • Berichten: 4
Goededag!

Ik ben voor mijn studie (Industrieel Ontwerpen) bezig met een onderzoek naar het gebruik van boottrailers. Hulpdiensten kunnen hier een belangrijke bron van input zijn. In het algemene forum heb ik hier een uitgebreid bericht over geplaatst, maar omdat het specifiek voor de reddingsbrigade relevant kan zijn, wil ik het hier even onder de aandacht brengen. Hopelijk is dat niet erg :).

Het bericht is hier te vinden: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=72871.

Alvast bedankt!
Jorn Duwel


joostvankempen

 • REDDINGSBRIGADE
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 944
 • projectmanager ICT lokale overheid
  • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Nieuw Hoofd Communicatie en Fondsenwerving bij Reddingsbrigade.

Geachte brigades,

Met veel genoegen kan ik u melden dat per 1 april de heer Robert van Boven (48) uit Almere bij Reddingsbrigade Nederland aan de slag gaat als Hoofd Communicatie en Fondsenwerving. Het betreft vooralsnog een tijdelijke functie, waaraan door het bestuur (financiŽle) randvoorwaarden (targets) zijn gesteld....

Lees verder op: http://www.reddingsbrigade.nl/home/1523

Ik ben wel benieuwd waarom hij na 2 jaar KNRM de move naar RN maakt? Niet persť negatief bedoeld, maar als je ziet hoe lang hij daarvoor bij het Leger des Heils heeft gezeten, viel het me wel meteen op..  98uiye
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


donderslag

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 92
Dat had iets met targets en andere uitdagingen te maken volgens mij. Na KNRM is hij naar KidsRight gegaan en heeft hij een eigen bedrijf Move opgericht.
Berichten worden geplaatst op persoonlijke titel.


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,217
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
'Vorstelijke' KNRM-boten bij 30/4

'Vorstelijke' KNRM-boten bij 30/4
Posted: 03 Apr 2013 01:31 PM PDT
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zal met zeven reddingsboten meedoen aan de Koningsvaart op het IJ op 30 april, ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander. Van de zeven boten hebben er drie een koninklijke naam.

Vanaf Schiermonnikoog komt de Koning Willem I over naar Amsterdam. Het schip werd in 1999 gedoopt door koningin Beatrix en is vernoemd naar haar voorvader, de eerste koning van Nederland. Het schip werd in gebruik genomen ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de KNRM.

Gezien de Johanna Louisa te IJmuiden

foto: H. Blomvliet

 

Daarnaast varen ook de reddingsboten Prins Hendrik en Koningin Juliana mee. Beide schepen liggen tegenwoordig in musea in respectievelijk Den Helder en Rotterdam.

In de reddingsvloot van de KNRM zijn sinds de oprichting in 1824 achttien reddingsboten met een koninklijke naam geweest. Vanaf koningin Emma is de vorstin altijd beschermvrouwe van de reddingsmaatschappij geweest.

Gezien de Prins Hendrik

foto: H. Blomvliet
 

De overige vier reddingsboten die meevaren zijn de Donateur uit Wijk aan Zee, de Nikolaas Wijsenbeek uit Huizen, de Hendrik Jacob uit Marken en de Johanna Louisa uit IJmuiden.

Eerder werd al bekend dat er twaalf historische akkerschuiten uit Noord-Holland meevaren in de Koningsvaart. In totaal zullen er zo'n 200 schepen meevaren.

Bron: NOS

De Donateur in actie

foto: C. Westerink        Scheepvaart in Beeld


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
De Kustwacht heeft samen met de KNRM woensdag avond een ramp oefening gehouden in de omgeving van Texel.

Aan boord van een sleepboot werd een zogenoemde stoomkabelbreuk gesimuleerd en dat zorgde voor de nodige slachtoffers. Genoeg reden om twee helikopters en meerdere reddingsboten in te zetten. De oefening was rond een uur of acht 's avonds afgerond. De Kustwacht keek tevreden terug op de rampoefening.

http://www.rtvnh.nl/nieuws/101601/Grote+oefening+kustwacht+bij+Texel