Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus

Auteur Topic: Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus  (gelezen 226166 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,427
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #110 Gepost op: 29 april 2009, 22:41:08
Kan in het licht van de bijdrage van Tijgernest dan ook de topictitel gewijzigd worden?


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #111 Gepost op: 29 april 2009, 22:52:40
Naamswijziging van dit item zou ik van harte toejuichen - dank voor de suggestie, Diamondback!

Onderstaand artikel vond ik zojuist in de media:

Infectiespecialist: Handen wassen werkt echt
29-04-2009 22:01 | J. Visscher

Handen wassen.

BILTHOVEN – In het zwartste scenario velt de Mexicaanse griep in Nederland miljoenen mensen. Kunnen de autoriteiten dat aan? Infectieziektendeskundige Jim van Steenbergen: „We houden rekening met oorlogsgeneeskunde, waar artsen zieke mensen moeten laten liggen.”

„Ik leef op dit moment net als in een snelkookpan.” Op zijn werkkamer in een van de gebouwen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven wrijft Jim van Steenbergen zich enigszins vermoeid in de ogen. Als hoofd van de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziekten (LCI) sleutelde hij de afgelopen jaren aan draaiboeken voor het geval ons land wordt getroffen door epidemische ziekten.

Nu de Mexicaanse griep is uitgebroken en ook in buurland Duitsland is vastgesteld, wordt Van Steenbergens arbeid benauwend actueel. Dinsdag nam hij in Bilthoven deel aan het overleg van het Outbreak Management Team, een groep van vijftien infectieziektendeskundigen die de overheid adviseert over maatregelen rond een dreigende pandemie.

Een massale uitbraak van de Mexicaanse griep kan zeer ingrijpend zijn. Was er iets van angst te bespeuren tijdens het overleg?

„Dat was niet de sfeer. Naar het laat zich aanzien, heeft deze griepvariant niet zonder meer een dodelijk verloop. Dat maakt de discussie wat minder zwaar. De professionals toonden zich op de bijeenkomst heel betrokken en gedreven. Er was een strakke, inhoudelijke discussie. Het was geen Poolse landdag.”

Punt van discussie is of het wenselijk is dat de overheid aan burgers mond- en neuskapjes uitdeelt om de verspreiding van de griep te bestrijden. „Wetenschappers zijn verdeeld. Wij van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zijn nog steeds van mening dat het geen zin heeft dat de overheid massaal mondkapjes aan burgers gaat uitdelen. Zo’n kapje heeft te weinig effect. Uit nieuwe onderzoeken blijkt echter dat gebruik van de kapjes??? verspreiding van de griep vertraagt. Maar dat geldt ook als je met een theedoek voor je gezicht gaat lopen. Uiteindelijk gaat iedereen wel voor de bijl. Bovendien kleven er ook nadelen aan een mondkapje. Je gaat dan meer voelen aan je gezicht, waardoor de kans stijgt dat je je ogen infecteert. Zeker is dat handen wassen echt helpt om de verspreiding van de griep tegen te houden.”

Wat gebeurt er als tijdens een pandemie ook huisartsen massaal ziek worden?

„Schaarste van hulpverleners is een van de grote problemen die kunnen ontstaan. De 25 regio’s van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) hebben daar hun eigen draaiboeken voor. Ze kunnen bijvoorbeeld andere artsen, zoals verzekeringsartsen, bedrijfsartsen en jeugdartsen inschakelen. Verder kan er een gebouw worden toegewezen dat dient als zorgmeldcentrum. Daar vindt bijvoorbeeld de schifting plaats tussen mensen met griep en patiënten met andere ziektes.”

Wat te doen als de ziekenhuizen allemaal propvol zijn?

„Het ziet er nu niet naar uit dat de Mexicaanse griep tot dergelijke toestanden zal leiden, maar in theorie kunnen zich ooit situaties voordoen zoals op het slagveld. Artsen zullen dan noodgedwongen sommige patiënten niet behandelen. De mensen met meer kans op herstel gaan voor. Een oma van 86 die al verscheidene kwalen heeft, zal bij zo’n grieppandemie geval niet worden geholpen, terwijl ze in een normale situatie wel meteen met loeiende sirenes naar het ziekenhuis zou worden gebracht. Dergelijke oorlogsgeneeskunde zou in Nederland iets heel nieuws en pijnlijks zijn.”

Dat kan leiden tot grote onvrede onder de bevolking?

„De autoriteiten zullen dan de burgers de gang van zaken moeten uitleggen. Dat is een kwestie van openbare orde en veiligheid. Zo ver is het zeker nog niet. Er zijn op dit moment signalen dat de Mexicaanse griep niet heel heftig uitpakt. Maar over een paar maanden kunnen de zaken heel anders liggen.”

Kan de overheid scholen sluiten en massa-evenementen verbieden om de griep in te dammen?

„Die mogelijkheid bestaat. Dat moet de overheid echter niet te snel doen. Scholen kunnen hooguit een paar weken dicht blijven. Dus niet maanden, omdat scholieren dan te veel kennisachterstand krijgen. Een ander probleem is dat kinderen elkaar na verloop van tijd ook buiten school op gaan zoeken en elkaar dus kunnen besmetten.”

Van Steenbergen pakt pen en papier en tekent een grafiek. „Op grond van rekenkundige modellen weten we dat een school sluiten het meest effect heeft op het moment dat de stijging van het aantal ziektegevallen het sterkst is. Dus als de grafiek het stijlst is. Door sluiting van scholen wordt de lijn vlakker. De piek is dus minder heftig. Dat is wel een prettig idee, want dan kunnen artsen de ziekte meer verspreid behandelen. Wel geldt dat ook na sluiting van scholen of het schrappen van evenementen, uiteindelijk evenveel mensen de griep zullen oplopen.”

Kan de overheid ook kerkdiensten verbieden met het oog op de bestrijding van de griep?

„Nu minister Klink van Volksgezondheid de aandoening Mexicaanse griep meldingsplichtig heeft gemaakt, kan hij een verbod op samenscholing afkondigen. Maar ik betwijfel of een kerkdienst gauw zal worden verboden. Dat betreft een religieuze zaak. In ieder geval kan de overheid bepaalde samenkomsten ontraden. En de burgemeester heeft de bevoegdheid gebouwen te sluiten in verband met besmettingsgevaar.”

Mogelijk is er over een halfjaar een vaccin tegen de Mexicaanse griep. Hoe zou de overheid om moeten gaan met gewetensbezwaarden die dat vaccin niet willen gebruiken?

„De discussie over verplichte vaccinatie leeft telkens weer op. Ik vind dat we vaccinatie niet dwingend moeten opleggen. We moeten mensen proberen te overtuigen. Feit is dat een vaccin geen 100 procent zekerheid biedt. Maar de zekerheid wordt wel heel groot als je weet dat mensen om je heen ook zijn gevaccineerd. Iemand die niet is gevaccineerd, doorbreekt die lijn. Een vorm van huisarrest voor niet-gevaccineerden kan wat mij betreft niet. Dan zou je mensen mogelijk maandenlang moeten verplichten thuis te blijven. Bovendien hebben we niet eens de menskracht om dat te controleren.”

Denkt u dat elke Nederlander die dat wil over pakweg een halfjaar een vaccin tegen de Mexicaanse griep kan krijgen?

„Dat zal heel moeilijk worden. Zo’n vaccin is dan nodig voor iedereen op de wereld. Farmaceutische bedrijven zullen alles op alles zetten om die vaccins te maken, maar dat gaat tijd kosten. De wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft aan welk virus het precies betreft, hoe de bedrijven vervolgens een vaccin ontwikkelen is hun zaak. De ene farmaceut gebruikt weer een andere methode dan de andere. Hoe dat in de toekomst zal gaan, is nu nog niet duidelijk. De minister heeft een optiecontract met een van de farmaceutische industrieën om de eerste hoeveelheid nieuwe vaccins voor Nederland te mogen inzetten. Als deze fabrikant een effectief vaccin ontwikkelt, zijn ze in Nederland dus vermoedelijk eerder beschikbaar dan elders.”
http://www.refdag.nl/artikel/1407437/Infectiespecialist+Handen+wassen+werkt+echt.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #112 Gepost op: 29 april 2009, 22:55:43
Geen zorgen over Mexicaanse griep in Nederland

Geplaatst: 29 april 2009 16:07


DEN HAAG - Er is geen reden voor bezorgdheid in Nederland over de Mexicaanse griep. Dat liet minister Ab Klink van Volksgezondheid woensdagmiddag weten.

De minister hield woensdagmiddag een persconferentie over de Mexicaanse griep en de voorbereidingen die Nederland heeft getroffen. Volgens de minister is er ,,geen reden voor grote bezorgdheid in Nederland. Maar we zijn wel superalert'', zei de minister. Dat is een herhaling van wat vice-premier Rouvoet woensdag al eerder liet weten nadat hij de wekelijkse ministerraad had voorgezeten.

Er zijn nog geen gevallen van besmetting in Nederland gemeld. ,,De besmettingen in Duitsland en Spanje laten zich zien als een milde vorm,'' aldus minister Klink. Rouvoet liet weten dat Nederland goed is voorbereid op een eventuele verspreiding van varkensgriep naar ons land. ,,We houden de vinger nauwgezet aan de pols. Er is geen reden voor paniek. Wel is alertheid en waakzaamheid nodig.''

Verder kondigde Klink aan dat medici mensen moeten gaan registreren die besmet zijn met de varkensgriep. Familieleden en andere omstanders van mensen die zijn besmet met het griepvirus, zullen volgens hem het preventieve medicijn Tamiflu krijgen. Tot nu toe gold de regel dat mensen die met het virus zijn besmet, op regionaal of plaatselijk niveau worden geregistreerd. Klink heeft ervoor gekozen dat dat nu ,,op naamsniveau'' moet gebeuren.

Tamiflu
In reactie daarop stelt de beroepsorganisatie van apothekers KNMP dat deze virusremmer, als hij via internet gekocht wordt, vaak duur en van slechte kwaliteit is. Volgens de organisatie heeft het bovendien geen zin om het middel preventief te slikken om besmetting met het Mexicaanse griepvirus te voorkomen. Deskundigen houden er zeer serieus rekening mee dat het ook Nederland zal bereiken.

De overheid heeft 4,5 miljoen doosjes Tamiflu paraat om een pandemie af te remmen. Besmette mensen zouden het middel via de dokter krijgen om hen minder ziek en besmettelijk te maken. Bij preventief gebruik zou het middel zijn werking kunnen verliezen. Het virus zou er zelfs resistent tegen kunnen worden.

Minister Rouvoet erkende dat een wereldwijde verspreiding van een griepvirus altijd onzekerheden met zich mee brengt. Volgens hem zijn echter alle draaiboeken over wie wanneer actie moet ondernemenp orde en worden zaken internationaal goed afgestemd. Ook wees hij erop dat deskundigen zeggen dat ons land met 4,5 miljoen doses aan antivirale middelen voldoende voorraad

Nuchter
Nederlanders reageren over het algemeen ook nuchter op de berichtgeving rondom de Mexicaanse griep. Apotheken, artsen en GGD ontvangen tot nu toe maar weinig bezorgde telefoontjes over de mogelijke dreiging van de ziekte. Dat blijkt uit een rondgang langs een groot aantal GGD's en artsen.

,,Mensen bellen met algemene vragen over de varkensgriep, ze zijn bijvoorbeeld bezorgd over een geplande reis naar Mexico of over familie die uit Mexico overkomt'', stelt een woordvoerder. ,,Anderen vragen welke voorzorgsmaatregelen ze thuis kunnen nemen. Maar van paniek is geen sprake.'' Sommige apotheken constateren dat er meer vraag is naar mondkapjes en tamiflutabletten, het medicijn dat zieke patiënten voorgeschreven zouden krijgen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dat er de afgelopen dagen wel Nederlanders terug kwamen uit Mexico met koorts en griepachtige verschijnselen. Zeven van hen zijn onderzocht, de vijf van wie de test zijn afgerond, zijn allemaal negatief. Volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) kan een virus tijdens zijn rondgang nog wel veranderen. Hij zei dat mondkapjes hoogst waarschijnlijk geen effect hebben.

Mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en die meer dan 38,5 graden koorts en luchtwegklachten hebben, krijgen van het RIVM het advies om zich te melden bij hun huisarts. De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD.

Brussel
Donderdag is er in Brussel een bijeenkomst van alle ministers van Volksgezondheid van de Europese Unie. De meeste maatregelen worden wel genomen op nationaal niveau, maar met deze bijeenkomst tonen de Europese landen dat ze in geval van nood willen samenwerken
http://www.nd.nl/artikelen/2009/april/29/geen-zorgen-over-mexicaanse-griep-in-nederland
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #113 Gepost op: 29 april 2009, 22:59:54
Personeel weigert vlucht naar Mexico
Gepubliceerd: vandaag 20:34

Personeelsleden van luchtvaartmaatschappij Air France hebben geweigerd vluchten naar Mexico te maken. Een volledig bemanningsteam en enkele andere stewardessen weigeren dat sinds zaterdag uit angst voor de varkensgriep, die daar is uitgebroken.

Dat hebben bronnen uit de luchtvaartsector gemeld aan het Franse persbureau AFP. Frankrijk wil een Europees vluchtverbod op Mexico. Daar wordt donderdag over gesproken op een vergadering van EU-ministers.
http://www.depers.nl/buitenland/303810/Personeel-weigert-vlucht-naar-Mexico.html

paniek paniek - los van de discussie of deze actie nodig is in het geval van Mexicaanse griep, die tot nu toe niet bepaald erg agressief is, heeft dit vliegtuigpersoneel het wel goed gezien: in onze tijd van globalisering is het staken van vluchten de belangrijkste bijdrage om een snelle verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen.  
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Sam Hendrix

  • Gast
Reactie #114 Gepost op: 29 april 2009, 23:05:20
De mondkapjes liggen hier klaar(Ugrum... :o). Jetty, jij hebt mazzel dat je met ademlucht kan lopen zeg:P




Kusje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,064
Reactie #116 Gepost op: 29 april 2009, 23:38:50
vanaf woensdag spreekt men over de Mexicaanse Griep


jvo

  • ACH
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,933
  • geel busje, geel pak
    • Youtubekanaal
Reactie #117 Gepost op: 29 april 2009, 23:46:24
Naamswijziging van dit item zou ik van harte toejuichen - dank voor de suggestie, Diamondback!

Uiteraard kunnen we daarin voorzien....  O0
-When responding to a call, always remember that your ambulance was built by the lowest bidder-


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #118 Gepost op: 29 april 2009, 23:48:12
De mondkapjes liggen hier klaar (Ugrum... :o). Jetty, jij hebt mazzel dat je met ademlucht kan lopen zeg:P

Ik ga hier beslist niet voor met ademlucht lopen hoor!

Wat ik mis in de hijgerige media, is een vergelijking van het percentage doden bij gewone griep in vergelijking tot deze Mexicaanse griep. Je zult schrikken als je hoort hoeveel mensen er jaarlijks alleen al in ons land overlijden aan gewone griep - maar ja, dat is gewone griep he, niks exotisch, dus daar hoor je nooit wat van.

Als collega's, vrienden en bekenden last hebben van griep, lopen wij toch ook niet met ademlucht?

Niets zo goed tegen griep als een goede natuurlijke weerstand. Gezond eten, genoeg slapen, veel lachen en lekker in je vel zitten helpen beter dan ademlucht of mondkapjes. Wat dat genoeg slapen betreft: daar ga ik nu direct wat aan doen. Kijken of de katten nog een plekje hebben overgelaten waar ik tussen pas. Welterusten!
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Roare

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 811
Reactie #119 Gepost op: 29 april 2009, 23:50:08
Reuters: European Union Commission says it can expect deaths from the Swine flu in Europe soon.
http://twitter.com/BreakingNews

Dit lijkt ernstig