Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus

Auteur Topic: Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus  (gelezen 226561 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #840 Gepost op: 12 februari 2010, 13:22:25
RIVM noemt aanpak griep enige juiste

http://www.refdag.nl/artikel/1462525/RIVM+noemt+aanpak+griep+enige+juiste.html
12-02-2010 11:37 | Van onze correspondent

AMSTERDAM – „De commotie over de Mexicaanse griep is niet nodig geweest. Het verloop van deze griep was echter niet te voorspellen. De manier waarop we de griep hebben aangepakt, is de enige juiste.”

Dat zei prof. dr. R. Coutinho, directeur van het Centrum infectieziektebestrijding van het RIVM, donderdag tijdens een debatavond in de Rode Hoed te Amsterdam. Hij maakte de balans op van de griep die vanuit Mexico in april 2009 in de Verenigde Staten opdook. Nog diezelfde maand werd de eerste besmetting in Nederland vastgesteld. „Er dreigde een pandemie, omdat er aanwijzingen waren dat het virus agressief zou worden”, aldus Coutinho.

Er waren in Nederland meer dan 2000 ziekenhuisopnames, waaronder 200 op intensive­care-afdelingen. Ongeveer 55 mensen overleden aan de griep.

Tijdens het debat werd Cou­tinho stevig aan de tand gevoeld over de 34 miljoen ingekochte vaccins: 2 vaccinaties voor iedere Nederlander. „Die zijn niet nodig gebleken. Een flinke schade­post. We konden echter niet anders dan rekening houden met ernstige risico’s. Dat doen we ook met onze dijken”, aldus Coutinho.

De discussie over de lobby met de farmaceutische industrie ontspoorde volledig. Zo zou er in Frankrijk een rode en een groene lijst zijn opgedoken. De rode lijst bevat alle nadelen van vaccinatie en de groene alle voordelen.

Dat de rode lijst in Nederland verdonkeremaand zou zijn, verwees Cou­tinho naar het rijk der fabelen. Als iemand die bezit, moet hij die maar op internet zetten, was zijn commentaar. Wel erkende hij dat er banden zijn met de farmaceutische industrie. „We moeten daar voldoende tegenwicht aan bieden, al zitten daar wel de echte deskundigen”, zei hij.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #841 Gepost op: 25 februari 2010, 12:43:55
'Mexicaanse griep nog niet op z'n retour'  

http://www.nu.nl/gezondheid/2191956/mexicaanse-griep-nog-niet-zn-retour.html
Uitgegeven: 24 februari 2010 11:11
Laatst gewijzigd: 24 februari 2010 17:54

HILVERSUM - De Mexicaanse griep is nog steeds niet over z'n hoogtepunt heen, zegt de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Vijftien deskundigen van de WHO zijn tot de conclusie gekomen dat er meer tijd en onderzoek nodig is om vast te stellen of de Mexicaanse griep in de hele wereld op z'n retour is.

Wereldwijde epidemie
De Mexicaanse griep is de eerste pandemie in tientallen jaren. In Nederland kostte de griep aan 57 mensen het leven; zij hadden vrijwel allemaal al een andere ziekte onder de leden.

Wereldwijd eiste de griep tot nu toe bijna 16.000 levens. Dat was maar een fractie van het aantal slachtoffers dat sommige deskundigen hadden voorspeld.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #842 Gepost op: 25 februari 2010, 12:45:36
Belgie: Pandemie of blinde paniek?

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=NE2MN1AE
donderdag 25 februari 2010

De Mexicaanse griep ligt stilaan achter ons. De pandemische fase kan elk moment opgeheven worden. Minister van Volksgezondheid Onkelinx (PS) en haar Europese collega's stellen een evaluatie van de hele periode in het vooruitzicht. Een voorzet.

Hoeveel doden heeft de Mexicaanse griep gemaakt?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het A/H1N1-virus aan net geen 16.000 mensen het leven gekost sinds het in maart vorig jaar opdook in de Mexicaanse deelstaat Veracruz. Dat cijfer moet met een korrel zout genomen worden.Ten eerste zijn er tientallen landen, onder meer in Afrika en Azië, waarover de WHO geen of zeer onvolledige data heeft. Ten tweede moet ervan uitgegaan worden dat, net zoals bij de seizoensgriep, een aanzienlijk aantal overlijdens die te linken zijn aan het virus niet opgenomen werden in de tellingen. Het gaat dan vooral om ouderen die thuis stierven en sowieso al sterk verzwakt waren door chronische aandoeningen. Een exact sterftecijfer zal dus nooit gegeven kunnen worden.

In België staat het officiële dodental nu op negentien, het aantal besmettingen op ruim 213.000. Dat laatste cijfer is een extrapolatie, gebaseerd op rondvragen bij een paar honderd huisartsen.

De grieppiek situeerde zich in ons land eind oktober, begin november vorig jaar. In twee weken tijd werden toen goed 100.000 nieuwe gevallen geregistreerd. 30- tot 40-jarigen werden het zwaarst getroffen. Na 7 november, de dag waarop de vaccinatiecampagne van start ging, liep het aantal besmettingen sterk terug.

Was er sprake van een zware pandemie?
Afgaande op de naakte cijfers, neen. De Spaanse griep van 1918-1919, de grootste medische catastrofe sinds mensenheugenis, werd 20 tot 100 miljoen mensen fataal. In 1957-1958 eiste de Aziatische griep bij benadering één miljoen levens. Tien jaar later stierven om en bij de 800.000 mensen aan de Hongkong-griep. In vergelijking met die drie rampen is de pandemie van het voorbij jaar dus klein bier. En dat is ze, wat het absolute sterftecijfer betreft, ook vergeleken met de traditionele seizoensgriep. Die kost in ons land jaarlijks aan 1.000 tot 1.500 mensen, vooral ouderen, het leven.

Hebben we nodeloos paniekerig gereageerd?
Neen, menen de meeste overheden, specialisten en artsen. Ze wijzen er vooreerst op dat het circulerende A/H1N1-virus nooit eerder was vastgesteld bij mensen. Bovendien heeft de griep altijd gegolden als uiterst onvoorspelbaar en dus ongrijpbaar. Het Spaanse griepvirus, bijvoorbeeld, was aanvankelijk relatief mild maar muteerde vrij snel tot een uiterst dodelijke variant. In maart vorig jaar had men alle reden om van het ergste uit te gaan. In Mexico waren op minder dan vier weken tijd honderd overlijdens op goed 2.000 besmettingen geregistreerd. Dat komt neer op een mortaliteit van vijf procent. Bij de seizoensgriep ligt dat cijfer twintig keer lager, op ongeveer 0,25 procent. Het was niet te voorzien dat het virus gaandeweg milder zou worden. Nu staat het gemiddelde sterftecijfer op 0,7 procent.

Ja, er is sprake van 'overshooting', vindt de antivaccinatielobby. Die begon zich te roeren kort na 11 juni, de dag waarop WHO-directeur Margaret Chan de pandemiefase afkondigde en rekening hield met twee miljard besmettingen. De daaropvolgende weken en maanden bleef de gevreesde ravage uit. In ons land kreeg griepcommissaris Marc Van Ranst, die zich had laten ontvallen dat er tot 'zeven griepdoden per dag' konden vallen, de wind van voor. Waar waren al die voorspelde lijken nu? De WHO en de medische wereld wezen op de impact van de preventiemaatregelen en van de vakantie: de scholen waren dicht, veel volwassenen zaten thuis, waardoor de verspreiding van het virus werd tegengegaan. En ze gewaagden van een 'Indian summer', een zonnige, warme herfst waarin de griep niet optimaal gedijt.

Toen in oktober de eerste vaccins beschikbaar werden, regende het op het internet doemverhalen over de gevaren van een spuitje. Die vaccins waren amper getest en sommige bevatten stoffen die met name voor zwangere vrouwen zeer zware bijwerkingen konden hebben, luidde het. De producenten repliceerden dat hun vaccins minstens even goed, zoniet beter waren getest dan de jaarlijkse seizoensgriepvaccins. Voorlopig hebben ze alleszins gelijk gekregen: wereldwijd zijn er amper ernstige bijwerkingen vastgesteld.

Over de lange termijn kunnen geen waterdichte uitspraken gedaan worden, maar het staat intussen alleszins vast dat het advies aan zwangere vrouwen om zich te laten inenten, gerechtvaardigd was. Eind vorig jaar publiceerde The New England Journal of Medecine de resultaten van een grootschalig onderzoek in Australië en Nieuw-Zeeland. Tussen 1 juni en 31 augustus, de winterperiode aldaar en dus de griepperiode bij uitstek, werden in totaal 722 met A/H1N1 besmette mensen opgenomen op de spoedafdelingen. 66, of 9,1 procent, onder hen, waren zwangere vrouwen, terwijl het percentage zwangere vrouwen maar één procent van de bevolking bedraagt.

Heeft de farmaceutische industrie druk uitgeoefend op de WHO?
Ook dat is een stokpaardje van de antivaccinatielobby, die in deze een medestander vond in de Duitse arts Wolfgang Wodarg. Wodarg, tevens het hoofd van de Europese Gezondheidsraad, wijst erop dat landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland tientallen miljoenen vaccins op overschot hebben. Omdat 'big pharma' hen ten onrechte wijsmaakte dat bescherming tegen het virus pas gegarandeerd was na twee inentingen, aldus Wodarg. Hij dringt aan op een onderzoek door de Raad van Europa. Niet waar, zeggen Van Ranst en zijn collega's: we konden gewoonweg niet weten dat één spuitje zou volstaan. GlaxoSmithKline (GSK), de producent van Pandemrix, het vaccin dat onder meer in België werd gebruikt, noemt Wodargs uitspraken 'misplaatst en ongefundeerd'.

Iets concreter is een mogelijk belangenconflict waarover de Deense krant Information in januari berichtte. Het onderzoekscentrum van de Fin Juhani Eskola, een van de vaccinatieadviseurs bij de WHO, zou vorig jaar ruim 6 miljoen euro ontvangen hebben van GSK. De WHO onderzocht de zaak, bevestigt dat Eskola geld kreeg, maar weerlegt dat er sprake was van belangenvermenging: de fondsen hadden betrekking op onderzoek naar pneumococcenvaccins en stonden volledig los van de A/H1N1-pandemie. De Raad van Europa dringt aan op verder onderzoek.

En dan is er nog Polen, het enige westerse land dat helemaal niks ondernam tegen de griep. Geen sensibilisering, geen vaccins. Resultaat: 150 doden op een bevolking van net geen 40 miljoen. Althans, dat is het officiële cijfer. Experts wijzen op de zeer dubieuze registratie in het land, op het feit dat het land geen info vrijgaf over het aantal besmettingen en op de factor geluk: Polen heeft gegokt op een mild virus, en gelijk gekregen.

Wat heeft de griep ons land gekost?
De kosten-batenanalyse is bijzonder moeilijk te maken. Hoeveel groter zou de economische schade geweest zijn mocht er niet gevaccineerd zijn? Zeker is dat België 86,75 miljoen euro uitgaf aan vaccins. In eerste instantie werden 12,6 miljoen dosissen besteld bij GSK. Tijdens de prikcampagne werden er zowat 2,4 miljoen in omloop gebracht. Een derde van de aanvankelijke bestelling heeft ons land kosteloos kunnen annuleren. Een niet gespecifieerd aantal vaccins gaat naar de WHO, die ze moet bezorgen aan één of meer van de paar tientallen landen waar de griep nog rondwaart en die niet de middelen hadden om vaccins te bestellen. Het gaat vooral om landen in Noord-Afrika, Centraal-Azië en Oost-Europa. Wat overblijft, kan volgend griepseizoen deels opnieuw gebruikt worden. Pandemrix bestaat uit twee componenten. Het duurste deel kan nog vijf jaar bewaard worden om te gebruiken voor vaccins tegen een ander griepvirus of een variant van de A/H1N1-griep.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #843 Gepost op: 10 mei 2010, 00:29:23
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/482292/2010/05/10/Vaccins-Mexicaanse-griep-weggegooid-geld.dhtml

'Vaccins Mexicaanse griep weggegooid geld'
PvdA: minister heeft bij aanschaf uit angst gehandeld
FOTO ANP

ROTTERDAM - De ruim 20 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep die Nederland nog heeft, zijn zo goed als onbruikbaar. De inentingen die zo'n 200 á 300 miljoen euro kostten, kunnen komende herfst niet voor de gewone seizoensprik worden ingezet en zijn halverwege 2011 over de datum, zo schrijft het Algemeen Dagblad.
Tweede Kamer-lid Khadija Arib (PvdA) kondigt Kamervragen aan over de onbruikbare inentingen. ,,Die vaccins zijn weggegooid geld. De minister heeft bij de aanschaf uit angst gehandeld. Dat is kortzichtig en dom, zeker in deze tijd van besparingen. Ik wil weten hoe het zo ver heeft kunnen komen.''

Het vaccin tegen Mexicaanse griep (H1N1) mag niet zomaar worden aangevuld met de andere twee griepvarianten die ook in de jaarlijkse, normale griepprik zitten. ,,Daar zou dan weer een hele nieuwe medicijnregistratie voor moeten worden opgestart. Die duurt op zijn minst 210 dagen, maar waarschijnlijk veel langer. Daar is het dit jaar te laat voor,'' zegt Betty Voordouw van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het vaccin is 'mank geworden', stelt ze.

Wat Nederland nog met de 20 miljoen overgebleven vaccins zou kunnen, is mensen inenten uit de risicogroep die verleden jaar geen prik hebben gehad. ,,Maar gezien de hoge opkomstgraad in 2009, is dat maar een kleine clubje,'' voorspelt viroloog Ab Osterhaus.

De enige mogelijkheid die Nederland nog heeft iets van de miljoeneninvestering in vaccins terug te zien, is terugverkoop aan producent GlaxoSmithKline. Het ministerie en een woordvoerder van de farmaceut bevestigen dat 'de gesprekken nog lopen'.
Doorverkoop aan andere landen, het eerste plan om van de overtollige vaccins af te komen, is mislukt. Alleen Cyprus en Malta kochten samen 280.000 Nederlandse prikken.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #844 Gepost op: 28 mei 2010, 14:56:43
http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/486524/2010/05/28/Nieuwe-beademing-redt-leven-opgegeven-patient.dhtml

Nieuwe beademing redt leven opgegeven patiënt

MAASTRICHT - Een nieuwe beademingstechniek heeft het leven gered van een 54-jarige patiënt die Mexicaanse griep had. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De inwoner van Stramproy was medisch opgegeven omdat zijn longen het min of meer hadden begeven. Als laatste redmiddel kreeg hij drie weken lang kunstmatig zuurstof toegediend, direct in zijn bloed. Zijn longen kregen daardoor rust. De man is uit het ziekenhuis ontslagen en revalideert nu.

Volgens het ziekenhuis is deze techniek niet eerder in Europa toegepast. Het Maastrichtse UMC heeft hem nu voor de tweede keer gebruikt.

Bij de methode wordt bloed uit het lichaam gehaald via een lange katheter. Vervolgens gaat het naar een kunstlong. Daar wordt koolstofdioxide uit het bloed gehaald en de zuurstof erin geblazen. Via de kunstlong gaat het bloed weer terug in het lichaam van de patiënt. (ANP)


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #845 Gepost op: 12 juni 2010, 00:21:17
WHO onder vuur over grieppandemie

http://nos.nl/artikel/163769-who-onder-vuur-over-grieppandemie.html
Update: vrijdag 11 jun 2010, 19:00

De besluitvorming van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rond het afkondigen van de Mexicaanse grieppandemie is onvoldoende doorzichtig geweest. Maar de griep is wel op de juiste manier aangepakt.

Dat vinden de twee belangrijkste griepexperts van ons land, Roel Coutinho en Ab Osterhaus. De WHO besloot vandaag precies een jaar geleden dat de Mexicaanse griep een pandemie was geworden.

Dat was een besluit met verstrekkende gevolgen omdat het regeringen in de hele wereld aanzette tot het nemen van soms ingrijpende maatregelen.

Geheim
De WHO-besluiten over de aanpak van de Mexicaanse griep worden genomen door het Emergency Committee. Welke wetenschappers er deel van uit maken is door de WHO angstvallig geheim gehouden.

Het VPRO-radioprogramma Argos slaagde er in april in om de namen van vijf leden van de commissie te achterhalen.

BMJ
Vorige week publiceerde het gerenommeerde British Medical Journal (BMJ) een onderzoek naar de besluitvorming van de WHO over de grieppandemie. Het blad wijdde er ook een commentaar aan dat er niet om loog.

Tegelijk met het BMJ-artikel verscheen ook een onderzoek van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa met daarin vergelijkbare kritiek op de WHO.

Het BMJ verwijt de WHO een totaal gebrek aan openheid. Niet alleen rond het Emergency Committee waarvan de samenstelling niet bekend is, maar ook over de banden die er bestaan tussen veel bij de WHO betrokken wetenschappers en de farmaceutische industrie.

Banden
Onderzoekers zijn verplicht over zulke banden een declaration of interest in te vullen. Volgens haar eigen regels moet de WHO die publiceren. Dat is in het geval van de grieppandemie niet gebeurd. Van het Emergency Committee zijn de leden niet bekend en hun eventuele nevenactiviteiten dus ook niet.

Verder heeft het BMJ ontdekt dat tenminste twee leden van de commissie die de richtlijn voor de bestrijding van de pandemieën hebben geschreven, terwijl ze dat deden ook betaalde activiteiten verrichten voor de farmaceutische giganten Roche en GlaxoSmithKline, de producenten van de virusremmers oseltamivir (tamiflu) en zanamivir.

Het BMJ geeft veel voorbeelden van internationaal vooraanstaande griepexperts die banden hebben of hadden met de farmaceutische industrie.

Suggesties
Het blad suggereert ook dat er sprake is geweest van het overdrijven van de ernst van de Mexicaanse griep om de kassa van de farmaceutische industrie te laten rinkelen. Maar daarvoor voert het nog niet het eerste begin van een bewijs aan.

Dat is het BMJ komen te staan op scherpe aanvallen in artikelen in de al even gerenommeerde tijdschriften NewScientist.

Zo suggereert het BMJ dat de industrie via wetenschappers waarmee banden bestaan, de besluitvorming heeft beïnvloed om zo snel mogelijk een pandemie uitgeroepen te krijgen. Opdat daarna grote aantal bestellingen zouden binnen komen voor het nog te ontwikkelen griepvaccin.

Feit is dat veel landen al lang bezig waren vaccins te bestellen. De Nederlandse Gezondheidsraad bracht al op 8 mei haar advies uit over vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Niet lang daarna zijn de onderhandelingen met de industrie begonnen en zijn voorlopige contracten gesloten. Op 18 juni schreef minister Klink aan de Kamer dat hij 34 miljoen vaccins ging kopen voor de hele bevolking.

Beïnvloeding
"Waar het natuurlijk om gaat is of de banden van die onderzoekers met de industrie de inhoud van hun advisering hebben beïnvloed. Dat is helemaal niet gezegd", zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding. "De WHO moet volledig open zijn over banden tussen de wetenschappers die een adviserende rol hebben en de industrie."

Viroloog Ab Osterhaus ligt in de BMJ-publicatie ook onder vuur. Omdat hij betrokken is bij een aantal bedrijfjes die door de Erasmus Universiteit zijn opgezet. En omdat hij voorzitter is van de European Scientific Working Group on Influenza (ESWI). Dat is een club van vooraanstaande Europese wetenschappers die volledig gefinancierd wordt door een tiental grote farmaceutische bedrijven.

Volgens Osterhaus wordt de ESWI door zo veel bedrijven gesponsord om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. "Ieder van ons doet dat werk zonder er voor betaald te worden. Wij willen het aantal doden dat samenhangt met griep verminderen."

Industrie
Osterhaus en ook Coutinho zeggen dat problemen over vermeende belangenverstrengeling van wetenschappers die ook voor farmaceutische bedrijven werken, niet te vermijden zijn.

Osterhaus: "De industrie ontwikkelt vaccins en medicijnen. Die zoeken daarvoor topwetenschappers. Een organisatie als de WHO wil natuurlijk ook de beste wetenschappers als adviseur. Het is allemaal niet erg zo lang we er open over zijn. Wij wetenschappers zijn dat. Ik weet niet waarom de WHO de namen van de deelnemers aan het Emergency Committee geheim houdt en verklaringen over banden van wetenschappers met de industrie niet gewoon openbaar maakt."

WHO-baas Margaret Chan heeft in een open brief aan het BMJ gezegd dat die namen geheim gehouden worden, juist om beïnvloeding door de industrie te voorkomen. Maar dat vinden Coutinho en Osterhaus een rare gang van zaken, ook al omdat in het verleden wel openheid werd betracht. Intussen heeft Chan een commissie ingesteld die de gang van zaken bij de WHO gaat onderzoeken.

Één jaar
Vandaag een jaar geleden werd de Mexicaanse grieppandemie afgekondigd. Tot op heden zijn in 214 landen in totaal ruim 18.000 patiënten met Mexicaanse griep overleden. Heel veel minder dan verwacht. In Nederland zijn sinds vorig jaar 2196 mensen met Mexicaanse griep in het ziekenhuis opgenomen. In totaal zijn 63 patiënten met Mexicaanse griep overleden.

Toch zijn zowel Osterhaus als Coutinho ervan overtuigd dat de Mexicaanse griep op de juiste manier is aangepakt. "Met de gegevens waar we destijds over beschikten hebben we de juiste keuzes gemaakt. Ik zou het nu weer net zo doen", zegt Coutinho. Osterhaus valt hem bij: "better safe than sorry", zegt hij.

Onderzoek
Minister Klink van Volksgezondheid heeft begin dit jaar besloten een onafhankelijke evaluatie uit te laten voeren van het griepbeleid. Die moet er voor het eind van het jaar zijn. Vooralsnog is zelfs de aanbesteding van het onderzoek nog niet uitgevoerd.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #846 Gepost op: 13 december 2010, 13:00:30
Mexicaanse griep rukt op naar België

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101213_005
maandag 13 december 2010, 06u46Bron:

De Mexicaanse griep, het H1N1-virus, rukt opnieuw op richting België. In enkele weken tijd zijn er al tien mensen om het leven gekomen in Groot-Brittannië. Ook in ons land zijn al de eerste zieken met symptomen van Mexicaanse griep gesignaleerd. Dat schrijft De Morgen.
'Zwangere vrouwen moeten zich laten vaccineren', zegt griepcommissaris Marc Van Ranst. De Mexicaanse griep hield een jaar geleden de hele wereld in de ban.

De tien Britse slachtoffers waren allen jonger dan 65 en de meeste waren zwangere vrouwen, al waren er ook slachtoffers die niet tot een risicogroep behoren.

'Geen reden tot paniek'

Van Ranst meldt dat de artsen- en apothekersverenigingen ingelicht zijn. 'Zeker bij zwangere vrouwen, maar ook bij andere risicogroepen zoals oudere mensen, is waakzaamheid geboden', luidt het. 'Het is cruciaal dat gynaecologen zwangere vrouwen, zeker diegenen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zitten, inlichten over wat er aan de hand is en hen aanraden om zich te laten vaccineren.'

Volgens de griepcommissaris is de situatie niet onrustwekkend. 'Op een occasioneel geval na zijn er op de spoeddiensten nog geen patiënten met ernstige symptomen van varkensgriep toegestroomd. Momenteel is er dus geen reden tot paniek in België.'
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #847 Gepost op: 3 januari 2011, 17:27:34
Aangekondigde epidemie betreft weer Mexicaanse griep

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/03/aangekondigde-epidemie-betreft-weer-mexicaanse-griep/
3 januari, 16:24

De site de Grote Griepmeting heeft voor het begin van dit jaar de griepepidemie afgekondigd. Met name in het noordoosten en westen van Nederland zijn al zoveel mensen ziek dat de epidemie niet lang op zich zal laten wachten, meldt de griepsite waarop mensen in Nederland en België kunnen aangeven wat voor symptomen ze hebben.

De griepgolf is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Volgens medisch redacteur Wim Köhler van NRC Handelsblad is “moeilijk te voorspellen” hoe de golf hier zich gaat verhouden tot de griepgolf die in Groot-Brittannië al aan 39 mensen het leven heeft gekost (bron: BBC).

“Duidelijk is wel dat we met een bijzondere griepgolf te maken krijgen, omdat het hier voor een groot deel opnieuw om de Mexicaanse griep gaat. Een normale wintergriep treft vooral ouderen en de toch al kwetsbaren. De Mexicaanse griep treft vooral jonge mensen. Voor een klein aantal mensen kan de komende griepgolf niettemin wel degelijk dramatisch verlopen, met opname op de intensive care of zelfs de dood tot gevolg. Dat hoeven niet perse mensen te zijn die al aan andere kwalen lijden.” – Wim Köhler, NRC

Griepmeting
De Grote Griepmeting is een poging om de officiële metingen, die verlopen via huisartsposten en het RIVM, voor te zijn. In een tijd van epidemie zijn deze tellingen van het RIVM, die een week á anderhalve week achterlopen op de werkelijkheid, te laat. Volgens Köhler is het afkondigen van de griepepidemie tot op zekere hoogte ook een media-event.

“Voor ziekenhuizen is het handig om te weten hoeveel bedden op de intensive care vrijgemaakt moeten worden. Maar vaak gebeurt dat toch niet, en houden ziekenhuizen ook gewoon in de gaten hoeveel patiënten er binnenkomen.”

Volgens onderzoek waar het online magazine PLoS one in september vorig jaar over publiceerde is de ernst van een griepepidemie in een bepaalde stad eerder en beter te voorspellen als wordt bijgehouden hoeveel populaire mensen in die stad al ziek zijn. In hoeverre deelnemers aan de Grote Griepmeting gekenmerkt kunnen worden als mensen met veel sociale contacten, durft Köhler niet te zeggen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #848 Gepost op: 4 januari 2011, 18:39:34
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8646273/__Kinderen_dood_door_Mexicaanse_griep__.html?p=1,1

di 04 jan 2011, 16:30 | 26 reacties | lees voor
Twee kinderen overleden aan Mexicaanse griep

NIJMEGEN -  Twee kinderen uit de regio Nijmegen zijn overleden aan het griepvirus H1N1, ook wel Mexicaanse griep. Voor zover bekend is er geen verband tussen de sterfgevallen.

De kinderen zijn tussen 20 en 27 aan het virus overleden. Een van hen is een 4-jarig meisje uit Malden. De GGD heeft de ouders van haar school in een brief geïnformeerd over de oorzaak van haar overlijden.

Dat twee kinderen in de regio Nijmegen overlijden, is volgens GGD-arts René Koene puur toeval. Volgens de RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het griepvirus heviger aan het worden is. "Het virus gedraagt zich exact hetzelfde als vorig jaar", zegt Roel Coetinho, directeur van het centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM, tegen de Gelderlander.

De gezondheidsdienst in Nijmegen zegt dat ouderen en kinderen met ernstige griepverschijnselen er goed aan doen naar de huisarts te gaan. Symptomen zijn onder meer kortademigheid of snelle verslechtering van de gezondheid. Zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte lopen extra risico. De GGD roept ook op de huisarts te raadplegen als kinderen jonger dan twee jaar met griepklachten kampen.

Het komt weinig voor dat gezonde mensen overlijden aan de gevolgen van griep, stelt de GGD. Doorgaans is het verloop van de griep mild en is de patiënt na een week weer beter.

De Mexicaanse griep dook voor het eerst op in maart 2009 in Mexico. In juni van dat jaar constateerde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat er sprake was van een pandemie.


JordyDelwel

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,525
  • www.DelwelFotografie.nl
Reactie #849 Gepost op: 4 januari 2011, 22:05:53
Onrust na opduiken Mexicaanse griep

NIJMEGEN - De GGD Regio Nijmegen heeft dinsdag tientallen ongeruste bellers gehad na het bericht dat eind december een meisje van 4 uit Malden en een Nijmeegse jongen van 11 zijn overleden aan de Mexicaanse griep. Volgens de GGD zijn de sterfgevallen opvallend omdat beide kinderen gezond waren en het zeer weinig gebeurt dat gezonde mensen overlijden aan griep.

De klachten van de Mexicaanse griep lijken op die van de 'gewone' seizoensgriep.

De GGD adviseert de huisarts te raadplegen als de griep ernstig verloopt met kortademigheid en als de lachten lang aanhouden, vooral bij kinderen onder de twee jaar. Huisartsen is gevraagd alert te zijn. Alle scholen in de regio zijn door de GGD geïnformeerd.

Media bij dit artikel Mexicaanse griep eist twee levens (video)
http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/825651/Onrust-na-opduiken-Mexicaanse-griep.htm
A A A dinsdag 04 januari 2011 | 21:15 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 04 januari 2011 | 21:23
Fotograaf Harderwijk e.o. http://www.DelwelFotografie.nl