Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus

Auteur Topic: Influenza / Griep / H3N2 virus / Mexicaanse Griep / H1N1 virus  (gelezen 121769 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #50 Gepost op: 26 april 2009, 19:29:03
http://www.ad.nl/buitenland/3177295/Twintig_gevallen_van_varkensgriep_in_VS_bevestigd.html

 zondag 26 april 2009
Twintig gevallen van varkensgriep in VS bevestigd

WASHINGTON - In de Verenigde Staten zijn tot dusver twintig gevallen van varkensgriep geconstateerd. Dat zei Richard Besser van het Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) zondag na overleg in het Witte Huis.
De ziekte is geconstateerd in vijf staten en het betreft allemaal lichte ziektegevallen, aldus Besser. Hij verwacht dat de komende dagen nog meer ziektegevallen aan het licht zullen komen.
Minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano zei op dezelfde persconferentie dat de noodtoestand voor de publieke gezondheid is afgekondigd. Dat klinkt als een ingrijpende maatregel, maar is vooral bedoeld om de lokale gezondheidsautoriteiten het werk te vereenvoudigen, verklaarde ze. Ook maakt de maatregel het mogelijk om bezoekers uit de getroffen gebieden te onderzoeken.

(ANP)


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #51 Gepost op: 26 april 2009, 19:43:27
Een virus is sneller dan maatregelen die van kracht gaan, na een uitbraak.

(iets met kalf en put  ;) )
Maar, niets aan te doen.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #52 Gepost op: 26 april 2009, 19:45:04
Wat wordt de remedie als het inderdaad een pandomie zou worden (ziet het voorlopig niet naar uit!!). Je vakantiedagen opnemen en je gezin opsluiten met genoeg voedsel voor een maand?  ??? ::) Wat zou jij doen?


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #53 Gepost op: 26 april 2009, 19:47:02
Wat zou jij doen?

Accepteren en hopen. En zo lang ik gezond ben, mijn naasten helpen waar ik kan. Wat kan je doen, kun je beter vragen..?


Tijgernest

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,804
Reactie #54 Gepost op: 26 april 2009, 22:24:35
De naam varkensgriep voor deze griep is naar mijn mening falikant fout.

Het is een virus dat kenmerken heeft van zowel mensengriep, vogelgriep als varkensgriep. Het virus is ontstaan is door de mensonwaardige manier waarop de mens met de dieren omgaat. Doordat wij als "hoogststaande, weldenkende wezens" allerlei eetbare diersoorten in krappe hokjes bij elkaar proppen om ze later zo goedkoop mogelijk te kunnen opeten, kunnen virussen zich mengen.

"Mexicaanse griep" lijkt me een goede naam. Maar varkensgriep? Die dieren hebben geen schuld aan ons wanbeheer, waardoor wij onze eigen ziekten scheppen.

Misschien moet de naam varkensgriep trouwens toch maar worden gehandhaafd: mogelijk gaat men daardoor minder varkensvlees eten en sneuvelen er minder arme dieren.

Ik heb, nu er mensen ziek zijn, trouwens niemand horen praten over de zeer ingeburgerde gewoonte van het "preventief ruimen" bij een dreigende epidemie ?
Bij dierziekten zijn we normaal zo reuze scheutig met deze maatregel: gewoon alle levende wezens van de zieke soort in een ruime kring van 10 km dood maken, ziek of niet, terwijl ze ook geent hadden kunnen worden. Maar ja, dat durfden we niet, want de economie he, de internationale handel.....

Als we nu niet preventief ruimen omdat het ineens om onze eigen soort gaat, hoop ik dat we die onzalige gewoonte ook afschaffen wanneer er de volgende keer weer een zuivere dierziekte uitbreekt!

Een verontwaardigde dierenvriendin Jetty, wier hart nog steeds bloedt van de van dichtbij meegemaakte walgingwekkende, wrede slachtpartijen op honderdduizenden varkens, kippen, kalkoenen en koeien. Bah !!!!!!!!!!!!!!
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Enrique

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,439
Reactie #55 Gepost op: 27 april 2009, 09:04:19
Van www.vr-rr.nl:

VARKENSGRIEP

De uitbraak van varkensgriep zorgt voor veel vragen.

Op dit moment heet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een voorlopig advies uitgebracht.

Voorlopig advies Mexicaanse varkensgriep  25 april 2009
Vooruitlopend op nadere richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, adviseert het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM een aantal aanvullende maatregelen voor mensen met ziekteverschijnselen die terugkeren uit Mexico. Mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en die binnen zeven dagen na terugkomst koorts (= 38,5 C) ontwikkelen, wordt aangeraden contact op te nemen met hun huisarts.

De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD. Mensen met koorts die voldoen aan bovenstaande criteria wordt verzocht om thuis te blijven.

Er geldt op dit moment geen negatief reisadvies voor Mexico. Op de website van het Europese Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding en van de WHO worden de meest recente ontwikkelingen rond het virus gemeld.

Zie ook: http://www.rivm.nl/persberichten/2009/varkensgriep.jsp
greetz,  Enrique


Enrique

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,439
Reactie #56 Gepost op: 27 april 2009, 21:16:25
http://www.vr-rr.nl/eCache/DEF/7/340.pdf

nieuwsflits over de varkensgriep. Kan de tekst helaas niet kopiëren en plakken, vandaar volstaan met een link. Zit ook een kaartje in dat pdf-document. Misschien wel interessant.
greetz,  Enrique


CMKmaat

 • Typmiep ... op militaire lijnen
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,151
 • Geen spoed wel politie? Naambellen! Bel 0900-TUIG
Reactie #57 Gepost op: 27 april 2009, 23:20:54
Knip knip ... Plak plak ... Here u go Enrique...Rampenbestrijdingsplan infectieziekte 1/3

Status regionaal Er zijn geen gevallen van varkensgriep (Influenza A/H1N1) bekend in de regio Rotterdam-Rijnmond. Op basis van de richtlijnen van het RIVM past de GGD het procedure “incidentele introductie” toe. Incidentele introductie is de tweede fase van het RBPi. De GGD houdt hier de situatie scherp in de gaten ism de VRR.
Naar aanleiding van de griepgevallen in Mexico is eerder deze middag in Den Haag het Ambtelijk Crisis Overleg (ACO) bijeengekomen. In het ACO zitten vertegenwoordigers van de diverse departementen waaronder VWS en BZK. Besloten is dat de informatie en communicatie met betrekking tot de varkensgriep vooralsnog via de lijn VWS - GGD zal plaatsvinden. Indien noodzakelijk zal de GGD de burgemeesters en wethouders direct informeren.
De GGD koppelt de ontwikkelingen terug aan het Kernteam Influenza van het VRR in lijn met de afspraken in het RBPi.
Bij de huidige stand van zaken zijn geen extra maatregelen nodig en is het daarom nog steeds ‘business as usual’. Zodra sprake is van een besmetting in deze regio zal er conform het Rampenbestrijdingsplan Infectieziekten (RBPI) verder opgeschaald worden. Dit draaiboek is te vinden op onze website: www.veiligheidsregio-rr.nl / GHOR.
Status landelijk Het RIVM is op dit moment leidend in de communicatie over de varkensgriep. Voor persvragen graag doorverwijzen naar afdeling Communicatie van het RIVM, tel.: 030 274 28 40.
Richtlijnen RIVM varkensgriep Vooruitlopend op nadere richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, adviseert het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM een aantal aanvullende maatregelen voor mensen met ziekteverschijnselen die terugkeren uit Mexico. Mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en die binnen zeven dagen na terugkomst koorts (= 38,5 C) ontwikkelen, wordt aangeraden contact op te nemen met hun huisarts.
De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD. Mensen met koorts die voldoen aan bovenstaande criteria wordt verzocht om thuis te blijven.
Er geldt op dit moment geen negatief reisadvies voor Mexico. Op de website van het Europese Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding en van de WHO http://www.who.int/en/ worden de meest recente ontwikkelingen rond het virus gemeld. (Bron RIVM)
Status internationaal
Eerste geval van varkensgriep in Europa vastgesteld
Het Spaanse ministerie van Gezondheid heeft dat maandag bevestigd.
Het gaat om iemand in Almansa in midden-Spanje. De patiënt is een 23-jarige student die net terug is van een studiereis in Mexico. Volgens minister Trinidad Jiménez van Gezondheid zijn in Spanje mogelijk zestien mensen met varkensgriep besmet, aldus het Spaanse persbureau Europa Press. Drie inwoners van Frankrijk, die mogelijk waren besmet met varkensgriep, blijken de ziekte niet te hebben opgelopen. Dat hebben de autoriteiten in hun woonplaats, de Noord-Franse stad Lille, bekendgemaakt. De drie - een echtpaar en hun zoon - waren tijdens een vakantie in de Amerikaanse staat Californië ziek geworden. Californië grenst aan Mexico, waar een uitbraak van varkensgriep mogelijk aan 86 mensen het leven heeft gekost. Een vrouw uit Parijs, die de symptomen van varkensgriep vertoonde, wordt nog altijd onderzocht in het ziekenhuis. (Bron ANP 27-04-2009

Colofon
De Nieuwsbrief rampenbestrijdingsplan infectieziekten (RBPI) is een uitgave van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Projectleider RBPI: de heer R. Madan Telefoon: (010) 44 68 615/16 Redactie: afdeling Communicatie E-mail: influenza@veiligheidsregio-rr.nl
Heeft u vragen, opmerkingen en/of suggesties? Of wenst u deze nieuwsbrief niet te ontvangen, dan vernemen wij dit graag!

http://img148.imageshack.us/img148/5816/varkensgriep1.png

Besmettingen wereldwijd

Uit veel landen komen berichten over mogelijke besmettingen, onder meer Canada (bevestigd),
Israël en Colombia. In Nieuw-Zeeland zouden elf studenten besmet zijn geraakt na een bezoek aan
Mexico. Alleen in Mexico zijn voor zover bekend doden gevallen. In Nederland hebben zich de
afgelopen dagen ook enkele Mexicoreizigers met griepachtige verschijnselen gemeld bij hun
huisarts. ‘Ze zijn onderzocht, er is niets gevonden’, zegt Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor
de Volksgezondheid (RIVM).
Varkensgriep Q&A van de WHO (http://www.who.int/csr/swine_flu/swine_flu_faq.pdf)

 "De WHO overweegt om fase 4 in te voeren”    


Phase 3 of pandemic alert in the WHO global influenza preparedness plan In the 2009 revision of the phase descriptions, WHO has retained the use of a six-phased approach for easy incorporation of new recommendations and approaches into existing national preparedness and response plans. The grouping and description of pandemic phases have been revised to make them easier to understand, more precise, and based upon observable phenomena. Phases 1–3 correlate with preparedness, including capacity development and response planning activities, while Phases 4–6 clearly signal the need for response and mitigation efforts. Furthermore, periods after the first pandemic wave are elaborated to facilitate post pandemic recovery activities.

http://img382.imageshack.us/img382/2974/pandemonicinfluenzaphas.png

In nature, influenza viruses circulate continuously among animals, especially birds. Even though such viruses might theoretically develop into pandemic viruses, in Phase 1 no viruses circulating among animals have been reported to cause infections in humans.

In Phase 2 an animal influenza virus circulating among domesticated or wild animals is known to have caused infection in humans, and is therefore considered a potential pandemic threat.

In Phase 3, an animal or human-animal influenza reassortant virus has caused sporadic cases or small clusters of disease in people, but has not resulted in human-to-human transmission sufficient to sustain community-level outbreaks. Limited human-to-human transmission may occur under some circumstances, for example, when there is close contact between an infected person and an unprotected caregiver. However, limited transmission under such restricted circumstances does not indicate that the virus has gained the level of transmissibility among humans necessary to cause a pandemic.

Phase 4 is characterized by verified human-to-human transmission of an animal or human-animal influenza reassortant virus able to cause “community-level outbreaks.” The ability to cause sustained disease outbreaks in a community marks a significant upwards shift in the risk for a pandemic. Any country that suspects or has verified such an event should urgently consult with WHO so that the situation can be jointly assessed and a decision made by the affected country if implementation of a rapid pandemic containment operation is warranted. Phase 4 indicates a significant increase in risk of a pandemic but does not necessarily mean that a pandemic is a forgone conclusion.

Phase 5 is characterized by human-to-human spread of the virus into at least two countries in one WHO region (Figure 4). While most countries will not be affected at this stage, the declaration of Phase 5 is a strong signal that a pandemic is imminent and that the time to finalize the organization, communication, and implementation of the planned mitigation measures is short.

Phase 6, the pandemic phase, is characterized by community level outbreaks in at least one other country in a different WHO region in addition to the criteria defined in Phase 5. Designation of this phase will indicate that a global pandemic is under way. appears to be decreasing; however, it is uncertain if additional waves will occur and countries will need to be prepared for a second wave.
Previous pandemics have been characterized by waves of activity spread over months. Once the level of disease activity drops, a critical communications task will be to balance this information with the possibility of another wave. Pandemic waves can be separated by months and an immediate “at-ease” signal may be premature.
In the post-pandemic period, influenza disease activity will have returned to levels normally seen for seasonal influenza. It is expected that the pandemic virus will behave as a seasonal influenza A virus. At this stage, it is important to maintain surveillance and update pandemic preparedness and response plans accordingly. An intensive phase of recovery and evaluation may be required.

Bron:http://www.who.int/csr/disease/avianinfluenza/phase/en/index.html
Wij zorgen dag en nacht voor de fysieke beveiliging van de te beschermen belangen van de defensieonderdelen binnen het koninkrijk der Nederlanden.


Rowin

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 615
Reactie #58 Gepost op: 27 april 2009, 23:24:59

 "De WHO overweegt om fase 4 in te voeren”  


Alarmfase vier wegens varkensgriep

GENEVE -  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandagavond tijdens spoedoverleg in Geneve het alarmniveau voor de dodelijke varkensgriep verhoogd van fase drie naar vier. Oorspronkelijk zou de bijeenkomst dinsdag worden gehouden, maar de WHO besloot wegens de situatie in Mexico eerder bijeen te komen.

Ook op luchthaven Heathrow, in Groot-Brittannië, lopen passagiers met beschermende mondkapjes rond. Foto: EPA
Please Wait ...

Volgens de VN-organisatie is het risico op een pandemie wezenlijk toegenomen. Hele gemeenschappen kunnen worden geraakt door besmetting van mens op mens.

De WHO wil nu de nadruk leggen op het tegengaan van de verspreiding van het nieuwe virus. Landen wordt gevraagd reisadviezen en controles van reizigers te overwegen. Getroffen landen zouden vaccinatiecampagnes moeten overwegen, evenals beperking van de bewegingsvrijheid van personen in besmet gebied.


http://www.telegraaf.nl/buitenland/3798679/__Alarmfase_vier_wegens_varkensgriep__.html


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #59 Gepost op: 28 april 2009, 00:01:23
Ik heb altijd mijn twijfels over dit soort alarmeringen. Er komen dan een aantal vragen in mij op..

Onderzoekers, wetenschappers, gezondheidskundigen, ervaringsdeskundigen, artsen, doktoren, biologen en weet ik wat houden zich hiermee bezig. Als er echt heftig gevaar dreigt voor zo'n beetje de hele wereld, waarom wordt dan niet tijdig een fatsoenlijk alarm afgegeven? Het is altijd zo'n ''achter-de-feiten-aanhobbelen-verhaal''.
Althans, ik vind de berichtgeving bij dit soort zaken nooit alarmerend genoeg, om maatregelen te nemen. Zodra het land maatregelen moet nemen, zijn we dan te laat, omdat niet tijdig een fatsoenlijk alarm binnenkomt, bij de burger? Omdat ''we'' te afwachtend hebben gevolgd, wat het virus zou gaan doen?
Ik mag toch hopen dat bij dit soort calamiteiten tijdig een fatsoenlijk alarm wordt afgegeven en maatregelen genomen worden...als het echt nodig is.

Maar de WHO doet mij een beetje denken aan het KNMI. Die smijten ook met waarschuwingen en weeralarmen, maar blijken vaak onterecht. M.a.w; paniek zaaien om niets. Of denk ik nu ''te ver van mijn bed''?